Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Eva Ell » 04 Юли 2016, 14:31

Dr Stella Yordanova написа:
Eva Ell написа:Здравейте, д-р Йорданова

Имам следния въпрос: имам бебенце на три месеца, храни се само с кърма. Тъй като имам проблем със загнояване на един палец ( панарициум), след консултация с хирург ми назначи терапия 3 дена обработване на мястото с браунол - няколко капки по три, четири пъти на ден.
Доколкото четох, йодът се абсорбира изключително силно през кожата, а в кърмата се излъчва вв пъти повече отколкото в майчиния организъм.
Мога ли да проведа курса на лечение или е по-добре да спра за да не навредя на бебенцето?
Днес раната ми беше обработена обилно с този препарат и се притеснявам да не навредя чрез кърмата на бебчето ми, успокоявам се, че все пак става въпрос за 2-3 дена лечение.

Уважаема Eva Ell,
Възможно е да се резорбира йод през кожата при локално приложение на браунол. Предполагам, че зоната е малка и рискът за повлияване на щитовидната жлеза на детето е малък. Не трябва да има допир между третираната зона и кожата на детето. Всяко лечение трябва да се съобразят рискове и ползи. Редно е да обсъдите с лекаря назначил лечението опасенията си и алтернативни възможности за лечение.

Д-р Йорданова,

Благодаря ви за отговора. Да зоната наистина е много малка, и само накапвам по 2-3 капки на възпаленото място два пъти на ден. За съжаление в момента няма друга алтернатива освен третиране с посочения разтвор или отстраняване на нокътя.
Eva Ell

Мнениеот SARS » 23 Юли 2016, 23:18

Здравейте!
При нормални граници 0,35 - 5,5 моето T.S.H. e 7,1... свободният хормон Т4 е 1,05 при стойности 0,77 - 1,76, в последните месеци съм напълняла с 5кг, необходимо ли е някакво лечение след като T4 e в норма?
SARS

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 25 Юли 2016, 00:16

SARS написа:Здравейте!
При нормални граници 0,35 - 5,5 моето T.S.H. e 7,1... свободният хормон Т4 е 1,05 при стойности 0,77 - 1,76, в последните месеци съм напълняла с 5кг, необходимо ли е някакво лечение след като T4 e в норма?

Уважаеми SARS,
трябва да се лекувате. Щом ТСХ е по-високо от нормата в организма има дефицит на хормони на щитовидната жлеза. Принципно подходът е индивидуален и не е редно да се взема решение без да сте се консултирали с лекар. Има и случаи при които е необходимо лечение и при нормални стойности на ТСХ. Има случаи, в които е редно да се изчака.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Весела.Златева » 25 Юли 2016, 09:28

Добър ден !
Имам нужда от второ мнение
С извадена щитовидна жлеза съм на 95 % . Имам 1 см. от левия дял.
Пия 175 мл. Ел тирокс всеки ден . До скоро бях в норма , но когато си направих контролни те изследвания на ТСХ и Тф4 се оказа че има проблем. ТСХ ми е 0.022 а ТФ4 ми е много високо.
Трябва ли да спра медикаменти те?
Весела.Златева

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 25 Юли 2016, 19:38

Весела.Златева написа:Добър ден !
Имам нужда от второ мнение
С извадена щитовидна жлеза съм на 95 % . Имам 1 см. от левия дял.
Пия 175 мл. Ел тирокс всеки ден . До скоро бях в норма , но когато си направих контролни те изследвания на ТСХ и Тф4 се оказа че има проблем. ТСХ ми е 0.022 а ТФ4 ми е много високо.
Трябва ли да спра медикаменти те?

Уважаема г-жо Златева,
Дозата трябва да се коригира. Вие имате нужда от медикамента, но не в толкова висока доза. Трябва да се анализират данните от предните контроли от специалист ендокринолог за да се прецени каква доза да вземате и кога да се контролирате.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот SARS » 25 Юли 2016, 19:41

Dr Stella Yordanova написа:
SARS написа:Здравейте!

Уважаеми SARS,
трябва да се лекувате. Щом ТСХ е по-високо от нормата в организма има дефицит на хормони на щитовидната жлеза. Принципно подходът е индивидуален и не е редно да се взема решение без да сте се консултирали с лекар. Има и случаи при които е необходимо лечение и при нормални стойности на ТСХ. Има случаи, в които е редно да се изчака.

Проблемът е че,не съм в БГ,а в Испания.Тук в Испания посетих личната лекарка,защото имам субфебрилна температура от 7 месеца (37.00 - 37.03),без видима причина.... и така ми пуснаха общи изследвание в които единственият проблем е хормонът T.S.H., Личната лекарка тук отказва да ме прати на ендокринолог и казва,че щом хормонът Т4 е в норма не е необходимо лечение,което и според Вас испоред мен не е правилно...не знам какво да правя... Възможно ли е субфебрилната температура да е от този хормонален дисбаланс?
SARS

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 25 Юли 2016, 19:58

SARS написа:Проблемът е че,не съм в БГ,а в Испания.Тук в Испания посетих личната лекарка,защото имам субфебрилна температура от 7 месеца (37.00 - 37.03),без видима причина.... и така ми пуснаха общи изследвание в които единственият проблем е хормонът T.S.H., Личната лекарка тук отказва да ме прати на ендокринолог и казва,че щом хормонът Т4 е в норма не е необходимо лечение,което и според Вас испоред мен не е правилно...не знам какво да правя... Възможно ли е субфебрилната температура да е от този хормонален дисбаланс?

Уважаема SARS,
Повишеното ТСХ не е причина за повишената телесна температура. Не мога да се съглася с твърдението на личния Ви лекар. Субклиничните фази не са за подценяване. При посещение в България си повторете изследванията и посетете ендокринолог.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот m123 » 05 Авг 2016, 12:50

Здравейте, личния ми лекар забеляза леко увеличение на десния лоб на щитовидната жлеза, както той се изрази почти незабележимо. Направих си изследване на TSH, резултата е 3,74mIU/l . На 23г. съм нямам някакви специфични оплаквания. Според вас висок ли е този показател и има ли нужда да направя преглед при ендокринолог или да изследвам T3 и T4. Благодаря.
m123

Мнениеот adelina77 » 05 Авг 2016, 16:31

Здравейте! От лекар, занимаващ се с нетрадиционна медицина ми бе изписана хранителна добавка "Келп" - 1 таблетка дневно.. Оплакванията ми са от екстрасистули , които доказано не са свързани с проблем в сърцето. Изследвала съм TSH преди около 6 месеца - беше в норма. Искам да ви попитам дали тази хранителна добавка може да ми навреди по някакъв начин и ако не - колко време е безопасно да се приема?
Предварително Ви благодаря!
adelina77

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 05 Авг 2016, 17:26

m123 написа:Здравейте, личния ми лекар забеляза леко увеличение на десния лоб на щитовидната жлеза, както той се изрази почти незабележимо. Направих си изследване на TSH, резултата е 3,74mIU/l . На 23г. съм нямам някакви специфични оплаквания. Според вас висок ли е този показател и има ли нужда да направя преглед при ендокринолог или да изследвам T3 и T4. Благодаря.

Уважаеми m123,
на въпросите Ви трябва да отговори лекаря назначил изследването.
ТСХ е в референтни граници, но това не означава, че няма заболяване на щитовидната жлеза. Има различни прицелни стойности и е възможно това да е високо ТСХ за Вас.
Структурни промени в щитовидната жлеза могат да се изключат само с ехографско изследване. Увеличен лоб е твърде общо понятие- може да е дифузно (цялостно) или за сметка на наличие на формация в него. Ако има съмнение за формация е задължително да се проведе ултразвуково изследване от ендокринолог.
Dr Stella Yordanova

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната