Как да спя по-малко? Имали ли сте проблеми с прекаляването със съня?

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Re: Как да спя по-малко? Имали ли сте проблеми с прекаляването със съня?

Мнениеот niya_mazova » 08 Дек 2016, 15:57

Още една причина да не обичам зимата - сутрин така хубаво ми е под завивките, на топличко и трябва да ставам в студената стая. Ужас! Така че не си само ти, и на мен ми е поспаливо :lol: .
niya_mazova

Мнениеот rose_92 » 18 Дек 2016, 22:51

Толкова обичам да спя и то мноогооо само да имах времето да го правя.. :sad: Мечтата на живота ми е да се наспивам всеки ден и да съм свежа и отпочинала като се събудя, но това ми се случва от дъжд на вятър. Не знам на какво се дължи. Даже 7-8 часа сън пак не са ми достатъчни. И като че ли наистина през зимата и на мен ми се спи повече и нямам много енергия.Не ми се прави нищо друго освен да си легна и да спя. :lol: Навън изобщо не искам и да се показвам в тоя студ ама за съжаление няма как..
rose_92

Мнениеот donni » 19 Дек 2016, 12:58

Аз пък много бързо се наспивам, мога да си легна в 23,30-24 ч. и на сутринта се чувствам бодра. Не знам кое кара едни хора да са свежи сутрин, макар да са си легнали късно, а други да са недоспали, въпреки че са си легнали рано.
donni

Мнениеот rose_92 » 19 Дек 2016, 19:11

Може би всеки организъм има нужда от различно количество сън, за да се чувства добре. Аз винаги съм се чудила на хората като брат ми например, който може да спи 2-3 часа и да стане и нищо да му няма. Аз ако спя толкова малко направо не съм човек и ми се вие свят...Не спя ли поне 7 часа, наистина съм много зле. А за да се наспя ми трябват повече от 8 ч. сън. Иначе си спя нормално - само като легна и вече съм заспала, не се будя почти нощем ама..
Може да е свързано и с кръвната група - забелязала съм, че мама и брат ми, които са 0 кръвна група са по-енергични и не спят толкова. Аз съм Б, а баща ми АБ и ние сме по-мудни, не толкова енергични и спим повече.
rose_92

Мнениеот Yunona » 19 Дек 2016, 23:20

rose_92 написа:Може да е свързано и с кръвната група - забелязала съм, че мама и брат ми, които са 0 кръвна група са по-енергични и не спят толкова. Аз съм Б, а баща ми АБ и ние сме по-мудни, не толкова енергични и спим повече.

И аз съм Б, но спя по 6 часа в денонощие и се чувствам много добре. Е, през уикенда, като не бързам да ставам за работа, оставам в леглото по-дълго, но май просто се излежавам повечко, не че спя.

По темата - да, различните хора имат различни потребности от сън, но е много важно и състоянието на организма (имунитет, витаминна (не)достатъчност, хемоглобин, кръвно налягане, хранителен режим (хората, които ядат повече въглехидрати, са по-сънливи), физическата активност.
Yunona

Мнениеот exotic » 20 Дек 2016, 09:48

Така е, хората с ниско кръвно, нисък хемоглобин са по-поспаливи и бавни :smile: .
exotic

Мнениеот kauda » 21 Дек 2016, 16:47

Прпоблеми с щитовидната жлеза също могат да ни накарат да спим повече, а и не само, организмът ни има толкова енергия, колкто му е необходима да изразходи. Ако нямаме никакви навици, вечер след вечеря гледаме да си легнем, то логично заспиваме. Ако сме по-енергични, то и по-качествено ще се наспиваме, дори и да е по-малко.
Аватар
kauda

Мнениеот lini_leni » 22 Дек 2016, 12:03

Аз не го смятам за проблем. Като ми се спи и спя дълго време, после не се чувствам зле, добре ми е и съм отпочинала.
lini_leni

Мнениеот fawla » 27 Дек 2016, 12:52

lini_leni написа:Аз не го смятам за проблем. Като ми се спи и спя дълго време, после не се чувствам зле, добре ми е и съм отпочинала.

като се случва системно и постоянно, дали няма д аси помислиш, че е проблем? Според мен не е нормално да се прекарват повече от 8-9ч на денонощие в сън, даже и това ми се вижда много за зрял човек.
Аватар
fawla

Мнениеот mimeto90 » 27 Дек 2016, 14:45

Зависи и от работата на човека, но и аз не мисля, че е кой знае какъв здравословен проблем. Може да даде отражение на друго, на социалния живот например.
mimeto90

ПредишнаСледваща

Назад към Общи здравни теми