Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене
Правила на форума
Добави отговор

Re: Как се променят калориите на различните продукти, когато се преработят?

20 Апр 2015, 11:49

Monika_Spasova написа:Е логично е, че ако храната е пържена, тя освен собствените си мазнини поема и странични и разбира се стара вредна. :) Мисля, че при печенето на месото е същото - все по някое време започва да се пържи в собствените си мазнини. Единствено за зеленчуците не мисля, че има някаква разлика дали са печени или варени. Пърженето тотално отпада като вариант. ;)

Печеното месо няма нищо вредно. За първи път чувам някой да го твърди :shock:
За зеленчуците - напротив. Най-полезни са в суров вид. Обработката им води до загуба на полезни съставки...

Re: Как се променят калориите на различните продукти, когато се преработят?

20 Апр 2015, 12:02

annamaria написа:
Monika_Spasova написа:Е логично е, че ако храната е пържена, тя освен собствените си мазнини поема и странични и разбира се стара вредна. :) Мисля, че при печенето на месото е същото - все по някое време започва да се пържи в собствените си мазнини. Единствено за зеленчуците не мисля, че има някаква разлика дали са печени или варени. Пърженето тотално отпада като вариант. ;)

Печеното месо няма нищо вредно. За първи път чувам някой да го твърди :shock:
За зеленчуците - напротив. Най-полезни са в суров вид. Обработката им води до загуба на полезни съставки...

Но пък скоро чух друго, че зеленчуците трябвало леко да са сварени на пара, тъй като това, че са толкова твърди пречело за преработването им в организма!

Re: Как се променят калориите на различните продукти, когато се преработят?

20 Апр 2015, 12:10

Със сигурност се променят, но ако се осланяме само на това надали ще намерим нещо много вкусно за ядене накрая :)

Re: Как се променят калориите на различните продукти, когато се преработят?

20 Апр 2015, 15:01

MerryPop написа:
annamaria написа:
Monika_Spasova написа:Е логично е, че ако храната е пържена, тя освен собствените си мазнини поема и странични и разбира се стара вредна. :) Мисля, че при печенето на месото е същото - все по някое време започва да се пържи в собствените си мазнини. Единствено за зеленчуците не мисля, че има някаква разлика дали са печени или варени. Пърженето тотално отпада като вариант. ;)

Печеното месо няма нищо вредно. За първи път чувам някой да го твърди :shock:
За зеленчуците - напротив. Най-полезни са в суров вид. Обработката им води до загуба на полезни съставки...

Но пък скоро чух друго, че зеленчуците трябвало леко да са сварени на пара, тъй като това, че са толкова твърди пречело за преработването им в организма!

Това може би в случай, че имаш проблемен стомах :?

Re: Как се променят калориите на различните продукти, когато се преработят?

20 Апр 2015, 16:07

Мисля, че много зависи от зеленчуците също така, все пак са полезни сурови, но това не означава, че задължително трябва да ги хрупаме така. :)

Re: Как се променят калориите на различните продукти, когато се преработят?

21 Апр 2015, 16:33

Mon_ton написа:Мисля, че много зависи от зеленчуците също така, все пак са полезни сурови, но това не означава, че задължително трябва да ги хрупаме така. :)

Да, разбира се :) Просто при термичната обработка се загубват ценни съставки. Не става въпрос, че стават вредни ;)

Re: Как се променят калориите на различните продукти, когато се преработят?

23 Апр 2015, 16:29

Ама, когато се готви на пара нищо не се губи, така че не се притеснявайте, а и става доста по-бързо!

Re: Как се променят калориите на различните продукти, когато се преработят?

23 Апр 2015, 16:54

julianne написа:Ама, когато се готви на пара нищо не се губи, така че не се притеснявайте, а и става доста по-бързо!

Никога не съм готвила на пара, а много искам, ориза как се готви?

Re: Как се променят калориите на различните продукти, когато се преработят?

24 Апр 2015, 12:29

julianne написа:Ама, когато се готви на пара нищо не се губи, така че не се притеснявайте, а и става доста по-бързо!

Губи се, как да не се губи. Просто най-малко.

Re: Как се променят калориите на различните продукти, когато се преработят?

24 Апр 2015, 13:04

annamaria написа:Печеното месо няма нищо вредно. За първи път чувам някой да го твърди :shock:
За зеленчуците - напротив. Най-полезни са в суров вид. Обработката им води до загуба на полезни съставки...

Говори на морковите и на гъбите ;))) Те са прост пример, че някои зеленчуци е по-добре да бъдат готвени ;)
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4