Гъбички - онлайн консултация с кожен лекар

Тук може да зададете въпроси и да споделите мнения за проблеми с Вашата кожа.

Re: Гъбички - онлайн консултация с кожен лекар

Мнениеот Dr Violina Todeva » 11 Яну 2015, 22:28

joker написа:Здравейте докторе,моя въпрос е следния:
На 21 години съм и забелязах от известно време,че около основата на пени*а са се образували нещо като мастни топченца,твърди са като бучки, много малки бучки. Та се чудех това гъбички ли са или няма място за притеснения.
Благодаря предварително !

Здравейте, joker!

Не мога да се ориентирам само по описанието Ви! Бихте могъл да приложите снимка!

С уважение,
д-р Тодева
д-р Виолина Тодева
Специалист Дерматология, Венерология и Естетична Дерматология
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот Harifche » 05 Фев 2015, 11:56

Здравейте,

Наскоро при преглед се установи, че имам гъбична инфекция (не тежка) в ингвиналната област. Освен крем ("Дактакорт"), Вашият колега ми предписа и таблетки "Тербинафин" 250 мг по 1 на ден, които да приемам в рамките на пет дни. Считате ли, че толкова кратък прием е допустим и ще даде ефект при положение, че в листовката пише, че обичайният курс на лечение при такива инфекции е между две и четири седмици?

Поздрави
Harifche

Мнениеот new_age » 05 Фев 2015, 20:43

Здравейте д-р Виолина Тодева,
Имам проблем с нокътната плочка на единия пръст на крака от юли 2014 г. Първоначално при израстване в основата си плочката получи кафяво оцветяване.Предположих,че се дължи на някакв удар и след израстване ще се появи нормално оцветяване, но не се получи така. След като кафявото оцветяване покри цялата плочка, няколко дни ме болеше и беше подут и червен пръста в първата и вторта си фланга.След това самия нокът се удебели и раслой.При опит да намаля дебелината му беше болезнено и не позволяваше да го одрежа.Приложила съм снимка на сегашното му състояние.Тук е с кафяв цвят пак е разслоен, но съм го изпилила за да премахна височината, която ми прече и най- вече боли при носене на затворени обувки. Сега забелязвам основата и на др нокът,че пак сепочва да се появява кафяв цвят.
От септември 2013 г. мажех всички нокти с лака на Шол,т.к. тогава се бяха появили бели петна по др нокти, с разтвор на Екзодерил и с висок % на салицилов спирт.Сега продължавам само със салициловия спирт, но не виждам подобрение.
Бихте ли ми дали съвет за лечение, което не включва прием на лекарства увреждащи черия дроб!

Благодаря!
Прикачени файлове
20150205_193921[1].jpg
20150205_193921[1].jpg (126.48 KiB) Прегледано 748 пъти
20150205_192113[1].jpg
20150205_192113[1].jpg (92.97 KiB) Прегледано 748 пъти
new_age

Мнениеот Dr Violina Todeva » 15 Фев 2015, 13:09

Harifche написа:Здравейте,

Наскоро при преглед се установи, че имам гъбична инфекция (не тежка) в ингвиналната област. Освен крем ("Дактакорт"), Вашият колега ми предписа и таблетки "Тербинафин" 250 мг по 1 на ден, които да приемам в рамките на пет дни. Считате ли, че толкова кратък прием е допустим и ще даде ефект при положение, че в листовката пише, че обичайният курс на лечение при такива инфекции е между две и четири седмици?

Поздрави

Здравейте, Harifche!

Не мога и не е редно, без преглед да се меся в лечението на колега дерматолог.
Съвета ми е да следвате препоръките му, да направите контролен преглед и при проследяването, ако е необходима корекция в лечението колегата ще я направи!
Извинявам се забавянето на отговора, но бях възпрепятствана да пиша по-рано!

С уважение,
д-р Тодева
д-р Виолина Тодева
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот Dr Violina Todeva » 15 Фев 2015, 13:13

new_age написа:Здравейте д-р Виолина Тодева,
Имам проблем с нокътната плочка на единия пръст на крака от юли 2014 г. Първоначално при израстване в основата си плочката получи кафяво оцветяване.Предположих,че се дължи на някакв удар и след израстване ще се появи нормално оцветяване, но не се получи така. След като кафявото оцветяване покри цялата плочка, няколко дни ме болеше и беше подут и червен пръста в първата и вторта си фланга.След това самия нокът се удебели и раслой.При опит да намаля дебелината му беше болезнено и не позволяваше да го одрежа.Приложила съм снимка на сегашното му състояние.Тук е с кафяв цвят пак е разслоен, но съм го изпилила за да премахна височината, която ми прече и най- вече боли при носене на затворени обувки. Сега забелязвам основата и на др нокът,че пак сепочва да се появява кафяв цвят.
От септември 2013 г. мажех всички нокти с лака на Шол,т.к. тогава се бяха появили бели петна по др нокти, с разтвор на Екзодерил и с висок % на салицилов спирт.Сега продължавам само със салициловия спирт, но не виждам подобрение.
Бихте ли ми дали съвет за лечение, което не включва прием на лекарства увреждащи черия дроб!

Благодаря!

Здравейте, new_age!

Предвид това, което се вижда, смятам че ще е най-добре да се направи лечение с таблетки, но за целта трябва да посетите лично дерматолог, за да се избере подходящото лечение!
Локалните средства имат много ограничен ефект при засягане на ноктите на краката!

С уважение,
д-р Тодева
д-р Виолина Тодева
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот m_jivkova225 » 17 Фев 2015, 22:07

Здравейте,
след изкарана тежък отит ходих профилактично на гинеколог и ми откриха гъбички / не съм употребявала антибиотици/. Имах съвсем слаби сърбежи преди цикъл,без зачервяване. Взеха ми влагалищен секрет за преглед. Записано е:
На препарат по грам се видяха 1,2 левкоцита на поле, пл. еп. клетки, масово дрожди кандида, лактобацили – запазено количество.
Където е антибиограмата – не е записано нищо – отдолу е посочено Fluconazole – S, Itraconazole – S Ketoconazole – S, Clotrimazole – S, Nystatin -S, Micronazole -S
отдолу е написано: Микроорганизми – кандида албиканс – масово количество, не се изолира патогенна аеробна бактериална флора. Не се изолира анаеробна флора.
Изписаха ми флукорик на 3 дена по 1 таблетка и Полижинакс за 12 дена. След като приключих лечението вече минаха 10 тина дена, мина ми и цикъла. Трябва ли отново да отида на контролен преглед? Поздрави,
Милена
m_jivkova225

Мнениеот Dr Violina Todeva » 18 Фев 2015, 21:37

m_jivkova225 написа:Здравейте,
след изкарана тежък отит ходих профилактично на гинеколог и ми откриха гъбички / не съм употребявала антибиотици/. Имах съвсем слаби сърбежи преди цикъл,без зачервяване. Взеха ми влагалищен секрет за преглед. Записано е:
На препарат по грам се видяха 1,2 левкоцита на поле, пл. еп. клетки, масово дрожди кандида, лактобацили – запазено количество.
Където е антибиограмата – не е записано нищо – отдолу е посочено Fluconazole – S, Itraconazole – S Ketoconazole – S, Clotrimazole – S, Nystatin -S, Micronazole -S
отдолу е написано: Микроорганизми – кандида албиканс – масово количество, не се изолира патогенна аеробна бактериална флора. Не се изолира анаеробна флора.
Изписаха ми флукорик на 3 дена по 1 таблетка и Полижинакс за 12 дена. След като приключих лечението вече минаха 10 тина дена, мина ми и цикъла. Трябва ли отново да отида на контролен преглед? Поздрави,
Милена

Здравейте, m_jivkova225!

Ако нямате оплаквания не е необходимо да правите контролен преглед, защото сте провела оптимално лечение за гъбичката, която е изолирана.
След 3 месеца би могло отново да повторите микробиологичното изследване!

С уважение,
д-р Тодева
д-р Виолина Тодева
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот Harifche » 19 Фев 2015, 13:56

Dr Violina Todeva написа:

Поздрави

Здравейте, Harifche!

Съвета ми е да следвате препоръките му, да направите контролен преглед и при проследяването, ако е необходима корекция в лечението колегата ще я направи!

С уважение,
д-р Тодева

Здравейте, д-р Тодева,

Благодаря за отговора. Поставих този въпрос, защото дълбоко се съмнявам в добросъвестността на Вашия колега - мисля, че нарочно ми предписа лекарствена доза, от която да не ми мине, та да продължа да ходя на прегледи при него и да му плащам. За съжаление, това е неетична практика, която все по-често започва да се експлоатира от хората във Вашето съсловие, когато не крие съществени рискове за здравето на пациента. Воден от своите параноидни възприятия за ситуацията, аз не се съобразих с рецептата на Вашия колега: пих "Тербинафин" две седмици (подобрение започна да се случва едва около десетия ден от приема!), мазах се с крема плътно сутрин и вечер две седмици (а не 7 дни х 2 и 7 дни х 1 път, както ми бе предписал), и вече съм ок, гъбичките изчезнаха. А, и най-важното - взех си да пия "Карзил", за да си предпазя черния дроб, защото той не ми предписа нищо за това.
Сега се чудя дали да не подам оплакване срещу Вашия колега, макар че кверулантността не ми е присъща...

Поздрави,

Harifche
Harifche

Мнениеот Dr Violina Todeva » 25 Фев 2015, 13:01

Harifche написа:
Dr Violina Todeva написа:

Поздрави

Здравейте, Harifche!

С уважение,
д-р Тодева

Здравейте, д-р Тодева,

Благодаря за отговора. Поставих този въпрос, защото дълбоко се съмнявам в добросъвестността на Вашия колега - мисля, че нарочно ми предписа лекарствена доза, от която да не ми мине, та да продължа да ходя на прегледи при него и да му плащам. За съжаление, това е неетична практика, която все по-често започва да се експлоатира от хората във Вашето съсловие, когато не крие съществени рискове за здравето на пациента. Воден от своите параноидни възприятия за ситуацията, аз не се съобразих с рецептата на Вашия колега: пих "Тербинафин" две седмици (подобрение започна да се случва едва около десетия ден от приема!), мазах се с крема плътно сутрин и вечер две седмици (а не 7 дни х 2 и 7 дни х 1 път, както ми бе предписал), и вече съм ок, гъбичките изчезнаха. А, и най-важното - взех си да пия "Карзил", за да си предпазя черния дроб, защото той не ми предписа нищо за това.
Сега се чудя дали да не подам оплакване срещу Вашия колега, макар че кверулантността не ми е присъща...

Поздрави,

Harifche

Здравейте, Harifche!

Радвам се, че сте постигнали излекуване и вече нямате проблем!
Искрено се надявам, че колегата не е постъпил недобросъвестно, а това е било мнението му за най-доброто лечение за Вас!

С уважение,
д-р Тодева
д-р Виолина Тодева
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот titimara » 02 Мар 2015, 16:10

Здравейте, д-р Тодева
Аз съм жена на 21 години. Не съм сигурна в коя тема да пиша, извинете ме!
Септември 2014 след контакт с улична котка /вероятно/ аз и всеки, който бе по-дълго "в контакт" с котката, получихме обриви - малки кръгли червени петна на различни места по кожата.
Едно от заразените момичета получи диагноза Ringworms.

Тъй като, бяхме в чужбина, се консултирах с личен лекар чак няколко седмици по-късно, когато освен първоначалните 3 петна / едно в ляво на челото, точно където започва косата; едно на врата и едно на бедрото/ вече имах още 2 нови / от двете страни на левия бицепс/... Предписа ми Тридерм маз,без да ми даде диагноза.

Тридерм действаше добре - петната ставаха незабележими след прилагането му в продължение на 5-7 дни, но когато прекратявах за 2-3 дена лечението - те се зачервяваха и на всичко оттгоре се появяваха и нови - в близост до старите.

Ходих на дерматолог Декември месец и тя ми предписа едно мазило, след чието прилагане върху кожата, предизвика раздразнение, зачервяване и нещо като обрив/малки пъпчици в средата на кръга/ ... Прекратих употребата на това мазило след 10 дена опит и никакъв положителен резултат. Тя също не повели да ми постави някаква диагноза.

В момента се лекувам с разтвор от Детол, като си пръскам с него по 1-2 пъти дневно и се мажа с билков мехлем с екстракт от невен.

Въпросът ми към вас е: как разбирам кога да прекратя лечението?
В момента петната на бицепса, ръката и врата са незабележими - като изключим, че кожата е по светла от тази около тях, няма сърбеж, нито пъпчици, нито суха кожа...
Петната на бедрото ми са 3 в момента, те не са зачервени, но не са и бели като останалите, кожата там е по-суха и си личат малко останали пъпчици.
Последното петно, което е на челото ми, третирам само с мехлема, защото детол много изсушава мястото и предизвиква пърхот, това петно от време на време се зачервява.

Притеснявам се да прекратя лечението, защото когато го правя - нови петна се появяват...

Ако може да ми препоръчате и сериозен дерматолог от Варна, който да ми постави диагноза/в крайна сметка/, а не да ме прегледа за 30 секунди и да ме отпрати... Така и не се върнах за контролен преглед при колежката ви от Окръжна болница-Варна, защото се отнесе леко непрофесионално
titimara

ПредишнаСледваща

Назад към Kожни и венерически болести