По каква рецепта приготвяте ябълковия щрудел?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: По каква рецепта приготвяте ябълковия щрудел?

Мнениеот S_Milenska » 04 Яну 2016, 17:08

Като точените домашни кори други няма, но аз наистина май също съм в графата мързел и предпочитам купените. Одринските са добри, защото наподобяват домашните. :) Отделно го правя, като слагам настъргани 7-8 ябълки в тенджерка, докато си пуснат соковете и се карамелизират. После слагам от тази смес и захар в кората и навивам разбира се поръсвам с канела и във фурната ;)
Аватар
S_Milenska

Мнениеот moni.sparrow » 04 Яну 2016, 17:46

S_Milenska написа:Като точените домашни кори други няма, но аз наистина май също съм в графата мързел и предпочитам купените. Одринските са добри, защото наподобяват домашните. :) Отделно го правя, като слагам настъргани 7-8 ябълки в тенджерка, докато си пуснат соковете и се карамелизират. После слагам от тази смес и захар в кората и навивам разбира се поръсвам с канела и във фурната ;)

А не се ли добавят и ядки, аз подобен тип щрудели или сладки баници без ядки не мога да си ги представя :roll: :smile:
moni.sparrow

Мнениеот Pipilota » 04 Яну 2016, 18:02

S_Milenska написа:Като точените домашни кори други няма, но аз наистина май също съм в графата мързел и предпочитам купените. Одринските са добри, защото наподобяват домашните. :) Отделно го правя, като слагам настъргани 7-8 ябълки в тенджерка, докато си пуснат соковете и се карамелизират. После слагам от тази смес и захар в кората и навивам разбира се поръсвам с канела и във фурната ;)

Оф иа з съм правила така, ама хич не го харесвам този щрудел, то на принципа на тиквеника. :) А накрая поръсвате обилно с пудра захар! :)
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот Yunona » 05 Яну 2016, 00:36

Любимата вкъщи рецепта за ябълков щрудел е много проста:
Купувам готови кори (да не са фини).
Според дебелината им решавам дали рулата ще се състоят от една или от две кори.
Предпочитам ябълки "Златна превъзходна". 5 средни ябълки обелвам и настъргвам на едро, изтисквам ги добре от сока (който се изпива от най-близко стоящото дете :) ) и смесвам с една кафена чаша нарязани орехи (или натрошени по-едричко), предварително леко запечени на фурна, непълна чаена лъжичка канела, една кафена чаша стафиди и само ако има нужда - 1-2 супени лъжици галета.
Разтопявам около 100-125 г масло. С част от него мажа тавата.
Разпределям сместа за четири рула (всяко се състои от една или две кори). Преди да ги навия ръся корите с разтопено масло (и между тях също, ако са две). С остатъка поръсвам вече навитите рула.
Щруделът се пече на 180 градуса около 35-40 минути.
Може да се сервира поръсен с пудра захар или с класическата в случая добавка - ванилов сос :)
Yunona

Мнениеот silver933 » 05 Яну 2016, 09:26

За ванилов сос за първи път чувам, как изглежда?
Аватар
silver933

Мнениеот Anka » 05 Яну 2016, 10:44

silver933 написа:За ванилов сос за първи път чувам, как изглежда?

Мисля, че ваниловия сос, за който става въпрос е .. млечен сос с ванилия. :) Мляко, яйца, захар, ванилия и малко брашно или нишесте. :)
Аватар
Anka

Мнениеот Yunona » 05 Яну 2016, 12:41

Anka написа:
silver933 написа:За ванилов сос за първи път чувам, как изглежда?

Мисля, че ваниловия сос, за който става въпрос е .. млечен сос с ванилия. :) Мляко, яйца, захар, ванилия и малко брашно или нишесте. :)

Точно така :)
В Германия по традиция сервират щрудела с такъв сос и на мен много ми харесва.
Yunona

Мнениеот qwerryyy » 05 Яну 2016, 13:54

Такава комбинация не съм пробвала, но определено звучи вкусно, макар че хич не си падам по сготвените плодове.
Аватар
qwerryyy

Мнениеот S_Milenska » 19 Яну 2016, 16:47

Скоро ядох ябълков щрудел, който беше сиропиран! НЕвероятен вкус, използвайте трядиционните рецепти, а накрая полейте със захарен сироп!
Аватар
S_Milenska

Мнениеот Krum » 25 Май 2016, 13:48

S_Milenska написа:Скоро ядох ябълков щрудел, който беше сиропиран! НЕвероятен вкус, използвайте трядиционните рецепти, а накрая полейте със захарен сироп!

Звучи много странно това, вярно ли се получава?! :shock:
Аватар
Krum

ПредишнаСледваща

Назад към Рецепти и полезни съвети