fornarina написа:Здравейте д-р Ментешев, надявам се питането ми да е сравнително кратко. Синът ми е на 2 годинки и 2 месеца. Лично аз смятам, че се развива нормално, но според част от тъпите ми роднини обстоятелството, че още не е проговорил е признак за забавяне в умственото му развитие. Детето казва ясно само няколко думи, но иначе бърбори по бебешки и е общително, според мен разбира почти всичко от това, което му се говори. Това, което повече ме притеснява, че е свръхактивно -тича, скача, катери се, а същевременно ми е трудно да фокусирам вниманието му върху игра с някаква играчка за повече от 2-3 мин., камо ли да му зачета книжка. Същевременно проявява агресия към всеки, който му отказва нещо. Започва да хапе или да си бие главата в стената (или в пода) - второто поне попрестана да прави. Обича да играе с деца, но или им се радва по мечешки (със силни викове и прегръщане) или ги хапе и скубе, но вече като игра. Иска всички чужди играчки, но не и да ги върне, иска да е най-отпред на опашката за люлките и т.н. Другите деца, естествено, се плашат или направо плачат. От друга страна, проявява свръхчувствителност, ако му се скараш и плаче неудържимо и непрестанно, докато не го гушнеш пак. Ако аз или баща му за секунди изчезнем от погледа му, също настава страшен рев. Досега си мислех, че просто е от лъвската му зодия и е до характер, но взех да се замислям, защото е доста по-палав от повечето деца на неговата възраст, които наблюдавам. Въпросът ми е към какъв тип специалист трябва да се обърна за всички тези прояви - детски психиатър, психолог, логопед или ...? И възможна ли е диагноза в толкова ранна детска възраст? Слава богу, проблеми с физическото развитие нямаме, нито е боледувал от нещо сериозно. Предварително Ви благодаря!
krules написа:Здравейте д-р Ментешев,
пиша във връзка със сина ми. Той е на 3 години и все още не говори (тоест казва някой думи, но немога да кажа че това е говор). Може да брой до 10 на английски и български, може да казва азбуката на английски и български. Когато иска вода например или ме води до шишето или ми го носи или казва "ГОГА". В детската градина води учителките до стаята с водата. Контактен е и е много спокойно дете. Ходихме на консултация с невролог която протече ужасяващо - след чакане 2:30 часа пред кабинета докторката реши да ни приеме, но синът ми вече беше много уморен и раздразнителен - спеше му се, беше гладен. Докторката му подаде някакъва играчка - той не реагира ( влязохме в кабинета с плач) и плачеше, после му плесна два пъти с ръце и това беше прегледа. Каза ми аутизъм..., а аз не съм убедена че това е начина за диагностика. Синът ми е общителен, изпълнява поръчки - не винаги, но изпълнява, храни се сам, разбира като му говоря. От както е тръгнал на детска градина - научи и песничка. Учителката казва че е дете с характер и нищо повече. Все още остава пробел ходенето до тоалетна - като го заведа пишка, но не си казва, това също е проблем и в детската градина. Понякога когато види нови хора и някой от тях го викне, той не обръща никакво внимание, все едно не са там. Но във вкъщи всичко е наред. Винаги идва като го повикам, подава ми предети който му поискам.
Извинявам се хаотичното ми писане.
Моля за вашето мнение, трябва ли да го завда на друг невролог и какво да предприема.
Благодаря предварително!
kalina_58 написа:Re: Д-р Бенжамен Ментешев - детска психиатрия Възможно ли е дете на 1 г. да има тикове? Рядко се случва но се забелязва повдигане на лявото рамо. Моля за съвет!
azdesi написа:Здравейте д-р Ментешев,
Синът ми, който е на 9 години, има поставена диагноза "Разстройство на развитието, причинено от късно проговаряне". Диагнозата е от клиника "Свети Никола", но за момента е само устна, другата седмица ще имаме всички документи.
Лекуващият лекар - д-р Бистриан много се почуди дали е от аутистичния спектър или не. Накрая каза, че не може да бъде от спектъра, защото не е спазен един показател, а именно, че той емоционално е незрял и когато трябва да свърши нещо, го прави, но иска някой да му каже какво да прави. Всъщност не прави това, което той е намислил и по свой начин, а прави това, което му се каже.
Накратко ще се опитам да ви обясня какви са му проблемите.
1. Проговори много късно - на 5 години с помощта на логопед. В момента няма проблем с речта, но понякога не може да си намери правилната дума.
2. Хиперактивен е, с нарушена концентрация и устойчивост на вниманието.
3. В училище не пише, не разбира инструкциите, в часовете си къса хартийки. Не разбира ръкописния почерк и поради тази причина не може да преписва от дъската. Пише много бавно и не може да настигне другите с диктовките. Не може да се съсредоточи за повече от 15 минути. Няма приятели, защото не знае как да играе с тях. Обикновено закача децата - бута ги, рита ги и от този род. Иначе иска да е част от приятелска група, но децата го изолират, заради поведението му.
4. Има еднотипни движения, като клатене от крак на крак, като пише или учи непрекъснато си мърда краката, прави некоординирани движения с ръцете.
5. Приема всичко буквално. Понякога децата го карат да прави глупости и в общи линии става циркаджията на класа.
6. Не винаги разбира мимиките на хората, което му увеличава проблемите.
7. Повтаря чути фрази, без да знае за какво става въпрос. Преди време чул от някакъв съученик думата "луда" и отишъл и казал на класната си ,че е луда. А като го попитах защо е казал подобно нещо, той каза, че много обича учителката си.
8. Не разбира символиката, в приказките търси детайлите, не може да разбере поуката.
9. Обича да се усамотява, но в тези случай прави бели. Преди Нова година имаше голямо желание да си играе с електроуреди. Отиваше в кухнята и правеше бели, развали хладилника, пасатора и за малко да сполети същата участ и пералнята.. Много обича да си играе с вода. КАто отиде да се мие ръцете, просто забравя да излезе от банята, пълни мивката и си пуска играчките във водата.
10. Има мания за една компютърна игра и телефони и таблет.
11. Мисленето му е различно от нашето. Два примера: Попитах го защо не разбира ръкописния почерк, той ми каза, че не пиша буквите като него и затова. Друг пример - играехме си с него и сестра му. Трябваше да познае къде сестра му ще си потърси телефона, при положение, че го е оставила на принтера. След като тя излезе, той скри телефона в един шкаф. Когато сестра му влезе отново, го попитах къде сестра му ще си търси телефона и той каза- в шкафа. Защо там? Тя не знае, че е там. И отговори, че той там го е скрил и той знае, затова и сестра му трябва да знае.
Д-р Бистриан каза, че има нарушение в емоционалната сфера, поведението и социалното взаимодействие.
Има и много други, но в момента ви нахвърлях основните проблеми.
Отскоро с него работят логопед и психолог от ресурсен център.
Бихте ли ми предложил някаква терапия за справяне с тези проблеми, която ние родителите да можем да спазваме в къщи и да му помогнем да се социализира по-лесно?
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта