Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот antonovaa » 27 Ное 2014, 18:16

Здравейте.Поради наднормено тегло (въпреки че се храня доста здравословно) и периодично силно сърцебиене,което един път преди две години продължи цяла седмица, съм решила да си направя изследване на хормоните на щитовидна жлеза,хипофизната,надбъбречни жлези,чернодробни ензими.Интересуват ме конкретно кои точно трябва да си изследвам хормони,жлези и ензими, тъй като те са доста,интересуват ме най-важните.Благодаря ви предварително.
P.s.Забравих да отбележа, че от няколко години имам и силен косопад.
antonovaa

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 30 Ное 2014, 11:13

tonichaka написа:Здравейте,
Скоро ще правя изледване на tsh ,но имали известен период на прием на л-тироксин преди изледването

Уважаема tonichaka,
Не разбирам точно какво искате да питате, така че ако отговора ми не Ви задоволява ми пишете.
За да се изследва ТСХ и да се очаква резултата да ни даде задоволителен отговор дали дозата е адекватна, трябва да са минали поне 4-6 сед. от промяната в дозата.
Когато се взема кръвна проба за изследване на ТСХ (без FT4!) не е проблем ако сте приели дневната си доза Л-тироксин (Еутирокс) преди това. Това няма да промени резултата. Естествено най-добре е кръвни изследвания да се вземат на гладно, без прием на лекарства.
Dr Stella Yordanova

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокрака инолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 30 Ное 2014, 11:55

antonovaa написа:Здравейте.Поради наднормено тегло (въпреки че се храня доста здравословно) и периодично силно сърцебиене,което един път преди две години продължи цяла седмица, съм решила да си направя изследване на хормоните на щитовидна жлеза,хипофизната,надбъбречни жлези,чернодробни ензими.Интересуват ме конкретно кои точно трябва да си изследвам хормони,жлези и ензими, тъй като те са доста,интересуват ме най-важните.Благодаря ви предварително.
P.s.Забравих да отбележа, че от няколко години имам и силен косопад.

Уважаема antonovaa,
Хормонални изследвания се пускат за потвърждаване или отхвърляне на съмнение за ендокринен проблем. Те се тълкуват спрямо клиничната картина и не се изследват профилактично. За голяма част от хормоните има специални условия за вземането им. Щом имате финансовата възможност да си пуснете голям набор скъпи изследвания посетете ендокринолог за да прецени какво точно се налага да изследвате и да Ви обясни как трябва да го осъществите.
Вашият личен лекар може да Ви пусне изследвания. Има програми на НЗОК, които изискват пускането на определен набор от изследвания в зависимост от възрастта и известните заболявания, така че можете да се възползвате и от тази опция.
Когато се пускат профилактични изследвания само чернодробни ензими не са достатъчни. За съжаление не знам възрастта Ви, какви заболявания имате, а също не мога да извърша преглед. От написаното от Вас мисля, че е препоръчително да си пуснете - ПКК, СУЕ, АSAT, ALAT, GGT, креатинин, кр.захар, пик.киселина, липиди (поне холестерол и триглицериди). Възможно е да се нуждаете и от изследване на електролити и други показатели, но това няма как да го преценя без преглед.
От написаното от Вас единственият хормон, които е препоръчително да изследвате за момента е ТСХ. Трябват повече данни и преглед за преценка за необходимостта от други хормонални изследвания.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот T.Nikolova » 14 Дек 2014, 17:15

Здравейте Д-р Йорданова,

бременна съм в 20-та г.с. и в стандартния пакет с изследвания имам изследване на TSH и FT4.
На 03.11.14 стойностите бяха следните:
TSH: 2.02 при референтни стойности:от 0.34 до 5.60
FT4: 7.77 при референтни стойности: от 7.86 до 14.41

На редовната консултация тази седмица гинеколога ме насочи към ендокринолог, тъй като TSH по време на бременност трябвало да бъде до 2.50 максимум.

Днес пуснах нови изследвания и резултатите са следните:
TSH: 2.48 при референтни стойности:от 0.34 до 5.60
FT4: 7.18 при референтни стойности: от 7.86 до 14.41

Според Вас налага ли се лечение при тези стойности?
Преди бременността съм имала нормални стойности на TSH и FT4 и нормална ехография на щитовидната жлеза.
Благодаря за отговора.
T.Nikolova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 14 Дек 2014, 19:55

T.Nikolova написа:Здравейте Д-р Йорданова,

бременна съм в 20-та г.с. и в стандартния пакет с изследвания имам изследване на TSH и FT4.
На 03.11.14 стойностите бяха следните:
TSH: 2.02 при референтни стойности:от 0.34 до 5.60
FT4: 7.77 при референтни стойности: от 7.86 до 14.41

На редовната консултация тази седмица гинеколога ме насочи към ендокринолог, тъй като TSH по време на бременност трябвало да бъде до 2.50 максимум.

Днес пуснах нови изследвания и резултатите са следните:
TSH: 2.48 при референтни стойности:от 0.34 до 5.60
FT4: 7.18 при референтни стойности: от 7.86 до 14.41

Според Вас налага ли се лечение при тези стойности?
Преди бременността съм имала нормални стойности на TSH и FT4 и нормална ехография на щитовидната жлеза.
Благодаря за отговора.

Уважаема T.Nikolova,
Не Ви се налага лечение при тези стойности на хормоните. От написаното от Вас разбирам, че няма предхождащо заболяване на щитовидната жлеза, а и резултатите от изследването на ТСХ са в нормите за съответния триместър. По-ниските от референтните стойности на FТ4 най-вероятно се дължат на особеност в метода на изследване и поради тази причина не трябва да се вземат в предвид при вземане на решение за включване на лечение.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот desi_stoianova » 15 Дек 2014, 13:17

zdraveite ,predi dva dena si napravix isledvane na xormonite FT4 i TSH. Imam silen kosopat i tova me nakara da si naprava tezi isledvaniq va6eto mnenie nalaga li se niakakvo li4enie pri tezi rezoltati. FT4-1.550 I TSH -0,876.
desi_stoianova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 15 Дек 2014, 20:50

desi_stoianova написа:zdraveite ,predi dva dena si napravix isledvane na xormonite FT4 i TSH. Imam silen kosopat i tova me nakara da si naprava tezi isledvaniq va6eto mnenie nalaga li se niakakvo li4enie pri tezi rezoltati. FT4-1.550 I TSH -0,876.

Уважаема desi_stoianova,
От написано от Вас не мисля, че има причина за включване на лечение. Цитираните хормони са в референтни граници, няма данни за известно заболяване на щитовидната жлеза.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот kesten70 » 19 Дек 2014, 13:50

Здравей те!!Първо ще си напиша малко от епикризата за да сте наясно с нещата.Март 91 година ми е направена лобектомия в дясно с лимфен кюраж и субтотолна резекция на левия лоб.През май същата година съм реоперирана и постъпвам за радиойодтерапия.След 2 то ми дете имах проблеми с хормоните и калцият бяха ми на долните граници и фосфорат на горни граници.Това беше 99 година.от тогава си пия Л-тироксин по 150 на ден.Но нещо в началото на тая година имах сърцебиене и студена пот ме избиваше ,виене на свят и реших да си направя иследвания и да ходя на преглед.Ендокриноложката ми каза ,че имам пренасищане на лекарството и ми намали на 100 един ден и на 75 другият ден.Като пия и калций с витамин Д, че пак ми беше паднал той често ми пада .И корвитол половинка.До миналият месец нещо пак ми беше зле и отидох на преглед пак сега Tsh ми беше много висок и тя ми предписа да кача на 125 Л.тироксина.А калцият все още ми е нисък не много ,но е нисък като не съм спирала да пия.Но от няколко дни пак усещам, че не ми е добре нещо студена пот и се измарям нямам сили дали пак е от дозата.Вие ми се свят пак.Писна ми да съм все по доктори с тая болест.Все нещо не е наред.Дайте ми съвет какво да правя сега .Дали от това или са нерви.Аз съм на 45 години може и да е критиката съчетано.Извинявам се за дългото писмо. :)
kesten70

Мнениеот kesten70 » 19 Дек 2014, 15:34

Как мога да се свържа с вас аз съм от София.
kesten70

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 20 Дек 2014, 23:11

kesten70 написа:Здравей те!!Първо ще си напиша малко от епикризата за да сте наясно с нещата.Март 91 година ми е направена лобектомия в дясно с лимфен кюраж и субтотолна резекция на левия лоб.През май същата година съм реоперирана и постъпвам за радиойодтерапия.След 2 то ми дете имах проблеми с хормоните и калцият бяха ми на долните граници и фосфорат на горни граници.Това беше 99 година.от тогава си пия Л-тироксин по 150 на ден.Но нещо в началото на тая година имах сърцебиене и студена пот ме избиваше ,виене на свят и реших да си направя иследвания и да ходя на преглед.Ендокриноложката ми каза ,че имам пренасищане на лекарството и ми намали на 100 един ден и на 75 другият ден.Като пия и калций с витамин Д, че пак ми беше паднал той често ми пада .И корвитол половинка.До миналият месец нещо пак ми беше зле и отидох на преглед пак сега Tsh ми беше много висок и тя ми предписа да кача на 125 Л.тироксина.А калцият все още ми е нисък не много ,но е нисък като не съм спирала да пия.Но от няколко дни пак усещам, че не ми е добре нещо студена пот и се измарям нямам сили дали пак е от дозата.Вие ми се свят пак.Писна ми да съм все по доктори с тая болест.Все нещо не е наред.Дайте ми съвет какво да правя сега .Дали от това или са нерви.Аз съм на 45 години може и да е критиката съчетано.Извинявам се за дългото писмо. :)

Уважаема kesten70,
При наличие на оплаквания е редно да си направи изследване на ТSH. Изследване е необходимо да се осъществи и 4-6 седмици след промяна в дозата. Това е единственият начин за изключване на предозиране.
Dr Stella Yordanova

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната