Готварски рецепти

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Ароматно пиле по марокански

Мнениеот delinda » 26 Сеп 2011, 14:43

1 кг картофи, нарязани на кубчета
200 мл пилешки бульон
2 ч.л смес от канела на прах и смлян кимион
4 обезкостени пилешки гърди, без кожата
2 с.л зехтин
1 глава лук, нарязана на тънко
1 голяма скилидка чесън, смачкана
2 ч.л мед
сокът от 1/2 лимон
шепа зелени маслини, обезкостени
20 г кориандър, листата накълцани

1.Сварете картофите в подсолена вода за 15 мин, докато омекнат. Към сместа с канелата и кимиона добавете малко сол и пипер и обилно поръсете пилето. В тиган загрейте 1 с.л. от зехтина и запържете пилешките гърди по 3 мин от всяка страна до златисто.

2. Извадете месото. Задушете лука и чесъна за 5 мин. Добавете бульона, меда, лимоновия сок и маслините, върнете пилето в тигана и оставете сместа да къкри 10 мин, докато сосът се сгъсти.

3. Намачкайте картофите на пюре с 1 с.л. зехтин и ги овкусете. Нарежете пилешките гърди на филийки и прибавете кориандъра към соса. Поднесете пилешкото и соса върху пюрето.

framar-pile.jpg
framar-pile.jpg (33.46 KiB) Прегледано 1027 пъти
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.
Аватар
delinda
 
Мнения: 197
Регистриран на: 16 Сеп 2011, 09:11

Оризов пудинг

Мнениеот d_2 » 06 Окт 2011, 09:46

85.jpg
85.jpg (46.76 KiB) Прегледано 1024 пъти

250 г ориз, 3-4 пушени рибки, 6 домата, 1 кафеена чаша сметана, 50 г настъргано сирене, масло, сол

Начин на приготвяне:

Изплакнатият и попарен ориз се залива с 400 мл вряща подсолена вода, прибавят се парченца масло и се задушава до омекване. Доматите се попарват с кипяща вода, обелват се и се нарязват на парченца. Отстранява се кожата от пушените рибки и внимателно се обезкостяват. В намазана с масло форма за пудинг се подреждат готовият ориз, нарязаните на парченца рибки и доматите, като продуктите се редят на пластове и се разпределят така, че най-отгоре да остане ори. Ястието се залива с подсолена сметана, прибавят се парченца масло, поръсва се настъргано сирене и всичко се запича. Поднася се със зеленчукова салата.
От всичките ми самоубийства досега, ти си най-тъпият бръснач, най-засичащият пистолет,най-изветрялата свръхдоза,най-недостатъчно високият етаж...
Аватар
d_2
 
Мнения: 213
Регистриран на: 08 Сеп 2011, 10:45

Сладкиш "Шоколадова усмивка"

Мнениеот spend » 06 Окт 2011, 14:28

Изображение
захар – 1 ч.ч.
вода – 1 ч.ч. гореща
сладко – 220 г от череши или вишни
олио – 3 с.л.
брашно – 2 ч.ч.
сода – 1 ч.л.
орехи – 50 г ядки
канела – 1 брой
какао – 2 с.л.
шоколад – 100 г черен
сметана – 80 мл течна сладка

Начин на приготвяне:

Водата завира със захарта. Прибавят се сладкото, олиото, брашното със содата, канелата и смлените на едро орехи. Всичко се обърквая много добре с какаото.
Изсипва се в тавичка и се пече в предварително загрята фурна около 20 минути или до готовност. Леко охладеният сладкиш се залива с разтопен шоколад и сметана или шоколадов кувертюр.
По желание, след като сладкиша се охлади отгоре може да поръсите с кокосови стърготини.

Да ви е сладко!
Аватар
spend
 
Мнения: 103
Регистриран на: 16 Сеп 2011, 14:10

Мусака Ал Капоне

Мнениеот delinda » 07 Окт 2011, 16:14

Изображение
ПРОДУКТИ:

2-3 тиквички
сол
олио
500 г. кайма
1 глава лук
малко ориз
моркови
домат
червен пипер
чубрица
За заливката:
200 г. кисело мляко
2 яйца

НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ

Тиквичките се нарязват по дължина, посоляват се и се оставят да се отцедят. След това се изпичат на скара, предварително намазана с олио. Част от тях се нареждат на дъното на правоъгълна тавичка, в която сме сложили мазнина.
Приготвя се плънката. В 1 с.л. олио се запържват ситно нарязаният лук, ориз, настърганите моркови и домат, подправките, каймата. Така приготвената плънка се изсипва върху подредените в тавата тиквички. Покрива се с още един ред от изпечените тиквички.
Мусаката се пече във фурна. Накрая се залива със смес от киселото мляко и яйцата и се запича отново. По желание може да се настърже кашкавал.
Рецептата може да се изпълни и с плънка от разбити яйца и сирене. И в двата случаи резултатът е впечетляващ.
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.
Аватар
delinda
 
Мнения: 197
Регистриран на: 16 Сеп 2011, 09:11

Пиле с ябълки, мед и горчица

Мнениеот delinda » 11 Окт 2011, 09:50

Изображение
Продукти:

1/2 водна чаша ябълково вино (сайдер)
1 и 1/2 чаена лъжица царевично нишесте
Сол
Прясно смлян черен пипер
1 супена лъжица мед
2 супени лъжици дижонска горчица
1/2чаша брашно
500 гр. обезкостени, без кожа пилешки гърди
2 супени лъжици зехтин
2 малки небелени ябълки, нарязани на осми
1/2 чаша пилешки бульон
Пресен магданоз за украса


Приготвяне:

1. Смесете ябълковото вино, царевичното нишесте, горчицата, меда, солта и черния пипер (на вкус) в една купа. Оставете настрана.
2. Осолете добре пилешкото (зависи от вкуса ви) и го оваляйте добре в брашно.
3. В голям тефлонов тиган загрейте зехтина и запържете пилешкото месо. Пържете на среден огън до златисто кафяво, от едната страна, около 3-4 минути. След това обърнете месото и добавете ябълките и пържете докато стане златисто кафяво и от другата страна.
4. Добавете пилешкия бульон и сместа с ябълковото вино. След като заври намалете котлона (газта), покрийте тигана с капак докато пилешкото поизстине, за около 15 минути.
5. Разсипете пилешкото в чинии като го залеете обилно със соса и поръсете с пресния магданоз. Сервирайте с ориз и юфка.
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.
Аватар
delinda
 
Мнения: 197
Регистриран на: 16 Сеп 2011, 09:11

Re: Готварски рецепти

Мнениеот Bella » 18 Окт 2011, 09:59

Ох много вкусни неща, нека да прибавя още една рецепта.

ВКУСНИ МЪФИНИ:

mafini.jpg
mafini.jpg (20.22 KiB) Прегледано 1011 пъти


210 г брашно
80 г ситно смлени бадеми
2 ч. л. бакпулвер
2 ч. л. ванилова есенция
100 г краве масло
150 г захар
100 г кисело мляко
1/3 ч. л. бадемова есенция
50 мл ликьор Amaretto
2 яйца

За глазурата:

500 г пудра захар
1 суп. лъж. желатин
50 мл вода
50 г царевично нишесте
по няколко капки оцветители (различни цветове)
50 мл глюкоза – за намазване за блясък
След като разбъркате основните съставки, разделете фондана на няколко топки, които ще оцветите в различни цветове и оформете фигурките, с които ще украсите своите мъфини.
Аватар
Bella
 
Мнения: 215
Регистриран на: 20 Сеп 2011, 15:17

Re: Готварски рецепти

Мнениеот valiart » 18 Окт 2011, 16:22

Лимонов кейк със сметанов крем и горски плодове

Небходими продукти: 120 г меко масло, 180 г захар, 4 яйца, 100 мл прясно мляко, 250 г брашно, 1 пакетче бакпулвер, 1 ванилия, настъргана кора от 1 лимон.
За гарниране: 150 мл сладкарска сметана, 150 г заквасена сметана, 2 с.л. захар, 2 с.л. лимонов сок, кората на един лимон.
Начин на приготвяне: Маслото се разбива със захарта. Добавят се яйцата едно по едно, последвани от ванилията и лимоновата кора. На части, като се редуват, към сместа се добавят прясното мляко и пресятото с бакпулвер брашно. Кръгла форма с диаметър 28 см се намазва с мазнина. Сместа се изсипва във формата и се заглажда. Пече се на 180 градуса за 45 минути. Оставя се да се охлади напълно и обилно намазваме с пухкав крем, получен от разбиването на посочените продуткти. Украсяваме с различни горски плодове.
Идея: За да стане по-сочен сладкиша, може още топъл да го намажем със сладко от горски плодове и едва тогава да покрием с крема!
Много вкусен и красив сладкиш за делник и за празник е, опитайте:)
Прикачени файлове
cake.jpg
cake.jpg (73.8 KiB) Прегледано 1006 пъти
Аватар
valiart
 
Мнения: 936
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24

Re: Готварски рецепти

Мнениеот Margo » 19 Окт 2011, 14:51

Няколко любопитни факта за така обичаният от всички шоколадов бонбон?

ИзображениеСпоред историците още пещерните хора са обичали да си похапват сладко и са имали навик да събират меда от восъчните пити на пчелите. Свидетелство за това са пещерните рисунки, открити в района на испанския град Валенсия. Те изобразяват покачени върху високи импровизирани стълби голи жени, събиращи в кошници мед от гнездата на диви пчели.
Древните египтяни смесвали меда с плодове, ядки и билки, и така получените прародители на бонбоните използвали като средство за лечение на проблеми с храносмилането. Освен това ги оставяли и като дарове в храмовете на боговете си. Древните гърци намерили подобно предназначение на меда – потапяли в него парченца плодове и цветя и си правели сладки хапки. Древните римляни и китайци пък го смесвали с натрошен ечемик и получената комбинация хапвали като десерт.
С развитието на цивилизацията бил открит метод за добиване на захар и тя станала високо ценена стока, с която се търгувало активно. Популяризирането на захарната тръстика оказало огромен ефект върху сладкарските навици на целия тогавашен свят, но особено много върху тези на Китай. В желанието си да намерят максимално широко приложение на захарта, китайците подслаждали какво ли не с нея – ядки, корени от джинджифил, дори любимия си сладък корен.
Първата сериозна крачка към съвременния си вид бонбоните направили през 950 г., когато арабите създали карамела. Нарекли го „курат ал милх“ – „сладка топка от сол“. Този вид карамел се приготвял посредством „горене“ на захар във вряща вода и бил изключително твърд и хрупкав. За развитието и разпространението на карамелените бонбони по света историята мълчи, но се знае, че в средата на XIX век към рецептата били прибавени мляко и мазнина. Популярността на бонбоните нараснала значително в края на века благодарение на американския сладкар Милтън Хърши, чиято компания започнала да ги произвежда масово и да ги изнася в Европа. По това време само в САЩ вече имало близо 400 фабрики за производство на бонбони, повечето от които били за смучене. Първата фабрика за направа на шоколадови бонбони в страната обаче започнала дейност още през 1765 година.
За огромния брой производители на бонбони и сладкиши не само в САЩ, но и по света, имало съвсем основателни причини-рязкото понижаване на цената на захарта благодарение на навлизането на захарното цвекло и механизирането на производствения процес. Комбинацията от тези два фактора за първи път направила бонбоните общодостъпно благо. То пък, от своя страна, не спирало да се появява в нови форми и вкусове. По бонбоните с ментов и лимонов вкус, изключително популярни и до днес, Америка полудяла в средата на XIX век. По същото време в Европа вече с пълна сила се експериментирало с чудото, наречено какао.
Резултатите са пред очите ни всеки ден и не спират да се увеличават. А някои от тях радват еднакво както стомаха, така и окото.

ЛЮБОПИТНО

Само в САЩ годишно се произвеждат над 3 млрд. тона бонбони и шоколади. Средностатистическият американец изяжда около 10 кг. за същото време.
Близалката е изобретена от американеца Джордж Смит през 1908 г. Първите машини за близалки произвеждат по 40 бройки на минута. Съвременните правят по около 6 хиляди.
В началото на XX век производителите на дъвчащите бонбони „Tootsie Rolls“ ги рекламират като здравословен продукт, който помага за преодоляване на физическата умора.
По целия свят най-предпочитаните бонбони са шоколадовите. На второ място са тези с ванилов вкус, а на трето-с плодов.
Желираните бонбони са популяризирани от бостънския сладкар Уилям Шрафт по време на Гражданската война в САЩ /1861-1865г./.
Margo
 
Мнения: 610
Регистриран на: 08 Апр 2011, 20:46

Re: Готварски рецепти

Мнениеот valiart » 24 Окт 2011, 13:56

КИФЛИЧКИ

Продукти: 5 яйца, мая колкото кибритена кутийка, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 ч.ч. захар, 1 ч. ч. олио, настъргана кора от един лимон, брашно за сръвнително меко тесто, малко мармалад и смелени орехи за плънката, 1 яйце за намазване и малко захар за поръсване.
Приготвяне: Разбъркайте маята с малко прясно мляко и брашно и я оставете да шупне. След като втаса, отново я разбъркайте и така три пъи. Това е много важно, за да станат кифличките пухкави. Пресейте брашното в затоплен съд, отделно разбийте яйцата, млякото и захарта. Добавете настърганата лимонова кора. Оформете кладенче в брашното и сипете вътре така приготвените продукти. Месете тестото, като от време на време топите ръцете си в мазнината, докато то я поеме цялата. Тестото трябва да стане меко и гладко. Месите енергично, както се казва по мъжки, но без да го биете в масата! Този трик с биенето в масата се отнася за питката с мая, а не за козуначеното тесто! Когато го месите го оформяйте на топка, а след това го разтягайте по дължина. И това многократно. Когато е готово оставете на топло да втаса. Разточете на кръг и нарежете на триъгълници, в чийто широк край слагате от плънката, завивате на кифличкa и редите в намаслена тава. Отново оставете да втасат и едва тогава ги намажете с разбито яйце и поръсете с кристална захар. Печете на умерена, предварително загрята фурна, в която сте сложили малък огнеопорен съд с вода. Това се прави, за да не засъхва коричката им. Ами това е, опитайте ги и ви гарантирам, че ще останете много доволни от резултата и ще си приготвяте тези кифлички и в делник и празник:)
Прикачени файлове
IMG_1001.JPG
IMG_1001.JPG (84.78 KiB) Прегледано 997 пъти
Аватар
valiart
 
Мнения: 936
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24

Re: Готварски рецепти

Мнениеот qproin » 24 Окт 2011, 14:47

Торта с маскарпоне и течен шоколад


3 бр. готови блатове (шоколадови)
500 г сирене Маскарпоне
200 мл сладкарска сметана
4 с.л. захар
4-5 с.л. течен шоколад
1/2 ч.ч. готово кафе
100 г ядки за украса (аз използвах печени бадеми)
сметана от флакон за украса (или разбивате 200 г сметана)
Разбиваме сметаната на пухкав крем. Разбиваме маскарпонето с 3 с.л. захар и към него добавяме сметаната, като объркваме внимателно до хомогенизиране.
Слагаме първия блат и го навлажняваме с 1/3 от кафето. Отгоре разстиламе 1/3 от сметановия крем. Слагаме втория блат и него също навлажняваме с половината от останалото кафе. Намазваме с предварително затопления течен шоколад. Отгоре разстиламе половината от останалия млечен крем. С третия блат постъпваме както с първия. Намазваме цялата торта с маскарпоне и сметана. Смиламе ядките и украсяваме тортата по ръба. Отгоре шприцоваме сметанови розички.
Преди консумация е добре тортата да престои 1 нощ в хладилника.
qproin
 
Мнения: 594
Регистриран на: 18 Юли 2011, 22:21

ПредишнаСледваща

Назад към Рецепти и полезни съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта