26 Авг 2018, 10:59
Qwerty123456 написа:Привет. Бихте ли ми обяснили какви кръвни изследвания се правят преди назначаване на тестостеронова терапия?
Тези ли се правят?
Общ тестостерон
Свободен тестостерон
Естрадиол
Глобулин, свързващ половите хормони
Само тези ли? Или трябва и други изследвания да се правят? И правилно ли съм написал имената на изследванията?
27 Авг 2018, 04:52
Dr Stella Yordanova написа:Qwerty123456 написа:Привет. Бихте ли ми обяснили какви кръвни изследвания се правят преди назначаване на тестостеронова терапия?
Тези ли се правят?
Общ тестостерон
Свободен тестостерон
Естрадиол
Само тези ли? Или трябва и други изследвания да се правят? И правилно ли съм написал имената на изследванията?
Уважаеми Qwerty123456,
изследванията, които посочвате имат за цел да докажат, че има недостиг на тестостерон, но не са достатъчни за определяне на причината за това. Освен това трябва да се прецени безопасността на такова лечение, а също така се назначават и изследвания за проследяване на терапията. Обърнете се към лекар за да прецени необходимостта и вида на лечението.
Винаги когато има запитвания споменавам изрично, че медикаменти съдържащи тестостерон трябва да се ползват само при пациенти с доказан дефицит. Рисковете за здравето при човек без недостиг, не оправдават целите.
27 Авг 2018, 18:32
Qwerty123456 написа:Знам, знам... Аз предполагам, че нивото ми на тестостерон не е нормално и затова искам да си направя изследванията. Като ги направя изследванията и се види че наистина нивото е ниско, тогава ще отида при еднокринолог, който да ми назначи терапията.
А какво имате предвид под "трябва да се прецени безопасността на такова лечение" ? Аз съм запознат с абсолютно всички възможни странични ефекти от употребата на синтетичен тестостерон, но все пак бихте ли ми разяснили как стоят нещата с тестостероновата терапия? Най вече искам да знам дозировката. Защо на някои пациенти им се назначава доза до 200мг на седмица? Ако мъжкото тяло произвежда до 70мг тестостерон на седмица, то доза от 70-80мг на седмица не е ли достатъчна? И по време на терапия какви прегледи се правят? Кое се поема от здравната каса?
Ясно е, че ще трябва да мина през прегледи но аз сега питам вас просто информативно. Искам да съм наясно с някои неща, преди да предприема такава голяма крачка в живота. Искам да съм информиран, защото знам, че това може да ми коства живота.
17 Сеп 2018, 03:34
17 Сеп 2018, 03:36
Qwerty123456 написа:Привет. Бихте ли ми обяснили какви кръвни изследвания се правят преди назначаване на тестостеронова терапия?
Тези ли се правят?
Общ тестостерон
Свободен тестостерон
Естрадиол
17 Сеп 2018, 03:40
Тези ли се правят?
Общ тестостерон
Свободен тестостерон
Естрадиол
12 Окт 2018, 17:02
14 Окт 2018, 18:26
zamarid написа:Здравейте,на 52 години съм и започнах да навлизам в менопаузата.От около 2 години нямах цикъл,но скоро пак започна да ми идва.Направих си изследвания на хормоните.Прикачих ли на файл.Можете ли да ми кажете дали кървенето е свързано с менопаузата или може да е нещо друго?Благодаря
16 Окт 2018, 10:13
Dr Stella Yordanova написа:zamarid написа:Здравейте,на 52 години съм и започнах да навлизам в менопаузата.От около 2 години нямах цикъл,но скоро пак започна да ми идва.Направих си изследвания на хормоните.Прикачих ли на файл.Можете ли да ми кажете дали кървенето е свързано с менопаузата или може да е нещо друго?Благодаря
Уважаема zamarid,
хорноналните изследвания се тълкуват само ако се знае колко време след началото на кървенето са взети. Те могат да означават, че има силно намален резерв на яйчниците, т.е. да говорят за перименопауза, но не е редно да се тълкуват без да се знае кога точно са взети.
Появата на кървене след 2 годишно отсъствие няма как да се отмине без гинекологичен преглед. Посетете гинеколог при първа възможност. В такива случаи това е най-важното изследване, хормоналните изследвания няма как да отговорят дали има патологичен процес, която да е виновен за появата на кървене.
16 Окт 2018, 13:58