Проблеми със слуха и шум в ушите - мнения и въпроси

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с болести на ушите, носа и гърлото (УНГ), да споделяте мнения и да получите съвет от медицинския екип на "Фрамар". Тук ще получите консултация по въпроси за лечение на проблеми със слуха, възпаление и болка в ушите и гърлото, хрема и други.

Проблеми със слуха и шум в ушите - мнения и въпроси

Мнениеот Dr Dimitrova » 14 Дек 2018, 11:15

В темата проблеми със слуха и шум в ушите на здравния форум може да откриете мнения и зададете вашите въпроси, свързани с намален слух, загуба на слуха и тинитус. Тук може да получите консултация и съвет за симптоми, диагностика и лечение на тези състояния. На вашите въпроси отговаря проф. д-р Анжелика Димитрова.

Отосклероза, пресбиакузис и тинитус могат да причинят виене на свят, нарушена координация и равновесие, шум в ушите, намаляване и/или загуба на слуха и влошаване на качеството на живот.
Dr Dimitrova
 
Мнения: 22
Регистриран на: 30 Яну 2019, 10:26

Re: Проблеми със слуха и шум в ушите - мнения и въпроси

Мнениеот Notification » 21 Дек 2018, 11:42

Здравейте!
От около месец имам проблем със слуха, чувам по-слабо с едното ухо, нямам болка, но го усещам някак заглъхнало. Не съм ходил все още на специалист, но се чудя каква може да е причината? На 40 години съм мъж, работя с машини, дали може да е свързано с този проблем?
Notification
 
Мнения: 67
Регистриран на: 30 Мар 2017, 14:29

Re: Проблеми със слуха и шум в ушите - мнения и въпроси

Мнениеот FramarLekari » 21 Дек 2018, 11:43

Намалението на слуха е симптом на различни групи заболявания. В зависимост коя част на ухото е засегната, увредата се дели на: намаление на слуха от звукопроводен тип, звукоприемен тип и/или смесен тип.
При намаление на слуха от звукопроводен тип увредата почти винаги се дължи на заболявания на различни отдели на проводната система на ухото - външен слухов проход, тъпанчева мембрана, слухови костици. Звуковите вълни не могат да достигнат до вътрешното ухо поради различни причини. Това са:
-вроден дефект на звукопроводния апарат;
-възпаление или наличие на ушна кал във външния слухов проход;
-възпаление на средното ухо;
-наличие на течност в средното ухо, поради чести възпалителни процеси в носа, наличие на уголемена трета сливица, туморни процеси в носа и носоглътката;
-начална форма на отосклероза.
Звукоприемно намаление на слуха - засяга се приемната система - кохлеа и невреналните пътища за провеждане на звука до мозъчната кора. Среща се при:
-вродена глухота - при неврофиброматоза, невродегенеративни заболявания, моторни сензорни невропатии, синдром на Ушер, вътреутробни инфекции (токсоплазмоза, сифилис, рубеола, цитомегаловирусна инфекция);
-автоимунни процеси във вътрешното ухо - обикновено е вторична изява на автоимунен процес с друга органна локализация.
-възрастово намаление на слуха - пресбиакузис (старческа глухота) – постепенно понижаване на слуха в старческа възраст - обикновено е двустранно, като се засяга високочестотния спектър с намалена разбираемостта на говора.
-продължителна работа в работна обстановка с наднормен шум, цигарен дим;
-травма - както физическа, така може и да е звукова, например изстрел;
-Мениеров синдром - характеризира се с триадата звуковоприемно намаление на слуха обикновено едностранно,шум и световътреж;
-невринома на нервус статоакустикус- едностранно е , непостоянна загуба на слуха;
-идиопатично звуковоприемно намаление на слуха - причината не се установява.
Комбинирано намаление на слуха - засегнати са едновременно звукоприемния и звукопроводния апарат на ухото. Среща се най-често при напреднала отосклероза.

За да се разбере каква е причината, трябва да посетите лекар, който да ви направи нужните изследвания. Колкото по-рано се открие причината, толкова по успешно ще е лечението.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1786
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Проблеми със слуха и шум в ушите - мнения и въпроси

Мнениеот sky_100 » 21 Дек 2018, 11:50

Здравейте! Имам шум в ушите, който се засилва и намалява. Забелязвам че шумът в ушите ми се засилва, когато съм напрегната. Има ли връзка и как мога да се справя с това, това, което ме притеснява най-много е, че след това проблемът продължава няколко дни, а не отшумява веднага, след като съм се успокоила... на какво се може да се дължи този шум и трябва ли да потърся лекар?
sky_100
 
Мнения: 151
Регистриран на: 24 Окт 2018, 14:16

Re: Проблеми със слуха и шум в ушите - мнения и въпроси

Мнениеот FramarLekari » 09 Яну 2019, 18:45

sky_100 написа:Здравейте! Имам шум в ушите, който се засилва и намалява. Забелязвам че шумът в ушите ми се засилва, когато съм напрегната. Има ли връзка и как мога да се справя с това, това, което ме притеснява най-много е, че след това проблемът продължава няколко дни, а не отшумява веднага, след като съм се успокоила... на какво се може да се дължи този шум и трябва ли да потърся лекар?


Здравейте, sky_100!

Шумът в ушите често се асоциира с тревожност и повишаване на стреса. Хора, които изпитват напрежение, се оплакват и от шум в ушите. Може да засегне едното или двете уши, да варира по интензивност (от леко до умерено и тежко), да се появява по-рядко или по-често и да се задържи за неопределено време. Шумът в ушите може да предшества, придружава или да последва епизод на тревожност, нервност, страх или повишен стрес.

Много хора съобщават, че с намаляването на тревожността и стреса намалява и шумът в ушите. Препоръчваме Ви да се опитате да минимизирате или премахнете нездравословното безпокойство и стрес. Колкото по-отпочинали са тялото и психиката, толкова и шумът в ушите намалява и изчезва. Тъй като може да отнеме известно време на тялото да се възстанови от повишения стрес, може да се наложи по-продължително да прилагате техники за преодоляване на стреса, преди да се появят осезаеми резултати.

Тези статии могат да Ви бъдат от полза:
Намаляване на стреса
Лекарства и добавки срещу нервно напрежение и стрес

С уважение,
Медицински екип на "Фрамар"
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1786
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Проблеми със слуха и шум в ушите - мнения и въпроси

Мнениеот mikaela.penkova » 31 Мар 2019, 19:12

Здравейте, бях болна, имах хрема и кашлица и промяна в гласа, вече втори ден едното ми ухо е заглъхнало и не се оправя по никакъв начин, трябва ли да се притеснявам или ще отмине, дори усещането ми е все едно имам тапа, която стои там?
mikaela.penkova
 
Мнения: 1
Регистриран на: 31 Мар 2019, 19:08

Re: Проблеми със слуха и шум в ушите - мнения и въпроси

Мнениеот Dr Dimitrova » 23 Апр 2019, 19:31

mikaela.penkova написа:Здравейте, бях болна, имах хрема и кашлица и промяна в гласа, вече втори ден едното ми ухо е заглъхнало и не се оправя по никакъв начин, трябва ли да се притеснявам или ще отмине, дори усещането ми е все едно имам тапа, която стои там?

Здравейте Михаела!
Причините на заглъхването може да е свързана с вирусната инфекция, а може да няма никаква връзка.
Възможно заглъхването да е признак на непроходимост на евстахиевата тръба и да е свързано с запушен нос или просто да има ушна кал или да е интоксикация на акустичния нерв.
Без да бъде извършена отоскопия никой не може да ви отговори.Потърсете консултация с УНГ специалист.
Поздрави и лек ден!
Dr Dimitrova
 
Мнения: 22
Регистриран на: 30 Яну 2019, 10:26

Re: Проблеми със слуха и шум в ушите - мнения и въпроси

Мнениеот Катя.Каменова » 22 Ное 2019, 10:09

Имам операция на ухото имам изкуствено тъпънче текло ми е 27 години сложих капки за уши и од 7месеца не тече имам замайване и треперим как мога да го одпуша
Катя.Каменова
 
Мнения: 1
Регистриран на: 22 Ное 2019, 10:03

Re: Проблеми със слуха и шум в ушите - мнения и въпроси

Мнениеот Dr Dimitrova » 22 Ное 2019, 19:03

Здравейте!
От описанието вие имате хроничен процес в ухото.След типманопластика, ако е била успешна ,трябва да се отминали всичките симтоми.
Не трябва да исползвате самостоятелно капки за уши.Някои от тях не са предназначени за подобни проблеми.
Обърнете се към клиниката в коята е извършена оперативната намеса за да ви консултират и в зависмост от ситуацията да се вземе решение за комбинирана терапия.
Поздрави и лек успешен ден.
Dr Dimitrova
 
Мнения: 22
Регистриран на: 30 Яну 2019, 10:26


Назад към Уши, нос, гърло (УНГ)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта