Проблеми с надбъбречни жлези онлайн консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Проблеми с надбъбречни жлези онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 26 Авг 2017, 16:30

Reason написа:Здравейте,

Не знам къде е подходящо да си задам въпроса, но ще пробвам тук. Ако не е вярно мястото, моля да ме пренасочите към правилният специалист.

Приятелката ми от доста време се оплаква от болки и често къркорене в корема. По-ряко, когато е в покой и почти винаги като е в движение. Дори е припадала от болка. Лежала е в болница затова преди да се запознаем. Казва, че е била преди година и половина в Еврохоспитал на всевъзможни прегледи, но там нищо не са открили. Нямам представа какво точно са правили, а и тя не е напълно наясно какво.

Преди няколко месеца решихме да пробваме с мезим форте за 3 седмици и болките изчезнаха, но тя прекъсна хапчетата - болките съответно се върнаха. При повторно връщане на мезим форте (не я следя изкъсо, но според мен не беше редовна в пиенето, дори и количеството, което се препоръчва по листовка) болките пак си ги имаше.

Правихме изследвания на ензимите амилаза и липаза 2 месеца след приема на мезим форте - бяха в граници, но долни граници.

Интересното за мен идва тук - наскоро правихме тест на урината и на тест лентичката излезна наличие на кетони. Доколкото на мен ми е известно има 2 причини за наличие на кетони в урината:

- гладуване или кетонна или нисковъглехидратна диета;
- нарушение в метаболизма на въглехидратите;

Тя диети не спазва, яде си всичко включително и въглехидрати, дори бих казал, че прекалява. Обожава пържени картофи и сладки неща, но си е с нормално телесложение - не е с наднормено тегло. Преди е правила някакви диети, но и тя не може да ми каже какво точно... Просто... чете някъде нещо, че не се яде и го спира, друго прочита - спира го и него ...

И питанията:

1. Възможно ли е от тази информация да съдим евентуално за нарушение на метаболизма на въглехидратите и заради това да получава тези болки в корема?

2. Възможно ли е нарушен метаболизъм на въглехидратите да доведе до гинекологични проблеми като бяло течение например? Тук не виждам връзката, но все пак...

3. Към какъв специалист бихте ни насочили - гастроентеоролог, ендокринолог или някой друг?

Очаквам отговор и благодаря предварително!

Уважаеми Reason,
обърнете се към гастроентеролог за болките в корема. За да се разбере има ли сериозен проблем са необходими серия от изследвания, които трябва да се ръководят от специалист.
Относно питането Ви дали кетоните са свързани с нарушение във въглехидратния метаболизъм, това може да се докаже с изследване на кръвна захар. За да се появят кетони в урината е необходимо наличие на декомпенсация на захарен диабет, което е тежко усложнение. При много млади хора захарният диабет се открива с налична кетоацидоза.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1103
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми с надбъбречни жлези онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Kruska » 20 Юни 2018, 20:23

Здравейте, имам завишени нива на DHEA-S, вече година и половина показателите варират между 10-11 при максимални 7-8. При доста различни хормонални лечения, не се повлиява хормона, а с мъжът ми искаме дете. На последното посещение при гинеколожката ми, ми бе предложена лапароскопия (клиниката е частна и лапороскопията се извършва от гинеколожката :) ), за която си мисля, че не е необходима, а има друг вариянт нивата да спаднат и всичко да си дойде на мястото. Какъв съвет бихте ми дали? Благодаря!
Kruska
 
Мнения: 2
Регистриран на: 20 Юни 2018, 20:12

Re: Проблеми с надбъбречни жлези онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 21 Юни 2018, 07:06

Kruska написа:Здравейте, имам завишени нива на DHEA-S, вече година и половина показателите варират между 10-11 при максимални 7-8. При доста различни хормонални лечения, не се повлиява хормона, а с мъжът ми искаме дете. На последното посещение при гинеколожката ми, ми бе предложена лапароскопия (клиниката е частна и лапороскопията се извършва от гинеколожката :) ), за която си мисля, че не е необходима, а има друг вариянт нивата да спаднат и всичко да си дойде на мястото. Какъв съвет бихте ми дали? Благодаря!

Уважаема Kruska,
лекуват се не нива на хормони, а пациенти с конкретни заболявания. Този хормон може да е повишен при различни заболявания. Поставена ли Ви е диагноза, която да обяснява защо е завишавен? Лечението е различно в специфичния случай.
Лапароскопията е възможно да няма нищо общо с повишените нива на хормона. Тя си е част от търсенето за причина за безплодие в семейството и може да бъде извършена с цел поставяне на диагноза, както и с цел лечение. Няма как да знам, какво точно са причините за да Ви бъде предложена. Като не сте убедени, че Ви се налага, посетете друг лекар и му покажете изследванията си, за да Ви посъветва какво да правите.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1103
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми с надбъбречни жлези онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Kruska » 21 Юни 2018, 12:06

