p.Ivanova написа:Много благодаря за отговора,Д-р Тодева! От два дни спрях да ползвам Лактажин,и може да се каже че се почувствах по-добре.Заместих го с Гинофит гел и мисля,че имаше известно подобрение.Може ли да се предположи,че съм получила нещо като реакция към Лактажин,въпреки че и двата продукта съдържат млечно-кисели бактерии?
Може ли да ми обясните повече за Candida glabrata? Защо е по-трудна за лекуване? Притесни ме това че от Candida albicans e мутирала в този вид.
Вие занимавате ли се с лекуването на подобни проблеми? Имам намерение,ако симптомите продължат да се свържа с вас лично,защото искам да се заема със сериозно лечение,зная че понякога изисква много време,и тези гъбички са доста упорити за съжаление...
Бихте ли ме посъветвали за продукт (крем или гел),който е подходящ за използване профилактично или за облекчаване на симптоми като парене,дискомфорт,сърбеж?
Сърдечно благодаря!
С уважение,Иванова
Здравейте, p.Ivanova!
Трудно може да се посочи как сте се заразила с кандида глабрата. Кандида глабрата се лекува по-трудно, защото има вродена резистентност към повечето антимикотични средства. Имайте предвид, че практикуването на анален или орален секс са много рискови за пренасяне на кандида към влагалището.
По принцип аз лично харесвам повече Лактажин от Гинофит, но това не изключва риска да имате непоносимост към Лактажин и след като се чувствате комфортно с Гинофит го използвайте 2-3 месеца след приключване на менструалното кървене. Въпреки всичко Ви съветвам да се повтори първо микробиологичното изследване и тогава да се прави профилактика. Съветвам Ви също да не използвате вагинални душове.
Ако желаете, заповядайте в кабинета, в който работя и ще направим необходимите изследвания и лечение.
С уважение,
д-р Тодева