Раздразнена кожа около илеостома

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Re: Раздразнена кожа около илеостома

Мнениеот Теди29 » 28 Яну 2016, 02:08

Може ли да ми кажете кои фирми предлагат тези торбички за хлътнали стоми. Или поне да споделите впечатления кои торбички залепват най-добре при разранена кожа. На майка ми й осттават 2-3 седмици до прибирането на стомата, но кожата вече е изключително разранена и трудно се задържа торбичка. Също, ако имате съвет за свалянето на торбичката-как да бъде по-щадящо с оглед честите смени ( в момента използваме кафявите кърпички на Convatec и техните колектори номер 159, ако не се лъжа).
Теди29
 
Мнения: 1
Регистриран на: 28 Яну 2016, 01:55

Re: Раздразнена кожа около илеостома

Мнениеот viknun » 04 Фев 2018, 19:50

Здравейте,

Имам доста консумативи за стомирани пациенти,който съм закупила допълнително от Англия и от които нямам нужда вече-специални плочки за уплътняване,спрей за отлепване на стомата и много двукомпонентни торбички.
Желая да ги оредложа на за няква символична цена.
Моля ако имате интерес пишете на viknun@hotmail.com
viknun
 
Мнения: 1
Регистриран на: 04 Фев 2018, 19:41

Re: Раздразнена кожа около илеостома

Мнениеот dananieva » 07 Ное 2019, 17:13

Здравейте, майка ми е стомирана от над 20години вече. Като цяло е свикнала и нямаше проблем, докато наскоро не разбра,че торбичките които ползваше (еднокомпонентни с отвор Coloplast 6300) са спрени от производство и новите, които и дадоха да пробва се разлепват много бързо и въобще не са и удобни. Въпроса ми е някой има ли изостанали от тези торбички, които не му трябват и би ни дал/продал, за да удължим периода, в който тя ще ползва нещо познато и сигурно. Благодаря предварително.
Ако някой има такива торбички, може да се свърже с мен на тел.0883306716 или мейл: dananieva@gmail.com
Прикачени файлове
2554289.jpeg
Coloplast 6300
2554289.jpeg (20.32 KiB) Прегледано 1351 пъти
dananieva
 
Мнения: 1
Регистриран на: 07 Ное 2019, 17:04

Re: Раздразнена кожа около илеостома

Мнениеот Katia000 » 21 Дек 2019, 02:38

Здравейте, пиша тук за да споделя опита си свързан с поддръжка на стома. По конкретно с илеостома. Най-важното при нея е да се пази мястото около стомата сухо и да не стига излизащото от самия отвор на стомата до кожата и да я облива! Аз използвах еднокомпонентни торбички. Има различни видове на различни фирми - Coloplast, Convatec,Ka-M медикал( който продават продуктите на Salts Healthcare ), като фирмите имат офиси по градовете, от които можете да купувате консумативити. При сменяне на различните разновидности ще разберете, коя е най-подходяща и се задържа най-продължително на кожата ви.
За процедурата по смяната се нуждаете от: сешоар, торбичка на която предварително изрязвате отвор, който трябва да е по очертанията на стомата. В НИКАКАВ СЛУЧАЙ ДА НЕ Е ПО ГОЛЯМ, ЗАЩОТО ЧРЕВНОСЪДЪРЖИМОТО ЩЕ ОТИДЕ ПО КОЖАТА И ЩЕ СТАНЕ РАЗДРАЗВАНЕ, КОЕТО МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ И ДО РАНИ. Най-добре е да премерите размера на дупката дирекно върху стомата и да си знаете какъв е, така че всеки път да си я режете предварително. Също така е добре да имате в предвид, че с времето размера на стомата обикновенно леко се свива и е добре да нагаждате отвора на торбичката по нея. Ако ви е трудно да лепите торбичката си сами и някои ви помага за това, е най-добре да изрежете, платнената част, която е въху найлоновата част на торбичката за да се вижда как я слага и по лесно да се прицелва като ви я залепя (сякаш я нанизва върху стомата ви), но без да се наранява найлоновата част. В началото може да е трудно, но като придобиете повече опит ще започнете да си я лепите и сами. Нужни са ви още и кърпични за по-лесно разлепване и кърпички за по-лесно залепване (аз използвах кърпичките на фирма Convatec: червените са за отлепване, а зелените за залепване), малки марли или хартия.
Най-добре е смяната да се прави сутрин на гладно. След като сте станали от сън, си взимате душ, като преди това си сваляте торбичката. Леко разлепяте горния край на торбичката и почвате да намазвате тази част, която все още е залепена за кожата с червената кърпичка. От мазната кърпичка лепилото се отлепя много лесно от кожата и торбичката пада почти от самосебе си. В никакъв случай не се мъчете да махате без такава кърпичка за отлепяне!!!Изключително трудно и болезнено е, а и ще нараните кожата си. След това се изкъпване като накрая свършвате с поливане на стомата и когато излезете от банята ще има един период, който понякога е по-кратък, понякога по-дълъг, в който нищо не тече. Тогава е момента да се заемете с поставянето на торбичката. Можете да го направите прави или легнали. Потупвате с хавлия кожата около стомата, но без търкане, а само попиване. След това леко със сешоар обдухвате за да изсъхне добре кожата. Намазвате с кръгови движения кожата около стомата с кърпичката за залепване, която ще спомогне за по-доброто залепване на торбичката. След това отлепяте целофана върху лепящата част на торбичката(но без да я докосвате с пръсти) и със сешоара я стопляте за няколко секунди (за по-добро залепяне) и я залепяте точно по очертанията на стомата( като предварително трябва да сте затворили долната част на торбичката, която е за изпразването й). Има различни клипчета в Youtube, в които хора нагледно показват как се поставя. Ако по време на процедурата стомата потече трябва да я забършете без да стига до кожата. Когато стомата е стандартна(на около сантиметър изпъкнала над кожата може да я обвиете леко със хартията и така да избегнете потичане), а ако е вдлъбната( под нивото на кожата) е най-добре да сте легнали и предварително да си навиете от най-малките марлички на руло и когато потече от стомата слагате марличката на малко рулце върху нея и тя попива и взимате това което е излязло с нея( понякога излиза малко повече и се налага по-вързо да сменяте наколко марлички за да избегнете да стигне до кожата). Когато течността е върху розовата част на стомата няма проблем, проблем е като стигне до кожата, защото буквално я гори. Ако докато правите процедурата изтървете течността върху кожата, трябва да влезете пак да се изкъпете за да се почисти добре мястото и да започнете отначало. Забелязала съм също така, че колкото е по спокоен човек докато прави това, толкова по-малко тече. А ако сме притеснени се случва точно обратното.
Ако сте с изпъкнала напред стома може би ще ви е по удобно да сте прави, но ако сте със стома на нивото на кожата или вдлъбната ще е по-добре да легнете, освен ако не се справите бързо и не залепите торбата докато сте прави преди да е текнало.Трябва да видите кое на вас ще ви е по-удобно.
Това е начинът за сменяне на торбичка, ако всичко е наред с кожата около стомата. Правите го през ден или два, в зависимост от това, колко издържа торбата залепена за кожата ви. Ако лесно се разлепя е добре да сменяте през ден, за да може да не се стига до там да се разлепя сама. Когато се разлепи сама протича или започва да ви пари и щипе. Това е знак че трябва да смените торбата, защото течността е стигнала кожата ви и е станал джоб. Не трябва да стоите дълго така, защото така става разраняването. Ако се случи през деня да се разлепи сменянето трябва да стане по-бързо от обикновенно, защото тогава тече повече, особенно ако сте яли скоро. Тогава правите същата процедура, но може да пропуснете сешоара и кърпичката за по-добро залепване, за да стане максимално бързо и да се избегне потичането по кожата. Идеалният вариант е торбата да стои максимално дълго и да не пада от самосебе си, за да не отива чревносъдържимото по кожата.
АКО КОЖАТА Е РАЗРАНЕНА: До там се стига, когато тече често чревносъдържимо по кожата около стомата, обикновенно когато дупката около стомата е била изрязана много голяма. Когато ви се случи това трябва да правите следното: Правите същата процедура за смяна на торбата, но разранените места се поръсват с Пудра Орахезив на фирма Конватек(ConvaTec), като изключително важно е докато правите това да сложите марличка на отвора на стомата, защото ако попадне пудра върху отвора й може да се запуши. Като държите върху отвора марличката ( най-удобно е на руло като розичка, защото ако почне да излиза нещо от стомата то се поема вътре в дупката на розичката и можете бързо да го вземете) поръсвате с пудрата разранените места и с пръст я размазвате или ако друг ви прави процедурата може да духне за да падне излишната пудра. След това мажете с кърпичката за лесно залепване останалата кожа и можете да тупнете с нея и върху местата с пудрата и продължавате със залепването.
Ако кожата ви е много разранена, като се изкъпете лягате и намазвате разраненото място с крем за заздравяване на рани( аз използвах този iLEX Skin Protectant (сайт: http://www.ilexhealthproducts.com ) който е купен от Америка и използвах най-голямата опаковка от 227г. Ако успеете да си го набавите( да го купи човек, който живее там и да ви го прати) е добър за заздравяване на рани от мицерация и подсичане на бебета. Ползва се по следния начин: мажете върху раната, няколко минути след това с пръсти мажете върху него обикновен вазелин, от тези които са в кутийките, защото иначе се втвърдява и не може да се махне. Стоите така около час, после избърсвате с марличка. Прави се докато се пооправи кожата. След няколко мазания се вижда как започва да се появява нов слой белезникава кожа върху раната. Торбата пада по-бързо от него, но когато има големи рани трябва да заздравеят, защото те също пречат торбата да се залепи за дълго. Ако не успеете да се сдобиете с този крем, предполагам, че и друг ще свърши работа, но важното е докато е намазано мястото да се попречи на излизащата течност да стига до кожата(с марлички)) Като сте намазали крема престоявате с него колкото можете повече(час или два) като през това време или вие или ваш близък се грижите стомата да не потича върху кожата като поставяте марлички и ги сменяте постоянно, ако тече повече (но така че изобщо да не отива течността към кожата). След това с марличка избърсвате леко крема без да търкате, поръсвате болното място с пудрата , намазвате здравата част с кърпичката за залепване и лепите торбата. Ако кожата ви е много разранена имайте в предвид, че торбата се разлепва много често, защото лепилото не може да хване върху раната и става като омагьосан кръг, защото се разранява постоянно. Тогава трявба да се стремите, когато се разлепя през деня да постоявате намазани с крема, за да може малко помалко кожата да се възстанови. Най добре да го правите сутрин на гладно. Ако е много разранено и се отлепя постоянно, няколко пъти на ден отново се стремете да мажете с крема за заздравяване. Когато през нощта се разлепя, е най-добре след като се изкъпете да наръсите разраненото място с пудра, здравото да намажете с кърпата за залепване и да залепяте торбата. След това лягате да спите, защото през нощта по трудно се правят процедурите с мазането на кожата и пазенето да не потече върху нея. С търпение и постоянство кожата малко по малко се възстановява и торбата се задържа на нея все по-дълго. Използвайте времето, в което торбата е залепена да се разхождате, било то и у дома, защото проблемите със стомата обикновенно водят до залежаване, което също е опасно. Това е моят опит, надявам се да бъда полезна на всички, които имат нужда. :heartbeating:
Katia000
 
Мнения: 2
Регистриран на: 21 Дек 2019, 02:36

Re: Раздразнена кожа около илеостома

Мнениеот Katia000 » 21 Дек 2019, 03:13

Също да добавя към информацията си, че като се залепи торбата се прокарват пръсти в кръгови движения по частта, която залепва за кожата с цел да се залепи по добре и се притиска няколко минути плочката за залепването към кожата с ръце.
Katia000
 
Мнения: 2
Регистриран на: 21 Дек 2019, 02:36

Re: Раздразнена кожа около илеостома

Мнениеот Vasila » 09 Мар 2020, 14:13

Здравейте, прочетох всички мнения и съвети и, уверявам ви, спазвам всички тези неща (обслужвам стомата на майка ми). Но все едно, има кратки периоди, в които торбичките се задържат и ги сменяме планово през ден, но като почнат да се разлепят, обезумяваме. Да, грижим се за кожата, но така или иначе, тя в определен момент пак се разранява. Тъкмо стане идеална и пак се разранява. Отчаянието ми е голямо. От една седмица сменяме непрекъснато, тичам от работа и т. н., майка ми плаче, нервите ни са разбити - не е живот това. Не знам какво не правя както трябва и още какво мога да науча, но се надявам да има какво. С една дума - SOS! Благодаря!
Vasila
 
Мнения: 5
Регистриран на: 29 Мар 2017, 11:10

Re: Раздразнена кожа около илеостома

Мнениеот Vanq10 » 09 Апр 2020, 13:25

Здравейте на всички. И моята майка е с временно изведена илеостома от около месец. Кожата около стомата беше ужасно раздразнена, постоянно сълзеше. Седмица и малко тя изкара с отворена стома, без торбичка. Трудна мисия. Денонощно попиваше чревното съдържимо с тампончета, които правихме. Постоянно атакувахме кожата с кремове за възстановяване на кожата. Крем Спасител, Витасин , Пронтозан разтвор. Сякаш най-бързо се повлия от Крем Спасител. Кожата се повъзстанови като цяло, сега е зачервено само малка част, тъй като започнахме да залепяме торбички, но явно си намира джобче и изтича. Трябва явно да зарасне напълно. В момента ползваме двукомпонента система на SALTS HEALTHCARE /плочка + сменяема торбичка/. Все още не сме сменяли само торбичка, тъй като има изтичане и сменяме цялата система. Поръчах и спрей за отлепяне на плочката и кърпички със защитен филм от същата фирма. Проблемът, при който ми се струва, че има изтичане освен зачервената кожа е и ХЛЪТНАЛА стома. Някой дали е имал този проблем и как да действаме с него. Днес
поръчах едни фиксатори пак на SALTS HEALTHCARE, представляват нещо като каналче за изтичане. Дали някой е ползвал подобни неща или други продукти, ще съм благодарна да сподели.
А иначе цялата ситуация повлиява на нервите/раздразнителност, отчаяние/. Майка все се притеснява да не се отлепи и не смее много много да се движи.
Имам и друг въпрос относно храненето. След като я изписаха от болницата се хранеше, имаше апетит. Но след това към днес няма апетит яде насила, отпаднало й е. Как да възбудим апетита, какво да яде, тъй като трябва да се яви на онко комисия, а от там може би и лечение и после и операция за връщане на червото. Моля, за съвети и ако някой е минал през това/той или близък/нека да сподели! Нека си помогнем един на друг :smile: Бъдете здрави!
Vanq10
 
Мнения: 1
Регистриран на: 09 Апр 2020, 12:36

Re: Раздразнена кожа около илеостома

Мнениеот Мирена.Бурлакова » 06 Юни 2020, 08:42

Здравейте на всички ! Направих група във фейсбук коло-илео стома .Ще се радвам ако се присъедините в нея и всички заедно си помагаме и обменяме опит .Мъжът ми е от 18 год с илеостома ,проблемите с кожата около стомата са ежедневие при него .Затова ви моля да се обединим и да си бъдем полезни взаимно!Лек и успешен ден от мен !
Мирена.Бурлакова
 
Мнения: 2
Регистриран на: 06 Юни 2020, 08:24

Re: Раздразнена кожа около илеостома

Мнениеот Мирена.Бурлакова » 09 Юни 2020, 12:28

Мирена.Бурлакова написа:Здравейте на всички ! Направих група във фейсбук Грижа за коло-илеостома .Ще се радвам ако се присъедините в нея и всички заедно си помагаме и обменяме опит .Мъжът ми е от 18 год с илеостома ,проблемите с кожата около стомата са ежедневие при него .Затова ви моля да се обединим и да си бъдем полезни взаимно!Лек и успешен ден от мен !
Мирена.Бурлакова
 
Мнения: 2
Регистриран на: 06 Юни 2020, 08:24

Re: Раздразнена кожа около илеостома

Мнениеот Цветан Топалов » 20 Ное 2023, 12:53

Мирена.Бурлакова написа:
Мирена.Бурлакова написа:Здравейте на всички ! Направих група във фейсбук Грижа за коло-илеостома .Ще се радвам ако се присъедините в нея и всички заедно си помагаме и обменяме опит .Мъжът ми е от 18 год с илеостома ,проблемите с кожата около стомата са ежедневие при него .Затова ви моля да се обединим и да си бъдем полезни взаимно!Лек и успешен ден от мен !

Здравейте може ли име на групата във ФБ ?
Цветан Топалов
 
Мнения: 1
Регистриран на: 20 Ное 2023, 12:48

Предишна

Назад към Общи здравни теми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron