Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Марияна82 » 22 Май 2018, 12:03

По-горе съм объркала TSH-2,57
Марияна82
 
Мнения: 5
Регистриран на: 02 Май 2018, 19:43

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 23 Май 2018, 06:55

figaro написа:Здравейте, на 33 години съм, искам да попитам възможно ли е и какъв е проблема десният ми яйчник да произвежда повече естроген. Раждах преди 2 години и година и седем месеца кърмих. Ноември 2017 след като спрях кърменето не ми дойде менструацията и после силно ме боля десния яйчник. Ходих на АГ специалист и ми откри само една 6 см миома и никакви проблеми с десния яйчник. През последните 4 месеца реших на собствени сили и средста да си направя хормонални изследвания на 3-5 ден от цикъла, прогестерон на 21вия. При три пъти изследване на естрадиол, два пъти бяха завишени. Завишен ми е естрогена и то двойно, само в месеца когато ме боли десния яйчник. В месеца, когато ме боли десния яйчиник имам много силни болки в корема и най-вече ниско долу в дясно. Също така е много изразен ПМС и болки в дясната гърда. От скоро ми намериха и миома, която трябва да се оперира. Много ми се иска второ детенце, но искам да разбера каква е причината само десния да произвежда толкова естроген. Не искам пак да се оперирам впоследствие от миома или други болести с висок естроген. Направих си на повечето хормони изследвания, други отклонения нямам. Сега ми предстои да сканираме и хипофизата, но симптомите за висок естроген се повтарят през месец, тогава не би следвало да е от хипофизата. В съответния месец, когато ми е висок естрогена чувствам постоянна умора. Благодаря ви предварително за отговора!

Уважаема figaro,
повишеното производство на хормони е свързано с някаква патология. От написаното от Вас си мисля, че е далеч по-вероятно да имате киста на десен яйчник. Наличието на силна болка трябва да се изясни с преглед от гинеколог.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1017
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 23 Май 2018, 07:25

Марияна82 написа:Здравейте! С отстранена половин жлеза съм.От тогава насам вече 4г.всичко ми е уж нормално.Вчера беше ред за профилактични изследвания на TSH и Anti-tg съответно:tsh-3,57и anti-tg 10,57.Като до мин.година tsh никога не ми е минавало 2,10 след операцията.Преди около месец се наложи да ми правят хистероскопия,т.к.от много време насам(години) имам кървене след полов контакт(до скоро се случваше рядко),което през последната година стана след всеки контакт.Имах и разкъсана раничка,която беше горена,но след второто раждане се разкъса.Правих си цитонамазка,която беше 2С,след което отново ме обгориха след около 5-6м.повторих изследвания в друга лаборатория и там пишеше само 2група,но кървенето по време на полов акт продължи.Гинеколога се усъмни за полип и ми препоръча хистероскопия.Беше ми намерено и отстранено:лека хипертрофиралия на ендометриума в зоната на предната маточна стена.Материала се изпрати за биопсия,както и материал от маточната кухина и от маточната шийка.Резултатът от биопсията е:Парафинови блокче-Ендометриален полип; аденоматозна хиперплазия на ендометриума с изразен едем.Педем.Преди да излезе епикризата докторът ми каза,че най-вероятно ще се наложи хормонално лечение.Вчера,обаче ендокриноложката каза,че без изследване на хормони не може да се изписват медикаменти.Назначи ми LH и Прогестерон на 21ден от МЦ и Естрадиол и FSH на 3ден от цикъла.Днес направих първите два с ден 21 от МЦ:LH-4,14и Прогестерон-57,79.Обаче бях пила Lтироксин,в лабораторията казаха,че непречи-дано да е така.Та въпроса ми е как са резултатите ми,т.к.има време докато ги занеса на ендокриноложката.TSH-2,57;Anti-tg-10,53(тези са без да съм вземала Л-Тироксин);Прогестерон-57,79;LH-4,14(тези са с Л-Тироксин).И да допълня,че контактните кървене изчезна след хистероскипията.Благодаря.

Уважаема Марияна82,
не се налага промяна в дозата на Л-тироксина. Няма показател, който да не варира. Проследете ТСХ след 3-4 м за да се прецени необходимостта от промяна в терапията.
Терапията, която ще Ви назначат гинеколозите няма нищо общо с нивата на вашите хормони. Полипите на матката най-често са хормончувствителни, което се използва при лечението им. Ако гинеколозите Ви препоръчат такава терапия е редно да се съобразите.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1017
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Boop6 » 26 Май 2018, 12:09

Здравейте. Имам въпроси относно хормоналната терапия при дефицит на тестостерон.. Това ли е правилния раздел (и тема), където мога да задам моите въпроси?
Boop6
 
Мнения: 2
Регистриран на: 26 Май 2018, 10:49

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 26 Май 2018, 18:39

Boop6 написа:Здравейте. Имам въпроси относно хормоналната терапия при дефицит на тестостерон.. Това ли е правилния раздел (и тема), където мога да задам моите въпроси?

Уважаеми Boop6,
в този раздел може да зададете въпроси относно дефицит на тестостерон.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1017
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Boop6 » 27 Май 2018, 21:47

Dr Stella Yordanova написа:Уважаеми Boop6,
в този раздел може да зададете въпроси относно дефицит на тестостерон.


Здравейте. Значи, искам да се подложа на терапия с тестостерон - но първо имам няколко въпроса. Знам, че тази терапия включва странични ефекти и възможни такива, като: оплешивяване, инфаркт, сърдечни пристъпи, гинекомастия, безплодие, акне, рак на простатата и още много...
Оплишевяване и акне няма да получа, защото не са ми заложени в гените. Но какво остава за останалите странични ефекти? При такава терапия, обикновено се инжектират около 100 милиграма тестостерон седмично, нали? Наистина ли такова малко количество може да ми навреди? А какво да кажем относно гинекомастията? Зная, че като започна да си инжектирам по 100 милиграма тестостерон (което е висока доза), тялощо ще реагира като започне да пуска високи дози естроген, като компенсация за твърде високото ниво на тестостерон, нали? А няма ли по време на лечението да ми изпишат инхибитори на естроген? Четох, че дори и при употребата на инхибитори на естроген, все пак част от тестостерона ще се превръща в естроген... или това се случва при огромни дози, като 3000 милиграма тестостерон или вече 1-2 грама. Четох също, че от терапеята с тестостерон може да се получи безплодие? Няма ли след терапията да ми изпишат медикаменти, които стимулират собственото производство на тестостерон? По впеме на терапия собственото производство на тестостерон спира, защото се вкарва тестостерон от други източници - ефекта е спиране на производството на сперма и секрецията на тестостерон... Но нали това се оправя след терапията?

Нямаме семейна история с рак на простатата, инфаркти и т.н..
Ако по време на терапията не консумирам месо, това намалява ли риска от поява на рак на простатата? Какво да правя, че да намаля риска от инфаркт по време на терапията?

Моля, обяснете ми как да започна такава терапия. Какви изследвания се изискват преди започването на тази терапия, какви са страничните ефекти, какви са възможните странични ефекти. Терапията поема ли се от здравната каса? Кое е по добре - орален, инжекционен тестостерон, или тестостеронов гел? Защо се правят изследвания на сърцето и белите дробове? Тестостероновата терапия причинява ли сънна апнея? Или то май тестостероновата терапия влушава сънната апнея ако я имаш, но тестостероновата терапия сама по себе си не причинява сънна апнея. Аз нямам сънна апнея. Искам също да знам дали тестостероновата терапия прави носа голям? Въобще причинява ли някакви лицеви изменения? Искам да знам и какви изледвания протичат по време на самата терапия? Чух, че се гледа за рак на простатата - как протича този преглед?

Мисля, че засега това са ми въпросите. Ако се сетя за нещо друго, ще ви пиша тук в темата. Засега ще се радвам да отговорите на всичките ми въпроси, да ми разясните всичко около терапията... всичко до най-малкекия детайл.

П. С. По принцип съм здрав като куче и дори настинка не ме хваща. Като имаме предвид това, според вас терапията би ли ми навредила с нещо? Нямам абсолютно никакви болести, не съм с наднормено тегло, спортувам от време на време и така... И също така генетично не съм предразположен към никакви болести (предполагам). На мен реално тестостерона ми е в нормите, просто от време на време ми спада и аз това го усещам. Между 11 и 15 годишна възраст бях пълен, което означава, че тогава имах ниско ниво на тестостерон. Сега вече съм на 18 години, но нося последствията. Ако можех да върна времето назад, никога нямаше да допусна да съм леко пълен. В момента нямам проблеми с ерекцията, но имам други пробреми - трудно заспиване (почти винаги), минимална мастна тъкан около корема + имам съмнения за много малка гинекомастия, нямам намалена костна плътност, но имам намалена мускулна маса, нямам горещи вълни, нямам отпадане на космите по тялото, имам силна умора (на моменти), намалена мотивация (на моменти), намалено самочувствие (в 90% от случаите), депресия (на моменти), затруднена концентрация на моменти... Сигурно има и още, но в мовента не се сещам за други симптоми за ниско ниво на тестостерон. Както стана ясно, всичко това става на моменти - демек тестостерона ми пада на моменти. Ако сега отида да си направя тест на тестостерона, най-вероятно ще покаже, че всичко ми е в нормите и така лекаря няма да ми изпише терапията. Какво да направя? Да издебна точния момент като ми падне тестостерона и тогава ри да си направя изследването? Доколкото знам, това изследване се прави около 10:00 сутринта а аз обикновено се чувствам добре като ставам от сън. Сега какво излиза? Имам проблеми с тестостерона, но няма начин да го докажа... Моля, предложете ми нещо преди да е станал някой фал с мен.

На 18 години съм ако има значение. И сигурно не ме разбирате добре, но ако се наложи ме питайте нещо допълнително и аз ще ви отговоря. За мен просто е много важно да се подложа на тази терапия, но от друга страна не искам да си рискувам здравето. И моля да ми кажете кое се поема от здравната каса и кое не.. Въобще да ми разясните всичко до най-малкия детайл.
Boop6
 
Мнения: 2
Регистриран на: 26 Май 2018, 10:49

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 29 Май 2018, 06:58

Boop6 написа:
Dr Stella Yordanova написа:Здравейте. Значи, искам да се подложа на терапия с тестостерон - но първо имам няколко въпроса. Знам, че тази терапия включва странични ефекти и възможни такива, като: оплешивяване, инфаркт, сърдечни пристъпи, гинекомастия, безплодие, акне, рак на простатата и още много...
Оплишевяване и акне няма да получа, защото не са ми заложени в гените. Но какво остава за останалите странични ефекти? При такава терапия, обикновено се инжектират около 100 милиграма тестостерон седмично, нали? Наистина ли такова малко количество може да ми навреди? А какво да кажем относно гинекомастията? Зная, че като започна да си инжектирам по 100 милиграма тестостерон (което е висока доза), тялощо ще реагира като започне да пуска високи дози естроген, като компенсация за твърде високото ниво на тестостерон, нали? А няма ли по време на лечението да ми изпишат инхибитори на естроген? Четох, че дори и при употребата на инхибитори на естроген, все пак част от тестостерона ще се превръща в естроген... или това се случва при огромни дози, като 3000 милиграма тестостерон или вече 1-2 грама. Четох също, че от терапеята с тестостерон може да се получи безплодие? Няма ли след терапията да ми изпишат медикаменти, които стимулират собственото производство на тестостерон? По впеме на терапия собственото производство на тестостерон спира, защото се вкарва тестостерон от други източници - ефекта е спиране на производството на сперма и секрецията на тестостерон... Но нали това се оправя след терапията?
Нямаме семейна история с рак на простатата, инфаркти и т.н..
Ако по време на терапията не консумирам месо, това намалява ли риска от поява на рак на простатата? Какво да правя, че да намаля риска от инфаркт по време на терапията?
Моля, обяснете ми как да започна такава терапия. Какви изследвания се изискват преди започването на тази терапия, какви са страничните ефекти, какви са възможните странични ефекти. Терапията поема ли се от здравната каса? Кое е по добре - орален, инжекционен тестостерон, или тестостеронов гел? Защо се правят изследвания на сърцето и белите дробове? Тестостероновата терапия причинява ли сънна апнея? Или то май тестостероновата терапия влушава сънната апнея ако я имаш, но тестостероновата терапия сама по себе си не причинява сънна апнея. Аз нямам сънна апнея. Искам също да знам дали тестостероновата терапия прави носа голям? Въобще причинява ли някакви лицеви изменения? Искам да знам и какви изледвания протичат по време на самата терапия? Чух, че се гледа за рак на простатата - как протича този преглед?
Мисля, че засега това са ми въпросите. Ако се сетя за нещо друго, ще ви пиша тук в темата. Засега ще се радвам да отговорите на всичките ми въпроси, да ми разясните всичко около терапията... всичко до най-малкекия детайл.
П. С. По принцип съм здрав като куче и дори настинка не ме хваща. Като имаме предвид това, според вас терапията би ли ми навредила с нещо? Нямам абсолютно никакви болести, не съм с наднормено тегло, спортувам от време на време и така... И също така генетично не съм предразположен към никакви болести (предполагам). На мен реално тестостерона ми е в нормите, просто от време на време ми спада и аз това го усещам. Между 11 и 15 годишна възраст бях пълен, което означава, че тогава имах ниско ниво на тестостерон. Сега вече съм на 18 години, но нося последствията. Ако можех да върна времето назад, никога нямаше да допусна да съм леко пълен. В момента нямам проблеми с ерекцията, но имам други пробреми - трудно заспиване (почти винаги), минимална мастна тъкан около корема + имам съмнения за много малка гинекомастия, нямам намалена костна плътност, но имам намалена мускулна маса, нямам горещи вълни, нямам отпадане на космите по тялото, имам силна умора (на моменти), намалена мотивация (на моменти), намалено самочувствие (в 90% от случаите), депресия (на моменти), затруднена концентрация на моменти... Сигурно има и още, но в мовента не се сещам за други симптоми за ниско ниво на тестостерон. Както стана ясно, всичко това става на моменти - демек тестостерона ми пада на моменти. Ако сега отида да си направя тест на тестостерона, най-вероятно ще покаже, че всичко ми е в нормите и така лекаря няма да ми изпише терапията. Какво да направя? Да издебна точния момент като ми падне тестостерона и тогава ри да си направя изследването? Доколкото знам, това изследване се прави около 10:00 сутринта а аз обикновено се чувствам добре като ставам от сън. Сега какво излиза? Имам проблеми с тестостерона, но няма начин да го докажа... Моля, предложете ми нещо преди да е станал някой фал с мен.
На 18 години съм ако има значение. И сигурно не ме разбирате добре, но ако се наложи ме питайте нещо допълнително и аз ще ви отговоря. За мен просто е много важно да се подложа на тази терапия, но от друга страна не искам да си рискувам здравето. И моля да ми кажете кое се поема от здравната каса и кое не.. Въобще да ми разясните всичко до най-малкия детайл.

Уважаеми Boop6,
Това че имате някой симптоми, които се появяват и при дефицит на тестостерон, не означава че имате такъв. При установени нормални нива на тестостерон е изключена такава причина. Всяко оплакване може да има и много други обяснения и това, че сте прочели някъде, че това е възможна причина, не е основателна причина да се стартира хормонално лечение.
Прилагането на тестостерон при хора, които нямат дефицит на хормона, се нарича допинг. Няма защо да Ви казвам, че е абсолютно забранено и незаконно. Естествено, че в този случай ще се стигне до нежелани последици върху организма. Въобще как би Ви хрумнало, че държавата /здравната каса/ би платила такова нещо.
Търсете разрешение на проблемите си в друга насока.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1017
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Izrod123 » 20 Юни 2018, 09:50

Привет. Искам да си направя тест на хормоните, който да показва абсолютно всичко и дали нещата ми са в нормите. Искам да разбера дали хормоните ми са в нормалните нива. Мъж на 19 години съм. Това как става? Колко струва? С направление ли се прави? Искам да видя дали тези хормони са ми в нормата - хормон на разтежа, тестостерон (или лутенизиращ хормон?) , дихидротестостерон, естроген, кортизол, соматостатин, инсулин, дехидроепиандростерон.
Izrod123
 
Мнения: 5
Регистриран на: 05 Юни 2018, 23:57

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 21 Юни 2018, 06:54

Izrod123 написа:Привет. Искам да си направя тест на хормоните, който да показва абсолютно всичко и дали нещата ми са в нормите. Искам да разбера дали хормоните ми са в нормалните нива. Мъж на 19 години съм. Това как става? Колко струва? С направление ли се прави? Искам да видя дали тези хормони са ми в нормата - хормон на разтежа, тестостерон (или лутенизиращ хормон?) , дихидротестостерон, естроген, кортизол, соматостатин, инсулин, дехидроепиандростерон.

Уважаеми Izrod123,
няма как да се докаже, че всичко Ви е наред. За да се пуснат изследвания, трябва да се знае какво се търси и какво искаме да докажем с тях. От списъка от хормони, които сте написали, не ми е ясно, какво смятате, че не Ви е наред. Посетете лекар и споделете притесненията си и така ще Ви бъдат пуснати правилните изследвания.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1017
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Izrod123 » 21 Юни 2018, 20:33

Dr Stella Yordanova написа:
Izrod123 написа:Привет. Искам да си направя тест на хормоните, който да показва абсолютно всичко и дали нещата ми са в нормите. Искам да разбера дали хормоните ми са в нормалните нива. Мъж на 19 години съм. Това как става? Колко струва? С направление ли се прави? Искам да видя дали тези хормони са ми в нормата - хормон на разтежа, тестостерон (или лутенизиращ хормон?) , дихидротестостерон, естроген, кортизол, соматостатин, инсулин, дехидроепиандростерон.

Уважаеми Izrod123,
няма как да се докаже, че всичко Ви е наред. За да се пуснат изследвания, трябва да се знае какво се търси и какво искаме да докажем с тях. От списъка от хормони, които сте написали, не ми е ясно, какво смятате, че не Ви е наред. Посетете лекар и споделете притесненията си и така ще Ви бъдат пуснати правилните изследвания.


Всичко ми е наред, предполагам. Искам да си направя изследвания на изброените хормони, колкото да докажа на себе си, че всичко ми е наред. Има човешки тела, които не произвеждат достатъчно тестостерон или достатъчно разтежен хормон. Аз ако не си направя изследвания, как мога да се уверя, че тялото ми произвежда достатйчно от тези хормони. Искам изследвания да си направя, за да се уверя, че тялото ми произвежда достатъчно от изброените хормони и затова питам как се правят тези изследвания.
Izrod123
 
Мнения: 5
Регистриран на: 05 Юни 2018, 23:57

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта