Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.
Правила на форума
Добави отговор

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

25 Сеп 2015, 08:38

adelina77 написа:Благодаря Ви за отговора!
Засичала съм термометъра с други два - няма разлика. При останалите членове на семейството ми няма такива аномалии. Посъветвайте ме към какъв специалист да се обърна?....пропуснах да споделя, че в момента се лекувам от депресия - преживях много стресови ситуации в изминалите няколко месеца, ако това има значение...

Уважаема adelina77,
Най-честата причина за повишаване на телесна температура са инфекциите. След целенасочен разпит трябва да се помисли има ли възможност за такава при Вас. Системата в България определя вашия личен лекар като медика към когото трябва да се обърнете.
Възможно е повишаване на телесната температура да се предизвика от остър или хроничен стрес. Обсъдете с психиатъра си промените в температурата.

29 Сеп 2015, 09:57

Здравейте д-р Йорданова! Преди време бях Ви писала за дъщеря ми, която е на 21 г., при профилактичен преглед откриха чрез опипване увеличена щитовидна жлеза. Направихме кръвни изследвания, резултатите са следните - A TPO - 2.03 < 12,TSX - 1.599 mU/L, референтни стойности - 0.35 - 5.00. Тя няма оплаквания - сърцебиене, изпотяване, умора.
Вчера бяхме на преглед във Варна при д-р Райков, който е прегледа на ехограф и каза :За мен жлезата не е увеличена, всичко е наред, размерите са нормални. Описанието на ехографията. размери:Десен лоб:1,5/1,3 см.Сбор=2,8.Ляв лоб:1,6/1,0см.Сбор=2,6см.
Структура:Лекостепенна към средностепенна хипоехогенност и нехомогенност. Без нодозни и кестезни образования двустранно.
Истмус=0,3см. Заключение: Дифузна струма, без установени УЗ критерии за автоимунна щитовидна болест.
Тъй като не прочетох докато бях в кабинета какво е написал, след това му се обадих по телефона и той ми каза - няма никакъв проблем, всичко е в норма, не се притеснявайте. Не мога да разбера защо е написано тогава - дифузна струма? С Уважение Чипева

29 Сеп 2015, 20:05

описание на ехографията десен лоб 1,3/1,5 сбор 2,8 ляв лоб 1,0/1,6 сбор 2,6 истимус 0,3.структура лекостепенна към средностепенна хипоехогенност и нехомогенност без нодонозпи и кистозни образувания двустранно. Граници - ясни даключение дифузна струма без типични уз критерии за автоимунна щитовиднй болест бяз шийна лиимфаденопатия със суспектен вид д-р Йорданова това е точното описание относно предходното ми питане. Извинювам се че два пъти дублирам въпроса

02 Окт 2015, 07:14

Десислава Иванова написа:описание на ехографията десен лоб 1,3/1,5 сбор 2,8 ляв лоб 1,0/1,6 сбор 2,6 истимус 0,3.структура лекостепенна към средностепенна хипоехогенност и нехомогенност без нодонозпи и кистозни образувания двустранно. Граници - ясни даключение дифузна струма без типични уз критерии за автоимунна щитовиднй болест бяз шийна лиимфаденопатия със суспектен вид д-р Йорданова това е точното описание относно предходното ми питане. Извинювам се че два пъти дублирам въпроса

Уважаема Десислава Иванова,
Описанието и заключението не са достатъчно ясни за да мога да предположа какво е имал предвид изследващия. Не мисля, че има човек който да Ви отговори по-добре има ли за какво да се притеснявате от лекаря, осъществил прегледа, а Вие сте говорили с него. Ако му нямате доверие повторете прегледа при лекар, на който смятате че можете да се доверите.

Тиреотоксикоза

02 Окт 2015, 16:31

Здравейте, д-р Йорданова! Имам проблеми със щитовидната жлеза от 17-годишна, сега съм на 45, с една дума- отглеждам си я. Откриха я като струма дифуза-2 степен и като изключим Л-тироксина, който пих преди първата ми бременност нямах оплаквания. На 37г. направих Тиреотоксикоза, съответно бях кръстосала хормоните-ТСХ-0,001, а Т3 и Т4-доста високи. Лечечението бе за около 6-8 мес. с Пропицил. Оказах се алергична към друго. Шест години след това нямах проблеми и не ми изписаха нищо. Преди година и половина отново с Тиреотоксикоза, като не усещах признаците от първия път. Последва същото лечение. След вторият път гушата започна да расте дифузно, което лично мен ме притеснява много. На видеозон лекуващата ми обяснява, че структурата ми е добра и няма възли. След като хормоните влязат в нормите си отново ми спря лекарствата. Изследвам си и доста други неща( работя като клиничен лаборант), и виждам, че когато падне ТСХ-то пада и Желязото. Стойността му беше 2,8, много ниско, при нормален Хемоглобин, Морф. на еритроцити и Феритин. Съответно е видимо и по косата. В момента всички хормони са в норма (включително и женските), но желязото ми 5,8. Бихте ли ми обяснили взаимовръзката им и дали е нормално това дифузно разрастване, подлежи ли на операция и в кой момент. Благодаря , предварително!

Re: Тиреотоксикоза

05 Окт 2015, 22:44

stiliana написа:Здравейте, д-р Йорданова! Имам проблеми със щитовидната жлеза от 17-годишна, сега съм на 45, с една дума- отглеждам си я. Откриха я като струма дифуза-2 степен и като изключим Л-тироксина, който пих преди първата ми бременност нямах оплаквания. На 37г. направих Тиреотоксикоза, съответно бях кръстосала хормоните-ТСХ-0,001, а Т3 и Т4-доста високи. Лечечението бе за около 6-8 мес. с Пропицил. Оказах се алергична към друго. Шест години след това нямах проблеми и не ми изписаха нищо. Преди година и половина отново с Тиреотоксикоза, като не усещах признаците от първия път. Последва същото лечение. След вторият път гушата започна да расте дифузно, което лично мен ме притеснява много. На видеозон лекуващата ми обяснява, че структурата ми е добра и няма възли. След като хормоните влязат в нормите си отново ми спря лекарствата. Изследвам си и доста други неща( работя като клиничен лаборант), и виждам, че когато падне ТСХ-то пада и Желязото. Стойността му беше 2,8, много ниско, при нормален Хемоглобин, Морф. на еритроцити и Феритин. Съответно е видимо и по косата. В момента всички хормони са в норма (включително и женските), но желязото ми 5,8. Бихте ли ми обяснили взаимовръзката им и дали е нормално това дифузно разрастване, подлежи ли на операция и в кой момент. Благодаря , предварително!

Уважаема stiliana,
Промени в кръвната картина са възможни при тириотоксикоза. При тежко протичащо заболяване се нарушава резорбирането на желязото и се намалява неговото съдържание в кръвта. Във вашия случай е трудно да се търси връзка между нивото на серумното желязата и тиреоидното заболяване, т.к. нивото му е ниско и при еутиреоидно състояние. Най-вероятно си имате този проблем и от преди и наличието на заболяване на щитовидната жлеза Ви е помогнало да го установите. От това което описвате не съм убедена, че по-ниското ниво показва наличието на дефицит. Покажете показателите си на хематолог за да прецени дали се налага профилактика с железен медикамент или ще е достатъчно корекция в храненето.
Няма как да Ви отговоря кога или дали ще Ви се наложи операция. Вие даже не споменавате каква е точната Ви диагноза. Еутиреоидна дифузна струма се оперира при данни за компресивни явления или при ретростернално разрастване.

06 Окт 2015, 16:46

Привет, за пръв път пиша тук!Може би въпроса ми е към дерматология и офталмология, но проблема ми е следния!От години страдам от себорея, жестока себорея, които отключи и хроничен блефарит(дисфункция на мастни жлези)Бил съм навсякъде, пил съм хапчета, витамини, бях на очни лекари и никой не може да ми помогне!Един професор по фармакология в моя университет ми каза да си направя следните изследвания като предполагаШЕ, че може би е свързано с проблеми с Щитовидна жлеза или повишен Тестостерон!Днес направих изследваният и всичко беше в норма!Години мъки, ВИНАГИ всички изследвания са в норма, а аз продължавам да страдам от тези 2 заболявания! Косата ми оредява на гнезда!Правих изследвания за -TSH, T3, TAT MAT, I TESTOSTERON!Каза да си направя и някакъв VEGA тест за непоносимост към храни! Моля Ви, какво още във организма ми, може да предизвика НЕизлечима себорея и хиперсекреция на мастните жлези в клепачите ми !ИСКАМ НЯКАК СИ ДА РЕДУЦИРАМ ТОЗИ СЕБУМ!Почнах да получавам и аритмии на сърцето, заради дългогодишните си болки и отчаяни опити да намеря проблема!Кажете какво да правя.....................толкова ли е трудно поне да намеря едно солидно облекчение за състоянията си.....за да живея нормално както всички хора....!Благодаря предварително!
Поздрави един отчаян студент по Фармация...

07 Окт 2015, 21:35

Sleart написа:Привет, за пръв път пиша тук!Може би въпроса ми е към дерматология и офталмология, но проблема ми е следния!От години страдам от себорея, жестока себорея, които отключи и хроничен блефарит(дисфункция на мастни жлези)Бил съм навсякъде, пил съм хапчета, витамини, бях на очни лекари и никой не може да ми помогне!Един професор по фармакология в моя университет ми каза да си направя следните изследвания като предполагаШЕ, че може би е свързано с проблеми с Щитовидна жлеза или повишен Тестостерон!Днес направих изследваният и всичко беше в норма!Години мъки, ВИНАГИ всички изследвания са в норма, а аз продължавам да страдам от тези 2 заболявания! Косата ми оредява на гнезда!Правих изследвания за -TSH, T3, TAT MAT, I TESTOSTERON!Каза да си направя и някакъв VEGA тест за непоносимост към храни! Моля Ви, какво още във организма ми, може да предизвика НЕизлечима себорея и хиперсекреция на мастните жлези в клепачите ми !ИСКАМ НЯКАК СИ ДА РЕДУЦИРАМ ТОЗИ СЕБУМ!Почнах да получавам и аритмии на сърцето, заради дългогодишните си болки и отчаяни опити да намеря проблема!Кажете какво да правя.....................толкова ли е трудно поне да намеря едно солидно облекчение за състоянията си.....за да живея нормално както всички хора....!Благодаря предварително!
Поздрави един отчаян студент по Фармация...

Уважаеми Sleart,
За съжаление не е от компетентността ми да Ви помогна. При хормони изследвания в референтни граници причината за проблема не е ендокринна. Обърнете се към дерматолог за да Ви даде насоки за лечение.

12 Окт 2015, 02:55

Здравейте,скоро си изследвах TSH-5,57.Причината беше моя приятелка,която се усъмни в физическия ми вид-тя каза че съм като подута.Живея в UK и си правя изследвания почти редовно.Даже точно преди месец ,два, правих пак ,като сама проверих дали това изследване е отметнато.Резултатите според тях бяха добри,нямаше гуша.В БГ реших да направя ново изследване и сега ви пиша.Моля ви мислите ли ,че трябва да се обърна към ендокринолог?Имам миома от дълги години и затова тръгнах от хормоните и проверките.Наднормено тегло,но нямам захар или холестерол.Благодаря ви предварително!

12 Окт 2015, 09:58

Здравейте, доктор Йорданова!
Имам хипотиреоидизъм от около две години. Тази година обаче поради обрив (алергия) поставиха Дипрофос. В упътването му прочетох,че вниманието е насочено точно към хората с проблем на щитовидната жлеза. Желая да попитам какви проблеми е възможно да възникнат след като вече имам поставена такава инжекция?
Добави отговор
Отиди на страница: 1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 93