Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 29 Яну 2017, 15:06

deian написа:Здравейте, д-р Йорданова,
със съпругата ми имаме бебче на почти 1 месец, за щастие забременя естествено и роди нормално. По време на бременността гърдите и не се промениха особено, но това не ни разтревожи. Жена ми винаги е имала нередовен цикъл, имало е период, в който е нямала цикъл над година, но е факт, че бебето се получи. В първите дни кърмата явно беше достатъчна, но и тогава нуждите на бебчето са малки. С напредване на времето се установи, че кърмата недостига и търсихме помощ и консултация с консултант по кърмене. Беше ни препоръчано да изследваме пролактина и имаше съмнения, че млечните жлени не са достатъчно развити (гледайки външни признаци на гърдите) поради точно проблемите с липсващия цикъл преди години.
Резултатът от изследването е 495 uIU/ml, при норма жени 72-511. Решихме, че е ОК, но се оказва, че при кърмещи жени този показател е твърде нисък (би трябвало да е около 2000?) и вероятно това е причината за недостатъчното кърма. Нямаме информация какви са били стойностите на пролактина преди и по време на бременността.
Моля за Вашето мнение. Притеснението ни още повече влошава нещата с кърменето. Какво следва да предприемем? Не са приемани никакви лекарства, единствено фолиева киселина и желязо през бременността.
Какви трябва да са стойностите при кърмене и на какво може да се дължи ниската стойност?

Уважаеми deian,
Не мисля, че нивата на пролактина са толкова ниски за да се предполага проблем с хипофизата. Нормално е при стрес да намалее кърмата. Стресът увеличава допамина и норадреналина, което води до намаляване на нивата на пролактина.
Пробвайте да осигурите спокойствие на съпругата си, както и правилно хранене. Бебето може да се дохранва с адаптирано мляко за кърмачета. В част от случаите това води до подобряване и на производството на кърма.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 967
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Мнениеот Sisavali » 01 Авг 2017, 10:44

Здравейте Докторе. Днес взех резултата от пролактин. Резултата е 40. Моята ендокриноложка е в отпуска. Сега незнам на каква доза Достенекс ???
Sisavali
 
Мнения: 1
Регистриран на: 01 Авг 2017, 10:38

Re: Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 02 Авг 2017, 07:16

Sisavali написа:Здравейте Докторе. Днес взех резултата от пролактин. Резултата е 40. Моята ендокриноложка е в отпуска. Сега незнам на каква доза Достенекс ???

Уважаеми Sisavali,
Защо пиете Достинекс? В каква доза го пиете и от колко време? В какви мерни единици е този пролактин /няма как иначе да се прецени дали това е норма или не/?
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 967
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Мнениеот angel93 » 16 Авг 2017, 14:20

Здравейте,

Съжалавям ако пиша на грешното място, но проблемът е свързан с хипофизата. Приятелят ми има измерени стойности на FSH и LH под нормите (имаме епикризата му, но не е в мен в момента за да напиша точните стойности) и следователно и много нисък тестостерон - 9 nmol/l. Той е на 27 години и като цяло основното оплакване е ниското либидо. Той не гледа на това като на голям проблем, като цяло му е абсолютно все тази дали ще прави секс или не, но от моя страна не е така. И двамата искаме да сме заедно, но огромната разлика в либидото и ниските му хормони правят всичко много трудно. Бяхме на ендокринолог който просто предписа трибестан. Приятелят ми го пи повече от два месеца и нямаше абсолютно никакво подобрение. Моля ви да кажете мнение или да ни насочите към специалист който ще се отнесе сериозно и ще намери решение на хипофизарния хипогонадизъм на моят приятел.
angel93
 
Мнения: 1
Регистриран на: 16 Авг 2017, 14:14

Re: Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 18 Авг 2017, 07:26

angel93 написа:Здравейте,

Съжалавям ако пиша на грешното място, но проблемът е свързан с хипофизата. Приятелят ми има измерени стойности на FSH и LH под нормите (имаме епикризата му, но не е в мен в момента за да напиша точните стойности) и следователно и много нисък тестостерон - 9 nmol/l. Той е на 27 години и като цяло основното оплакване е ниското либидо. Той не гледа на това като на голям проблем, като цяло му е абсолютно все тази дали ще прави секс или не, но от моя страна не е така. И двамата искаме да сме заедно, но огромната разлика в либидото и ниските му хормони правят всичко много трудно. Бяхме на ендокринолог който просто предписа трибестан. Приятелят ми го пи повече от два месеца и нямаше абсолютно никакво подобрение. Моля ви да кажете мнение или да ни насочите към специалист който ще се отнесе сериозно и ще намери решение на хипофизарния хипогонадизъм на моят приятел.

Уважаема angel93,
Ако има доказано такова заболяване и е уточнена причината следващата стъпка е включване на заместително лечение. Лечението в такива случаи се осъществява с тестостерон. Пациентът трябва да е под наблюдение и да прави периодично изследвания за да може да се дозира правилно заместителното лечение.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 967
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Мнениеот ivanivanov261 » 01 Окт 2017, 16:41

Здравейте д-р Йорданова - в момента имам 4 мм аденом на хипофизата тип dark. Откриха ми го на 21.09.2017г., чрез ЯМР.
Преди 4 години ме блъснаха извън града, след което отключих юношеска психоза - F20.0.
1 седмица преди да започна антипсихотици ми е правен компютърен томограф на който всичко излезе нормално.
ЕЕГ-тата ми са винаги нормални.
Антипсихотиците не ги понасям добре - проявяват се много странични ефекти.
А по време на лечението на психозата ми сменяха препарати, на които на Инвега 6мг. пролактина ми преди 2 години достигна 965 и е бил в този диапазон с месеци. След това се върнах на абилифай 15 мг, на който винаги пролактина ми е нисък - около 25.
Скоро психиатрите пробваха да заменят Абилифай със Зелдокс - но на Зелдокса вдигнах пролактин 600 и се върнах на Абилифай.
От 1 месец и половина съм на Абилифай 15 мг. и днес пролактина ми е отново 25.
Както по-горе споменах миналата седмица на ЯМР ми окриха 4 мм аденом на хипофизата тип dark.
Заради това че в момента пролактина ми е нисък на Абилифай - ендокринолога смята да не започвам никакво лечение на аденома.
Единият въпрос ми е - наистина ли не трябва да пия нищо за аденома?
Другият ми въпрос е - възможно ли е аденома да е проява от Инвега, на която съм имал завишен пролактин, щом томографът правен преди лечението с антипсихотици не показва аденом?
Уточнявам също че и томографа ми е правен 6 месеца след катастрофата.
ivanivanov261
 
Мнения: 3
Регистриран на: 25 Сеп 2017, 17:48

Re: Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 03 Окт 2017, 07:09

ivanivanov261 написа:Здравейте д-р Йорданова - в момента имам 4 мм аденом на хипофизата тип dark. Откриха ми го на 21.09.2017г., чрез ЯМР.
Преди 4 години ме блъснаха извън града, след което отключих юношеска психоза - F20.0.
1 седмица преди да започна антипсихотици ми е правен компютърен томограф на който всичко излезе нормално.
ЕЕГ-тата ми са винаги нормални.
Антипсихотиците не ги понасям добре - проявяват се много странични ефекти.
А по време на лечението на психозата ми сменяха препарати, на които на Инвега 6мг. пролактина ми преди 2 години достигна 965 и е бил в този диапазон с месеци. След това се върнах на абилифай 15 мг, на който винаги пролактина ми е нисък - около 25.
Скоро психиатрите пробваха да заменят Абилифай със Зелдокс - но на Зелдокса вдигнах пролактин 600 и се върнах на Абилифай.
От 1 месец и половина съм на Абилифай 15 мг. и днес пролактина ми е отново 25.
Както по-горе споменах миналата седмица на ЯМР ми окриха 4 мм аденом на хипофизата тип dark.
Заради това че в момента пролактина ми е нисък на Абилифай - ендокринолога смята да не започвам никакво лечение на аденома.
Единият въпрос ми е - наистина ли не трябва да пия нищо за аденома?
Другият ми въпрос е - възможно ли е аденома да е проява от Инвега, на която съм имал завишен пролактин, щом томографът правен преди лечението с антипсихотици не показва аденом?
Уточнявам също че и томографа ми е правен 6 месеца след катастрофата.

Уважаеми ivanivanov261,
Аденомите на хипофизата могат да секретират хормони или да не произвеждат такива. Лекарства се приемат само при наличие на доказано производство на хормони от тумора. Тези лекарства имат за цел да намалят секрецията на хормони. Щом при Вас няма доказано повишено ниво на хормони на хипофизата, няма какво да се потиска и съответно нямате нужда да приемате лекарства.
Няма как да се каже дали преди 4 години сте имали аденома или не. Не е сигурно, че с компютърният томограф може се засече аденом с размер 4 мм. Това не означава, че го е нямало или че е бил там със същите или по-малки размери. Не е доказано антипсихотични медикаменти да водят до образуване на новообразувания на хипофизата. Голяма част от тях повишават нивата на пролактина. Това няма как да доведе до поява на аденом и то такъв, които не произвежда пролактин.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 967
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Мнениеот vb2005 » 27 Дек 2017, 06:11

Здравейте д-р Йорданова,

Преди няколко месеца след магнитен резонанс на главата ми казаха, ча хипофизата е притисната - Empty Sella, но би трябвало да работи нормално. Аз понеже се чувствам много зле реших да си направя изследвания на някои хормони:

Месец Август 2017
TSH 0.866 μIU/mL (0.27 - 4.2)
fT4 11.04 ng/L (9.30 - 17)
fT3 2 ng/L ( 2 - 4.4)

Месец Декември 2017
TSH 0.517 μIU/mL ref - (0.27 - 4.2)
FT4 11.2 pmol/L ref- (12.0 - 22.0) Low

Моля Ви пишете ми дали според Вас има проблем с хипофизата или щитовидната жлеза.


Благодаря,
Петко
vb2005
 
Мнения: 4
Регистриран на: 14 Сеп 2015, 13:16

Re: Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 28 Дек 2017, 08:16

vb2005 написа:Здравейте д-р Йорданова,
Преди няколко месеца след магнитен резонанс на главата ми казаха, ча хипофизата е притисната - Empty Sella, но би трябвало да работи нормално. Аз понеже се чувствам много зле реших да си направя изследвания на някои хормони:
Месец Август 2017
TSH 0.866 μIU/mL (0.27 - 4.2)
fT4 11.04 ng/L (9.30 - 17)
fT3 2 ng/L ( 2 - 4.4)
Месец Декември 2017
TSH 0.517 μIU/mL ref - (0.27 - 4.2)
FT4 11.2 pmol/L ref- (12.0 - 22.0) Low
Моля Ви пишете ми дали според Вас има проблем с хипофизата или щитовидната жлеза.
Благодаря,
Петко

Уважаеми vb2005,
от проведените изследвания може да се каже, че щитовидната Ви жлеза функционира добре. За хипофизата няма как да се направи заключение. Тя произвежда много хормони и само изследване на ТСХ, няма как да даде отговор. За да се прецени дали има необходимост от други хормонални изследвания и какви е необходим преглед. Само по себе си заключението от магнитния резонанс не е достатъчно основание за да се смята, че има наличие на хормонален проблем, които да Ви кара да се чувствате зле.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 967
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Мнениеот vb2005 » 30 Дек 2017, 13:28

Здравейте д-р Йорданова!

Благодаря за отговора!
Има ваши колеги лекари, които правят консултации по интернет - по скайп срещу заплащане. Аз чаках 3 месеца за такава консултация с едни лекари от САЩ, които се занимават с храносмилателни проблеми /моите са такива/ и те ми казаха, че са изследвали всичките си пациенти с храносмилателни проблеми от гастрит до рак и всички имат ниски нива на кортизол по различни причини и ми казаха, какви изследвания да направя - кортизол в слюнка - няколко пъти през деня, Insulin tolerant test - където ти дават инсулин и проверяват, какво става с кортизола и ACTH тест - където ти инжектират acth и се изследва след това кортизола, аз такива иследвания в България не открих или може би не ги превеждам правилно. Имате ли престава къде в България могат да се направят такива изследвания или как звучат на български?
vb2005
 
Мнения: 4
Регистриран на: 14 Сеп 2015, 13:16

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта