Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.
Правила на форума
Добави отговор

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

09 Окт 2014, 20:46

godjeva написа:Здравейте д-р Йорданова!
Преди около 2 месеца лежах в болница и ми откриха :
1. Тиреотоксироза - първи епизод, лека степен.
2. Хиперпролактимия
Като стойностите бяха:
TSH - 0.004
FT3- 7.98 (3.1 - 6.8)
FT4 - 1.63
MAT - 13.57
TSH-Rab - 11.3
FSH - 9.69
LH - 7.15
E2 - 54.4
Prolactin - 698.60
DHEAS - 63.3
Testosteron - 1.60
Hydroxyprogesteron - 2.1 (0.45 - 3.3)
В последствие излезе, че имам Базедова болест. Назначиха ми терапия Метизол х3 таб/дн.
След двумесечен прием на Метизол по 3 таб/дн. ми пуснаха изследвания на които резултатите са:
FT4 - 8.94 (10.06 - 21.0)
TSH - 0.655 (0.38 - 4.31)
Prolactin - 435.1 (29.5 - 513)
Anti TPO - 28.80 (<34.0) -в норма
В момента ОПЛ ми назначи Метизол х2 таб/дн. за 10 дни и след това Метизол х1 таб/дн.за 20 дни.
Искам да попитам дали схемата на ОПЛ е подходящата, защото все пак той не е ендокринолог и се притеснявам да не ме обърка.

Уважаема godjeva,
Няма универсална схема за лечение на Базедовата болест. Всеки пациент е различен. Дозировката зависи не само от нивото на хормоните, но и от клиничната картина. Няма как да знам дали схемата, която Ви е дал личният Ви лекар е подходяща за вас. Това ще покаже времето.

21 Окт 2014, 09:47

Здравейте!Имам някои оплаквания,които ме притесняват- цепещи се нокти,суха кожа,падаща коса,необяснимо напълняване,запек...Четох,че това може да е свързано с проблеми с щитовидната жлеза.Имам автоимунно заболяване,при което се налагат поне веднъж годишно вливания на високи дози кортикостероиди.Искам да помоля за вашето мнение-мислите ли,че е възможно наистина да има проблем?Забравих да спомена,че исках от личния си лекар направление за специалист,но вместо това той ме изпрати да иследвам ТСH и той беше в нормата.

21 Окт 2014, 18:36

rum4 написа:Здравейте!Имам някои оплаквания,които ме притесняват- цепещи се нокти,суха кожа,падаща коса,необяснимо напълняване,запек...Четох,че това може да е свързано с проблеми с щитовидната жлеза.Имам автоимунно заболяване,при което се налагат поне веднъж годишно вливания на високи дози кортикостероиди.Искам да помоля за вашето мнение-мислите ли,че е възможно наистина да има проблем?Забравих да спомена,че исках от личния си лекар направление за специалист,но вместо това той ме изпрати да иследвам ТСH и той беше в нормата.

Уважаеми rum4,
При условие, че стойността на ТСХ е в рамките на нормата, оплакванията Ви не са предизвикане от заболяване на щитовидната жлеза. Тъй като имате едно автоимунно заболяване е много вероятно да имате и такова на щитовидната жлеза. За да се изключи такава възможност са необходими изследвания- ехография на щитовидната жлеза и антитела. Тези изследвания не се поемат от здравната каса в условия на извънболнична помощ. Те могат да се проведат в планов порядък.

05 Ное 2014, 13:45

Здравейте, д-р Йорданова! Искам да попитам - за балансиране на хормоните и добрата функция на щитовидната жлеза проблем ли е приемът на прополисова тинктура и таблетки селен, както и дали е проблем приемът на таблетки селен и такива от спирулина?

06 Ное 2014, 17:24

newbieaug написа:Здравейте, д-р Йорданова! Искам да попитам - за балансиране на хормоните и добрата функция на щитовидната жлеза проблем ли е приемът на прополисова тинктура и таблетки селен, както и дали е проблем приемът на таблетки селен и такива от спирулина?

Уважаеми newbieaug,
Установен ли Ви е проблем свързан с щитовидната жлеза? С хранителните добавки, които искате да пиете трудно ще повлияете функцията на щитовидната си жлеза. Тяхното приложение има други индикации.

06 Ное 2014, 17:51

Dr Stella Yordanova написа:Уважаеми newbieaug,
Установен ли Ви е проблем свързан с щитовидната жлеза? С хранителните добавки, които искате да пиете трудно ще повлияете функцията на щитовидната си жлеза. Тяхното приложение има други индикации.

Не съм сигурен, само предполагам. Преди известно време ми се случи да изживея доста силен стрес и напрежение. Постъпих и за седмица в болница "Св. Наум". Оттам, по предписание на лекуващата ме лекарка, пия "Флуанксол" и "Ламиктал". Имам съмнения, че и хормоните ми не са съвсем наред. Прочетох, че селенът подпомага щитовидната жлеза, а прополисът се явява балансьор на хормоните. Навярно трябва да направя по-конкретни изследвания, само че не знам какви точно и дали е засегната действително щитовидната жлеза и/или хипофизата. Прави ми впечатление, че брадата ми стана някак по-рехава и по-твърда, ноктите на ръцете ми - също по-твърди, усещам и че косата ми не е в напълно добра форма. Забелязвам и надлъжни чертички по долната страна на пръстите ми (откъм дланта). Имам нормален апетит.

07 Ное 2014, 09:54

Здравейте доктор Йорданова,

Приемам еутирок 125 мг, съвместим ли е с капули Фитовал против косопад?

Благодаря

07 Ное 2014, 20:26

newbieaug написа:Не съм сигурен, само предполагам. Преди известно време ми се случи да изживея доста силен стрес и напрежение. Постъпих и за седмица в болница "Св. Наум". Оттам, по предписание на лекуващата ме лекарка, пия "Флуанксол" и "Ламиктал". Имам съмнения, че и хормоните ми не са съвсем наред. Прочетох, че селенът подпомага щитовидната жлеза, а прополисът се явява балансьор на хормоните. Навярно трябва да направя по-конкретни изследвания, само че не знам какви точно и дали е засегната действително щитовидната жлеза и/или хипофизата. Прави ми впечатление, че брадата ми стана някак по-рехава и по-твърда, ноктите на ръцете ми - също по-твърди, усещам и че косата ми не е в напълно добра форма. Забелязвам и надлъжни чертички по долната страна на пръстите ми (откъм дланта). Имам нормален апетит.

Уважаеми newbieaug,
Без да е доказан проблем с щитовидната жлеза, не би трябвало да се обмисля каквото и да е лечение. Скрининг за заболяване на щитовидната жлеза може да Ви бъде пуснат и от личния Ви лекар. След получаване на резултата, при необходимост може да Ви насочи към ендокринолог за диагностично уточняване.

07 Ное 2014, 20:35

boby79 написа:Здравейте доктор Йорданова,

Приемам еутирок 125 мг, съвместим ли е с капули Фитовал против косопад?

Благодаря

Уважаеми boby79,
Не можете да приемате Фитовал и Еутирокс едновременно. Еутироксът трябва да се вземе сутрин на гладно поне 30 мин преди храна. Във Фитовал има съставки, които биха нарушили резорбцията на заместителното Ви лечение. Поради това трябва да вземате Фитовал поне 2 часа след Еутирокса. Като се съобразите с това изискване може да вземате хранителната добавка- Фитовал.

08 Ное 2014, 00:12

Dr Stella Yordanova написа:Тук може да зададете въпроси, свързани с проблеми и заболявания на щитовидната жлеза!

Повече информация за д-р Йорданова можете да откриете в справочника на Фрамар.
Добави отговор
Отиди на страница: 1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 93