Детска психиатрия

Стари, неактуални, заключени теми.

Re: Д-р Бенжамен Ментешев - детска психиатрия

Мнениеот krules » 13 Май 2013, 15:49

Здравейте отново Д-р Ментешев!

Преди време Ви бях писала, вие ме насочихте към Александровска болница. Историята със сима ми е доста дълга - на 3.6г. и почти не говори, казва някой думи, но за изречения и въобще неможе да става. Тръгнахме на логопед но тя изиска становище на психиатър. Отидохме в Александровска болница и от там ни насрочиха час за оценка чак септември месец. Изказаха само предположения. Искам да ви попитам - можем ли да го доведем за преглед при Вас. От София сме.
Благодаря предварително за отговора.
krules

Мнениеот studentka1989 » 17 Май 2013, 19:04

Пракратяването на лечението не е добра идея и обикновено води до болнично лечение.

Здравейте Др Ментешеф. Аз не си пия лекарствата - кветиапин и конвулекс за БАР. Майками и аз всяка вечер се караме за това. Искам да питам дали има вероятност да ме вкара в психото, защото не си пия лекарствата. Иначе съм кротка. Миналата година ме вкара с линейка в психоо за соициден опит. Като аз не се подписах че влизам доброволно, но ме държаха в психото, макар че не исках. И без прукорорско решение ме държаха в психото. Идва енда линейка и те прибира. Не знам докъде може да стигне майка ми, но не искам да ме прибере пак в психото. А и не искам да пия хапчетата си. Просто ми отговорете дали е реално възможно да ме вкарат в психото.
studentka1989

Проблеми със синът ми

Мнениеот teа75 » 20 Май 2013, 08:59

Здравейте Д-р Ментешев! Аз съм майка на две деца.Когато се роди дъщеря ми,синът ми беше не 5г.До тогава не сме имали никакви проблеми с него,но след появата на сестричката му много се промени.Той е чувствително и емоционално дете. В момента е почти на 8г. и за разлика от другите си връстници е изключително несамостоятелен.Изпитва панически страх от мисълта да остане сам.Плаче и се тръшка,когато не стане това което иска.Не иска да прави нищо ,което е свързано с отсъствието на мен и баща му.Много съм притеснена и не знам как да го накарам да бъде по самостоятелен и по уверен в себе си. С приятелите си също стига до спорове които в не малко случаи завършват със рев.От своя страна аз също съм по темпераментна,ако мога така да се изразя и често стигаме до караници и то почти за всичко. Ще се радвам,ако можете да ми дадете съвет как да се справим със ситуацията. Предварително Ви благодаря!
teа75

Мнениеот Dr B. Menteshev » 21 Май 2013, 19:19

Здравейте,
към момента не практикувам, така че няма как да прегледам детето Ви.

krules написа:Здравейте отново Д-р Ментешев!

Преди време Ви бях писала, вие ме насочихте към Александровска болница. Историята със сима ми е доста дълга - на 3.6г. и почти не говори, казва някой думи, но за изречения и въобще неможе да става. Тръгнахме на логопед но тя изиска становище на психиатър. Отидохме в Александровска болница и от там ни насрочиха час за оценка чак септември месец. Изказаха само предположения. Искам да ви попитам - можем ли да го доведем за преглед при Вас. От София сме.
Благодаря предварително за отговора.
д-р Б. Ментешев
Аватар
Dr B. Menteshev

Re: Проблеми със синът ми

Мнениеот Dr B. Menteshev » 21 Май 2013, 19:22

Здравейте,

добре би било да се консултирате с детски психиатър. Можете да го направите при д-р Костадинова в ЦПЦ "Проф. Н.Шипковенски". тел. 0878 557 426 или 02 939 90 38
teа75 написа:Здравейте Д-р Ментешев! Аз съм майка на две деца.Когато се роди дъщеря ми,синът ми беше не 5г.До тогава не сме имали никакви проблеми с него,но след появата на сестричката му много се промени.Той е чувствително и емоционално дете. В момента е почти на 8г. и за разлика от другите си връстници е изключително несамостоятелен.Изпитва панически страх от мисълта да остане сам.Плаче и се тръшка,когато не стане това което иска.Не иска да прави нищо ,което е свързано с отсъствието на мен и баща му.Много съм притеснена и не знам как да го накарам да бъде по самостоятелен и по уверен в себе си. С приятелите си също стига до спорове които в не малко случаи завършват със рев.От своя страна аз също съм по темпераментна,ако мога така да се изразя и често стигаме до караници и то почти за всичко. Ще се радвам,ако можете да ми дадете съвет как да се справим със ситуацията. Предварително Ви благодаря!
д-р Б. Ментешев
Аватар
Dr B. Menteshev

Мнениеот Светла » 01 Юни 2013, 00:29

Здравейте д-р Ментешев!
Пиша Ви по повод на това, че имам проблем със сина ми. Той е на 12 години и има проблем с концентрацията по време на учене, както и със самоконтрола на някой свои действия. Ще обесня точно за какво става дума: напоследък когато седне да играе на компютъра за около 1-2 часа, след това през нощта се изпуска и се напишква. В началото не направих връзка с компютъра, но в последствие според мен се оказа това причината, тъй като когато го огранича да не играе, той веднага спира да се напишва. По принцип не е от децата, който стоят с часове пред компютъра, тъй като гледам да го ограничавам, естествено не прекалено (освен това не играе на агресивни игри с убийства, стрелби и т.н. ), а и има по- малък брат, с който са неразделни и постоянно си измислят различни игри. Преди никога не съм имала проблем с нощно напикаване.
Друго, което ме притеснява е, че по някой път (например тази вечер) в желанието си да не прекъсва играта си (играеше с Лего конструктор) се стиска и не отива да се изпишка и пуска по-малко на гаштичките си. Многократно сме говорили, обяснявали, карали сме се, наказания също е имало. Подсещала съм го и съм го следила кога ходи до тоалетна, но аз не съм постоянно с него, а и той вече е голям. Като малък не съм имала този проблем с него. Тези неща са периодични. По някой път, за определен период от време няма никакъв проблем, а друг път се засилва. Не мога да се справя и вече не знам как да постъпя.
По същия начин е и с телевизора - като се загледа и блокира напълно. Не чува никой и се налага да повишим тон за да реагира.
В училище като цяло нямаме никакви проблеми- добър ученик е, познава всички от училище, много общителен и почти със всички се сприятелява - с две думи според мен е едно напълно нормално дете.
Не знам дали се дължи на това, че вече влизаме в пубертета?! Но основното, което ме притеснява е, че не може сам да си наложи да се контролира било то за напишването, ученето, телевизора или компютъра. Може със месеци да стой наказан, но няма да си наложи да се контролира. Притеснявам се, че това се случва само за тези неща и че моя подход е неправилен. В един момент се получава така, че аз само се карам и мърморя. Той просто ще спре да му слуша. Може би с възрастта ще го израсте?
Благодаря предварително!
Светла

Мнениеот Dr B. Menteshev » 07 Юни 2013, 21:47

Светла написа:Здравейте д-р Ментешев!
Пиша Ви по повод на това, че имам проблем със сина ми. Той е на 12 години и има проблем с концентрацията по време на учене, както и със самоконтрола на някой свои действия. Ще обесня точно за какво става дума: напоследък когато седне да играе на компютъра за около 1-2 часа, след това през нощта се изпуска и се напишква. В началото не направих връзка с компютъра, но в последствие според мен се оказа това причината, тъй като когато го огранича да не играе, той веднага спира да се напишва. По принцип не е от децата, който стоят с часове пред компютъра, тъй като гледам да го ограничавам, естествено не прекалено (освен това не играе на агресивни игри с убийства, стрелби и т.н. ), а и има по- малък брат, с който са неразделни и постоянно си измислят различни игри. Преди никога не съм имала проблем с нощно напикаване.
Друго, което ме притеснява е, че по някой път (например тази вечер) в желанието си да не прекъсва играта си (играеше с Лего конструктор) се стиска и не отива да се изпишка и пуска по-малко на гаштичките си. Многократно сме говорили, обяснявали, карали сме се, наказания също е имало. Подсещала съм го и съм го следила кога ходи до тоалетна, но аз не съм постоянно с него, а и той вече е голям. Като малък не съм имала този проблем с него. Тези неща са периодични. По някой път, за определен период от време няма никакъв проблем, а друг път се засилва. Не мога да се справя и вече не знам как да постъпя.
По същия начин е и с телевизора - като се загледа и блокира напълно. Не чува никой и се налага да повишим тон за да реагира.
В училище като цяло нямаме никакви проблеми- добър ученик е, познава всички от училище, много общителен и почти със всички се сприятелява - с две думи според мен е едно напълно нормално дете.
Не знам дали се дължи на това, че вече влизаме в пубертета?! Но основното, което ме притеснява е, че не може сам да си наложи да се контролира било то за напишването, ученето, телевизора или компютъра. Може със месеци да стой наказан, но няма да си наложи да се контролира. Притеснявам се, че това се случва само за тези неща и че моя подход е неправилен. В един момент се получава така, че аз само се карам и мърморя. Той просто ще спре да му слуша. Може би с възрастта ще го израсте?
Благодаря предварително!

Не мисля, че нещата , които описвате, са притеснителни или налагат консултация с психиатър. Можете да се консултирате с психолог. Това, което бих Ви препоръчал е да не прилагате наказания с месеци. Санкциите трябва да бъдат кратки, за конкретно нещо, което е наистина значимо.
д-р Б. Ментешев
Аватар
Dr B. Menteshev

Мнениеот studentka1989 » 11 Авг 2013, 17:10

От 2008 г. имам диагноза БАР. В софия съм била в Св наум и в Русе 2 пъти в женско. Как мога да докажа, че нямам такава диагноза? От 12.09.2012 г. имам телк за две години. Искам да се прегледам и да докажа, че не съм болна. Дори мисля, че не съм и имала никога БАР. И по този начин да прекратя и лечението си.
studentka1989

Мнениеот markovska » 09 Сеп 2013, 22:45

Синът ми е на 10 години, от 1 месец изпада в панически кризи. Това не се повтаря всеки ден, споделя, че му е отпаднало и напрегнато в главата. След това започва да плаче, прегръща ме силно и казва, че се появяват лоши мисли в главата му за смърт и убийство. Това може да продължи от 10 минути до 2 часа. Дайте ми съвет как да се справя със състоянието му. Много съм притеснена, аз също съм била лабилна като малка.
markovska

Мнениеот Dr B. Menteshev » 10 Сеп 2013, 09:37

markovska написа:Синът ми е на 10 години, от 1 месец изпада в панически кризи. Това не се повтаря всеки ден, споделя, че му е отпаднало и напрегнато в главата. След това започва да плаче, прегръща ме силно и казва, че се появяват лоши мисли в главата му за смърт и убийство. Това може да продължи от 10 минути до 2 часа. Дайте ми съвет как да се справя със състоянието му. Много съм притеснена, аз също съм била лабилна като малка.

Здравейте,
мисля, че е добре да доведете детето за преглед. Можете да запишете час на тел. 0887 550 322.
д-р Б. Ментешев
Аватар
Dr B. Menteshev

ПредишнаСледваща

Назад към Архив