Тук можете да зададете въпроси по акушерство и гинекология и да споделите мнения за Вашия проблем.
20 Авг 2020, 15:34
Здравейте, не съм сигурна дали въпроса е за тук но ще се радвам да ми отговорите. Раждала съм преди 4 години със секцио. От доста време имам болка долу ниско вляво, ходила съм на гинеколог нищо не откриваше и каза че може проблема е от червата. Ходих на гастроентеролог, имам ехографии, колоноскопия и казва, че всичко е наред. Преди няколко дни напипах образувание, точно там където ме боли малко над белега от секциото вляво, подвижно е и на пипане е болезнено, също при кашляне се усеща болка и боцкане. Отивам при гастроентеролога, поглежда образуването на ехограф и казва това е за гинеколог и според мен е Киста на яйчника около 5см. Отивам на гинеколог, гледа ме на вагинален ехограф, каза имаш Киста, но е малка 3-4см и не е за операция, даже нямало как да я опипам, не ми изписа и лекарства. Казвам на гастроентеролога какво е казал гинеколога, вика ме пак при нея гастро то, гледа пак през корема и казва за мен това си е Киста на яйчника, праща ме на хирург. Хирурга опипва, той също нпипва въпросното нещо и ми предлага операция.. Пращат ме на скенер, резултата е: В областта на левия аднекс се установява едно камерна кистична лезия с хомогенно съдържимо с плътност около 20ХЕ и максимални аксидални размери 53мм. Стената на кистата повишава умерено пост контрастни си дензитет, като дебелината й не надвишава 2мм. Не се установяват вътрешни септирания или морални включвания. Доктора, който прави скенера каза това е за гинеколог. Връщам се с резултата оот скенера при гинеколога, той пак ме гледа и казва ми Киста 3,4см няма да я оперирам, нито е за лекарства... Въпроса ми е как може да виждат различни неща, един да казва операция, а гинеколога да ми отказва и дори лекарства да не изписва? Възможно ли е да се окаже нещо злокачествено, а не Киста и тези кисти опипват ли се през коремната стена? Ако е злокачествено щеше ли да се види на скенера и защо не пише какъв вид Киста е, ако е такава? Да търся ли вариант за операция, или да оставя нещата така? Не знам какво да правя всеки казва различно, но дали поне мога да съм сигурна че наистина е Киста?
21 Авг 2020, 13:29
Роза.Александрова написа:Здравейте, не съм сигурна дали въпроса е за тук но ще се радвам да ми отговорите. Раждала съм преди 4 години със секцио. От доста време имам болка долу ниско вляво, ходила съм на гинеколог нищо не откриваше и каза че може проблема е от червата. Ходих на гастроентеролог, имам ехографии, колоноскопия и казва, че всичко е наред. Преди няколко дни напипах образувание, точно там където ме боли малко над белега от секциото вляво, подвижно е и на пипане е болезнено, също при кашляне се усеща болка и боцкане. Отивам при гастроентеролога, поглежда образуването на ехограф и казва това е за гинеколог и според мен е Киста на яйчника около 5см. Отивам на гинеколог, гледа ме на вагинален ехограф, каза имаш Киста, но е малка 3-4см и не е за операция, даже нямало как да я опипам, не ми изписа и лекарства. Казвам на гастроентеролога какво е казал гинеколога, вика ме пак при нея гастро то, гледа пак през корема и казва за мен това си е Киста на яйчника, праща ме на хирург. Хирурга опипва, той също нпипва въпросното нещо и ми предлага операция.. Пращат ме на скенер, резултата е: В областта на левия аднекс се установява едно камерна кистична лезия с хомогенно съдържимо с плътност около 20ХЕ и максимални аксидални размери 53мм. Стената на кистата повишава умерено пост контрастни си дензитет, като дебелината й не надвишава 2мм. Не се установяват вътрешни септирания или морални включвания. Доктора, който прави скенера каза това е за гинеколог. Връщам се с резултата оот скенера при гинеколога, той пак ме гледа и казва ми Киста 3,4см няма да я оперирам, нито е за лекарства... Въпроса ми е как може да виждат различни неща, един да казва операция, а гинеколога да ми отказва и дори лекарства да не изписва? Възможно ли е да се окаже нещо злокачествено, а не Киста и тези кисти опипват ли се през коремната стена? Ако е злокачествено щеше ли да се види на скенера и защо не пише какъв вид Киста е, ако е такава? Да търся ли вариант за операция, или да оставя нещата така? Не знам какво да правя всеки казва различно, но дали поне мога да съм сигурна че наистина е Киста?
Здравейте, Роза.Александрова!
Препоръчваме Ви да отидете при друг акушер-гинеколог за второ мнение. Дали е злокачествено дадено образувание може да се определи с хистологично изследване.
С уважение,
Медицински екип на "Фрамар"
23 Авг 2020, 17:36
Здравейте октомври месец започнах да пия иногинол и цикълът ми беше редовен, докато не спрях хапчетата поради това, че не съм в България и не успях да ги намеря, приемах ги само 2 месеца до декември. След това изминалите месеци до юни всичко беше горе доло добре имах цикъл въпреки че беше нередовен. Но от юни до днешна дата почти 3 месеца, не спира кафявото зацапване последвано с цикъл.Приемах витамини, но не ми помогнаха.. Какъв съвет бихте ми дали.Благодаря!
24 Авг 2020, 11:12
Марияя написа:Здравейте октомври месец започнах да пия иногинол и цикълът ми беше редовен, докато не спрях хапчетата поради това, че не съм в България и не успях да ги намеря, приемах ги само 2 месеца до декември. След това изминалите месеци до юни всичко беше горе доло добре имах цикъл въпреки че беше нередовен. Но от юни до днешна дата почти 3 месеца, не спира кафявото зацапване последвано с цикъл.Приемах витамини, но не ми помогнаха.. Какъв съвет бихте ми дали.Благодаря!
Здравейте, Марияя!
Наложително е да посетите акушер-гинеколог за консултация и преглед!
Иногинол съдържа D-хироинозитол, Мио-инозитол, фолиева киселина - в чужбина има аналози с такъв състав. Но в случая е необходимо да се консултирате с акушер-гинеколог възможно най-скоро.
С уважение,
21 Сеп 2020, 14:01
Здравейте! По-нагоре съм описала проблема, ако може погледнете, за да не повтарям нещата... След като ми мина цикъла в края на август бях на друг онко-гинеколог за мнение. Интересното е, че образуванието, което опипва изчезна след цикъла, но болката си я имам, като пробождане и спазми е на същото място ниско вляво, в кръста и към крака, също така крака ми е постоянно като изтръпнал в бедрото като тежест. Онко-гинеколога ме прегледа обстойно, вагинална и абдоминална ехографи, болка усетих и при вагиналния преглед също към лявата страна, нищо конкретно не каза, виждал някакво образувание и уплатнения в лявата страна, едва ли било злокачествено, но ми препоръча лапараскопия, пусна ми и туморни маркери СА 125 И НЕ 4,които излязоха в норма, но въпреки това ми казва да направя лапароскопска операция.. Ходих и при друг гинеколог, който ми казва че освен малка Киста нищо друго нямало и да не правя никакви операции. Изписа ми само противозачатъчни и каза че болката може да е и от червата.. Отивам и при друг гастроентеролог, гледа ме пак на ехограф, той пък не видя никакви кисти и също каза че за него не е за операция, че червата ми правят спазми и най-вероятно от това ме боли... Въпроса ми е какво да правя, да се оперирам ли? Възможно ли е от малка Киста и примерно сраствания от секциото да имам постоянно болки и спазми и то само от едната страна? Също така да ми се схваща и изтръпва крака? Или може наистина да е сериозно заболяване и да направя тази лапароскопия? Вие какво бихте ме посъветвал? Благодаря!
29 Сеп 2020, 13:56
Роза.Александрова написа:Здравейте! По-нагоре съм описала проблема, ако може погледнете, за да не повтарям нещата... След като ми мина цикъла в края на август бях на друг онко-гинеколог за мнение. Интересното е, че образуванието, което опипва изчезна след цикъла, но болката си я имам, като пробождане и спазми е на същото място ниско вляво, в кръста и към крака, също така крака ми е постоянно като изтръпнал в бедрото като тежест. Онко-гинеколога ме прегледа обстойно, вагинална и абдоминална ехографи, болка усетих и при вагиналния преглед също към лявата страна, нищо конкретно не каза, виждал някакво образувание и уплатнения в лявата страна, едва ли било злокачествено, но ми препоръча лапараскопия, пусна ми и туморни маркери СА 125 И НЕ 4,които излязоха в норма, но въпреки това ми казва да направя лапароскопска операция.. Ходих и при друг гинеколог, който ми казва че освен малка Киста нищо друго нямало и да не правя никакви операции. Изписа ми само противозачатъчни и каза че болката може да е и от червата.. Отивам и при друг гастроентеролог, гледа ме пак на ехограф, той пък не видя никакви кисти и също каза че за него не е за операция, че червата ми правят спазми и най-вероятно от това ме боли... Въпроса ми е какво да правя, да се оперирам ли? Възможно ли е от малка Киста и примерно сраствания от секциото да имам постоянно болки и спазми и то само от едната страна? Също така да ми се схваща и изтръпва крака? Или може наистина да е сериозно заболяване и да направя тази лапароскопия? Вие какво бихте ме посъветвал? Благодаря!
Здравейте, Роза.Александрова!
За съжаление не можем да Ви дадем точен отговор. Възможно е образуванието да е било функционална киста, която е изчезнала от само себе си. Също така е възможно да имате адхезии след секциото. Не можем да Ви отговорим дали е по-сериозно състояние без допълнителни диагностични подходи (в случая лапароскопия).
С уважение,
05 Дек 2020, 11:46
Здравейте, на 30г. Откакто се помня цикълът ми е нередовен. След като родих преди 7г. си поставих спирала, сменяна веднъж. Имах лека форма на ПКЯ, сега докторът казва, че е изчезнала-преглед преди 6м.
От преди 2г имам силно окосмяване по лице и пр, от тогава почна моето лутане, пускане на хормони - тогава вс беше в норма, но нещата се влошаваха. Преди 6м отново пуснах - излязоха следните стойности: TSH - 3.96 FSH 11.040 LH - 71.97 Тестостерон - 1,78 Пролактин -349,90. Тогава гинекологът ми изписа Диане 35 за 6м, заради тест. Преди 3 дни бях на преглед да пуснем хормони - резултатите са следните - TSH-3.750 FSH-4.350 LH-5.85 Тестостерон-0,37. Каза, че резултатите са добре, но ако спра да пия противозачатъяните може да се повиши отново.
Според вас останалите хормони в норма ли са? Има ли нужда от допълнителни изследвания?
Не бих казала,че окосмяването е изчезнало на 100%, но наистина значително намаля. Появи ми се дург проблем, който не знам дали има връзка с тези хормонални препарати или друг проблем - постоянно излизане на бенки и кафеви петна, по цяло тяло, това го забелязвам откакто започнах да пия Диане 35. За мен има някакъв проблем, но наистина не знам към кога да се обърна и как да процедирам нататък. Според гинеколога няма връзка.
Благодаря за обратната връзка. Останете със здраве.
08 Дек 2020, 00:22
snow20 написа:Здравейте, на 30г. Откакто се помня цикълът ми е нередовен. След като родих преди 7г. си поставих спирала, сменяна веднъж. Имах лека форма на ПКЯ, сега докторът казва, че е изчезнала-преглед преди 6м.
От преди 2г имам силно окосмяване по лице и пр, от тогава почна моето лутане, пускане на хормони - тогава вс беше в норма, но нещата се влошаваха. Преди 6м отново пуснах - излязоха следните стойности: TSH - 3.96 FSH 11.040 LH - 71.97 Тестостерон - 1,78 Пролактин -349,90. Тогава гинекологът ми изписа Диане 35 за 6м, заради тест. Преди 3 дни бях на преглед да пуснем хормони - резултатите са следните - TSH-3.750 FSH-4.350 LH-5.85 Тестостерон-0,37. Каза, че резултатите са добре, но ако спра да пия противозачатъяните може да се повиши отново.
Според вас останалите хормони в норма ли са? Има ли нужда от допълнителни изследвания?
Не бих казала,че окосмяването е изчезнало на 100%, но наистина значително намаля. Появи ми се дург проблем, който не знам дали има връзка с тези хормонални препарати или друг проблем - постоянно излизане на бенки и кафеви петна, по цяло тяло, това го забелязвам откакто започнах да пия Диане 35. За мен има някакъв проблем, но наистина не знам към кога да се обърна и как да процедирам нататък. Според гинеколога няма връзка.
Благодаря за обратната връзка. Останете със здраве.
Здравейте, snow20!
Възможно е приемът на пероралния контрацептив (Диане 35) да е свързан с появата на кафяви петна по кожата, особено ако са по лицето.
Не сме запознати със състоянието Ви - например тегло, придружаващи заболявания и т.н. Добре е да се консултирате и с ендокринолог. Ако прецени, ще Ви назначи допълнителни изследвания.
Може да се консултирате и с ендокринолог във форума:
Ендокринология и болести на обмянатаС уважение,
30 Май 2025, 18:11
Здравейте,какво може да помогне за киста на единия яйчник, която стои с години,променяйки си само размера.Какви варианти за лечение може да има освен приемане на противозачатъчни или оперативно премахване? Каква може да бъде причината да се образува и да не изчезва?