Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Татяна Чобанова » 23 Апр 2019, 14:45

Здравейте!От близо 5 години имам нередовен цикъл.LH ми е 10,82;FSH е 17,06;estradiol е 104,4.От по-стари изследвания LH е 17.53,аFSH-13,53;естрадиол 113,38.Всички други хормони са ми в норма.На 39 години съм и каза ,че не влизам в менопауза.Пих 2 месеца Белара,които нещо не ми понесоха и след това минах на Мидиана за още 4 месеца.Ефект нямаше.Сега ми изписаха Диане 35,които можело да ги пия 4-5години.Чета,че Диане 35 имат много странични ефекти и се качват килограмиНяма ли някои противозачатъчни,от които не се дебелее и да нямат странични ефекти(като депресии и гадене)?С какво да ги сменя?Освен това имам и лек проблем с вените.Имам и възел на щитовидната жлеза,но TSH иТ4 са ми в норма.Благодаря!
Татяна Чобанова
 
Мнения: 6
Регистриран на: 07 Мар 2014, 18:40

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 24 Апр 2019, 07:16

Татяна Чобанова написа:Здравейте!От близо 5 години имам нередовен цикъл.LH ми е 10,82;FSH е 17,06;estradiol е 104,4.От по-стари изследвания LH е 17.53,аFSH-13,53;естрадиол 113,38.Всички други хормони са ми в норма.На 39 години съм и каза ,че не влизам в менопауза.Пих 2 месеца Белара,които нещо не ми понесоха и след това минах на Мидиана за още 4 месеца.Ефект нямаше.Сега ми изписаха Диане 35,които можело да ги пия 4-5години.Чета,че Диане 35 имат много странични ефекти и се качват килограмиНяма ли някои противозачатъчни,от които не се дебелее и да нямат странични ефекти(като депресии и гадене)?С какво да ги сменя?Освен това имам и лек проблем с вените.Имам и възел на щитовидната жлеза,но TSH иТ4 са ми в норма.Благодаря!

Уважаема Татяна Чобанова,
не мога толкова лесно да Ви препоръчам орален контрацептив. Вие пишете, че от 3 препарата от тази група имате странични ефекти, а от единия казвате, че е липсвал ефект. Не мисля, че без преглед и преценка на рисковите фактори на пациент на 39 г, е редно да се предлага медикамент. Не ми е ясна и диагнозата Ви, което също е причина да не знам, как да Ви отговоря.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Татяна Чобанова » 24 Апр 2019, 10:03

Здравейте!Диагноза нямам.Имам нередовен цикъл,който се дължал на това,че LH и FSh не са в норма.Противозачатъчни можело да пия до 45 години без да се притеснявам.Та затова питам,защото дотогава са си 6 години и ще стана 100 кг. :)За Ясмина пишат,че нямат проблем с килограмите,а за Диане 35 точно обратното.Хубав ден!
Татяна Чобанова
 
Мнения: 6
Регистриран на: 07 Мар 2014, 18:40

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Моника.Милушева » 25 Апр 2019, 07:29

Здравейте.Надявам се да ми отговорите и помогнете с компетентното си мнение. Жена на 27 години съм, до сега не съм имала проблеми с менструалния цикъл, винаги ми е бил редовен. Миналият месец обаче ми закъсня с няколко дни, отидох на лекар - отговорък беше киста. Цикълът дойде,но на своя глава на 3тия ден от менструацията пуснах 2 полови хормона - естрадиол и тестостерон. Стойностите бяха- естрадиол Е2 37,6 pg/ml (при референтни за фоликулярна фаза 0-160 ) и тестостерон 187 ng/dl (при референтни до 73). Когато ги видях се изплаших доста, тестостеронът почти 3 пъти над нормата. Видими симптоми за висок тестостерон нямам-нито имам окосмяване в повече,нито килограмите са ми в повече. Веднага отидох на еднокринолог и той ми назначи следните изследвания,направени на 6ти ден от МЦ:
TSH-1.58 mIU/l ( референтни стойности 0.300-4.200)
Prolactin-499.10mIU/l (125.00-635.00)
LH-4.55 IU/l (фол. фаза 2.4-12.6 ; овул. фаза 14-96 )
FSH- 6.18 IU/l (фол. фаза 3.5-12.5; овул. фаза 4.7-21.5 )
Estradiol-179.60 pmol/l (фол. фаза 45.4-854; овул. фаза 151-1461)
Testosteron- 1.09 nmol/l (0.22-2.9)
Dhea-S- 8.72 mmol/l (3.20-10.00)
4 Androstenedione - 8.250 nmol/l (1.396-11.866)
17OH-Progesterone- 3.035nmol/l ( фол. фаза 0.3-2.4; овул. фаза 0.91-4.24)
Глюкоза-4.92mmol/l (3.6-6.10)
Insulin- 8.99mU/l (2.60-25.00)
HOMA- 1.97 (под 2.5 норма)
Еднокринологът, при когото ходих каза,че не го притеснява леко повишения 17 OH прогестерон и смята,че при първите изследвания е възможно да има грешка. Но мен някакси ме съмнява лабораториите да правят чак такива грешки.
Ходих след цикъл отново на гинеколог-кистата се е спукала.
Въпросът ми е според Вас, трябва ли да потърся второ мнение от ендокринолог за въпросните резултати и как бихте ги интерпретирали?
Моника.Милушева
 
Мнения: 1
Регистриран на: 23 Апр 2019, 10:06

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 25 Апр 2019, 09:49

Татяна Чобанова написа:Здравейте!Диагноза нямам.Имам нередовен цикъл,който се дължал на това,че LH и FSh не са в норма.Противозачатъчни можело да пия до 45 години без да се притеснявам.Та затова питам,защото дотогава са си 6 години и ще стана 100 кг. :)За Ясмина пишат,че нямат проблем с килограмите,а за Диане 35 точно обратното.Хубав ден!

Уважаема Татяна Чобанова,
съжалявам, но не възприемам проблема толкова опростено. Аз нямам отговорите, които да ме насочат какво да Ви препоръчам и не мога да Ви помогна. Върнете се при лекаря, който Ви е предписал медикамента за да Ви посъветва. Това са лекарства по лекарско предписание и при приема им е необходимо периодично наблюдение.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 25 Апр 2019, 11:02

Моника.Милушева написа:Здравейте.Надявам се да ми отговорите и помогнете с компетентното си мнение. Жена на 27 години съм, до сега не съм имала проблеми с менструалния цикъл, винаги ми е бил редовен. Миналият месец обаче ми закъсня с няколко дни, отидох на лекар - отговорък беше киста. Цикълът дойде,но на своя глава на 3тия ден от менструацията пуснах 2 полови хормона - естрадиол и тестостерон. Стойностите бяха- естрадиол Е2 37,6 pg/ml (при референтни за фоликулярна фаза 0-160 ) и тестостерон 187 ng/dl (при референтни до 73). Когато ги видях се изплаших доста, тестостеронът почти 3 пъти над нормата. Видими симптоми за висок тестостерон нямам-нито имам окосмяване в повече,нито килограмите са ми в повече. Веднага отидох на еднокринолог и той ми назначи следните изследвания,направени на 6ти ден от МЦ:
TSH-1.58 mIU/l ( референтни стойности 0.300-4.200)
Prolactin-499.10mIU/l (125.00-635.00)
LH-4.55 IU/l (фол. фаза 2.4-12.6 ; овул. фаза 14-96 )
FSH- 6.18 IU/l (фол. фаза 3.5-12.5; овул. фаза 4.7-21.5 )
Estradiol-179.60 pmol/l (фол. фаза 45.4-854; овул. фаза 151-1461)
Testosteron- 1.09 nmol/l (0.22-2.9)
Dhea-S- 8.72 mmol/l (3.20-10.00)
4 Androstenedione - 8.250 nmol/l (1.396-11.866)
17OH-Progesterone- 3.035nmol/l ( фол. фаза 0.3-2.4; овул. фаза 0.91-4.24)
Глюкоза-4.92mmol/l (3.6-6.10)
Insulin- 8.99mU/l (2.60-25.00)
HOMA- 1.97 (под 2.5 норма)
Еднокринологът, при когото ходих каза,че не го притеснява леко повишения 17 OH прогестерон и смята,че при първите изследвания е възможно да има грешка. Но мен някакси ме съмнява лабораториите да правят чак такива грешки.
Ходих след цикъл отново на гинеколог-кистата се е спукала.
Въпросът ми е според Вас, трябва ли да потърся второ мнение от ендокринолог за въпросните резултати и как бихте ги интерпретирали?

Уважаема Моника.Милушева,
лабораторните изследвания не са диагноза, те се тълкуват спрямо симптомите на пациента. Подходът на ендокринолога, при който сте ходили е правилен. Колегата не е неглижирал проблема, пуснал е голям набор изследвания за уточняване. Изследванията са проведени 3 дни след първите и въпреки, че тестостеронът има кратък живот, причината довела до неговото повишаване трудно би изчезнала толкова бързо. Това, както и това, че липсват белези на повишен тестостерон, прави заключението на колегата най-логичното. Нива на 17-OH-Progesterone са леко повишени, не в степен която да насочи към сериозен проблем. Уместно е повтаряне на част от изследванията при някой от следващите цикли - тестостерон, 17OH-Progesterone. Не мисля, че има причина за притеснение.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот kraddock » 10 Сеп 2019, 19:34

Здравейте, дали някой може да ме ориентира къде в София се работи общ тестостерон чрез LC-MS/MS анализ, освен Майчин дом (и централната лаборатория на Александровска). Знам, че в Цибалаб и Бодимед са ECLIA, а свободният тестостерон на Бодимед в Германия (Labor Limbach) е EIA. И дали има свободен тестостерон чрез еквилибриум диализа у нас?
kraddock
 
Мнения: 2
Регистриран на: 10 Сеп 2019, 19:02

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 11 Сеп 2019, 07:21

kraddock написа:Здравейте, дали някой може да ме ориентира къде в София се работи общ тестостерон чрез LC-MS/MS анализ, освен Майчин дом (и централната лаборатория на Александровска). Знам, че в Цибалаб и Бодимед са ECLIA, а свободният тестостерон на Бодимед в Германия (Labor Limbach) е EIA. И дали има свободен тестостерон чрез еквилибриум диализа у нас?

Уважаеми kraddock,
Мас-спектрометрията е скъп метод и се използва основно за научни цели. В ежедневната практика се използват основно на имунно-ензимни методи. Това се отнася и за лабораториите на университетските болници. За да се работи по друга методика извън стандартната се говори с лабораторията. Това изисква обаче да са по-голям брой проби и доста по-висока цена.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот kraddock » 11 Сеп 2019, 15:24

Благодаря Ви, доктор Йорданова.

От 7 години живея в САЩ, а от края на мин. година съм на TRT - два пъти дневно тестостерон гел транс-скротумно. Субективните ми резултати са страхотни, но тъй като в момента съм в България и ми се налага да остана повече от предвиденото ще трябва да направя няколко теста за проследяване на нивата, тъй като междувременно след започването на терапията свалих много килограми, тренирам с тежести редовно и има редица други положителни промени сравнено със старта на терапията и се надявам, че вървим към нейния край. Тъй като досега всичките ми изследвания на тест. са били от един вид, моят андролог ми препоръча по възможност да са по същия метод. Това е точният тест, който съм правил досега - https://www.labcorp.com/test-menu/35516 ... e-lc-ms-ms
Объркал съм ултрафилтрацията с диализа, понеже помних само equilibrium и това първо ми излезе като комбинация при търсене когато писах предишния пост.
kraddock
 
Мнения: 2
Регистриран на: 10 Сеп 2019, 19:02

Re: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 13 Сеп 2019, 17:18

kraddock написа:Благодаря Ви, доктор Йорданова.

От 7 години живея в САЩ, а от края на мин. година съм на TRT - два пъти дневно тестостерон гел транс-скротумно. Субективните ми резултати са страхотни, но тъй като в момента съм в България и ми се налага да остана повече от предвиденото ще трябва да направя няколко теста за проследяване на нивата, тъй като междувременно след започването на терапията свалих много килограми, тренирам с тежести редовно и има редица други положителни промени сравнено със старта на терапията и се надявам, че вървим към нейния край. Тъй като досега всичките ми изследвания на тест. са били от един вид, моят андролог ми препоръча по възможност да са по същия метод. Това е точният тест, който съм правил досега - https://www.labcorp.com/test-menu/35516 ... e-lc-ms-ms
Объркал съм ултрафилтрацията с диализа, понеже помних само equilibrium и това първо ми излезе като комбинация при търсене когато писах предишния пост.

Уважаеми kraddock,
би било добре да може да се проследят стойностите даже в една лаборатория. Предвид промяната в живота Ви, това няма как да се случи. Моят съвет е да се направи компромис с метода, но все пак да има проследяване. Това би направило възможно да продължите или да спрете терапията си. Без проследяване би имало риск за здравето Ви.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Предишна

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта