Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене
Правила на форума
Добави отговор

Re: Как се променят калориите на различните продукти, когато се преработят?

20 Апр 2015, 11:49

Monika_Spasova написа:Е логично е, че ако храната е пържена, тя освен собствените си мазнини поема и странични и разбира се стара вредна. :) Мисля, че при печенето на месото е същото - все по някое време започва да се пържи в собствените си мазнини. Единствено за зеленчуците не мисля, че има някаква разлика дали са печени или варени. Пърженето тотално отпада като вариант. ;)

Печеното месо няма нищо вредно. За първи път чувам някой да го твърди :shock:
За зеленчуците - напротив. Най-полезни са в суров вид. Обработката им води до загуба на полезни съставки...

20 Апр 2015, 12:02

annamaria написа:
Monika_Spasova написа:Е логично е, че ако храната е пържена, тя освен собствените си мазнини поема и странични и разбира се стара вредна. :) Мисля, че при печенето на месото е същото - все по някое време започва да се пържи в собствените си мазнини. Единствено за зеленчуците не мисля, че има някаква разлика дали са печени или варени. Пърженето тотално отпада като вариант. ;)

За зеленчуците - напротив. Най-полезни са в суров вид. Обработката им води до загуба на полезни съставки...

Но пък скоро чух друго, че зеленчуците трябвало леко да са сварени на пара, тъй като това, че са толкова твърди пречело за преработването им в организма!

20 Апр 2015, 12:10

Със сигурност се променят, но ако се осланяме само на това надали ще намерим нещо много вкусно за ядене накрая :)

20 Апр 2015, 15:01

MerryPop написа:
annamaria написа:

Но пък скоро чух друго, че зеленчуците трябвало леко да са сварени на пара, тъй като това, че са толкова твърди пречело за преработването им в организма!

Това може би в случай, че имаш проблемен стомах :?

20 Апр 2015, 16:07

Мисля, че много зависи от зеленчуците също така, все пак са полезни сурови, но това не означава, че задължително трябва да ги хрупаме така. :)

21 Апр 2015, 16:33

Mon_ton написа:Мисля, че много зависи от зеленчуците също така, все пак са полезни сурови, но това не означава, че задължително трябва да ги хрупаме така. :)

Да, разбира се :) Просто при термичната обработка се загубват ценни съставки. Не става въпрос, че стават вредни ;)

23 Апр 2015, 16:29

Ама, когато се готви на пара нищо не се губи, така че не се притеснявайте, а и става доста по-бързо!

23 Апр 2015, 16:54

julianne написа:Ама, когато се готви на пара нищо не се губи, така че не се притеснявайте, а и става доста по-бързо!

Никога не съм готвила на пара, а много искам, ориза как се готви?

24 Апр 2015, 12:29

julianne написа:Ама, когато се готви на пара нищо не се губи, така че не се притеснявайте, а и става доста по-бързо!

Губи се, как да не се губи. Просто най-малко.

24 Апр 2015, 13:04

annamaria написа:Печеното месо няма нищо вредно. За първи път чувам някой да го твърди :shock:

Говори на морковите и на гъбите ;))) Те са прост пример, че някои зеленчуци е по-добре да бъдат готвени ;)
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4