Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 12 Апр 2018, 18:01

Aniela написа:Здравейте д-р Йорданова,
Моля за Вашия съвет!
Миналата седмица по повод консултация с ендокринолог за остеопороза, беше направена ехография на
щитовидната ми жлеза и се констатира дифузни изменения в дясно , кръвните стойности бяха
ТАТ 130, TSH 5,1, T3 и T4 в норма. Не ми беше предписано лечение.
Какво бихме ме посъветвали?
Много благодаря!
Аниела

Уважаема Aniela,
Не е задължително да се почне лечение. Преценката за това дали се налага да се стартира лечение или не зависи от много фактори. Взема се предвид възрастта на пациента, наличие или не на симпотми, придружаващи заболявания, най-вече наличие на сърдечно съдови заболявания. Правилният подход е различен за всеки пациент. Предвид, че за пръв път се открива отклонение в тиреоидната функция, е необходимо да повторите ТСХ след 2-3м и тогава да се вземе решение дали трябва да се включи лечение или не.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 844
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 12 Апр 2018, 18:10

joder написа:Здравейте д-р Йорданова,
Бременна съм в 5ти месец (21 гестационна седмица), на 41 години и при изследване на TSH, резултатът е 4,1 mIU/ml при дадени референтни стойности на лабораторията 0,27 - 4,20. Доколкото разбирам за този срок на бременност хормонът е завишен и трябва да не надвишава 3,0. Досега не съм имала проблеми със щитовидната жлеза. Бихте ли ми дали съвет как да постъпя оттук нататък?
Предварително благодаря!

Уважаема joder,
Посетете ендокринолог за да се прецени стартирането на лечение. Необходимо е да се уточни дали има подлежащо заболяване на щитовидната жлеза и дали се налагат допълнителни изследвания.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 844
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот joder » 14 Апр 2018, 13:19

Dr Stella Yordanova написа:
joder написа:Здравейте д-р Йорданова,
Бременна съм в 5ти месец (21 гестационна седмица), на 41 години и при изследване на TSH, резултатът е 4,1 mIU/ml при дадени референтни стойности на лабораторията 0,27 - 4,20. Доколкото разбирам за този срок на бременност хормонът е завишен и трябва да не надвишава 3,0. Досега не съм имала проблеми със щитовидната жлеза. Бихте ли ми дали съвет как да постъпя оттук нататък?
Предварително благодаря!

Уважаема joder,
Посетете ендокринолог за да се прецени стартирането на лечение. Необходимо е да се уточни дали има подлежащо заболяване на щитовидната жлеза и дали се налагат допълнителни изследвания.



Благодаря, д-р Йорданова,

Необходимо ли е да направя предварителни изследвания? Имам само резултат за ТСХ шест дни преди предстоящия преглед.
joder
 
Мнения: 11
Регистриран на: 20 Апр 2012, 10:49

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот mmagyca » 15 Апр 2018, 20:57

здравейте имам запитване за роднина, има проблем с щитовидната жлеза, от повече от 6г TSH му е на долна граница и след почти 3г терапия с Tirozol стигна до 3-3.4 от декември го спря след консултация с лекар, защото не било добре да се приема повече време, но след спирането си прави хормони всеки месец и януари беше tsh 1,5, февруари 0,53 а сега 0,01 T3 и T4 са в норма, пулса му е завишен над 96 и от 3 седмици пие concor cor2.5 след конслутация с кардиолог.Следващата седмица има среща с хирург, а не се знае с тези показатели след операция...какво ще стане.лошото е че,не е послушен пациент :( .има ли нещо което може да се направи или някой с който да се срещне за да не се стига до хирургична намеса.Благодаря!
mmagyca
 
Мнения: 1
Регистриран на: 15 Апр 2018, 20:44

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 16 Апр 2018, 07:11

joder написа:Благодаря, д-р Йорданова,
Необходимо ли е да направя предварителни изследвания? Имам само резултат за ТСХ шест дни преди предстоящия преглед.

Уважаема joder,
Препоръчително е да се изследват и Anti-TPO и FТ4, но това не е необходимо да се случи преди прегледа. Може колегата да прецени, че трябва да се пуснат и други изследвания. По-важното е да носите и данните от предходни изследвания и прегледи, за да се прецени риска Ви за гестационен диабет и да се дадат препоръки за изследвания и в тази насока.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 844
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 16 Апр 2018, 07:23

mmagyca написа:здравейте имам запитване за роднина, има проблем с щитовидната жлеза, от повече от 6г TSH му е на долна граница и след почти 3г терапия с Tirozol стигна до 3-3.4 от декември го спря след консултация с лекар, защото не било добре да се приема повече време, но след спирането си прави хормони всеки месец и януари беше tsh 1,5, февруари 0,53 а сега 0,01 T3 и T4 са в норма, пулса му е завишен над 96 и от 3 седмици пие concor cor2.5 след конслутация с кардиолог.Следващата седмица има среща с хирург, а не се знае с тези показатели след операция...какво ще стане.лошото е че,не е послушен пациент :( .има ли нещо което може да се направи или някой с който да се срещне за да не се стига до хирургична намеса.Благодаря!

Уважаеми mmagyca,
Няма как да Ви отговоря дали има алтернатива на оперативното лечение, без да знам какво е заболяването. Вашият роднина има повишена секреция на хормони от щитовидната жлеза. Това може да се дължи на автоимунно заболяване /най-често Базедова болест/ или на наличие на възел/възли в щитовидната жлеза. Заболяването причиняващо повишената продукция на хормони определя и препоръките за лечение.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 844
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Ina.Dimitrova » 10 Май 2018, 12:31

Здравейте! :razz:

От години съм диагностицирана с тиреодит на Хашимото и провеждам терапия с Л-тироксин. Днес си направих контролни изследвания на TSH, FT3 и FT4. Резултатите съответно са:

FT3 4.77 pmol/L [3.10 - 6.80]
FT4 17.96 pmol/L [12.00 - 22.00]
TSH 0.72 mkIU/ml [0.27 - 4.20]

Притеснявам се от сравнително ниските нива на TSH. Бихте ли ме консултирали за резултатите от проведеното изледване?
Благодаря!
Ina.Dimitrova
 
Мнения: 1
Регистриран на: 10 Май 2018, 12:25

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 11 Май 2018, 07:10

Ina.Dimitrova написа:Здравейте! :razz:

От години съм диагностицирана с тиреодит на Хашимото и провеждам терапия с Л-тироксин. Днес си направих контролни изследвания на TSH, FT3 и FT4. Резултатите съответно са:

FT3 4.77 pmol/L [3.10 - 6.80]
FT4 17.96 pmol/L [12.00 - 22.00]
TSH 0.72 mkIU/ml [0.27 - 4.20]

Притеснявам се от сравнително ниските нива на TSH. Бихте ли ме консултирали за резултатите от проведеното изледване?
Благодаря!

Уважаеми Ina.Dimitrova,
нивата на хормоните са в референтни граници. Стойността на ТСХ е нормална, а не ниска. Тези нива показват добра компенсация с воденото лечение. Тъй като не споделяте друга здравна и лична информация не мога да кажа какви са прицелните нива за вас.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 844
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот filokaliq » 16 Май 2018, 11:46

Здравейте! На 30 години съм, преди три години се оказа че имам подостър териодит, симптомите се появиха осем месеца след първото му раждане. След проведен курс на лечение изследванията ми бяха добри...бях качила много килограми, но с диета успят да ги сваля. Забременях за втори път и този път качих около 30 килограма. Бебето ми вече е на 11 месеца, а аз не успявам да сваля...изследванията на тсх и фт4 са в граница, но не се чувствам добре. Имам топли вълни, проблемна кожа, нередовен цикъл, раздразнителна съм и най-много ме притесняват тези килограми, който са по концентрирани в областта на корема. Моля Ви да ме насочите какви изследвания точно да направя, понеже моя ендокринолог твърди че всичко това е нормално след раждане, но аз не мисля че причината е само тази..пък и вече е минало доста време
filokaliq
 
Мнения: 2
Регистриран на: 04 Май 2017, 10:49

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Lady » 16 Май 2018, 14:12

Здравейте, д-р Йорданова, ще се радвам ако можете да ми помогнете тъй като проблемите се увеличават, а вече мисля за забременяване и здравето ми е от първо значение. Историята е такава, през 2011г бях оперирана по спешност (лапароскопия) поради спукана фоликулярна овариална киста, след което бях диагностицирана със СПКЯ. Винаги съм имала редовен цикъл, поради което в следващите години лечение не е имало.
През 2016г в следствие на стрес, няколко нервни кризи и паник атаки направих изследвания:
Tsh 3.62 (0,40/4,00)
Глюкоза 5.48 (3.5/6.1)
Ft4 13.7 (11.50/23.50)
Пълна кръвна картина в норма.
След като всичко беше в референтни стойности, лечение не беше предприето.
В края на 2016г изпаднах в депресия, при консултация с психиатър ми бяха предписани Серопрам, Атаракс и Деанксит. След 1 година постепенно намаляне на дозата и отпадане на последните две лекарства, преминах на Золофт, с идеята за забременяване. Тъй като ми се наложи операция на челюстта, забременяването се отложи, но междувременно качих близо 15кг. Отново изследвания: 17.04.18
Глюкоза 5.34 (3.5/6.1)
Кръвна картина в норма.
Tsh 6.2 (0,35/5.1)
Ft4 8.8 (7.7/15.5)
3 ден от МЦ
Prolactin 191 (102/496)
Lh 7.25 (2.4-12.6)
Fsh 6.67 (3.5/12.5)
Estradiol 9.95 (12.5/166.0)
Testosteron 0.15 (0.06/0.82)
След два дни:
Tsh 4.820 (0.300/4.200)
Ft4 14.71 (12.00/22.00)
След предполагаема (без фоликуметрия) овулация:
Progesteron 11.1 (1.7/27)
Последва преглед при ендокринолог + узд щит. жлеза
Симптоми: сърцебиене, слаба памет, изпотяване, повишено окосмяване, ниско либидо
Диагноза:
Хипотиреоидизъм, евентуално Хашимото
Жлезата е с променена форма, нормални размери, структура-нехомогенна, дифузни структурни промени. Ехографски образ като при АИТЗ.
Назначена ми е терапия с Еутирокс, редуват се 25/50 мкг
Изследвания на tsh, ft4, мат и тат след 1 месец.

Благодарности!
Lady
 
Мнения: 1
Регистриран на: 16 Май 2018, 14:06

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта