Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
Правила на форума
Добави отговор

Re: Готварски рецепти

31 Яну 2012, 12:10

Пиле с бира по чешки


Продукти:
1 бр.
пиле
60 г
лук кромид стар
200 г
хляб
3 ч.л.
горчица
15 мл
олио
300 мл
бира


Приготвяне:
1. Нарежете пилето на порции
2. Парчетата ги подсушете и запържете в тенджера, след което ги извадете
3. В същата мазнина изпържете ситно нарязания лук
4. Върнете пилетообратно в тенджерата, полейте го с бирата и малко вода
5. Ястието покрийте с филии хляб, предварително намазани с горчица откъм страната, която ще допира месото
6. Похлупете и оставете да къкри на слаб огън
7. Филиите, играещи ролята на кнедли, сервирайте за гарнитура.

Добър апетит!!!

Re: Готварски рецепти

05 Фев 2012, 20:40

Риба по тепавичарски

Необходими продукти:

1 кг риба (без глави)
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън
3-4 домата
1 к.ч.. олио
1-2 лютиви чушки
1/2 връзка магданоз
черен пипер
лимон


Начин на приготвяне:

* Задушете нарязаните на дребно лук и чесън в олиото.
* След това добавете в този ред дребно нарязаните домати, накълцания магданоз, лютите чушки и рибата, нарязана на парчета.
* Подправете ястието с черен пипер и сол на вкус и го сложете да се задушава на умерен огън, като наливате по малко топла вода от време на време.
* Поднесете го с лимон.

Re: Готварски рецепти

09 Фев 2012, 16:10

Бисквитената торта на мама

* 560 г обикновени бисквити (Пападопулус - 4 пакета)
* 300 г масло
* 250 г пудра захар
* 50 г какао на прах
* 250 г орехови ядки
* 150 мл прясно мляко
* 1 с.л. ром

Бисквитите се начупват в голяма купа на парченца с размер около 1х1 см. Маслото се стопява на слаб огън. Към него се прибавят какаото, захарта и рома. Бърка се, докато се получи гладък крем. Начупените бисквити се поръсват с прясното мляко, добавят се нарязаните на едро орехови ядки и се разбърква добре. Добавя се и масления крем. Сместа отново се разбърква внимателно и се изсипва в тортена форма. Тортата се украсява по желание и се оставя в хладилник за няколко часа. Преди консумация е добре да се остави за 10-15 минути на стайна температура.

Re: Готварски рецепти

13 Фев 2012, 17:41

Филе от сьомга на фурна
рецепта, класика от френската кухня

за една порция
250 г филе от сьомга
100 мл вермут (или 50 мл десертно вино)
масло за намазване

за соса:
100 мл готварска сметана
2 с.л. бяло вино
1 с.л. масло
10-12 бр. арпаджик (дребни лукчета)
1 шепа рукула (зелена салата)
1/2 връзка магданоз

Филето от сьомга се поставя в намазнена тава и се залива с вермут. Тавата се завива с алуминиево фолио и рибата се задушава 10-15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Рукулата и магданозът се нарязват наситно и се запържват за 1 минута в предварително загрятото масло.

След това се налива виното, задушава се 2-3 минути и налива една чаша вода. Сипва се арпаджикът, налива се сметаната, разбърква се и се оттегля от котлона.

Филето от сьомга се сервира върху соса. Може да се декорира с ивици морков, листа босилек и зелена салата.

ДА ВИ Е СЛАДКО!

Re: Готварски рецепти

15 Фев 2012, 15:45

Пилето на крал Притхвираджа

Продукти:
500г пилешки гърди 50-60г масло(или комбинация масло и олио), 6 скилидки чесън, ама по-големички 1/2 ч.л. смлян кардамон 1 ч.л. смлян черен пипер 1 ч.л. смлян ким 1/2 ч.л. джинджифил на прах 1 ч.л. чили или лют червен пипер 1/2 ч.л. канела 1/2ч.л шафран или куркума(тя може и да е 1 лъжичка) 2 ч. чаши прясно мляко 1 с.л. брашно (за сгъстяване) сол
(ако не искате да е много лютиво, намалете количеството на лютия пипер)

Приготвяне:
Почистваме и нарязваме на кубчета 2 на 2см. пилешките гърди. Чесънът се стрива в хаванче или се настъргва и се смесва със солта и останалите подправки с изключение на шафрана(куркумата). С получената паста омесваме пилешките гърди и леко запържваме в горещото масло, докато побелее. Шафрана(куркумата) се разтварят в прясното мляко и пилето се подлива и оставя на слаб огън да къкри около 1/2 час. На края се прибавя размитото в малко вода или прясно мляко брашно и се бърка докато се сгъсти. Поднася се със задушен(сварен) ориз.

Re: Готварски рецепти

17 Фев 2012, 17:11

Арменски сладки

Изображение

Продукти:
1ч.ч.-олио
1ч.ч.-вода
1ч.л.-хл.сода
една мъничка щипка сол
брашно около 3ч.ч./приблизително/
локум и орехи

Слагаме водата и олиото да заврът и след това прибавяме хл.сода и щипката сол и махаме сместа от котлона, прибавяме брашното наведнъж и бъркаме с дървена лъжица.Получава се топка тесто и оставяме да се охлади.След това късаме топчета и разтиламе леко на дланта и в средата поставяме парченце локум и орехче и затваряме на топче.Нареждаме в тавичка постлана с хартия за печене и печем на 180градуса докато се зачервят.Вадим от фурната и докато са още топли ги овалваме обилно в пудра захар.

Re: Готварски рецепти

18 Фев 2012, 14:54

Шишчета със свинско и ананас

Изображение

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
свинско месо - 750 гр. (от плешката или филе), нарязано на 40 броя 2, 5 см кубчета
винен оцет - 2 с. л.
чесън - 2 скилидки счукани с 1/2 ч. л. сол
червен пипер - лют 1 с. л.
олио - 1/4 ч. ч.
кетчуп - 1/4 ч. ч.
оцет - 2 с. л.
соев сос - 2 с. л.
сол - на вкус
сусамово олио - 1 ч. л.
ананас - 30 бр. 2 см. кубчета(добре изцеден от консерва или пресен)


Приготвяме марината от червения оцет, счукания чесън, червения пипер и олиото. Сместа се разбърква много хубаво и се накисват в нея кубчетата месо. Така месото престоява около 8 часа в хладилника.

За соса смесваме кетчупа, оцета, захарта, соевия сос, солта и сусамовото олио и разбъркваме добре докато се разтопи захарта.

Нанизваме шишчетата като редуваме месо и ананас и печем на скара или жар (може и във фурна) като пръскаме месото със студена марината през първите 10 мин. След като са готови шишчетата се потапят в сладко - киселия сос и се пекат още 2 мин. Сервират се поляти със соса.

Re: Готварски рецепти

19 Фев 2012, 16:20

Рецепта "Тъжвъжик"

Необходими продукти:
700 гр. телешки дроб ( или свински ), 4-5 големи глави лук, олио, черен пипер, сол, 3 листа дафинов лист,4-5 с.л. доматено пюре

Начин на приготвяне и сервиране:
Дроба се нарязва на кубчета, задушава се с вода, докато започне да му излиза пяната. Водата се изсипва, измива се дроба с гореща вода. Долива се олио и се връща на огъня да се задуши.Отделно запържваме нарязания като за яхния лук и го заливаме с топла вода, да поври, добавяме и доматеното пюре и подправките, добавяме и дроба, разбъркваме добре и се изсипва в тава. Запича се във фурна за 15-20 мин

Re: Готварски рецепти

20 Фев 2012, 14:50

Лимоново-чесново агнешко месо

* 1.5 кг обезкостен агнешки бут (около 2.5 кг с кост)
* 2 с.л. зехтин

За маринатата:

* 3 с.л. зехтин
* 1 с.л. едро смлян черен пипер
* 3 скилидки чесън, тънко нарязани
* 3 клончета мащерка или 1/2 с.л. суха
* 150 мл сок от лимон
* кора от 3 бр. лимони (тънко обелени с белачка за картофи)

За сервиране:

* 1 глава чесън
* 2 с.л. зехтин

Обезкостеното месо се обвързва с връв, подходяща за печене. Продуктите за маринатата се смесват. Месото се слага в маринатата и се съхранява в хладилника 1-2 дни.
Фурната се загрява до 150 С. Месото се подсушава и се запържва в зехтин от всички страни. Посолява се и се поставя в тава. Може да се постави термометър за месо. Пече се малко под средната част във фурната, докато температурата на месото достигне 62-70 С или около 1 час. Оставете месото да почине около 10 минути, обвито с алуминиево фолио. Махат се връзките.
Чесънът, без да се обелва и се изпържва на средна температура в зехтина. Месото се нарязва на тънки филийки върху, които се полива чеснов зехтин и изпърженият чесън.

Re: Готварски рецепти

21 Фев 2012, 12:47

Билтонг супа

* 125 г масло
* 2 кубчета телешки бульон
* 1/2 с.л. черен пипер
* 1/2 с.л. кориандър
* 1 ч.ч. брашно
* 2 ч.ч. прясно мляко
* 2 л. вода
* 1 ч.ч. чедър
* 1 с.л. сметана
* 100 г синьо сирене
* 200 г пастърма
* крутони

Време за приготвяне:
20 минути

Маслото (125 г) се разтопява в съд на котлона. В него се натрошават кубчетата телешки бульон (2 кубчета) и се добавят подправките. Изсипва се брашното (1 ч.ч.) и се разбърква. Налива се прясното мляко (2 ч.ч.) постепенно, а след това и горещата вода (2 л.) при непрекъснато разбъркване. Оставя се да заври и огънят се намалява. След като поври 5-10 минути, се снема от котлона и в нея се изсипва настърганият на едрото ренде чедър (1 ч.ч.) и половината от пастърмата. Супата не се връща на котлона, а се държи топла до поднасянето. Изсипва се в голям супник. В отделна купа се подготвя разбитата сметана, която се добавя в нея по желание. В супата се слага и останалата половина от пастърмата и се поръсва с настъргано синьо сирене (100 г). Сервира се с крутони.
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7