Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.

Re: Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 02 Яну 2021, 09:59

z0016 написа:Благодаря, Dr Stella Yordanova. Изследвания на какво трябват за се установи дали имам или не ендокринологичен проблем ?
Код: Избери целия код
Хормонален анализ
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
TSH ( Тиреотропен Хормон )      0.932   mIU/l   0.300 - 4.200
Prolactin ( Пролактин )              92.90        mIU/l       85.00 - 325.00
LH ( Лутеинизиращ Хормон )¹           5.07      IU/l          1.70 - 8.60
FSH ( Фоликул Стим. Хормон )²   6.25           IU/l          1.50 - 12.40
Testosterone ( Тестостерон )      18.90   nmol/l   9.90 - 27.80
Туморни маркери
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
маркер tPSA                               0.799       µg/l           До 4.000

Това са изследванията, назначени от ендокринолог и според който нямам проблем. Според уролога също нямам проблем, но аз не се чувствам така. Гастроентеролога каза, че пролактина ми е нисък.

Уважаеми z0016,
пролактинът Ви е нормален. От хормоналните тестове разбирам, че сте мъж и ако е така, значи всички изследвани хормони са в норма. Няма как може да се гадае, колко би бил пролактинът без прием на медикамент. Това се проверява след спиране на медикамента, въпреки че не знам какво точно трябва да се докаже с това. Изследванията потвърждават диагнози, а не обратното. Те трябва да се пускат според оплакванията.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1185
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Мнениеот Speedyto » 03 Яну 2021, 22:34

Здравейте, от началото на бременността си приемам Еутирокс 25мг, тъй като ТСХ беше 3, с тази доза го смъкнах на 2 и ги приемах до края на бременността. Преди 2 седмици родих и кърмя и въпроса ми е как да спра Еутирокса, или трябва да продължа да го приемам и оказва ли влияние на кърменето? Благодаря
Speedyto
 
Мнения: 1
Регистриран на: 03 Яну 2021, 22:31

Re: Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 04 Яну 2021, 01:03

Speedyto написа:Здравейте, от началото на бременността си приемам Еутирокс 25мг, тъй като ТСХ беше 3, с тази доза го смъкнах на 2 и ги приемах до края на бременността. Преди 2 седмици родих и кърмя и въпроса ми е как да спра Еутирокса, или трябва да продължа да го приемам и оказва ли влияние на кърменето? Благодаря

Уважаеми Speedyto,
след раждането вече няма повишени нужди от хормони, поради което не е необходимо да приемате еутирокса. Налага се проследяване на ТСХ след 40-90 дни след спиране на лечението. Това изследване ще покаже дали имате вашата жлеза може да синтезира достатъчно хормони или не. В бъдеще е уместно да се посетите ендокринолог и да се прецени дали имате или не някакво заболяване на щитовидната жлеза.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1185
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Мнениеот zuzi.bg03@abv.bg » 21 Фев 2021, 14:31

Здравейте!
От година приемам Достинекс, заради леко завишен пролактин.
При последните изследвания беше в норма и пия лекарството по 1/2 на 10 дни.
Въпросът ми е. Може ли заедно с него да пия и Фемовита, тъй като съм на 47 години и съм в периода на переменопауза?
Благодаря Ви!
zuzi.bg03@abv.bg
 
Мнения: 1
Регистриран на: 21 Фев 2021, 14:25

Re: Проблеми с хипофиза и пролактин - консултация с ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 21 Фев 2021, 23:33

zuzi.bg03@abv.bg написа:Здравейте!
От година приемам Достинекс, заради леко завишен пролактин.
При последните изследвания беше в норма и пия лекарството по 1/2 на 10 дни.
Въпросът ми е. Може ли заедно с него да пия и Фемовита, тъй като съм на 47 години и съм в периода на переменопауза?
Благодаря Ви!

Уважаема zuzi.bg03@abv.bg,
можете да приемате Фемовита успоредно с Достинекс. Производителите им не описват, че се очаква взаимодействие между тях.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1185
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Предишна

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта