Повръщане при деца - помощ, мнения, лечение и съвети

Повръщане при деца - помощ, мнения, лечение и съвети

Мнениеот tweety » 02 Дек 2011, 12:54

Повръщането при деца може да бъде както безвредно, така и опасно, в зависимост от причината и придружаващите симптоми. В много случаи то е резултат от лека стомашна инфекция, прекомерно хранене, движение или стрес и не представлява сериозна заплаха за здравето.
Основната опасност при повръщането идва от дехидратацията, която може да се развие много бързо, особено при малки деца и бебета. Тяхното тяло губи течности и електролити по-интензивно, което може да доведе до сериозни усложнения. Признаците за дехидратация включват сухи устни, западнали очи, липса на сълзи и рядко уриниране.

Повръщането става опасно, когато се придружава от кръв, жлъчка, висока температура над 38.5 градуса, силна болка в корема или когато детето става необичайно сънливо и летаргично. При бебета под една година дори и обикновеното повръщане може да бъде по-рисково поради бързата загуба на течности.
Лечението обикновено включва осигуряване на достатъчно течности чрез малки, чести глътки, избягване на твърда храна и почивка. Важно е родителите да наблюдават внимателно детето и да потърсят медицинска помощ, ако повръщането продължава над 24 часа, детето не може да задържи течности или се появят признаци на дехидратация. При съмнения винаги е по-добре да се консултирате с педиатър, тъй като ранната намеса може да предотврати усложнения.

:arrow: Водата - жизнено важна за нашето тяло!
tweety

Re: Често повръщане при бебета

Мнениеот bisertaskov » 04 Дек 2011, 22:47

tweety написа:Една приятелка ме помоли да сложа тази тема във форума тъй като бебето и повръща много често.Пробваха какво ли не, смениха млякото, държат го изправено дълго време след като се нахрани, но няма особен ефект. Жената много се притеснява тъй като виждате какво се случва : Бебе починало от повръщане и т.н.. Дайте някакъв съвет как да се спре това повръщане!

Сега сме на 1 година и 3 месеца,като бебе повръщаше след всяко ядене и бяхме много притеснени, понякога доста обилно, с времето почна да повръща по малко, а сега въобще.Все пак се консултирайте с доктор.Да не би да си хапва повече ?
Дръж главата си ниско наведена (скромност), очите да гледат високо (амбиция), устата затворена (спокойствие); изгради себе си върху синовно уважение и помагай на другите.
bisertaskov

Мнениеот vaksina » 04 Дек 2011, 23:01

tweety написа:Една приятелка ме помоли да сложа тази тема във форума тъй като бебето и повръща много често.Пробваха какво ли не, смениха млякото, държат го изправено дълго време след като се нахрани, но няма особен ефект. Жената много се притеснява тъй като виждате какво се случва : Бебе починало от повръщане и т.н.. Дайте някакъв съвет как да се спре това повръщане!

Много оскъдна иформация за бебето за да даваме каквито и да било съвети.Майката да даде повече инфо.Колко е голямо, какво мляко се дава, с какво мляко го е сменила, оригва ли се след ядене, надава ли на тегло бебето и т .н. ?А това по горе е доста стряскащо за да го давате за пример.Достатъчно черна хроника по всички медии.
vaksina

Мнениеот tweety » 05 Дек 2011, 12:02

bisertaskov написа:

Сега сме на 1 година и 3 месеца,като бебе повръщаше след всяко ядене и бяхме много притеснени, понякога доста обилно, с времето почна да повръща по малко, а сега въобще.Все пак се консултирайте с доктор.Да не би да си хапва повече ?

Да благодаря за съвета, след консултация с педиатъра се оказа, че бебчо си хапва малко повече от необходимото. Тъй като е на естествено хранене и все още майката има доста кърма, а и бебето се храни доста бързо. Докторът каза, че това е съвсем нормално и при бебета от 0-3 месеца, а бебето на моята приятелка е на два.
vaksina написа:Много оскъдна иформация за бебето за да даваме каквито и да било съвети.Майката да даде повече инфо.Колко е голямо, какво мляко се дава, с какво мляко го е сменила, оригва ли се след ядене, надава ли на тегло бебето и т .н. ?А това по горе е доста стряскащо за да го давате за пример.Достатъчно черна хроника по всички медии.
Бебето си наддава нормално на тегло, и винаги след хранене се оригва и тогава всъщност връща мляко.
tweety

Мнениеот Margo » 06 Дек 2011, 11:25

Моята дъщеря като беше бебе си хапваше доста често повече от необходимото. Кърмих я до края на 6-тия месец и винаги съм имала много мляко и тя само гълташе не и се налагаше да дърпа кой знае колко. Почти винаги след хранене повръщаше, понякога изглеждаше, че половината от това, което беше изяла го повръщаше, но си наддаваше много добре на килограми. Всели месец по кило, кило и половина.
Margo

Повръщане с разтройство, как да се справим?

Мнениеот eli » 08 Мар 2012, 14:08

Здравейте!
Вчера ходихме на лекар, понеже детето е с повръщане, докторката му изписа свещички Вомакур, понеже от натриевия цитрат й се гади и веднага го повръща. Подействаха добре и днес вее не е повръщала, но все още има гадене. Лекарката каза да продължа да ги слагам и днес. Но сега възникна друг проблем и той е че вече сме и с разтройство, а знам че не е хубаво да се ползват свещички при разтройство, защото дразнят още повече. Звъннах на лекарката, но тя ми каза че няма друг начин освен със свещички, след като каквото и дам през устата веднага започва да и се гади и може да го повърне. Някой имал ли е такъв проблем и как се е справил, моля помогнете. Благодаря!
Аватар
eli

Re: Повръщане с разтройство, как да се справим?

Мнениеот bubulina » 13 Мар 2012, 17:30

Освен с диета и сок от шипка, не знам как ще се справиш. Шипката няма аромат, единственото е че е малко стипцава на вкус, но мисля че няма да и се погади от нея. Свещичките наистина дразнят повече особено при разтройство и не виждам как ще и ги слагаш. пробвай с чайове и плодове, които имат запичащо действие.
bubulina

Мнениеот georgi_78 » 19 Мар 2012, 14:54

То при децата добре свещички, ама аз дали ще си сложа :lol: , в никакъв случай. Дъвча Имодиум и пия Смектите, докато мога. За повръщането пия Натриев цитрат. Това ми го изписа веднъж лекарката и аз от тогава, като ми се наложи това лечение си прилагам. ;)
Аватар
georgi_78

Мнениеот Djurata » 21 Мар 2012, 15:40

Аз по принцип наблягам на народната медицина и се оправям с билкови рецепти или други подобни бабини рецепти. Иначе и аз съм пил Имодиум, но от него ме дразни стомаха и червата.
Djurata

Мнениеот totka_lukanova » 27 Мар 2012, 13:11

Моята дъщеря беше в това състояние на 9 месеца, милата беше толкова отпаднала. Но най важното е да приема течности, за да не се обезводни, че тогава иначе на системи трябва да се включва. Спомням си че и давах натриев цитрат , слагах и свещички и се хранихме с лечебна хумана.
totka_lukanova

Следваща

Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани с детски болести