Първоначално беше липса на ежемесечна овулация,стимулирахме до появата на такава всеки месец. Всичко беше нормално и дори при високо DHEA-S два пъти ми инжектира хореомон, но нямаше повлияване. В последствие при фоликолометрията, фоликулите от 1-2-3 станаха 5, а ми бе обяснено, че за забременяване трябват над 6, на следващия преглед ми постави диагноза СПКЯ, без да ми погледне предни изследвания и снимки. Лечението и досега продължава само в едната посока-стимулиране на яйчниците и нищо за DHEA-S, като за някой лекарства разбирам от аптекари какъв им и правилния прием. След като посетих и ендокринолог, той ми каза, че поне 2 месеца не трябва да приемам хормонални препарати, за да могат изследванията да са обективни иначе били повлияни и нямало как да ми помогнат. Затова още приемам предписаните ми за да не загубя и малкото което съм постигнала.
Kruska
 
Мнения: 2
Регистриран на: 20 Юни 2018, 20:12

Re: Проблеми с надбъбречни жлези онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 22 Юни 2018, 23:05

Kruska написа:Първоначално беше липса на ежемесечна овулация,стимулирахме до появата на такава всеки месец. Всичко беше нормално и дори при високо DHEA-S два пъти ми инжектира хореомон, но нямаше повлияване. В последствие при фоликолометрията, фоликулите от 1-2-3 станаха 5, а ми бе обяснено, че за забременяване трябват над 6, на следващия преглед ми постави диагноза СПКЯ, без да ми погледне предни изследвания и снимки. Лечението и досега продължава само в едната посока-стимулиране на яйчниците и нищо за DHEA-S, като за някой лекарства разбирам от аптекари какъв им и правилния прием. След като посетих и ендокринолог, той ми каза, че поне 2 месеца не трябва да приемам хормонални препарати, за да могат изследванията да са обективни иначе били повлияни и нямало как да ми помогнат. Затова още приемам предписаните ми за да не загубя и малкото което съм постигнала.

Уважаема Kruska,
не ми е ясно нито какво приемате, нито дали все пак има поставена някаква диагноза. Щом не сте доволна от направените Ви консултации, потърсете други специалисти за да Ви обяснят дали имате здравословен проблем или не.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1103
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми с надбъбречни жлези онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот atanaska.koseva » 02 Авг 2018, 11:02

Здравейте д-р Йорданова.Имам две дъщери едната е на 24 години и е с доказана късна форма на ВНХ и СПКЯ , а с малката на 15 години и два месеца , от няколко месеца се борим за диагноза при направени вече множество изследвания 17 ОН прогестерон 3 при референтни (0,41-2,35) при натоварване със Synachten 17 ОН прогестерона на 30 мин -4,9 , на 60 мин -5,2 . Прогестерон -7,78 при референтни стойности 0,98-4,8 . АСТН -113 ; FSH -4.48 ; LH3.23 ТЕСТОСТЕРОН 0,65 DHEA-s289,1 ;IRI 11.57 ; HOMA-2.27 Всички изследвания са направени на 4 ден от цикъла . Направена е консултация с гинеколог и няма ехографски данни за поликистоза или СПКЯ . Въпросът ми е а сега на къде , какво още да се направи за да има диагноза ? Благодаря Ви предварително :)
atanaska.koseva
 
Мнения: 2
Регистриран на: 02 Авг 2018, 10:39
Местоположение: Пловдив

Re: Проблеми с надбъбречни жлези онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 02 Авг 2018, 18:12

atanaska.koseva написа:Здравейте д-р Йорданова.Имам две дъщери едната е на 24 години и е с доказана късна форма на ВНХ и СПКЯ , а с малката на 15 години и два месеца , от няколко месеца се борим за диагноза при направени вече множество изследвания 17 ОН прогестерон 3 при референтни (0,41-2,35) при натоварване със Synachten 17 ОН прогестерона на 30 мин -4,9 , на 60 мин -5,2 . Прогестерон -7,78 при референтни стойности 0,98-4,8 . АСТН -113 ; FSH -4.48 ; LH3.23 ТЕСТОСТЕРОН 0,65 DHEA-s289,1 ;IRI 11.57 ; HOMA-2.27 Всички изследвания са направени на 4 ден от цикъла . Направена е консултация с гинеколог и няма ехографски данни за поликистоза или СПКЯ . Въпросът ми е а сега на къде , какво още да се направи за да има диагноза ? Благодаря Ви предварително :)

Уважаема atanaska.koseva,
лицата под 18 години са обект на педиатрията, така че моля да си зададете въпроса там. Като формулирате питането си започнете с оплакванията, които са причина за направата на изследванията. Колегите ще се нуждаят и от информация за досегашното развитие на детето, включително и за пубертетно такова. Лично аз смятам, че е по-добре да посетите детски ендокринолог, т.к. хормоналните изследвания в детска възраст се тълкуват доста специфично и е необходим опит в областта.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1103
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми с надбъбречни жлези онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот atanaska.koseva » 03 Авг 2018, 11:49

Dr Stella Yordanova написа:
atanaska.koseva написа:Здравейте д-р Йорданова.Имам две дъщери едната е на 24 години и е с доказана късна форма на ВНХ и СПКЯ , а с малката на 15 години и два месеца , от няколко месеца се борим за диагноза при направени вече множество изследвания 17 ОН прогестерон 3 при референтни (0,41-2,35) при натоварване със Synachten 17 ОН прогестерона на 30 мин -4,9 , на 60 мин -5,2 . Прогестерон -7,78 при референтни стойности 0,98-4,8 . АСТН -113 ; FSH -4.48 ; LH3.23 ТЕСТОСТЕРОН 0,65 DHEA-s289,1 ;IRI 11.57 ; HOMA-2.27 Всички изследвания са направени на 4 ден от цикъла . Направена е консултация с гинеколог и няма ехографски данни за поликистоза или СПКЯ . Въпросът ми е а сега на къде , какво още да се направи за да има диагноза ? Благодаря Ви предварително :)

Уважаема atanaska.koseva,
лицата под 18 години са обект на педиатрията, така че моля да си зададете въпроса там. Като формулирате питането си започнете с оплакванията, които са причина за направата на изследванията. Колегите ще се нуждаят и от информация за досегашното развитие на детето, включително и за пубертетно такова. Лично аз смятам, че е по-добре да посетите детски ендокринолог, т.к. хормоналните изследвания в детска възраст се тълкуват доста специфично и е необходим опит в областта.

Благодаря за бързият отговор д-р Йорданова .
Всичко започна с раждането на малката ми дъщеря.В самото начало докторите в родилно казаха , че мъха който има по цялото тяло и лицето ще падне , но не превърна се в тъмни твърди косми .От 3 годишна е пациент на детска клиника по нефрология , заради камъчета в пикочните пътища и уроинфекции , но този проблем никога не е отразяван от лекарите като съществен за случая .Тя вече е на 15 години и от 4 години е с нередовен цикъл, посетихме детски гинеколог и ендокринолог , всеки си праща топката към другият.В детска клиника лежа 2 пъти , направихме болнично и извън болнично всички описани изследвания .Аз като майка се притеснявам от липсата на диагноза , защото без нея няма лечение .
atanaska.koseva
 
Мнения: 2
Регистриран на: 02 Авг 2018, 10:39
Местоположение: Пловдив

Re: Проблеми с надбъбречни жлези онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 05 Авг 2018, 23:45

atanaska.koseva написа: Благодаря за бързият отговор д-р Йорданова .
Всичко започна с раждането на малката ми дъщеря.В самото начало докторите в родилно казаха , че мъха който има по цялото тяло и лицето ще падне , но не превърна се в тъмни твърди косми .От 3 годишна е пациент на детска клиника по нефрология , заради камъчета в пикочните пътища и уроинфекции , но този проблем никога не е отразяван от лекарите като съществен за случая .Тя вече е на 15 години и от 4 години е с нередовен цикъл, посетихме детски гинеколог и ендокринолог , всеки си праща топката към другият.В детска клиника лежа 2 пъти , направихме болнично и извън болнично всички описани изследвания .Аз като майка се притеснявам от липсата на диагноза , защото без нея няма лечение .

Уважаема atanaska.koseva,
няма как да предположа за какъв тип окосмяване говорите. Има зони по тялото, които са свързани с нивата на мъжките полови хормони. Окосмяването по други зони не е свързано с наличието на хормонален проблем.
Предвид наличието на ВНХ в семейството, при нередовна менструация и повишено окосмяване, първо трябва да се изключи това. Това е била целта на проведения синактенов тест. От посочените от Вас изследвания, не виждам тироидни хормони, пролактин и т.н.
Не мисля, че се налага да се бърза с включването на лечение. Стабилизирането на цикъла изисква различно време при всяко момиче и най-вероятно се изчаква дали няма да се случи без намеса. Лечението в повечето случаи се започва с орални контрацептиви.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1103
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми с надбъбречни жлези онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Poli7979 » 28 Окт 2018, 05:03

Здравейте, доктор Йорданова! На 39 години съм , с хипертония , диабет тип 2, намалена функция на щитовидна жлеза съм ,от доста време не се чувствам добре, всичко започна с един световъртеж, които продължава и сега но не така силно изразен както в началото.Имах и болки в стомаха, много често ми прилошава и се чувствам отпаднала и изнервена.През 2004година ,съм оперирана от макронудерна хиперплазия на надбъбречна дясна жлеза , синдром на кушинг,актх независима форма,в ендокринология Акад Иван Пенчев гр София. От тогава са ми правени контролни скенери и първите 10години след операцията контролни прегледи в болницата която съм оперирана ,без Дани за рецедив. По повод на тези симптоми които ви изброих реших да си направя скенер с контраст, резултат от него е,,Остатък от надбъбречна жлеза се визуализира вдясно,лява надбъбречна жлеза е задебелена хиподесна нодул с р-р 1,2/1см,и отделно се откри хемангиом на черен дроб с р.р 3,2/1.8.,, . Молбата ми е да коментирате състоянието , какво следва, и консултация от ваша страна, предварително ви благодаря!
Poli7979
 
Мнения: 5
Регистриран на: 25 Юни 2018, 14:21

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта