Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 18 Окт 2018, 07:12

zamarid написа:Здравейте,Изследванията са направени една седмица след започването на менструацията.Искам само да ви попитам,тъй като през тези 2 години съм имала периоди на кървене,но на 6-7 месеца веднъж,а прочетох,че трябва да е минала 1 година пълно отсъствие и тогава се води постменопаузауно кървене.Затова реших,че можеби е нормално,че сега отново имам цикъл.Ходих на гинеколог,но му казах,че съм в менопауза и затова той реши,че е кървене след менопаузата и предложи да ми правят биопсия.Но аз си мисля,че е нормално да имам кървене,тъй като все още не е минала пълна година с отсъствие на менструация.Според изследванията можете ли да ми кажете дали съм в менопауза и не трябва да имам менструация или е възможно да имам все още.Благодаря :)

Уважаеми zamarid,
лабораторните изследвания не са диагноза. Те потвърждават или отхвърлят предположение, което е направено въз основа на клиничната картина. При противоречиви твърдения, няма как да се направи такава хипотеза. Нормално е да Ви е страх от инвазивно изследване, но специалистът който Ви е прегледал има най-голяма информация за състоянието Ви. Ако му нямате доверие, посетете друг гинеколог за консултация.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1003
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Повишен тестостерон при жените

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 18 Окт 2018, 07:20

Cvetelina Cvetanova написа:Здравейте, Д-р Стела Йорданова обръщам се към Вас с въпрос относно повишени стойности на тестостерон. Аз съм жена на 24 год имам проблем със зачеването, до скоро го дължах на това че имам Хашимото, но под стриктна профилактика и терапия ТСХ хормон и Т3 и Т4 са в норма, но след пубертета имам убилно окусмяване от мъжки тип и по препоръка на лекаря си направих изследване на тестостерона и се оказа че стойностите ми са 2.21nmol/I като референтните са до 1.67, бих искала да знам имам ли нужда от лечение?

Уважаема Cvetelina Cvetanova,
повишените нива на тестостерона са свързани с повишената му продукция в организма. Трябва да се отговори на въпроса дали това се дължи на производството му от яйчници или надбъбреци. За целта е необходимо да се осъществят допълнителни хормонални изследвания. Важно е да посетите и гинеколог за да отговори на въпроса дали не са налични поликистозни яйчници, т.к. синдромът на поликистозните яйчници е една от честите причини за повишени нива на андрогени. Посетете ендокринолог, за да Ви прегледа и да реши какви и в каква последователност изследвания да Ви пусне.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1003
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Попи 9 » 24 Ное 2018, 04:39

Здравейте Др Йорданова
Бихте ли коментирали резултатите ми
Всички изследвания са направени на 4 ден от цикъла
Само Прогестерона е на 21 ден.
Благодаря ви
Прикачени файлове
20181124_025527~5.jpg
20181124_025527~5.jpg (955.14 KiB) Прегледано 340 пъти
Попи 9
 
Мнения: 1
Регистриран на: 24 Ное 2018, 03:39

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 26 Ное 2018, 08:04

Попи 9 написа:Здравейте Др Йорданова
Бихте ли коментирали резултатите ми
Всички изследвания са направени на 4 ден от цикъла
Само Прогестерона е на 21 ден.
Благодаря ви

Уважаеми Попи 9,
не виждам някакви сериозни отклонения в резултатите от изследванията. За съжаления не сте описали проблема, по повод на който са пускани. Тълкуването на изследванията става единствено спрямо клиничната картина.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1003
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот boudun » 02 Дек 2018, 19:36

Здравейте! Аз съм момче на 17 години и от приблизително 5 години страдам от упорито акне. Използвал съм редица продукти включващи външно и вътрешно лечение , но все още нищо не е дало желаните от мен резултати. Посетил съм 3 различни дерматолози. Всички кремове които ми изписваха даваха само временно подобрение и после пак нещата се влошаваха. За вътрешно лечение съм пил антибиотик, витамини , пробиотик.
След всичко това започвам вече да търся корена на проблема , защото явно така лекувам само симптомите.Намерих информация в интернет ,че акне предизвиквало прекалено високото ниво на ДХТ (дихидротестостерон).Та се зачудих, дали ако не блокирам тестостерона да се превръща в ДХТ , няма да ми изчезне акнето. Тогава открих информация и за билката Сао Палмето, коята не позволява да се осъществи това превръщане. И се чудя дали тази билка би ми помогнала в борбата с моя проблем.Ако може да ми дадете някакви мнения по въпроса. Дали ще ми помогне, има ли лоши странични ефекти и т.н.
Ще съм изключително благодарен на всеки един ваш съвет.
boudun
 
Мнения: 2
Регистриран на: 27 Ное 2018, 23:39

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 04 Дек 2018, 08:02

boudun написа:Здравейте! Аз съм момче на 17 години и от приблизително 5 години страдам от упорито акне. Използвал съм редица продукти включващи външно и вътрешно лечение , но все още нищо не е дало желаните от мен резултати. Посетил съм 3 различни дерматолози. Всички кремове които ми изписваха даваха само временно подобрение и после пак нещата се влошаваха. За вътрешно лечение съм пил антибиотик, витамини , пробиотик.
След всичко това започвам вече да търся корена на проблема , защото явно така лекувам само симптомите.Намерих информация в интернет ,че акне предизвиквало прекалено високото ниво на ДХТ (дихидротестостерон).Та се зачудих, дали ако не блокирам тестостерона да се превръща в ДХТ , няма да ми изчезне акнето. Тогава открих информация и за билката Сао Палмето, коята не позволява да се осъществи това превръщане. И се чудя дали тази билка би ми помогнала в борбата с моя проблем.Ако може да ми дадете някакви мнения по въпроса. Дали ще ми помогне, има ли лоши странични ефекти и т.н.
Ще съм изключително благодарен на всеки един ваш съвет.

Уважаеми boudun,
акнето е кожен проблем и се лекува от дерматолози. Задайте въпроса относно лечението му на консултанта дерматолог.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1003
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Alekssanndra » 04 Фев 2019, 20:28

Здравейте! Аз съм момиче на 20 години. Имам нередовна менструация и повишено окосмяване. Изследвах си
тестостерона. Показателите са ми 101.8 при референтни стойности от 25-73. Посетих ендокринолог и той ми
изписа Жанин, без допълнителни изследвания. Приемам ги 12 дни, но не се чувствам добре. Имам болки ниско в корема, гадене, депресивни настроения, болки в гърдите и безсъние. Необходимо ли е да се изследват и други хормони и да се посети гинеколог?
Alekssanndra
 
Мнения: 1
Регистриран на: 04 Фев 2019, 20:16

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 06 Фев 2019, 08:09

Alekssanndra написа:Здравейте! Аз съм момиче на 20 години. Имам нередовна менструация и повишено окосмяване. Изследвах си
тестостерона. Показателите са ми 101.8 при референтни стойности от 25-73. Посетих ендокринолог и той ми
изписа Жанин, без допълнителни изследвания. Приемам ги 12 дни, но не се чувствам добре. Имам болки ниско в корема, гадене, депресивни настроения, болки в гърдите и безсъние. Необходимо ли е да се изследват и други хормони и да се посети гинеколог?

Уважаема Alekssanndra,
смятам, че само с един хормон не може да се прецени какво заболяване има даден пациент и преди да се стартира лечение е по-добре да сме наясно с това. При менструални смущения и повишен тестостерон е необходима и подробен АГ- преглед. Това би дало повече информация за естеството на проблема. За корекция на менструалните смущения се пребягва до лечение с орални контрацептиви. Те са средство на избор и след като се свърши с диагностиката най-вероятното лечение ще е точно това. На пазара има и други медикаменти, с които може да се пробва.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1003
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот elito16 » 22 Апр 2019, 16:40

Здравейте, моля за разчитане на хормонални изследвания правени по повод на мои съмнения за ранна менопауза. На 37 години съм. Изследванията ми са правени на 4 ден от МЦ.Извършвани са прегледи при АГ специалисти според ,които няма проблем. Стойности:
TSH 0.74(0.27-4.20)
LH 6.66 ( фол. 1.9-12.6;овул.8.7-95.6; мен.15.9-54)
FSH 5.36( фол.2.5-12.5; овул. 3.4-33.4мен.23-134.Sunglasses
Testestorone0.64(0.29-1.67)
Estradiol 332.4(фол. 46-607;овул315-1828;мен.<18.4-201/
Prolactin 126.80 /102-496/
Анти Мюлеров хормон 1,58/0,40-6,96/
Progesterone 13.12 изследван на 21 ден
Притесненията ми произтичат от това ,че от известно време имам по-оскъдна менструация /3 дни/, липса на цверкилна слуз и сухота във влагалището , а правим опити за бебче.
Възможно ли е според вас да е в резултат на стрес и нервно напрежение?
Благодаря предварително,
elito16
 
Мнения: 3
Регистриран на: 22 Апр 2019, 15:41

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 23 Апр 2019, 07:25

elito16 написа:Здравейте, моля за разчитане на хормонални изследвания правени по повод на мои съмнения за ранна менопауза. На 37 години съм. Изследванията ми са правени на 4 ден от МЦ.Извършвани са прегледи при АГ специалисти според ,които няма проблем. Стойности:
TSH 0.74(0.27-4.20)
LH 6.66 ( фол. 1.9-12.6;овул.8.7-95.6; мен.15.9-54)
FSH 5.36( фол.2.5-12.5; овул. 3.4-33.4мен.23-134.Sunglasses
Testestorone0.64(0.29-1.67)
Estradiol 332.4(фол. 46-607;овул315-1828;мен.<18.4-201/
Prolactin 126.80 /102-496/
Анти Мюлеров хормон 1,58/0,40-6,96/
Progesterone 13.12 изследван на 21 ден
Притесненията ми произтичат от това ,че от известно време имам по-оскъдна менструация /3 дни/, липса на цверкилна слуз и сухота във влагалището , а правим опити за бебче.
Възможно ли е според вас да е в резултат на стрес и нервно напрежение?
Благодаря предварително,

Уважаема elito16,
хормоналните изследвания, които сте направили са в норма и не може да се говори за ранна менопауза. Проведените изследвания показват, че от страна на ендокринна система, няма проблем, който да обяснява оплаквания. Само специалистът АГ, който Ви е преглеждал, може да направи заключение дали има или не проблем.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1003
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта