Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Милениум » 30 Сеп 2019, 10:56

Здравейте, наскоро бях при ендокринолог, откри ми ИР, пия неоформин. Но също така отдавна съм на антидепресанти заради паник атаки.
Лекарката ми каза, че съм в перименопауза, 4 мес. нямам цикъл, на 47 г. съм.
Никой не може да ми отговори дали паник атаките се дължат на хормонален дисбаланс или на психическа основа.
Ендокринолога ми каза да не пия хормони, а билкови заместители, но аз не им вярвам.
Хормоните на ЩЖ са добре, имам две малки кисти.
Милениум
 
Мнения: 1
Регистриран на: 28 Сеп 2019, 19:45

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 01 Окт 2019, 07:26

Милениум написа:Здравейте, наскоро бях при ендокринолог, откри ми ИР, пия неоформин. Но също така отдавна съм на антидепресанти заради паник атаки.
Лекарката ми каза, че съм в перименопауза, 4 мес. нямам цикъл, на 47 г. съм.
Никой не може да ми отговори дали паник атаките се дължат на хормонален дисбаланс или на психическа основа.
Ендокринолога ми каза да не пия хормони, а билкови заместители, но аз не им вярвам.
Хормоните на ЩЖ са добре, имам две малки кисти.

Уважаема Милениум,
перименопаузата на 47 г не е неочаквана. На тази възраст е нормално да се наблюдава и е част от процеса на стареене. Хормон- заместителна терапия на тази възраст не се обсъжда стандартно, освен при наличие на тежки неповлияващи се менопаузални симптоми. Нямам представа дали имате индикации за такава терапия или не, но можете да потърсите мнение и на гинеколог. В този период има доста психически промени, като тревожност, безпокойство, промени в настроението. Само психиатърът Ви може да отговори,колко са тежки паник атаките и дали това, че сте в този период от живота си, може да влошава психичното състояние.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1061
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот PolyST » 07 Окт 2019, 14:21

Здравейте,бихте ли погледнали резултати от изследване на репродуктивни хормони-възможно ли е неуспешното забременяване повече от 1 година,да се дължи на високия пролактин?Благодаря предварително

Естрадиол-253 pmol/l при норма 54-308

FSH-6.16 miU/ml при норма 2,8-14,4

Testosteron-1.48 ng/ml при норма 2-8

LH-4.49 miU/ml при норма 1,10-11,6

Пролактин-37,93 ng/ml при норма 5-35
PolyST
 
Мнения: 1
Регистриран на: 07 Окт 2019, 14:15

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 08 Окт 2019, 05:53

PolyST написа:Здравейте,бихте ли погледнали резултати от изследване на репродуктивни хормони-възможно ли е неуспешното забременяване повече от 1 година,да се дължи на високия пролактин?Благодаря предварително
Естрадиол-253 pmol/l при норма 54-308
FSH-6.16 miU/ml при норма 2,8-14,4
Testosteron-1.48 ng/ml при норма 2-8
LH-4.49 miU/ml при норма 1,10-11,6
Пролактин-37,93 ng/ml при норма 5-35

Уважаеми PolyST,
възможно е проблемите със забременяването да се дължат на повишен Пролактин. Пролактинът е хормон, който се повишава при стрес, както и от много други фактори, което трябва да се има предвид при анализиране на резултата. За да се интерпретира дали това е причината трябват да има няколко измерени стойности.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1061
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот dim kan » 24 Окт 2019, 11:43

Здравейте! Може ли да ми кажете дали съотношението на хормоните LH и Fsh е добро за забременяване? Трябва ли да се обърна към ендокринолог за висок пролактин, който е над референтни стойности, но е изследван 40 мин. след ставане от сън, без почивка преди изследването и трудно намиране и пукане на вена, или първо да повторя изследването?
Изследвани са на 3-ти ден от месечния цикъл:
LH 7.9 с референтни стойности за фоликуларна фаза 1.9-11.6 ;
Fsh 4.5 с референтни стойности за фоликуларна фаза 2.0-7.1;
Естрадиол 239.4 с референтни стойности за фоликуларна фаза 73.4-506.5;
TSH 2.7 с референтни стойности 0.35-5.1
Пролактин 730.4 при референтни стойности 81-651

С мъжки фактор сме и трябва да ползваме донор за да се осъществи забременяване.
dim kan
 
Мнения: 1
Регистриран на: 24 Окт 2019, 11:11

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 24 Окт 2019, 23:21

dim kan написа:Здравейте! Може ли да ми кажете дали съотношението на хормоните LH и Fsh е добро за забременяване? Трябва ли да се обърна към ендокринолог за висок пролактин, който е над референтни стойности, но е изследван 40 мин. след ставане от сън, без почивка преди изследването и трудно намиране и пукане на вена, или първо да повторя изследването?
Изследвани са на 3-ти ден от месечния цикъл:
LH 7.9 с референтни стойности за фоликуларна фаза 1.9-11.6 ;
Fsh 4.5 с референтни стойности за фоликуларна фаза 2.0-7.1;
Естрадиол 239.4 с референтни стойности за фоликуларна фаза 73.4-506.5;
TSH 2.7 с референтни стойности 0.35-5.1
Пролактин 730.4 при референтни стойности 81-651
С мъжки фактор сме и трябва да ползваме донор за да се осъществи забременяване.

Уважаема dim kan,
препоръчвам Ви да уточните причината за повишените нива на пролактина преди стартиране на процедурата. Повторете изследването и посетете ендокринолог за да се прецени дали има причина за притеснение. Нивата на ФСХ и ЛХ са в референтни граници и не показват за наличие на проблем.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1061
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот anngi13 » 23 Дек 2019, 20:22

Здравейте,

От две години имам проблем със цикъла. Имам една бременност и сега се опитвам да заченем второ, но не се получава. Пуснах си следните изследвания и резултати - бихте ли могли да ги разчетете дали имам проблем?:

LH 8.19 mUI/ml
FSH 6.36 mUI/ml
Estradiol 128.90 pmol/L
Prolactin 474.30 mkIU/mL Ж ( 59.3-619 ) М ( 44.5-375.2 )

Какво следва да направя, за да разбера дали влизам в менопауза? Започнах и да пълнея, ако това има значение.

Благодаря предварително!
Поздрави, Анна
anngi13
 
Мнения: 1
Регистриран на: 23 Дек 2019, 19:44

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 24 Дек 2019, 11:18

anngi13 написа:Здравейте,
От две години имам проблем със цикъла. Имам една бременност и сега се опитвам да заченем второ, но не се получава. Пуснах си следните изследвания и резултати - бихте ли могли да ги разчетете дали имам проблем?:
LH 8.19 mUI/ml
FSH 6.36 mUI/ml
Estradiol 128.90 pmol/L
Prolactin 474.30 mkIU/mL Ж ( 59.3-619 ) М ( 44.5-375.2 )
Какво следва да направя, за да разбера дали влизам в менопауза? Започнах и да пълнея, ако това има значение.
Благодаря предварително!
Поздрави, Анна

Уважаема anngi13,
изследванията са Ви в норма, което означава, че не сте в менопауза. Проблем с цикъла е твърде общо понятие за да се прецени какво трябва да се изследва. Има голям набор от заболявания, които могат да са причина за различни типове менструални нарушения. Уместно е да се провери функцията на щитовидната жлеза - ТSH и FT4. Препоръчително е да се изследват нива на андрогените в кръвта, поне тестостерон. Това, че повишавате телесно тегло е причина да се замислите и за усложнение от това. Уместно е да се проведе ОГТТ с инсулин. По-ранни маркери за намаляване на яйчниковата функция са инхибин Б и АМН.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1061
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот cuteness » 04 Фев 2020, 12:48

Здравейте,

На 32 години съм, цикълът ми е сравнително редовен, за момента не планирам бременност.
Бих искала обаче да си направя профилактични изследвания на естроген (Е1, Е2 и Е3), прогестерон и тестостерон. Моля да ме ориентирате кой ден от цикъла се правят съответните изследвания. Запозната съм, че Е2 се изследва на 3ти ден от месечният цикъл, но относно останалите нямам представа.

Благодаря !
cuteness
 
Мнения: 4
Регистриран на: 04 Фев 2020, 12:36

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Aya_ » 04 Фев 2020, 19:12

Здравейте д-р Йорданова,
Въпросът ми може и да е малко странен, но....
При бременност и след нея настъпват хормонални промени у жената. Интересува ме от значение ли е пола на детето, в зависимост от това дали е момче или момиче как точно ще се промени хормоналният статус. И по точно бременност с момче предразполага ли към увеличение на андрогенните хормони?
Aya_
 
Мнения: 2
Регистриран на: 26 Яну 2020, 21:49

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта