Псориазис - най-често задавани въпроси, мнения, отговори, коментари

Тук може да зададете въпроси и да споделите мнения за проблеми с Вашата кожа.

Re: Псориазис - FAQ, мнения, въпроси, коментари

Мнениеот ivanov1s » 29 Ное 2012, 21:33

Здравейте д-р Тодева,
на 20 години съм.
Имам псориазис откакто се помня.
Първите спомени са ми от около 3-ти клас.
Тогава имах едно петно на корема с големина колкото монета от 10-20 стотинки.
От тогава има моменти с по-малко илис повече.

Преди 4 години когато започнах по-сериозно лечение имах добър ефект - нямах въобще петна (до тогава имах само по корема) - само кожата ми беше с малко по-тъмен цвят там където е имало псориазис.
Лекарствата сигурно са над 10-15 - всякакви - хапчета, мазила, шампоан.
другото което ми препоръчаха - да се къпя с вода с морска сол - мисля, че това доста помогна....

Поразредих вече тези процедури и през едно време спрях напълно....

сега отново имам проблем
по корема, гърба, на крака имам едно петно
много сериозно на главата - отпред по цялото чело до където започва косата, зад (тук доста и при двете ) и във ушите.

Според мен аз не съм тежък случай - въпреки, че имам доста петна.

Знам, че се влияе от стреса - тогава би трябвало е до сега да е изчезнал...
казаха ми да не приемам алкохол - не приемам
да не пуша - никога не съм пушил
свинско месо - спрял съм го

Какво бихте ми предположили?

Благодаря предварително
ivanov1s

Мнениеот Dr Violina Todeva » 02 Дек 2012, 19:52

ivanov1s написа:Здравейте д-р Тодева,
на 20 години съм.
Имам псориазис откакто се помня.
Първите спомени са ми от около 3-ти клас.
Тогава имах едно петно на корема с големина колкото монета от 10-20 стотинки.
От тогава има моменти с по-малко илис повече.

Преди 4 години когато започнах по-сериозно лечение имах добър ефект - нямах въобще петна (до тогава имах само по корема) - само кожата ми беше с малко по-тъмен цвят там където е имало псориазис.
Лекарствата сигурно са над 10-15 - всякакви - хапчета, мазила, шампоан.
другото което ми препоръчаха - да се къпя с вода с морска сол - мисля, че това доста помогна....

Поразредих вече тези процедури и през едно време спрях напълно....

сега отново имам проблем
по корема, гърба, на крака имам едно петно
много сериозно на главата - отпред по цялото чело до където започва косата, зад (тук доста и при двете ) и във ушите.

Според мен аз не съм тежък случай - въпреки, че имам доста петна.

Знам, че се влияе от стреса - тогава би трябвало е до сега да е изчезнал...
казаха ми да не приемам алкохол - не приемам
да не пуша - никога не съм пушил
свинско месо - спрял съм го

Какво бихте ми предположили?

Благодаря предварително

Здравейте, г-н Иванов!

Хората, които имат псориазис е необходимо да отделят доста повече време за кожата си. В повечето случаи изобщо не е необходимо да се приемат сериозни лекарства, за да се поддържа кожата в добър вид.

След като имате тласък е добре да си направите изследвания на кръв, утайка, някои биохимични показатели и урина, за да се прецени какво е общото Ви здравословно състояние.

Абсолютно сте прав, че морската вода се отразява много благоприятно. Използвайте тази възможност винаги, когато имате време и финансова възможност.

Използването на емолиенти (овлажняващи кремове) и подходящ шампоан са абсолютно задължителни. В зависимост от състоянието на плаките е добре да се използват и кератолитици (излющващи средства).

Ако желаете бихте могъл да изпратите снимки на засегнатите места (може да ги изпратите на личния ми e-mail: violina_todeva@abv.bg), за да Ви предложа конкретни продукти, които да използвате. Добре е да ми споделите и за тези от Вашия личен опит, от които сте доволен, а също така и за тези които не са Ви понесли.

Очаквам Вашия отговор!
С уважение,
д-р Тодева
д-р Виолина Тодева
Специалист Дерматология, Венерология и Естетична Дерматология
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот istinska13 » 09 Яну 2013, 13:52

Здравейте, интересува ме лекарството дайвонекс, защо не се внася вече, беше много добро и без кортизон , внасят само дайвобет , но той е с кортизон, също и лекарството тазаротен /също без кортизон/ , но и то не се внася, изобщо има ли в момента някакво лекарство за псориазис на българския пазар, което обаче да е без кортизон, и имам предвид лекарство, а не кремове, емулсии или овлажняващи средства?Благодаря!
istinska13

Мнениеот Dr Violina Todeva » 09 Яну 2013, 23:51

istinska13 написа:Здравейте, интересува ме лекарството дайвонекс, защо не се внася вече, беше много добро и без кортизон , внасят само дайвобет , но той е с кортизон, също и лекарството тазаротен /също без кортизон/ , но и то не се внася, изобщо има ли в момента някакво лекарство за псориазис на българския пазар, което обаче да е без кортизон, и имам предвид лекарство, а не кремове, емулсии или овлажняващи средства?Благодаря!

Здравейте!

За съжаление не мога да Ви посоча конкретен отговор защо ги няма тези лекарства в България. Ако искате може да отправите запитване и на Leo Pharma.

По отношение на въпроса Ви за „лекарства” за псориазис трябва да Ви кажа, че използването на емолиенти (овлажняващи средства) е ключово и е в основата на добрия терапевтичен отговор. Естествено в някои случаи се налага да се използват и други средства, но подборът им е строго индивидуален и зависи от локализацията и вида на псориатичните промени.

С уважение,
Д-р Тодева
д-р Виолина Тодева
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот blue_eye » 12 Фев 2013, 17:40

Аз също подкрепям мнението, че употребата на медикаменти съдържащи кортикостероиди трябва да се избягва. Имам приятелка, която страда от това заболяване. Започна лечение с лекарство съдържащо въпросните съставки и още след второто намазване плаките избледняха. До края на лечението нямаше и следа от кожния проблем. След няколко дни всичко започна от начало и състоянието и се влоши повече от колкото преди започване на лечението. Ето защо съвета ми е да се използват кремове, които омекотяват кожата и подпомагат излющването на кожната плака. Освен това спазването на определен хранителен режим, също оказва благоприятно въздействие върху подобряване на състоянието. Преди всичко трябва да се избягват храни с животински произход, газирани напитки и тютюнопушене.
blue_eye

Мнениеот blue_eye » 15 Фев 2013, 14:32

Търсейки информация за ефективно лечение на псориазис попаднах на ето този материал: http://media.framar.bg/%D0%BB%D1%8E%D0% ... 0%B0%D1%82

Въпроса ми е има ли хора, които са се възползвали от тези процедури и ако е възможно да споделят какво е усещането след това? Има ли болка, тъй като съм чувала че понякога след процедурата плаките кървят и това ми звучи малко плашещо. Трябва ли след това да се използва някакъв крем за овлажняване на кожата?
blue_eye

Мнениеот Мама » 12 Май 2013, 15:35

Здравейте д-р Тодева,
дъщеря ми е на 9 години.Преди 5 месеца отключи псориазис за пръв път.Вярно ли е, че колкото по-рано се отключи, толкова по-тежко ще протича през годините?
Втория ми въпрос е - не трябва да приема никога кортикостероиди през устата, но аз не знам, кои лекарства ги съдържат?
Кларитин, Ериус и Фенистил, съдържат ли кортикостероиди?
Мама

Мнениеот Мама » 14 Май 2013, 08:44

А какво ви е мнението за Шуслеровите соли? При Псориазис кой номер от 1 до 12 трябва да се вземе?
Мама

Мнениеот Dr Violina Todeva » 15 Май 2013, 17:24

Мама написа:Здравейте д-р Тодева,
дъщеря ми е на 9 години.Преди 5 месеца отключи псориазис за пръв път.Вярно ли е, че колкото по-рано се отключи, толкова по-тежко ще протича през годините?
Втория ми въпрос е - не трябва да приема никога кортикостероиди през устата, но аз не знам, кои лекарства ги съдържат?
Кларитин, Ериус и Фенистил, съдържат ли кортикостероиди?

Здравейте!

Лекарствата, за които питате са от групата на антихистамините. Те не са кортикостероиди и са напълно безвредни за псориазис. Освен кортикостероидите има и лекарства и от други групи, които се счита, че също влошават псориазис. Добре е да си намерите кожен лекар, на който да вярвате и периодично да следи състоянието на Вашата дъщеря. Няма проблем да използвате хомеопатични лекарства, но те нямат доказан ефект при псориазис!

С уважение,
д-р Тодева
д-р Виолина Тодева
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот s_ivelina » 08 Фев 2014, 14:20

Здравейте,Д-р Виолина Тодева

Мъжът ми има псориазис от малък,има плаки по кокалчетата на пръстите,излизат когато е под стрес и напрежение,забелязала съм.той е студент има постоянно напрежение и стрес.а зимата се появяват петна по корема.за 2 седмици и изчезват.Знам.че за тази болест няма лечение,но ще Ви бъда благодарна ,ако кажете някакво лечение,мехлеми или болнични заведения към които да се ориентираме.Трябва ли да спазва диета и ако трябва кажете каква да е тя.Имаме бебе на месец и се притеснявам да не наследи болестта.Препоръчайте ни добър лекар .Благодаря!
s_ivelina

ПредишнаСледваща

Назад към Kожни и венерически болести