antonovaa написа:Здравейте.Поради наднормено тегло (въпреки че се храня доста здравословно) и периодично силно сърцебиене,което един път преди две години продължи цяла седмица, съм решила да си направя изследване на хормоните на щитовидна жлеза,хипофизната,надбъбречни жлези,чернодробни ензими.Интересуват ме конкретно кои точно трябва да си изследвам хормони,жлези и ензими, тъй като те са доста,интересуват ме най-важните.Благодаря ви предварително.
P.s.Забравих да отбележа, че от няколко години имам и силен косопад.
Уважаема antonovaa,
Хормонални изследвания се пускат за потвърждаване или отхвърляне на съмнение за ендокринен проблем. Те се тълкуват спрямо клиничната картина и не се изследват профилактично. За голяма част от хормоните има специални условия за вземането им. Щом имате финансовата възможност да си пуснете голям набор скъпи изследвания посетете ендокринолог за да прецени какво точно се налага да изследвате и да Ви обясни как трябва да го осъществите.
Вашият личен лекар може да Ви пусне изследвания. Има програми на НЗОК, които изискват пускането на определен набор от изследвания в зависимост от възрастта и известните заболявания, така че можете да се възползвате и от тази опция.
Когато се пускат профилактични изследвания само чернодробни ензими не са достатъчни. За съжаление не знам възрастта Ви, какви заболявания имате, а също не мога да извърша преглед. От написаното от Вас мисля, че е препоръчително да си пуснете - ПКК, СУЕ, АSAT, ALAT, GGT, креатинин, кр.захар, пик.киселина, липиди (поне холестерол и триглицериди). Възможно е да се нуждаете и от изследване на електролити и други показатели, но това няма как да го преценя без преглед.
От написаното от Вас единственият хормон, които е препоръчително да изследвате за момента е ТСХ. Трябват повече данни и преглед за преценка за необходимостта от други хормонални изследвания.