кроки написа:Здравей те! Имам няколко въпроса и се надявам да ми помогнете!
Имам син на 2години и 8 месеца, посещава ясла, но много трудно. Трудно, защото не иска да ходи. В момента, в който се събуди и казва"Мишо не, Ицо не"- това са негови приятели и преди да тръгне на ясла му казах, че ще ходи с тях, мислейки си, че ще понесе по лесно тръгването. Преди му казвах, че отиваме при децата и той ревеше и казваше ""Децата не". До яслата е притеснителен, готов да заплаче, и заплаква. В яслата влиза ревейки, после ми казват, че не плаче през деня. Признавам се, че е разглезен, свикнал е всичко да му се угажда,нетърпелив е, нервен. Помогнете ми това да се промени - как да го направя по-търпелив, да го науча да изчаква. Ако поиска нещо, го иска на момента. Когато му кажа да изчака или след малко, започва едно тръшкане,реване......
На ясла според мен не иска да ходи, защото прекалено много му угаждаме, играя си с него през цялото време, не остава сам. А в яслата е ясно, че не може госпожата цял ден да играе с него, и всичко което иска да му се дава. Знам, че и ние родителите имаме вина за това, но ми помогнете. Всеки ден си казвам "От утре нещата се променят, ставам строга" - и нищо. Забелязвам, че и с викане и каране не става. Напротив, детето повече се изнервя и прави същите, реакции като мен. Много е инатлив, изнервен. Искам, кагото му кажа нещо да ме изслушва, като му кажа да изчака, да почака малко, кагото отидем в магазина и кажа това не може да купим, да се съгласи и други подобни ситуации.
Благодаря!
Здравейте,
Хубавото е, че осъзнавате и признавате прекалените компромиси, които правите за детето си. Първите опити за социализация на детето започват именно във възрастта 2-3 години. В началото те често се проявяват чрез агресивни поведения: агресивност, проявена чрез действия или думи, дразнене, закачане. Дразненето, закачането, плача са все начини, които потвърждават потребността на детето да привлича вниманието върху себе си. В тази възраст детето започва да оформя своята индивидуалност и се опитва да наложи собствения си Аз. Много е важно да структурирате деня му, като създадете и въведете правила, които да дават сигурност на вашето дете. Не очаквайте, че дете на тази възраст ще прояви търпеливост и разбиране, относно вашите изисквания. То винаги ще се опитва да наложи своята воля, още повече ако досега е виждало една хаотичност във вашите решения. Бъдете по-търпелива и многократно обяснявайте кое е правилно. Хубаво е да му четете приказки, в които то да открива не съзнавано, че добрите и трудолюбивите получават награда, а лошите биват наказвани. Открийте какво обича детето ви и определете някакво време, в което да правите това заедно. Поощрявайте го сам да направи нещо, напр. да нарисува картина, да построи пъзел и мозайка, като му обещаете награда за това, че се е справил сам. Не разбрах от колко време детето Ви посещава ясли, но винаги има адаптивен период, който за всяко дете е индивидуален. Не е лошо да носи любима играчка, която да свързва с вас и дома. Не пишете нищо за отношенията с баща му. Опитайте няколко дена той да го води в яслите и вижте има ли промяна. Всеки родител обича безкрайно децата си и не иска да ги вижда тъжни и страдащи, но пътя към личностното израстване минава през фрустрация. Ако вие не лишавате детето и не налагате съответни норми и ограничения, рискувате да го направите една разглезена , зависима личност, която трудно ще бъде приета от връстниците и групата. Бъдете единни в решенията си относно възпитанието на сина си. Поговорете със съпруга си, къде бъркате. Какви са вашите грешки според него и съответно неговите според вас. Постигнете консенсус и си изградете съвместна стратегия за съответното отношение. Най-полезно би било да направите консултация с психолог, който ще изслуша проблема и ще ви даде насоки за работа с детето. Пожелавам Ви успех!