Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 08 Дек 2017, 08:14

levender написа:Благодаря Ви за отговорът, Д-р Йорданова.

Съвета на ендокринолога при когото отидох беше да пробвам заместваща терапия за половин година, за да видя дали ще се почувствам по-добре. Изказа съмнения, че щом и преди са засичали ниски нива, вероятно не е моментно състояние. Със сигурност ще направя нови Testosteron, LH, FSH, Prolactin. Въпросът е, ако реша да направя терапията за ограничен период от време (6 месеца), това ще повлияе ли отрицателно на хормоналната ми система след това. Организмът ще възстанови ли нормалните си стойности? Има ли специфики при приключването на терапията? Възможно ли е да има негативни последствия при съмнения за простатит??

Благодаря предварително!

Уважаеми levender,
Приложението на всеки медикамент води до индивидуален ефект върху организма. Едва ли може да се предвиди напълно ефекта. На мен не ми е ясно защо Ви е изписан. Вие цитирате нормални нива както на общия, така и на свободния тестостерон. Приложението на един медикамент трябва да започне след изясняване на естеството на заболяването, а не преди това.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1017
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Rinski » 29 Апр 2018, 16:48

Здравейте,
жена на 30 г., не съм раждала, бях ок. 6-7 години на Джаз, спрях го ноември 2017г. Откакто го спрях имам аменорея. Качила съм 5-6 кг, имам засилено окосмяване. Резултати от поредните изследвания:
гликиран хемоглобин 6% /реф. 4-6%/
инсулин 9.3 /реф. 3-25/
пролактин 10.28 /реф. 5.18-26.53/
DHEA-SO4 183 /реф. 35-430/
тестостерон 0.68 /реф. 0.14 - 0.53/
4-андростендион - 7.79 /0.10 - 3.30/ !!
Щитовидни в норма, ТСХ и ЛХ също.

Имам ли основание за сериозни притеснения и какви са възможните причини за повишението на 4-андростендиона?
Благодарности!!!
Rinski
 
Мнения: 1
Регистриран на: 29 Апр 2018, 16:46

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 30 Апр 2018, 09:12

Rinski написа:Здравейте,
жена на 30 г., не съм раждала, бях ок. 6-7 години на Джаз, спрях го ноември 2017г. Откакто го спрях имам аменорея. Качила съм 5-6 кг, имам засилено окосмяване. Резултати от поредните изследвания:
гликиран хемоглобин 6% /реф. 4-6%/
инсулин 9.3 /реф. 3-25/
пролактин 10.28 /реф. 5.18-26.53/
DHEA-SO4 183 /реф. 35-430/
тестостерон 0.68 /реф. 0.14 - 0.53/
4-андростендион - 7.79 /0.10 - 3.30/ !!
Щитовидни в норма, ТСХ и ЛХ също.

Имам ли основание за сериозни притеснения и какви са възможните причини за повишението на 4-андростендиона?
Благодарности!!!

Уважаема Rinski,
щом сте приемали Джаз толкова дълго време, би трябвало да имате поставена диагноза. Толкова дълги приеми се дават за да се постигнат необходимите нива на женските полови хормони. Мога само да предполагам каква е причината, нямам достатъчно информация за да съм сигурна. Най-вероятно ми изглежда наличие на синдром на поликистозни яйчници или късна форма на ВНХ. За да се прецени за какво става въпрос са необходими допълнителни изследвания. Предвид дългата липса на менструация е препоръчително да се дадат медикаменти за предизвикване на меструация.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1017
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот vikitoriq18 » 09 Май 2018, 22:51

Здравейте, д-р Йорданова.
Имам нужда от съвет, защото не знам какво да правя. Значи аз съм на 21 и имам нередовен цикъл. В последно време се беше нормализирал, но изведнъж както си дойде на 6ти март по график, на 6 април дълго го очаквах, а той така и не дойде до днес. Случвало ми се е много пъти (на два месеца веднъж) не съм бременна, защото нямам полови контакти отдавна. Съмнявам се че имам проблем с хормоните и от това да идва всичко. Първо - вдигам килограми, което е необяснимо, при условие че съм веган, не пуша,храня се абсолютно здравословно, захар НЕ консумирам, боклуци от магазините също, готвя си всичко сама,без сол,не пия,тренирам кардио(Канго джъмпс),карам колело минимум 2 часа всеки ден, ходя много,защо Дебелец и мисля, че това че нямам цикъл 2месеца и 2 дни, а може и повече би било опасно, страх ме е....
vikitoriq18
 
Мнения: 1
Регистриран на: 09 Май 2018, 22:26

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Lumina » 10 Май 2018, 00:21

vikitoriq18 написа: Първо - вдигам килограми, което е необяснимо, при условие че съм веган, не пуша,храня се абсолютно здравословно, захар НЕ консумирам, боклуци от магазините също, готвя си всичко сама,без сол,не пия,тренирам кардио(Канго джъмпс),карам колело минимум 2 часа всеки ден, ходя много,защо Дебелец и мисля, че това че нямам цикъл 2месеца и 2 дни, а може и повече би било опасно, страх ме е....


Както си го описала излиза, че си прекарваш деня във физическа активност. Ако аз карам колело по два часа всеки ден, без другите неща, ще се гътна след 1 седмица.;-) Много е възможно да претренираш и оттам да ти идва проблемът. Бидейки веган, би трябвало да ядеш достатъчно калории (веганската храна е въглехидратна и висококалорична), но пак да се пресилваш физически. При мен се беше получило така, при много по-ниска степен на физическо натоварване от твоето (но пък с нисковъглехидратна диета). Опитай да спреш всякакви тренировки за 1 седмица и виж - ако е от това, състоянието ти ще се подобри и ще си извлечеш изводи какви са ти лимитите.

* Имай предвид, че ако си пристрастена към физическата активност (както е много вероятно), почивката ще ти се отрази много зле психически - ще се депресираш страхотно, но трябва да издържиш, за да видиш дали е от това.
Lumina
 
Мнения: 3
Регистриран на: 27 Апр 2016, 14:06

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот levender » 15 Май 2018, 21:04

Здравейте отново д-р Йорданова,

направих си общи изследвания на половите хормони, има дисбаланс, притесняват ме високите стойности на Estradiol.
Какво е Вашето мнение за тези резултати. Имам ниско ниво на енергия, затлъстяване в областта на талията бедрата и корема,
както и ниско желание за секс.

Благодаря предварително!

Код: Избери целия код
Prolactin   148.43   mlU/l   М(83.0 - 414), Ж(90 - 523)
LH             3.26   IU/l   М(1.0-5.8) Ж(фол 1.9-8.0; ов.11.3-59.0; лут 0.8-10
FSH             2.18   IU/l   М(1.0-10.5) Ж(фол 2.4-9.3; ов3.9-13.3; лут 0.6-10
Estradiol     0.16   nmol/l   М(0.0-0.13) Ж(фол 0.08-0.79; ов0.7-2.1; лут 0.0-1.13
Testosteron     9.65   nmol/l   M(6.8 -39.00) Ж(0.18 -2.55)


Dr Stella Yordanova написа:
levender написа:
Здравейте д-р Йорданова,
Направих си изследване на кръвта, общият и свободен тестостерон, както и на тироидните хормони поради постоянна обща отпадналост.
Беше установено че имам дефицит на витамин Д3, занижено количество на Б12, общ тестостерон в долните граници 15.38 nmol/l при референтни стойности 6.8-39.00. Свободният тестостерон е 14.30 при 7.0-22.7. Тироидните хормони са в норма. Всичко останало е наред.
Освен витамините, ендокринологът ми предписа Омнадрен депо веднъж на 25 дни в продължение на 6 месеца. Като цяло две години преди това изследване, бях правил друго изследване, при което общопрактикуващият лекар ми обърна внимание че тестостерона ми е в долните граници. Това го казах и на ендокринологът сега. Освен отпадналостта имам слаба ерекция, липса на желание за секс, апатични състояния, ленивост и увеличаване на мазнините по тялото в последните 2-3 години. На 28 години съм не пуша, пия в границите на нормалното и то не твърд алкохол, храня се добре.
Четох доста за омнадрена и факта че спира производството на собствен тестостерон ме стресна. Лекарят ми го предписа с уверението, че ще подтикне организмът към производство при положение на дефицит. Другото което ме притеснява е гинекомастията и задръжането на вода, тъй като и в момента не може да се каже че съм пълен, но съм едър. Моля за Вашето мнение по въпроса.
Благодаря предварително!

Уважаеми levender,
От цитираните стойности на общ и свободен тестостерон, не може да се постави диагноза - хипогонадизъм. Наличието на симптоми насочващи към намалени полови хормони не е достатъчно за поставяне на диагноза. Необходимо е доказване с кръвни изследвания. При нормални нива на общ и свободен тестостерон няма как да се постави такава диагноза. Лечението с Омнадрен е заместително, то има ефект върху оплакванията само ако са предизвикани от дефицит на хормони. Не ми е ясно защо Ви е изписано. Бих Ви препоръчала да повторите хормоналните изследвания - Testosteron, LH, FSH, Prolactin.
levender
 
Мнения: 4
Регистриран на: 10 Ное 2017, 20:51

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 17 Май 2018, 07:06

[quote="levender"]Здравейте отново д-р Йорданова,

направих си общи изследвания на половите хормони, има дисбаланс, притесняват ме високите стойности на Estradiol.
Какво е Вашето мнение за тези резултати. Имам ниско ниво на енергия, затлъстяване в областта на талията бедрата и корема,
както и ниско желание за секс.

Благодаря предварително!

Код: Избери целия код
Prolactin   148.43   mlU/l   М(83.0 - 414), Ж(90 - 523)
LH             3.26   IU/l   М(1.0-5.8) Ж(фол 1.9-8.0; ов.11.3-59.0; лут 0.8-10
FSH             2.18   IU/l   М(1.0-10.5) Ж(фол 2.4-9.3; ов3.9-13.3; лут 0.6-10
Estradiol     0.16   nmol/l   М(0.0-0.13) Ж(фол 0.08-0.79; ов0.7-2.1; лут 0.0-1.13
Testosteron     9.65   nmol/l   M(6.8 -39.00) Ж(0.18 -2.55)

Уважаеми levender,
без преглед могат да се дадат насоки какво да изследвате и към кого да се обърнете. Без да съм Ви преглеждала ми е трудно да преценя дали има защо да се притеснявате от повишените нива на естрадиола. За да Ви се включи лечение е редно да посетите ендокринолог и уролог. Най-вероятно ще Ви пуснат и още изследвания за да се прецени какво да е то.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1017
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 21 Май 2018, 18:33

vikitoriq18 написа:Здравейте, д-р Йорданова.
Имам нужда от съвет, защото не знам какво да правя. Значи аз съм на 21 и имам нередовен цикъл. В последно време се беше нормализирал, но изведнъж както си дойде на 6ти март по график, на 6 април дълго го очаквах, а той така и не дойде до днес. Случвало ми се е много пъти (на два месеца веднъж) не съм бременна, защото нямам полови контакти отдавна. Съмнявам се че имам проблем с хормоните и от това да идва всичко. Първо - вдигам килограми, което е необяснимо, при условие че съм веган, не пуша,храня се абсолютно здравословно, захар НЕ консумирам, боклуци от магазините също, готвя си всичко сама,без сол,не пия,тренирам кардио(Канго джъмпс),карам колело минимум 2 часа всеки ден, ходя много,защо Дебелец и мисля, че това че нямам цикъл 2месеца и 2 дни, а може и повече би било опасно, страх ме е....

Уважаема vikitoriq18,
Възможно е да има проблем щом това не се случва за първи път. Често е свързано с хормонален проблем, трудно е да се каже какъв без преглед. Трябва да се изследват много хормони- естрадиол, тестостерон, пролактин, ФСХ, ЛХ, ТСХ. Възможно е да се налагат и други хормони, но без преглед не може да се каже без преглед.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1017
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот figaro » 22 Май 2018, 08:51

Здравейте, на 33 години съм, искам да попитам възможно ли е и какъв е проблема десният ми яйчник да произвежда повече естроген. Раждах преди 2 години и година и седем месеца кърмих. Ноември 2017 след като спрях кърменето не ми дойде менструацията и после силно ме боля десния яйчник. Ходих на АГ специалист и ми откри само една 6 см миома и никакви проблеми с десния яйчник. През последните 4 месеца реших на собствени сили и средста да си направя хормонални изследвания на 3-5 ден от цикъла, прогестерон на 21вия. При три пъти изследване на естрадиол, два пъти бяха завишени. Завишен ми е естрогена и то двойно, само в месеца когато ме боли десния яйчник. В месеца, когато ме боли десния яйчиник имам много силни болки в корема и най-вече ниско долу в дясно. Също така е много изразен ПМС и болки в дясната гърда. От скоро ми намериха и миома, която трябва да се оперира. Много ми се иска второ детенце, но искам да разбера каква е причината само десния да произвежда толкова естроген. Не искам пак да се оперирам впоследствие от миома или други болести с висок естроген. Направих си на повечето хормони изследвания, други отклонения нямам. Сега ми предстои да сканираме и хипофизата, но симптомите за висок естроген се повтарят през месец, тогава не би следвало да е от хипофизата. В съответния месец, когато ми е висок естрогена чувствам постоянна умора. Благодаря ви предварително за отговора!
figaro
 
Мнения: 1
Регистриран на: 22 Май 2018, 08:35

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Марияна82 » 22 Май 2018, 12:02

Здравейте! С отстранена половин жлеза съм.От тогава насам вече 4г.всичко ми е уж нормално.Вчера беше ред за профилактични изследвания на TSH и Anti-tg съответно:tsh-3,57и anti-tg 10,57.Като до мин.година tsh никога не ми е минавало 2,10 след операцията.Преди около месец се наложи да ми правят хистероскопия,т.к.от много време насам(години) имам кървене след полов контакт(до скоро се случваше рядко),което през последната година стана след всеки контакт.Имах и разкъсана раничка,която беше горена,но след второто раждане се разкъса.Правих си цитонамазка,която беше 2С,след което отново ме обгориха след около 5-6м.повторих изследвания в друга лаборатория и там пишеше само 2група,но кървенето по време на полов акт продължи.Гинеколога се усъмни за полип и ми препоръча хистероскопия.Беше ми намерено и отстранено:лека хипертрофиралия на ендометриума в зоната на предната маточна стена.Материала се изпрати за биопсия,както и материал от маточната кухина и от маточната шийка.Резултатът от биопсията е:Парафинови блокче-Ендометриален полип; аденоматозна хиперплазия на ендометриума с изразен едем.Педем.Преди да излезе епикризата докторът ми каза,че най-вероятно ще се наложи хормонално лечение.Вчера,обаче ендокриноложката каза,че без изследване на хормони не може да се изписват медикаменти.Назначи ми LH и Прогестерон на 21ден от МЦ и Естрадиол и FSH на 3ден от цикъла.Днес направих първите два с ден 21 от МЦ:LH-4,14и Прогестерон-57,79.Обаче бях пила Lтироксин,в лабораторията казаха,че непречи-дано да е така.Та въпроса ми е как са резултатите ми,т.к.има време докато ги занеса на ендокриноложката.TSH-2,57;Anti-tg-10,53(тези са без да съм вземала Л-Тироксин);Прогестерон-57,79;LH-4,14(тези са с Л-Тироксин).И да допълня,че контактните кървене изчезна след хистероскипията.Благодаря.
Марияна82
 
Мнения: 5
Регистриран на: 02 Май 2018, 19:43

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта