Vlladko написа:Здравейте, казвам се Павлина. На 39г. При проведен профилактичен преглед при личния си лекар имах повишено кръвно налягане и висок пулс 110 удари/ Мин. Освен това през последните няколко години качих и килограми. Личната лекарка ми пусна изследвания на TSH хормон и холестерол. Оказа се ,че TSH хормона ми е завишен - 6.72 и холестерол също на 6.86 . Даде ми направление ,на което пише " хипотиреоидизъм неуточнен" . Записах си час при ендокринолог, но още не съм ходила. Въпроса ми е възможно ли е противозачатъчните, които употребявам от 8г. да са повлияли на тези нива. Първо пиех Ясмин, който ми препоръча гинеколог , поради изключително обилните и болезнени менструации , свързани и с гадене и повръщане. Той ми повлия направо невероятно- менструацията намаля значително и болките и гаденето спряха .А преди 3-4 г го смених с Милигест заради цената. Той също ми влияе по този начин. Притеснявам се обаче дали не ми оказали нежелан ефект върху тези високи нива на TSH хормона и холестерола и дали е опасно да продължа да ги пия. И дали ,ако се наложи да ги спра, пак ще започнат обилните менструации непоносимите болки. Моля за съвет. Благодаря Ви за отделеното внимание.
Уважаема Vlladko,
Малко е вероятно промяната в ТСХ да е предизвикана от приема на контрацептивите. Възможно е медикаментите да повлияят показателите за тиреоидната функция, но това обикновено е в референтни граници, т.е. не излиза извън нормата. Без да се направят допълнителни изследвания няма как да се отговори на въпроса Ви. Това е и целта на посещението при ендокринолог.
При повишени стойности много често се наблюдава повишен холестерол. Това са е характерна промяна на метаболизма при хипотиреоидизъм. Дали това е единствената причина, няма как да отговоря. Това ще стане ясно след като се компенсира хипотиреоидизма. Наддаването на телесно тегло също може да доведе до промени в липидния метаболизъм, както и приемът на контрацептиви.
Приемът на всеки медикамент трябва да се преоценява периодично, това зависи и за контрацептивите. Гинекологът Ви трябва да реши дали имате нужда или не от лекарството.