Гъбички - онлайн консултация с кожен лекар

Тук може да зададете въпроси и да споделите мнения за проблеми с Вашата кожа.

Re: Гъбички - онлайн консултация с кожен лекар

Мнениеот Dr Violina Todeva » 20 Юли 2014, 13:21

ЙОВЧЕВА написа:ЗДРАВЕЙТЕ! ИМАМ ГЪБИЧКИ В УСТАТА ОТ 3 МЕСЕЦА, КОИТО СЕ ПОЛУЧИХА ВСЛЕДСТВИЕ НА ЛЕЧЕНИЕ С КОРТИКОСТЕРОИДИ ЗА ОПРЕДЕЛЕНО ЗАБОЛЯВАНЕ. ПОЛЗВАХ НИСТАТИН, ИЗПИХ 2 ОПАКОВКИ ДАЛАЦИН Ц И ПРОБЛЕМИТЕ МИ ПРОДЪЛЖАВАТ.ИМАМ ПАРЕНЕ В ЕЗИКА И ЦЯЛАТА УСТНА КУХИНА И КАТО НАЛЕПИ ПО ГЪРЛОТО-ТРУДНО МИ Е ДА ПРЕГЛЪЩАМ.ОЧАКВАМ ПОМОЩ И СЪВЕТИ.

Здравейте, ЙОВЧЕВА!

Далацин не се използва за лечение на гъбички в устата! Посещавала ли сте лекар? Правено ли е микробиологично изследване и какво показва то? Колко дълъг беше курса на лечение с Нистатин? Какво заболяване лекувате с кортикостероиди и как ги приемахте - през устата, инхалаторно или по друг начин? Имате ли протези или метални пломби?

С уважение,
д-р Тодева
д-р Виолина Тодева
Специалист Дерматология, Венерология и Естетична Дерматология
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот p.Ivanova » 20 Юли 2014, 18:13

Много благодаря за отговора,Д-р Тодева! От два дни спрях да ползвам Лактажин,и може да се каже че се почувствах по-добре.Заместих го с Гинофит гел и мисля,че имаше известно подобрение.Може ли да се предположи,че съм получила нещо като реакция към Лактажин,въпреки че и двата продукта съдържат млечно-кисели бактерии?
Може ли да ми обясните повече за Candida glabrata? Защо е по-трудна за лекуване? Притесни ме това че от Candida albicans e мутирала в този вид.
Вие занимавате ли се с лекуването на подобни проблеми? Имам намерение,ако симптомите продължат да се свържа с вас лично,защото искам да се заема със сериозно лечение,зная че понякога изисква много време,и тези гъбички са доста упорити за съжаление...
Бихте ли ме посъветвали за продукт (крем или гел),който е подходящ за използване профилактично или за облекчаване на симптоми като парене,дискомфорт,сърбеж?
Сърдечно благодаря!
С уважение,Иванова
p.Ivanova

Мнениеот Dr Violina Todeva » 23 Юли 2014, 10:51

p.Ivanova написа:Много благодаря за отговора,Д-р Тодева! От два дни спрях да ползвам Лактажин,и може да се каже че се почувствах по-добре.Заместих го с Гинофит гел и мисля,че имаше известно подобрение.Може ли да се предположи,че съм получила нещо като реакция към Лактажин,въпреки че и двата продукта съдържат млечно-кисели бактерии?
Може ли да ми обясните повече за Candida glabrata? Защо е по-трудна за лекуване? Притесни ме това че от Candida albicans e мутирала в този вид.
Вие занимавате ли се с лекуването на подобни проблеми? Имам намерение,ако симптомите продължат да се свържа с вас лично,защото искам да се заема със сериозно лечение,зная че понякога изисква много време,и тези гъбички са доста упорити за съжаление...
Бихте ли ме посъветвали за продукт (крем или гел),който е подходящ за използване профилактично или за облекчаване на симптоми като парене,дискомфорт,сърбеж?
Сърдечно благодаря!
С уважение,Иванова

Здравейте, p.Ivanova!

Трудно може да се посочи как сте се заразила с кандида глабрата. Кандида глабрата се лекува по-трудно, защото има вродена резистентност към повечето антимикотични средства. Имайте предвид, че практикуването на анален или орален секс са много рискови за пренасяне на кандида към влагалището.
По принцип аз лично харесвам повече Лактажин от Гинофит, но това не изключва риска да имате непоносимост към Лактажин и след като се чувствате комфортно с Гинофит го използвайте 2-3 месеца след приключване на менструалното кървене. Въпреки всичко Ви съветвам да се повтори първо микробиологичното изследване и тогава да се прави профилактика. Съветвам Ви също да не използвате вагинални душове.
Ако желаете, заповядайте в кабинета, в който работя и ще направим необходимите изследвания и лечение.

С уважение,
д-р Тодева
д-р Виолина Тодева
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот Една » 28 Юли 2014, 12:19

Здравейте,

мисля, че имам гъбички на ноктите на краката - на три от тях ми се появиха бели петънца в посока от канта към основата. Забелязах ги след почистване на лака за нокти снощи. Нокътят седи сух, сякаш горният пласт е филм, който може да се отлюспи.
С какво да ги третирам - локално/орално?

Благодаря ви!
Една

Мнениеот Dr Violina Todeva » 31 Юли 2014, 11:49

Една написа:Здравейте,

мисля, че имам гъбички на ноктите на краката - на три от тях ми се появиха бели петънца в посока от канта към основата. Забелязах ги след почистване на лака за нокти снощи. Нокътят седи сух, сякаш горният пласт е филм, който може да се отлюспи.
С какво да ги третирам - локално/орално?

Благодаря ви!

Здравейте,Една!

Възможно е причината да е в лака или лакочистителя. Спрете да се лакирате за един месец и ако проблемът продължава е уместно да се направи лечение.

С уважение,
д-р Тодева
д-р Виолина Тодева
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот Michelle19 » 01 Авг 2014, 11:49

Здравейте, доктор Тодева! Миналата година вече късна пролет за първи път ми се появиха гъбички на палеца на десния крак. Започнах да го лекувам с Екзодерил, след това отидох и на море, а там нокътят се чупи. Предполагам от натиска при появата на нов. След това изчезна. Появата е от от горе надолу и засегната част е пожълтяла. Щом изчезнаха и израсна нов се появи гъбичка на втория пръст на левия крак. Отново го премахнах, но ето че близо година след това отново се появиха този път по едно и също време на двата нокътя. Сега забелязвам и че вторият до показалеца се е заразил. Мисля отново да започна с Екзодерил. Нокътят на палеца отново се счупи и се наложи да го изрежа. Дали морската вода ще ми помогне? И има ли друг вариант преди да отида на лекар? Благодаря!
Michelle19

Мнениеот frandy » 02 Авг 2014, 19:13

Здравейте,
имам нещо като обрив от долу на десния крак в средата и отдолу на пръстите и между тях, без големия пръст, около вече две седмици. До сега ме е сърбяло 2-3 пъти и в случаите, когато се пипна, за да проверя какво ми е състоянието. Не ме дразни като ходя или от вода. Съвсем лека миризма, може би нормална от обувките през лятото. Използвах мазила за гъбички, само че не ми вършат работа. В момента на тези места кожата е изсъхнала, сбръчкана и грапава. Самите нокти са си добре - нямат промяна на цвета, не се чупят, даже са доста здрави по-принцип, не се нищят и т.н. Не са лакирани от повече от 2 месеца. Никога до сега не съм имала гъбички, ако се отнася за това. Ако може да ми дадете съвет ще съм мнооооого благодарна!!!
frandy

Мнениеот Dr Violina Todeva » 04 Авг 2014, 13:22

Michelle19 написа:Здравейте, доктор Тодева! Миналата година вече късна пролет за първи път ми се появиха гъбички на палеца на десния крак. Започнах да го лекувам с Екзодерил, след това отидох и на море, а там нокътят се чупи. Предполагам от натиска при появата на нов. След това изчезна. Появата е от от горе надолу и засегната част е пожълтяла. Щом изчезнаха и израсна нов се появи гъбичка на втория пръст на левия крак. Отново го премахнах, но ето че близо година след това отново се появиха този път по едно и също време на двата нокътя. Сега забелязвам и че вторият до показалеца се е заразил. Мисля отново да започна с Екзодерил. Нокътят на палеца отново се счупи и се наложи да го изрежа. Дали морската вода ще ми помогне? И има ли друг вариант преди да отида на лекар? Благодаря!

Здравейте, Michelle19!

Можете ли да приложите снимка, за да видя какво точно е засягането при вас?

С уважение,
д-р Тодева
д-р Виолина Тодева
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот Dr Violina Todeva » 04 Авг 2014, 13:26

frandy написа:Здравейте,
имам нещо като обрив от долу на десния крак в средата и отдолу на пръстите и между тях, без големия пръст, около вече две седмици. До сега ме е сърбяло 2-3 пъти и в случаите, когато се пипна, за да проверя какво ми е състоянието. Не ме дразни като ходя или от вода. Съвсем лека миризма, може би нормална от обувките през лятото. Използвах мазила за гъбички, само че не ми вършат работа. В момента на тези места кожата е изсъхнала, сбръчкана и грапава. Самите нокти са си добре - нямат промяна на цвета, не се чупят, даже са доста здрави по-принцип, не се нищят и т.н. Не са лакирани от повече от 2 месеца. Никога до сега не съм имала гъбички, ако се отнася за това. Ако може да ми дадете съвет ще съм мнооооого благодарна!!!

Здравейте, frandy!

Можете ли да приложите снимка, за да видя какво точно е засягането при вас? Кои локални продукти сте прилагала до момента?

С уважение,
д-р Тодева
д-р Виолина Тодева
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот ivani6eva90 » 05 Авг 2014, 14:20