Добави отговор

Как да стимулираме имунитета на бебето и детето - съвети, опит, въпроси

11 Апр 2011, 11:06

Имунната система на децата е сложен и динамичен механизъм, който се развива постепенно от раждането до ранна зряла възраст. За разлика от имунитета при възрастните, детският организъм разчита в началото основно на антителата, предадени от майката по време на бременността и кърменето. С течение на времето собствената защитна система на детето започва да се калибрира чрез контакт с вируси, бактерии и ваксини.
Редовното излагане на разнообразна микробна среда — в детска градина, на открито, в контакт с животни — може да играе важна роля за правилното „обучение" на имунните клетки. Някои изследвания сочат, че децата, отгледани в хигиенизирана среда с минимален контакт с микроорганизми, са по-склонни към алергии и автоимунни заболявания в по-късна възраст. Това явление е известно като „хигиенна хипотеза".
Хранителните навици, физическата активност, достатъчният сън и избягването на хроничен стрес са фактори, признати от педиатрите като основополагащи за изграждането на стабилен имунитет при децата. Ваксинацията остава един от най-ефективните инструменти за превенция на сериозни инфекциозни заболявания.
Но колко добре разбираме действително как се формира и укрепва имунната система при децата в различните възрастови етапи?

Re: За или против имуностимулаторите в ранна детска възраст?

11 Апр 2011, 14:16

Аз ги давам на сина си откакто е навършил 1 година по предписание на педиатъра. Знам, че са подходящи както за възрастни, така и за малки деца. :)

11 Апр 2011, 14:34

И какъв е ефекта от приема им?

11 Апр 2011, 14:46

Ефектът е, че след като в продължение на 5 месеца не съм спирала да давам хомеопатия, тази зима се разминахме само с една лека настинка - няколко дни запушено носле и нищо повече. А и при поникването на зъбките не вдигаме температура, както беше преди година, когато ни излизаха първите зъбчета. Тогава появата на всеки зъб беше съпроводен с висока температура за 2-3 дни.

18 Юни 2011, 15:22

хомеопатията е добра...жалко, че на нас не ни помагаше :(

22 Юни 2011, 13:35

За имуностимулаторите! Храната, която приемаме е не достатъчна за да осигури нужните витамини и минерали на организма. Когато бях малка си спомням, че ми даваха много витамини и за това рядко се разболявах.

29 Окт 2011, 14:02

Аз не съм давала нищо, и не знам дали има ефект. засега се стремя да ограничавам контактите с болни, но не мисля, че детето ми е устойчиво на вируси.

Когато детето ни често боледува... Да си помогнем взаимно!

07 Яну 2012, 17:43

Здравейте, приятели!

Позволявам си да открия нова тема, в която всички майки да споделяме опита, който трупаме ежедневно в грижи за детето ни, което боледува често - или от настинка, или пък от възпалени сливици, или от бронхит... диагнозите са много и уви, почти в 90 процента, според личния лекар, са лечими единствено с антибиотици. Твърдо убедена съм, че има и други начини, освен бабините рецепти, разбира се. Споделете колко време изчаквате, преди да посегнете към антибиотика, с какво сваляте температура, с какво лекувате настинка, какви имуностимулатори ползвате.

Моята дъщеря скоро ще навърши 7 и честно казано имам горчив опит с нейното боледуване. За първи път беше с възпаление на сливиците на 6-месечна възраст, тогава изписаха и първия антибиотик. И от тогава на всеки три месеца, на всеки един - антибиотик. Дали за възпалено гърло, дали заради бактерия, имаше дори случай, в който бяха изолирали 2 бактерии в един и същи момент, и съответно й бяха изписали 2 антибиотика! Сложихме ваксина, действаща срещу няколко вида бактерии, но положението е същото - възпалени сливици всеки месец, придружено с хъркане през нощта, а понякога и с висока температура, а лечението, което ни назначава лекарят, е винаги с антибиотици.

Вече започнах да се престрашавам и забавям антибиотика колкото е възможно повече, давам Тонзилотрен /има тема и за това лекарство във форума, където споделих мнението си/ и съм много доволна.

Споделете и вие опита си и дано да си бъдем полезни!

Re: Когато детето ни често боледува... Да си помогнем взаимн

09 Яну 2012, 15:03

Здравейте! За съжаление и аз съм от отбора на майките с често боледуващи деца!Моята дъщеря е на 5 и съм се видяла в чудо с нея. Имам и син, който е 10-годишен, с него не съм имала почти никакви проблеми, но с малката съм постоянно под напрежение. Почти всеки месец е на антибиотик и също като при вас ни се е случвало да й даваме по два антибиотика наведнъж! Пълен ад! Но ефектът е временен.Оздравява за една седмица, две най-много и всичко отново започва отначало. В повечето случаи възпалените сливици се дължат на бактерии! Не знам откъде ги лови тези бактерии, не е нормално това! Всеки път, като й направят посявка, хващат по някой бактерия!
Ето какво направих. Поразпитах мои приятели, които се лекуват изцяло с алтернативна медицина, почетох доста по темата и започнах с лечението. Тъй като при последните посявки беше изолирана бактерията Стафилококи, взех хомеопатичното лекарство Staphyllococcinum 15 CH и започнах да й давам по тази схема /препоръчана от мой приятел, запознат с хомеопатията/ по 5 зрънца под езика преди лягане през вечер. Зрънцата се оставят да се разтопят в устата. Добре е да се прави няколко месеца, а когато завърши курсът на лечение, се дават по 10 зрънца веднъж седмично.
Така ние излекувахме тази коварна бактерия! Никакви антибиотици не се правят с нея, вярвайте ми, а по думите на много мои познати лекари, бактерията устоява на повечето антибиотици!

Re: Когато детето ни често боледува... Да си помогнем взаимн

12 Яну 2012, 10:44

Здравейте! За съжаление и аз съм от майките с често боледуващо дете. Последното боледуване на дъщеря ми приключи преди два дни, разбира се лечението беше с антибиотик - АУГМЕНТИН. Пие антибиотик през приблизително 2 месеца и се страхувам, че имунната й система напълно срината. Говорих по този повод с личната лекарка, която предписа мултивитамини за деца "Марсианци".
Но все още съм силно притеснена, чувала съм, че след лечение с антибиотик, задължително трябва да се приложи и изчистване на организма от него.Някой чувал ли е за това?
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4, 5 ... 22