Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
Правила на форума
Добави отговор

Re: С какво можем да сгъстим ястия и сосове без да става на топчета брашното?

20 Авг 2015, 11:43

lini_leni написа:Успех! :D Като се размрази леда, съответно водата е студена и брашното се разтваря супер лесно, след което като направиш рядка кашичка пробвай да изсипеш във врялата манджа, та да видим как ще се сбие пак... поне при мен се получава всеки път, не зная ти с колко леви си :lol:

А момичето с две десни ръце може ли да бъде малко по-снизходително към не толкова надарените, м?

Пипи, не става дума за близки температури, просто спецификата на брашното и нишестето е такава, че се "спичат" моментално при контакт с вряла течност. Ако си правила крем нишесте, знаеш, че нишестето се разбърква с малко студена вода и тогава при непрекъснато бъркане се изсипва в горещото мляко/вода.
Тук е същата работа. Като изсипеш студената кашичка във врялото ядене, брашното в кашичката се загрява по-бавно, не веднага и се предотвратява "спичането" и образуването на бучици.

20 Авг 2015, 15:10

И с нишестето по същия начин ли трябва да се процедира, понеже имаме един пакет вкъщи и като не зная как да го използват, така си и седи от сума време в шкафа.

23 Авг 2015, 21:19

ManiJani написа:И с нишестето по същия начин ли трябва да се процедира, понеже имаме един пакет вкъщи и като не зная как да го използват, така си и седи от сума време в шкафа.

Да, така се действа с нишестето. Ако няма описание на опаковката, направи така:
50-60 г нишесте се разбърква в малко студена вода (половин чаена чаша).
Внимателно, на струйка и с разбъркване се излива в 1 литър врящо мляко или вода (предварително подсладени например с 5 супени лъжици захар). При непрекъснато разбъркване се вари на тих огън, докато се сгъсти добре (обикновено 1-2 минути). Кремчето е готово :)

Когто го махнеш от котлона, изчакай няколко минутки и може да му сложиш 20 г масло за по-добър и богат вкус. После сипи в чашки или направи бисквитена торта. Това е :)

24 Авг 2015, 16:10

Yunona написа:
fawla написа:A oт къде си намираш нишесте, което да няма вкус, аз съм виждала само с вкусове, тези плодовите. :roll:

Навсякъде има - просто попитайте в супермаркетите за натурално нишесте. Аз купувам царевичното на БИОСЕТ - качествен български продукт :)

Да, за мен това е другото много важно, да е български и да зная, че не е ГМО!

15 Сеп 2015, 15:39

magda написа:
Yunona написа:
fawla написа:A oт къде си намираш нишесте, което да няма вкус, аз съм виждала само с вкусове, тези плодовите. :roll:

Навсякъде има - просто попитайте в супермаркетите за натурално нишесте. Аз купувам царевичното на БИОСЕТ - качествен български продукт :)

Това гаранцията ли е, че не е гмо след като е български? Аз пробвах преди няколко дена да си сгъстя яденето с нишесте стана наистина, само че май прекалих хаха :)

15 Сеп 2015, 16:33

Jully написа:
magda написа:
Yunona написа:Навсякъде има - просто попитайте в супермаркетите за натурално нишесте. Аз купувам царевичното на БИОСЕТ - качествен български продукт :)

Това гаранцията ли е, че не е гмо след като е български? Аз пробвах преди няколко дена да си сгъстя яденето с нишесте стана наистина, само че май прекалих хаха :)

Абсолютно никаква гаранция няма като е български, че не е ГМО, но по принцип трябва да си пише, ако е, въпреки че много се съмнявам, единствено съм виждала на продукти, в които се съдържат много неща, включително и някакво нишесте да пише, чак тогава някой може да се е излъгал да ти напише, че нишестето е ГМО

15 Сеп 2015, 17:16

MollyDolly написа:Абсолютно никаква гаранция няма като е български, че не е ГМО, но по принцип трябва да си пише, ако е, въпреки че много се съмнявам, единствено съм виждала на продукти, в които се съдържат много неща, включително и някакво нишесте да пише, чак тогава някой може да се е излъгал да ти напише, че нишестето е ГМО

Всъщност има гаранция, защото в България е забранено да се внася ГМО царевица. Имам познати от фирма, която произвежда пуканки, и те са ми казвали, че всяка тяхна доставка се придружава от документ, че царевицата не е ГМО. Такова е изискването на нашите власти, които са доста стриктни последните години. Само се надявам, че няма пробойни в системата...

15 Сеп 2015, 18:53

И аз знам, че в БГ е забранено отглеждането на ГМО продукти, но не съм сигурна как стои положението с вноса. Отделно, че цялата история с ГМО е прекалена, превърна се рекламен трик, абревиатурата ГМО, която до преди 3 години знаеха брой хора, сега се разнася от уста на уста за всяко нещо. :roll:

16 Сеп 2015, 09:44

Идеята с нишестето е добра, а и продуктите са резултат на нашите си житни култури и аз избирам все български. :)

17 Сеп 2015, 16:05

Пробвах веднъж с царевично брашно и не ми се получи, някой пробвал ли е? Не знам що не стана, явно не е толкова абсорбиращо.. :roll:
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4, 5