В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с болести на ушите, носа и гърлото (УНГ), да споделяте мнения и да получите съвет.
27 Юни 2011, 12:43
Шумът в ушите, наречен още тинитус е възприемането на звук в човешкото ухо, без да съществува външен източник на звука. Шумът е с различна честота. Описва се като пищене, бучене, щурци в ушите, пулсации, шум от вълни, бръмчене, жужене, звънене на телефон и дори музика. Силата на шума може да бъде различна, като при някои хора тинитусът причинява сериозно страдание, което възпрепятства общуването, концентрацията и съня, нормалният начин на живот. Засяга всякаква възраст и от двата пола.
Причините за появата на шума са от различно естество - заболявания на ухото, употреба на определени лекарства, съдови и/или неврологични заболявания.
В зависимост от клиниката тинитус се дели на субективен и обективен. При субективният, шумът се възприема само от пациента, докато при обективния шумът може да се чуе и от лекаря при аускултация на периаурикуларната област.
За уточняване на диагнозата се обърнете към оториноларинголог, който ще ви направи отоскопия, аудиометрия, а ако е необходимо ще ви назначи ЯМР, КАТ.
Терапията е различна, в зависимост от причичината за симптома.
06 Фев 2014, 10:27
А, ако шума се появява рядко, дали има причина да се притеснявам?
04 Яну 2015, 00:29
Здравейте!
Виждам, че тук често ср задават здравни въпроси и често се намира адекватен отговор за тях, който да не включва хапчета и мазила
Затова реших да попитам и нещо, което ни вълнува с приятеля ми, от известно време казва, че има шум в ушите, не е постоянен, но него много го дразни, което е разбираемо
Понякога просто не го издържа, но няма какво да направи

- image.jpg (15 KiB) Прегледано 2510 пъти
и реших аз да се опитам да му помогна
Какво ще кажете, дали е възможно да бъде премахнат шумът в ушите и от какво е възможно да е бил предизвикан

с нетърпение чакаме съвети
04 Яну 2015, 00:32
Не съм особено наясно, но този шум в ушите не е много безобиден, май е добре преди това да отиде на УНГ, понеже може да има някаква по-сериозна взаимовръзка в нова, например
04 Яну 2015, 12:13
Ако се случва системно може да има проблем, ако работата му да речем е шумна е по-разбираемо, но не знам да има начин да се отървете от шума в ушите. На мен понякога започват да ми "пищят" ушите, но рядко се случва, минава за секунди
05 Яну 2015, 12:05
Не знам дали е възможно да се спре шума в ушите.

Мисля си, че е възможно да има по-сериозен проблем.
05 Яну 2015, 12:22
Как пък ще спреш шумът в ушите, това не е ли следствие на някакъв проблем? Не мисля, че е възможно, все пак това не е проблем с ушите, това е проблем с мозъка.
05 Яну 2015, 12:51
На мен често ми се случва, когато съм болен, но ей така от нищото според мен трябва да се търси първопричината.
06 Яну 2015, 13:23
Ако имам някакъв неспирен шум в ушите изобщо няма да се чудя как да се справя с различни методи, а ще тръгна да търся от къде е дошъл проблема.
06 Яну 2015, 17:39
Snejna написа:Ако имам някакъв неспирен шум в ушите изобщо няма да се чудя как да се справя с различни методи, а ще тръгна да търся от къде е дошъл проблема.
Аз ще си помисля, че съм болна от нещо