Оризът в кухнята: Пълно ръководство за видове, приготвяне и здравословни ползи

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Оризът в кухнята: Пълно ръководство за видове, приготвяне и здравословни ползи

Мнениеот djudjanka » 08 Май 2014, 13:09

*Оризът е универсална и основна храна в световен мащаб, а в България той е неотменна част от кулинарното наследство – от традиционни ястия като пълнено зеле и сарми до модерни интерпретации като ризото и вдъхновени от Азия готвени изделия.
*Ще разгледаме видовете ориз (бял, кафяв, див, басмати, жасмин), тяхната хранителна стойност и ползи за здравето, както и потенциални рискове.
*Ще научите тайните на перфектното готвене – от измиване и съотношение вода/ориз до техники за пухкава текстура.
*Ще ви запознаем и с класически български рецепти, съвременни тенденции и полезни съвети за съхранение.

Не можем без ориз
Оризът е една от най-важните хранителни култури в света и заема централно място в кулинарните традиции на множество народи. В България този скромен на вид злак се е превърнал в незаменима част от ежедневното меню, придружавайки както традиционни, така и съвременни ястия. Въпреки че не е типична култура за нашите земи, оризът е успял да се наложи органично в българската кухня, предлагайки безкрайни възможности за кулинарно творчество.
» Вкусни рецепти с ориз от framar.bg
» Какво представлява черният императорски ориз?

Видове ориз и техните характеристики
Разнообразието от видове ориз на пазара често затруднява потребителите при избора. Всеки вид притежава уникални свойства, които го правят подходящ за различни кулинарни приложения.
Бял ориз – Най-разпространеният в българските домакинства. Подложен е на обработка, при която се премахват черупката, триците и зародишът, което му придава бял цвят и гладка текстура. Готви се бързо и има неутрален вкус, подходящ за комбинации с различни подправки и съставки.
Кафяв ориз (пълнозърнест) – Запазва триците и зародиша, което му придава кафяв цвят и по-плътна текстура. Изисква по-дълго време за готвене, но е по-богат на хранителни вещества.
Див ориз – Всъщност не е истински ориз, а семена от водна трева (Zizania). Има тъмен цвят, орехов вкус и високо съдържание на протеини и антиоксиданти.

Специализирани видове:
Басмати – Дълги, тънки зърна с ароматен вкус.
Жасмин – Лепкава текстура и цветен аромат.
Арборио – Използва се за ризото, абсорбира течности и отделя скорбяла.

Хранителна стойност и здравословни ползи
Оризът е богат на въглехидрати, които осигуряват бърза енергия. Съдържа умерено количество протеини (с непълен аминокиселинен профил) и почти никакви мазнини.
Кафявият ориз е по-полезен от белия – богат е на фибри, витамини от В-групата (тиамин, ниацин, В6) и минерали (магнезий, фосфор, селен).
Естествено без глутен – Подходящ за хора с целиакия.
Нисък гликемичен индекс (особено кафявият ориз) – Спомага за стабилна кръвна захар.
Регулярната консумация на пълнозърнест ориз може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак.

Противопоказания и потенциални рискове
Белият ориз може да повишава кръвната захар – не е идеален за диабетици.
Може да съдържа арсен (особено ако е отгледан в замърсени райони) – препоръчително е да се консумира умерено.
Кафявият ориз може да предизвика храносмилателен дискомфорт при хора с синдром на раздразненото черво заради високото съдържание на фибри.

Традиционни български ястия с ориз
Пълнени чушки/зеле – С ориз и кайма, класика в българската кухня.
Сарми – В лозови или зелеви листа.
Кюфтета с ориз – Оризът добавя текстура и задържа влага.
Постни ястия – Сарми с гъби и орехи, ориз с леща.
Сладкиши – Сутляш (оризов пудинг), ориз с мляко и захар.
» Как се прави мляко с ориз?
» Най-добрите тиквички с ориз

Как да сготвим перфектен ориз?

Измиване – Премахва излишната скорбяла, предотвратява слепването.

Съотношение вода/ориз:
Бял ориз: 1:1,5 – 1:2
Кафяв ориз: 1:2 – 1:2,5
Див ориз: 1:3

Методи на готвене:
Абсорбционен (водата се абсорбира изцяло).
Като паста (в голямо количество вода, след което се отцежда).
Температура – Започва се на силен огън, след заваряване се намалява.
Престой – След готвене се оставя под капак за 10–15 минути.

Съвети за пухкав ориз
01. Използвайте дългозърнест ориз (напр. басмати).
02. Накисване за 30 минути до няколко часа подобрява текстурата.
03. Добавете малко масло или олио за отделяне на зърната.
04. Разбърквайте с вилица, а не с лъжица, за да запазите зърната цели.

Съвременни тенденции
Азиатски влияния – Пържен ориз, суши.
Италиански ризота – С арборио ориз и местни съставки.
Фужън кухня – Комбинации с български продукти.

Съхранение
Суров ориз – В херметичен съд, на сухо и хладно място.
Готов ориз – В хладилник до 3–4 дни; може да се замразява (до 6 месеца).
Подгряване – Напълно до 75°C за безопасност.
» Какво представлява червеният ориз?
» Различни диети с ориз

Оризът е много повече от основна храна – той свързва култури, предлага хранителни ползи и вдъхновява кулинарни творения. В българската кухня той е съчетание между традиция и модерни влияния, което го прави вечен фаворит.
Аватар
djudjanka

Re: Вашата тайна за пухкав ориз

Мнениеот california_ » 08 Май 2014, 13:32

Чувала съм от доста хора, че се слага 1 лъжичка сол, когато ориза се запържва. Ако се вари, след сваряването му веднага след сваляне от котлона, докато е още горещ се охлажда с много студена вода, за предпочитане - течаща.Така се избягвало слепването му. Лично аз не съм го пробвала, а и вече преминах изцяло на булгур. Много по-вкусен и полезен е :) Който не е опитвал, съветвам го да пробва! :)
california_

Мнениеот penny » 08 Май 2014, 13:35

Последно правих ориз за Гергьовден, понеже имахме гости, а някои от тях са вегетарианци. Не, че се хваля, но доста добре ми се получи :P първо да кажа, че купих от този ориз, който рекламират - Баланс и съм много доволна от него! Задуших гъбки, спанак, зелен лук, джоджан и морков в тенджерка, след като се изпари по-голямата част от водата на гъбите сложих и ориза (предварително измит и подсолен - така не се кашва), понеже вършех доста неща наведнъж го позабравих, но колкото по-дълго се задушава, толкова по-вкусен става. Добавих 2 чаши вода, както пишеше на опаковката, преместих всичко в тавичка и не зная колко време си постоя във фурната! Само мога да кажа, че имах едни доволни гости :P :P ;)
penny

Опитвали ли сте се да се справяте с безсънието, хапвайки ориз?

Мнениеот mangusta » 27 Авг 2014, 12:24

Безсъние започна да ме мори в последно време, търсих в интернет нещо ефикасно и да не е лекарство и попаднах на съвет от японски учени, които твърдят, че хапвайки ориз можем да подобрим съня си.

Даже нещо повече, съвсем адекватно ориза замествал шоколада, понеже хапвайки ориз повишавал гликемичния индекс, а от там увеличавал нивата на някакъв протеин, които пък бил отговорен за производството на хормона на щастието.
japanese-rice.jpg
japanese-rice.jpg (20.43 KiB) Прегледано 1769 пъти
Ох, колко се отплеснах, така де, дълга и широка е, но явно освен, че помага при безсънието, освен, че е и вкусен се справя успешно и с лошото настроение!

Надявам се, адски много да се окаже ефикасен този метод, понеже ми е трудно да ходя недоспала и не мога повече да се справям с безсънието, но ако някой е пробвал да хапва ориз при безсъние и му е помогнало, ще се радвам да го науча!
mangusta

Re: Опитвали ли сте се да се справяте с безсънието, хапвайки ориз?

Мнениеот Bambaa » 27 Авг 2014, 12:37

Винаги съм знаела, че ориза е чудотворна храна, но не бях подозирала за тези му свойства, за щастие не съм страдала от безсъние, но пък с удоволствие бих заменила "шоколада", който няма общо с шоколад, с ориз! :)
Аватар
Bambaa

Мнениеот sofi_black » 27 Авг 2014, 12:44

чувала съм и за бананите, че имат такива свойства, но не е проверено лично, но можеш да пробваш в комбинация, за вечеря ориз, за десерт - банани, разбира се, преди 18:30, понеже след това е възможно от преяждането да имаш проблеми със съня :D
sofi_black

Мнениеот lanawar » 05 Сеп 2014, 11:05

Никога не съм се проваляла с ориза, правя го както ме е учила майка ми, измивам го хубаво, докато спре да пуска нишесте, запържвам до докато изсъхне и зърната станат бели, не прозрачни и след това го заливам с топъл бульон или вода в съотношение 1 към 4 и във фурната, когато зърното "цъфне", т.е. се разпука го изваждам от фурната и го завивам, независимо от това, че водата не се е изпарила, ориза я поема, винаги е пухкав, на отделни зърна.Не соля ориза, а го заливам със солена вода или бульон , подправям зависимост от вида на ястието.
lanawar

Мнениеот nushi.kisyova » 06 Сеп 2014, 14:13

lanawar написа:Никога не съм се проваляла с ориза, правя го както ме е учила майка ми, измивам го хубаво, докато спре да пуска нишесте, запържвам до докато изсъхне и зърната станат бели, не прозрачни и след това го заливам с топъл бульон или вода в съотношение 1 към 4 и във фурната, когато зърното "цъфне", т.е. се разпука го изваждам от фурната и го завивам, независимо от това, че водата не се е изпарила, ориза я поема, винаги е пухкав, на отделни зърна.Не соля ориза, а го заливам със солена вода или бульон , подправям зависимост от вида на ястието.

Задължително ли го запичаш, аз обикновено или го правя в тенджера варен със зеленчуци, например или печен с пиле, т.е. не го пържа и пека след това :o
nushi.kisyova

Мнениеот Rali_hr » 20 Ное 2014, 16:49

А аз никога не мия ориза, защото така поема излишната вода и ако го запържвам не може да се запечата толкова добре. Всеки си има рецепта, те затова казват, че една жена ще я разбереш дали може да готви по това, как приготвя ориза :)
Аватар
Rali_hr

Мнениеот Snejna » 01 Дек 2014, 16:56

Общо взето ми идва мисълта, че като наблегнете на сериозната храна няма как да не ви се доспи :lol: :lol:
Аватар
Snejna

Следваща

Назад към Рецепти и полезни съвети