Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 08 Окт 2019, 06:01

Ива.Добрева написа:Благодаря Ви, аз също смятах така да постъпя, но съм по-спокойна след като и вие потвърдихте.
Честно казано лекуващия ме лекар не е достатъчно ясен и точно поради тази причина съм записала час за второ мнение.
Първият път когато измерих пролактина беше с останалите хормони на 3ти ден от мес. цикъл.
Причината да си пусна хормонални изследвания е закъсняване на цикъла, акне, окосмяване, падане на косата, омазняване на коса и кожа. Освен външните проблеми не се чувствам и много добре - нервност, раздразнение, плач, гадене, не мога да се концентрирам, умора и безсъние, главоболие.
Когато ги погледна ми направи забележка, че пролактина се пуска когато не съм цикъл стойностите му бяха 391,30 от реф. 125.00-635.00 IU/ml
Бях пускала и TSH, TAT, MAT, FSH, LH. Testosterone, Estradiol.
+ още 1 изследване на прогестерона, което беше на 21 ден правено и ми беше 0,39 при реф. 1,7-27 ng/ml
За прогестерона ми каза, че той ще ми играе, но не ми даде обясненив защо (след следващия цикъл на 22 ден отново пуснах прогестерон и показваше 6.20 при същите граници)
При изследване на пролактина на отделен ден без да съм в цикъл, той излиза 28,98 ng/ml при реф. 3.0-23.50. И от 17.07.19 започвам приема на бромокриптин по 1/4 табл. През ден, като я взимам вечерно време.
След известно време го пускам отново (на 14.08.19) и той е 37.56 при същите граници. Когато и го нося ми увеличи дозата на половин таблетка всяка вечер.
И вече последното което правих е споменатото на 24.09.19(21.80)
И понеже като цяло симптомите не са отшумели реших, че тези външни проблеми са заради мъжките хормони. Макар че 2 пъти да пускам тестостерон през 3ти ден на МЦ и всеки път е в граници. Първо е 1,16 nmol/I при реф. 0.22-2.90
А втория път е 0.30ng/mI при реф. 0.06-0.48
При последния цикъл на 4ти ден пуснах DHEA-S, който е 6.20 mmol/I при реф. 1.80-10.30 и Андростендион, който е 3.8 ng/ml, при фолик. 0.75-3.1 и лутеална-0,94-3,2
И сама виждам, че не е в норма, но проблема е там, че въпреки оплакванията ми лекаря не ме насочи какво друго да пускам. Всичко съм пускала на моя глава. Също така не разбрах защо тези хормони не са ми в норма и каква е причината като цяло за хормоналния ми дисбаланс.
Точно заради това имам час записан за 16ти зс второ мнение и много се надявам лекаря да е по изчерпателен. Много бих се радвала ако вие също дадете вашето мнение, макар и с тези сложни писмени обяснения. (когато не може да се видим на живо и да проведем диалог е доста трудно)
Благодаря!

Уважаема Ива.Добрева,
не е установена причината за установения повишен пролактин. Диагностичните търсения в тази насока трябва да продължат. Клиничната картина, която описвате не може да се обясни само с повишен пролактин. Съветвам Ви да проведете консултация с АГ, който да проведе ехографско изследване на яйчници. Уместно е провеждане на изследване на 17-ОН-Прогестерон.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1179
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Мнениеот HHristova » 29 Ное 2019, 21:29

Здравейте, д-р Йорданова!
Съпругът ми, на 57 г. е с претърпян инсулт отдавна. Имаше нарушения в уринирането, но напоследък нещата се влошиха много. През деня нещата са горе-долу добре, но нощем оплакванията се засилват, като се налага да става буквално през 10-15 минути, много пъти, предимно в първата половина на нощта. Гледан е много пъти от уролози, невролози, ревматолози, ЯМР отчита следите от инсулта, приеман е в болница, изписват го и нещата си продължават по старому, а той не може да спи. Захарта му е 6,1. Пие течности, но не в някакво извънредно количество. Какво би трябвало да се изследва в случая, възможно ли е да е безвкусен диабет, към какъв специалист трябва да се обърнем и какво да кажем? Защото тези оплаквания ги повтаряме всеки път и така си остава.
HHristova
 
