Chausheva написа:Здравейте,скоро си изследвах TSH-5,57.Причината беше моя приятелка,която се усъмни в физическия ми вид-тя каза че съм като подута.Живея в UK и си правя изследвания почти редовно.Даже точно преди месец ,два, правих пак ,като сама проверих дали това изследване е отметнато.Резултатите според тях бяха добри,нямаше гуша.В БГ реших да направя ново изследване и сега ви пиша.Моля ви мислите ли ,че трябва да се обърна към ендокринолог?Имам миома от дълги години и затова тръгнах от хормоните и проверките.Наднормено тегло,но нямам захар или холестерол.Благодаря ви предварително!
Уважаема Chausheva,
Резултатът от ТСХ е редно да бъде обсъден от ендокринолог. Трябва да се пуснат целенасочени изследвания за диагностично уточняване. Трябва да се прецени и какво да е лечението.
Няма как от кръвни изследвания да се отговори дали имате гуша или не. Гуша означава увеличена щитовидна жлеза. Такава се установява по време на физикален преглед или чрез ехографско изследване. Няма как да се сравнява сегашния Ви резултат с предполагаемо нормално изследване без да се знаете точната му стойност. Даже наистина да е бил нормален от тогава са минали 2 м, което е достатъчно време да има промяна в тиреоидната функция.
Няма връзка между миомата и резултатите от изследванията Ви. За растежа на миомата са необходими естрогени, т.е. полови хормони.