от cured » 19 Яну 2016, 05:49
Здравейте д-р Матев,
От години (около 9 - 10) имам специфични оплаквания в перианалната област. Започнаха със сърбеж на ануса, по-изявен сутрин. С течение на времето се добави и сухота на кожата около ануса с образуване на люспички мъртва кожа, като на това място кожата е по-светла (като с белезникава повърхност), границата със здравата кожа е ясно очертана и има нещо като удебеляване / загрубяване / скарификация. Въпросната зона около ануса се уголемява с течение на времето, като напредва повече от едната страна, от която по-често допускам чесане. Понякога при дефекация сухата кожа се "пуква" леко и оставя мънички кървави петънца при избърсване, съответно силно щипе. Усещанията се влошават от изпотяване, подобряват от миене с хладка вода и, мистериозно, почти отшумяват (само усещанията, не и видимите по кожата симпроми), когато съм на море (предполагам морската вода или носенето на бански влияят). Отделно имам бяло - сива, твърда, несетивна и като мъртва кожа по горната (на последната става) част на палците на краката (ноктите са нормални), както и понякога лигавицата на бузите ми, изявено сутрин, образува нещо като тънък бял горен слой, който е като мъртъв и лесно се обелва, понякога се проточва, стоейки прикачен към бузата, еластичен е, напълно нечувствителен. След изхождане съм в известна степен изморен, макар то самото да не е трудно. От година като цяло съм с понижен тонус и често, да не кажа почти винаги, се чувствам изморен. Обичам въглехидратни и млечни храни и ги използвам доста - без хляб, ориз или картофи и нещо млечно почти не сядам на масата.
Не съм лекар, но се смятам за медицински грамотен, въпросът ми е дали имате представа какво евентуално ми е - предполагам, че става дума за кандидоза... Съответно къде трябва да си направя преглед и изследвания, при Вас, при дерматолог или някъде другаде? Това са ми всъщност двата въпроса, предположение за причината и какъв точно лекар ми е необходим.
Благодаря!