Мнения: 1
Регистриран на: 29 Ное 2019, 21:14

Re: Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 30 Ное 2019, 21:25

HHristova написа:Здравейте, д-р Йорданова!
Съпругът ми, на 57 г. е с претърпян инсулт отдавна. Имаше нарушения в уринирането, но напоследък нещата се влошиха много. През деня нещата са горе-долу добре, но нощем оплакванията се засилват, като се налага да става буквално през 10-15 минути, много пъти, предимно в първата половина на нощта. Гледан е много пъти от уролози, невролози, ревматолози, ЯМР отчита следите от инсулта, приеман е в болница, изписват го и нещата си продължават по старому, а той не може да спи. Захарта му е 6,1. Пие течности, но не в някакво извънредно количество. Какво би трябвало да се изследва в случая, възможно ли е да е безвкусен диабет, към какъв специалист трябва да се обърнем и какво да кажем? Защото тези оплаквания ги повтаряме всеки път и така си остава.

Уважаема HHristova,
описаната клинична картина не прилича на безвкусен диабет. Малко е вероятно проблема да е свързан с това заболяване. За да се изясни възможно ли е да се касае за такъв проблем трябва да се направят няколко неща. Уместно е да се разбере колко е общото отделено количество урина за 24 ч, а също да се знае какво е приетото количество течности. Трябва да се изследва относително тегло на урина, най-добре в първа урина. Препоръчително е да се изследват и нивата на K, Na в кръвта. След като са направени тези изследвания посетете ендокринолог за да прецени има ли съмнение за безвкусен диабет и ако има такова да се проведат по-нататъшни тестове.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1179
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Мнениеот Черен пипер » 11 Дек 2019, 12:27

Здравейте! С микроаденом на хипофизата съм.
На терапия с Достинекс (2 пъти седмично по половин таблетка) съм от 1 месец.
Направих контролно изследване на пролактин и резултатите са :
Пролактин 56,18 - референтни граници жени (72-511)
Нужна ли е корекция на дозата и какви са рисковете при поддържане на нисък пролактин?
Черен пипер
 
Мнения: 10
Регистриран на: 12 Ное 2019, 16:04

Re: Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 12 Дек 2019, 07:04

Черен пипер написа:Здравейте! С микроаденом на хипофизата съм.
На терапия с Достинекс (2 пъти седмично по половин таблетка) съм от 1 месец.
Направих контролно изследване на пролактин и резултатите са :
Пролактин 56,18 - референтни граници жени (72-511)
Нужна ли е корекция на дозата и какви са рисковете при поддържане на нисък пролактин?

Уважаеми Черен пипер,
няма да имате проблеми, свързани с намаляването на стойността на пролактина до поднормени нива. Трябва да се коригира дозата. За предпочитане е това да го направи наблюдаващия ендокринолог, на когото са известни подробности. Ако много Ви притеснява, докато отидете при лекаря си, намалете с 1/4 т седмичната си доза.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1179
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Мнениеот emarkelova » 08 Дек 2020, 22:44

Здравейте! Това е моят казус: юли месец при изследвания стойността на пролактин е 835 и е направена препоръка за повторно изследване след месец. Август- пролактин 770. От септември е назначен прием на Бромокриптин по 1/4 табл. дневно. Пусната е молба за ЯМР, която към днешна дата още чака решение. От лекарството наблюдавам засилен косопад. Питането ми е дали да направя контролно кръвно изследване на хормона и ако да, колко дни преди това да преустановя приема на Бромокриптин.Прекалено дълго ли го приемам без налична образна диагностика? Ако се смени с Достинекс би ли престанал косопадът? Благодаря за помощта Ви докторе!
emarkelova
 
Мнения: 1
Регистриран на: 08 Дек 2020, 22:33

Re: Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 10 Дек 2020, 08:29

emarkelova написа:Здравейте! Това е моят казус: юли месец при изследвания стойността на пролактин е 835 и е направена препоръка за повторно изследване след месец. Август- пролактин 770. От септември е назначен прием на Бромокриптин по 1/4 табл. дневно. Пусната е молба за ЯМР, която към днешна дата още чака решение. От лекарството наблюдавам засилен косопад. Питането ми е дали да направя контролно кръвно изследване на хормона и ако да, колко дни преди това да преустановя приема на Бромокриптин.Прекалено дълго ли го приемам без налична образна диагностика? Ако се смени с Достинекс би ли престанал косопадът? Благодаря за помощта Ви докторе!

Уважаеми emarkelova,
естествено, че трябва да се види ефекта на лечението върху пролактина. За да се разбере дали дозата е достатъчна, изследването се прави на фона на приемания медикамент.
Ако косопадът е страничен ефект на Броморептин-а, спирането му трябва да го подобри. След като изследвате пролактина се обърнете към ендокринолога си да прецени на каква доза Достинекс да Ви прехвърли.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1179
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Мнениеот z0016 » 23 Дек 2020, 17:45

При мен пролактина е 92, при минимална норма 88. Тестостерона ми е в средните граници. Свободен тестостерон не ми е изследван.
Ендокринолога и гинеколога казаха, че всичко е наред. Но аз пия мотилиум изписан от гастроентеролог поради стомашни проблеми, който води до повишаване на пролактина или по моята логика би трябвало без неговата употреба пролактина ми да бъде под минималната граница.
Според мен имам понижено либидо и нарушено зрение последните месеци.
Та на кой да вярвам - на двамата доктори или на моята преценка ? Само гастроентеролога каза, че според него пролактина е много нисък и след 6 месеца пак го го изследвам. Но 6 месеца няма кой да ме чака, предполагам ...

Чета, че по изискване пролактина се мери в 3 последователни дни, рано сутрин като преди това 20 минути трябва да лежиш спокоен. Предната вечер също да си лежал спокоен :) В лабораториите всичко е като на поточна линия и силно се съмнявам да може да лежи някой в кабинета 20минути.
z0016
 
Мнения: 2
Регистриран на: 23 Дек 2020, 17:27

Re: Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 26 Дек 2020, 10:42

z0016 написа:При мен пролактина е 92, при минимална норма 88. Тестостерона ми е в средните граници. Свободен тестостерон не ми е изследван.
Ендокринолога и гинеколога казаха, че всичко е наред. Но аз пия мотилиум изписан от гастроентеролог поради стомашни проблеми, който води до повишаване на пролактина или по моята логика би трябвало без неговата употреба пролактина ми да бъде под минималната граница.
Според мен имам понижено либидо и нарушено зрение последните месеци.
Та на кой да вярвам - на двамата доктори или на моята преценка ? Само гастроентеролога каза, че според него пролактина е много нисък и след 6 месеца пак го го изследвам. Но 6 месеца няма кой да ме чака, предполагам ...

Чета, че по изискване пролактина се мери в 3 последователни дни, рано сутрин като преди това 20 минути трябва да лежиш спокоен. Предната вечер също да си лежал спокоен :) В лабораториите всичко е като на поточна линия и силно се съмнявам да може да лежи някой в кабинета 20минути.

Уважаеми z0016,
не мисля, че проблема с либидото Ви е свързан с нивата на пролактина. Щом имате нарушение в зрението, обърнете се към очен лекар, за да прецени каква е причината. Едва тогава може да се мисли, дали има връзка между двете Ви оплаквания. Не мога да преценя, дали имате ендокринологичен проблем или не с толкова малко информация.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1179
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Мнениеот z0016 » 30 Дек 2020, 15:54

Благодаря, Dr Stella Yordanova. Изследвания на какво трябват за се установи дали имам или не ендокринологичен проблем ?


Код: Избери целия код
Хормонален анализ
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
TSH ( Тиреотропен Хормон )      0.932   mIU/l   0.300 - 4.200
Prolactin ( Пролактин )              92.90        mIU/l       85.00 - 325.00
LH ( Лутеинизиращ Хормон )¹           5.07      IU/l          1.70 - 8.60
FSH ( Фоликул Стим. Хормон )²   6.25           IU/l          1.50 - 12.40
Testosterone ( Тестостерон )      18.90   nmol/l   9.90 - 27.80
Туморни маркери
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
маркер tPSA                               0.799       µg/l           До 4.000


Това са изследванията, назначени от ендокринолог и според който нямам проблем. Според уролога също нямам проблем, но аз не се чувствам така. Гастроентеролога каза, че пролактина ми е нисък.
z0016
 
Мнения: 2
Регистриран на: 23 Дек 2020, 17:27

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта