В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с психология, психиатрия и сексология, да споделяте мнения и да получите съвет.
15 Май 2017, 11:48
Значи стресът е на базата на това, че тогава пътувах със самолет за пръв път и то сам, и затова бях доста напрегнат. Другият фактор, който най-много ми повлия е, че приятелката ми е в чужбина (аз бях при нея), а аз се върнах в България и може би от мислите и тъгата го преживях много тежко. С нея се виждаме всяко лято, но през другото време сме разделени (2 години сме заедно). След година тя ще си дойде в България, но до тогава няма как да направя нещо по въпроса. Другия фактор е университета, защото винаги съм свикнал да получавам високи оценки, да давам всичко от себе си и роднините имат големи очаквания от мен ( както и аз самият). А когато започна да мисля, да уча и такива мисловни дейности, аз се напрягам много и се влошавам - започва да ми пари челото още повече и да ми изтръпва главата от напрежението. Просто съм прекалено емоционален и доста изживявам нещата.
15 Май 2017, 16:05
Всеки човек се ядосва, но когато аз се ядосам физическото ми състояние се влошава с това изтръпване и чувство за парене. Просто не знам дали някога ще се чувствам отново нормален и затова искам съвет от Вас. Хапчетата ми помогнаха но до 50% от там нататък няма подобрение за сега.
16 Май 2017, 08:09
Вие имате способността да идентифицирате причините за актуалния си проблем – а именно временната раздяла с приятелката, пораждаща тъгата и чувството за безсилие за промяна на тази ситуация в продължение на още една година, както и Вашите високи изисквания към самия себе си и високите очаквания на близките към Вас, пораждащи напрегнатост, напрежение и изтръпване в главата, дължащи се на усещането, че нямате контрол.
Вие сте емоционален и доста изживявате нещата, които Ви се случват, и когато се почувствате притиснат от обстоятелствата повишеното емоционално възприемане на случващото се преминава на телесно ниво – соматизира се под формата на повишена температура, изтръпване, парене.
Затова и лекарствата Ви помагат на 50%.
Препоръчвам Ви работа с:
- възприятието – как приемате случващото се, проблема;
- мислите, които поражда това възприемане;
- чувствата, генерирани от тези мисловни процеси;
- и как реагирате следствие на тези мисли и чувства.
Такава терапевтична работа изисква повече време в кабинет, но в края ще знаете как и ще можете да овладявате трудните ситуации.
Продължителността е по преценка на психолога, с който ще изберете да работите.
Желая Ви успех!
16 Май 2017, 16:35
Благодаря Ви много за съветите !
18 Юни 2017, 17:11
Бих искал да попитам дали масажите и промяната на "работното място" ще помогнат за това "стягане на главата", погледнах една статия, която описва подобен на моя проблем:
https://zdrave.frognews.bg/c_1/n_246/Там където пише 1.Главоболие.
Понякога когато легна в някоя не особено удобна позиция, това стягане като че ли се увеличава, дори затова бях си правил снимка на вратните прешлени и ми казаха, че всичко е наред.
28 Юни 2017, 13:29
Всички съвети от посочената статия могат да подобряват състоянието Ви, ако не само ги прилагате в своето ежедневие, но и ги направите начин на живот.
28 Юни 2017, 13:52
Искам да попитам знаете ли телефона на Женет Петкова, клиничен и консултативен психолог в Стара Загора? Знам, че е психолог в болница Тракия и на атлетите от Берое, както имала частна практика.
30 Юни 2017, 11:32
phona написа:Искам да попитам знаете ли телефона на Женет Петкова, клиничен и консултативен психолог в Стара Загора? Знам, че е психолог в болница Тракия и на атлетите от Берое, както имала частна практика.
Телефон на въпросния специалист може да потърсите в Справочника на Фрамар, или като се свържете с колегите от раздел Справочник. Това е тема за онлайн консултация с конкретния психолог - Ели Ноева!
16 Юли 2017, 22:17
Здравейте доктор Ноева. Преди около два месеца се появи проблем, с който в момента се опитвам да се преборя-акне. Кара ме да се срамувам от външният си вид, не смея да гледам хората в очите, напоследък и не ми се излиза навън. Случи ми се два пъти непознати да ме спират и да ми дават съвети как да се справя с него...вероятно се досещате как се почувствах. Имам чувството, че хората се отвращават от мен (предполагам е само плод на развинтеното ми въображение). Непрекъснато се чудя как да скрия лицето си. Струва ми се, че всички ме гледат и коментират. Този кожен проблем пречи на нормалния ми живот. Той ме докарва до отчаяние.
(аз съм момиче, на 16 години)
18 Юли 2017, 12:07
Здравейте,
На 16 годишна възраст хормоналната система се пренастройва, за да подготви Вашия организъм за предстоящите житейски задачи - в личен и професионален план.
Появата на акне може да е част от този процес на съзряване.
Има значение и начинът на живот - хранене, употреба на цигари, алкохол, или медикаменти, липса на физическа активност и разходки на чист въздух, взаимоотношенията със значимите други, отношението и към самия себе си - приемане, одобрение, хигиена на тялото и ума...
Вашият личен лекар може да Ви предложи подходяща терапия, изследвания, насочване към други специалисти, включително и към психолог.
Засилете физическата си активност.
Ели Ноева.