Готварски рецепти

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: Готварски рецепти

Мнениеот radowen » 23 Ное 2011, 15:39

Да се оплача - кекса ми нещо не се получи :cry: та не успя да се опече и стана "теклен"...Ама нищо-другия път може успея 8-)
radowen
 
Мнения: 150
Регистриран на: 08 Ное 2011, 18:24

Re: Готварски рецепти

Мнениеот valiart » 23 Ное 2011, 16:29

radowen написа:Да се оплача - кекса ми нещо не се получи :cry: та не успя да се опече и стана "теклен"...Ама нищо-другия път може успея 8-)


Милата ми тя, не се тревожи. Като гледам тази рецепта, която си ползвала, малко ме съмнява да се получи нещо... Ще ти дам цели две гарантирано успешни рецепти за кекс. После чакам отзиви;) Единия кекс може да си го наречеш за любов, другия за късмет :D

Кекс 1

5 яйца, 500 г захар, 500 г брашн, 1 бакпулвер, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч фанта, какао, орехи, ванилия.
Разбиваме целите 5 яйца със захрта, прибавяме брашнто с бакпулвера и олиото с фантата + ванилията. Разделяме сместа на две, едната я оцветяваме с какаото, в другата слагаме ореховите ядки. Изсипваме в голяма кексова форма, аз ползвам една стара електрическа тенджера. Намазвам с лио и поръсвам с брашно формата. Пече се 55 минути на 150 градуса без да се отваря фурната! После поръсваме с ванилова пудра захар.

Кекс 2

2 яйца, 120 г масло, 120 г захар, 160 г брашно, 1/2 пакетче бакпулвер, ванилия.
Маслото се разбива със захарта на крем, прибавят се яйцата и накрая брашното с бакпулвера и ванилията. Продуктите трябва да са на стайна температура. Намазваме формата с масло и печем на 180 градуса около 20 мин. Поръсваме с ванилова пудра захар. В тестото може да се сложи кората на един лимон или портокал става много ароматен и супер нежен кекс. Дозата е за стандартна кексова форма.
Прикачени файлове
keks_2.JPG
keks_2.JPG (86.88 KiB) Прегледано 1747 пъти
keks_1.JPG
keks_1.JPG (120.81 KiB) Прегледано 1747 пъти
Аватар
valiart
 
Мнения: 936
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24

Re: Готварски рецепти

Мнениеот radowen » 23 Ное 2011, 17:14

Много благодаря:) Скоро пак ще ми дойде музата за готвене и ще опитам една от рецептите! И ще пиша! Иначе си падам по по-лесничките работи като например щрудел с ябълки бисквити:
1 пакет чаени бисквити /Роден край с масло например/,
1 ч.ч. захар,
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно,
1 пакетче канела,
1 ч.ч. смляни орехи
3-4 обелени и настъргани орехи
В леко намаслена тавичка се нареждат бисквитите, след това - отгоре тях - настърганите ябълки омесени с 1 ч.л. захар и след това - останалите продукти, които сте разбъркали предварително. Пече се в умерена фурна. Поръсва се с пудра захар.
Винаги се получава, защото не се изисква подуване или т.н.
Да ви е сладко:)
radowen
 
Мнения: 150
Регистриран на: 08 Ное 2011, 18:24

Re: Готварски рецепти

Мнениеот valiart » 23 Ное 2011, 17:20

О дааа, това е страхотна рецепта! Класика в жанра направо е сладкишчето. А и е за сезона - поздравления за идейката;)
Аватар
valiart
 
Мнения: 936
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24

Re: Готварски рецепти

Мнениеот pasta » 12 Дек 2011, 11:36

Бананови мъфини

Продукти за 12-13 мъфина:

1 1/2 ч.ч. брашно

1 ч.л. сода

1 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. сол

2 банана - намачкани с вилица

3/4 ч.ч. захар

1 яйце

1/3 ч.ч. разтопено масло

Разбъркваме добре захарта, яйцето, маслото и бананите. След това добавяме останалите съставки. Печем на 180 градуса около 25 минути.По желание може да поръсите готовите мъфини с настърган шоколад.Изключително лесна и бърза рецепта, а резултата е впечатляващ.Изображение
pasta
 
Мнения: 111
Регистриран на: 09 Дек 2011, 11:37

Re: Готварски рецепти

Мнениеот Bella » 20 Дек 2011, 16:23

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА ШOКОЛАДА

acteki.jpg
acteki.jpg (17.17 KiB) Прегледано 1734 пъти


Древна ацтекска легенда разказва, че какаовото дърво е било донесено от рая, за да дава сила, енергия и мъдрост на хората. Вкусната тайна на какаовото дърво била открита преди около 2000 години в тропическите гори на Америка. Плодовете на това чудотворно дърво съдържат семена, от които всъщност се приготвя шоколадът.

kakao.jpg
kakao.jpg (16.14 KiB) Прегледано 1734 пъти


Историята на превръщането му от местна централно – американска напитка в световна сладост обвързва множество култури и континенти. Първите хора, известни с приготовлението на шоколад, били древните култури на Мексико и Централна Америка. Тези народи, в това число маите и ацтеките, смесвали семената на какаото с различни сезонни билки, получавайки пикантна, пенеста напитка. По - късно испанските конкистадори пренесли семената в родината си, където били създадени нови рецепти. Оттогава насам развитието на технологиите и нововъведенията са променили вида и вкуса на шоколада, но и до ден днешен той остава един от най - любимите десерти в световен мащаб.

roze.jpg
roze.jpg (5.47 KiB) Прегледано 1734 пъти


Шоколадът е хранителен продукт - сладкарско изделие, произвеждано от ферментирали, изпечени и смлени семена от какаово дърво. Основните съставки на шоколада са какаовата маса (сухата част на какаовите семена) и какаовото масло (мазнините в семената). Натуралният шоколад се произвежда от тези две съставки, като се добавя и подсладител, най - често захар. Допълнително в шоколада могат да се съдържат мляко (получава се млечен шоколад), различни видове ядки (лешници, бадеми, стафиди), както и други плодови пълнежи. Само от какаово масло, без да се добавя какаова маса, се произвежда бял шоколад.

Процесът на създаването на един шоколад започва със събирането на узрелите шушулки от какаовото дърво. Те се отрязват от дървото с мачете или се свалят с пръчка, отварят се и от тях се изстъргват какаовите зърна, които се оставят на купове за няколко дни да ферментират и след това се разстилат на открито в продължение на 5 - 7 дни (в зависимост от времето), за да изсъхнат. Изсушените какаови зърна се почистват и изпичат, за да се отпуснат обвивките им. После се „издухват” от тях, след което ядката на зърното се разчупва на малки парченца и се смилат в каменна мелница, маслото от тях се отделя и масата се превръща в „шоколадов сироп”. След като се втвърди, се превръща в горчивия натурален шоколад, който се използва за готвене, след което се пренася в шоколадените фабрики, в които се създават различни видове шоколад. Това става, като към шоколадения сироп се добавят захар и други съставки в зависимост от вида на шоколада, който ще се прави.

За да стане гладък и блестящ, шоколадът се темперира. Ако не се направи това, в него ще се образуват кристали, повърхността му ще е на зрънца, а какаовото масло ще образува сиво - бял цвят на повърхността и ще се отдели от останалата маса. Темперирането е процес на затопляне и охлаждане, който стабилизира продукта и допринася за приятното топене в устата и за гладката му, бляскава повърхност. Прави го и по - траен. След темперирането шоколадовата смес се оформя като шоколадов бонбон, шоколадово блокче или друг шоколадов десерт. Шоколадът е много чувствителен към температура и влажност. Идеалната температура за съхранение е между 15 и 17 ° с влажност под 50%. Трябва да се държи далече от други храни, защото обикновено поема други миризми. Най - често шоколадът се държи и на тъмно, което може да се осъществи със завиването му в хартия. Не бива да се слага в хладилник, защото това води до обезцветяването му вследствие на влажността, резултат от излизането на повърхността на кристали на мазнините и захарта.
Аватар
Bella
 
Мнения: 215
Регистриран на: 20 Сеп 2011, 15:17

Re: Готварски рецепти

Мнениеот pasta » 22 Дек 2011, 15:58

Ето една любима рецепта за предстоящите празници :)
Изображение

Боб на фурна
Необходими продукти:

500-600 гр.боб
2 моркова средни
1 червена чушка
1 зелена
2 глави лук
2 домата
1 връзка магданоз
1/2 връзка целина
сух джоджен
черен пипер
сол и червен пипер
брашно

Начин на приготвяне:
Слагаме боба да се свари в тенджера под налягане за около 30-40мин до полуготовност като с боба слагаме морковите и насистнените магданоз и целина. Боба не трябва да е напълно сварен ! В олио запържваме лука, когато поомекне добавяме 2 ч.л. червен пипер малко се запържва и добавяме 2 равни лъжици брашно след това добавяме 2-та домата настъргани и чушките нарязани на парченца, оставяме 2-3 мин - сместа да се сгъсти, след което махаме от котлона и я добавяме към боба. Овкусяваме със сол и сухия джоджен. Всичко се изсипва в тавичка или гювеч и се запича още за около 30-40минути.
pasta
 
Мнения: 111
Регистриран на: 09 Дек 2011, 11:37

Re: Готварски рецепти

Мнениеот valiart » 22 Дек 2011, 22:34

Миналата седмица правих питка, ама каква питка само - същински пух и цялата на конци. Вижте:)
Прикачени файлове
pitka.JPG
pitka.JPG (39.03 KiB) Прегледано 1725 пъти
Аватар
valiart
 
Мнения: 936
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24

Re: Готварски рецепти

Мнениеот Memento » 19 Яну 2012, 09:43

Покрай новогодишните празници опитах един страхотен сладкиш наречен с любопитното име - "Лондонски квадрати" ето и неговата рецепта.

* 3 бр. яйца
* 2 ч.ч. захар
* 1/2 ч.ч. нарязани орехи
* 1 ч.л. равна сода бикарбонат
* 1 ч.ч. кисело мляко
* 1/2 ч.ч. олио или разтопено масло
* 2 ч.ч. брашно
* кора от лимон или ванилия

Разбиват се 1 цяло яйце и два жълтъка с млякото и захарта, после брашното и мазнината и се пече в тава. Докато е топъл блатът се намазва с мармалад и отгоре с разбитите 2 бр. белтъци и 1 ч. захар. Поръсва се с орехите и се слага отново на слаба фурна да се запече. Докато е топъл сладкишът се нарязва с потопен в олио нож.
Аватар
Memento
 
Мнения: 561
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Готварски рецепти

Мнениеот Силвия Бояджиева » 21 Яну 2012, 16:44

Аз ще споделя с вас една зеленчукова супа направена по мои вкус и богата на витамини!
Продукти
-1глава лук
-2моркова (средно големи)
-1/2 зелена чушка(салатни където се водят)
-3-4картофи
-150гр грах
-1/2 ч.чаша домати консерва
-спагети начупени вместо фиде
-целина
-риган
-чубрица
-магданоз
-чер пипер на зърна 3-4
- 3с.л олио
-1жълтък
-3-4с.л кис.мляко
Приготвяне
Слагам олиото с малко вода да загрее, след това прибавям наситно нарязините лука,чушката и морковите, докато те се задушават нарязвам картофите на ситни кубчета после добавям и тях ако е извряла водата добавям още малко задушавам и картофите и добавям 1с.л сол и останалите подправки, след това прибавям и граха,доливам 2л вода и след като заври добавям доматите.Така оставям докато се сварят зеленчуците и добавям спагетите начупени на по малки парченца , когато и те умекнат свалям от котлона и приготвям застроиката!Слагам жълтъка и кис.мляко в един съд и затоплям на котлона малко като постоянно бъркам измествам ги от котлона добавям един черпак от супата постепено и не спирам да разбърквам и след това добавям в супата на тънка струя пак с непрекъснато бъркане!Ние много я харесахме треи дена подред я правя вече дано и на вас ви хареса!
Жената с характер ,плаши слабите мъже, но подлудява силните !
Аватар
Силвия Бояджиева
 
Мнения: 80
Регистриран на: 17 Яну 2012, 19:17

ПредишнаСледваща

Назад към Рецепти и полезни съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта