Раздразнена кожа около илеостома

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Раздразнена кожа около илеостома

Мнениеот Николай Венев » 24 Май 2015, 19:41

Здравейте, след операция на дебелото черво съм с еднокомпонентна илеостомна торбичка. Постепенно кожата от долната страна на стомата се раздразни, силно зачервена е и колкото и да я обгрижвам с кремове, пасти и т.н. положението не се подобрява. Торбичката трудно се залепва, раздразненото място е болезнено. Ако залепя торбичката върху това място тя се отлепя и образува джоб, който се пълни с изхвърляното от червото и е постоянно замърсено.Сега изрязвам по-голям отвор , така че зачервеното място да остане открито, но пак ме дразни и е болезнено, макар че при всяко изпразване на торбичката я промивам обилно с вода. Моля за съвет как да се справя със ситуацията.Благодаря!
Николай Венев
 
Мнения: 1
Регистриран на: 24 Май 2015, 19:15

Re: Раздразнена кожа около илеостома

Мнениеот FramarLekari » 25 Май 2015, 14:03

Николай Венев написа:Здравейте, след операция на дебелото черво съм с еднокомпонентна илеостомна торбичка. Постепенно кожата от долната страна на стомата се раздразни, силно зачервена е и колкото и да я обгрижвам с кремове, пасти и т.н. положението не се подобрява. Торбичката трудно се залепва, раздразненото място е болезнено. Ако залепя торбичката върху това място тя се отлепя и образува джоб, който се пълни с изхвърляното от червото и е постоянно замърсено.Сега изрязвам по-голям отвор , така че зачервеното място да остане открито, но пак ме дразни и е болезнено, макар че при всяко изпразване на торбичката я промивам обилно с вода. Моля за съвет как да се справя със ситуацията.Благодаря!


Здравейте, Николай Венев!

Препоръчваме Ви да се консултирате с лекуващия си лекар, който след преглед ще може да Ви даде подходящи насоки!

С уважение,
Фрамар
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Раздразнена кожа около илеостома

Мнениеот natalimadrid » 10 Юни 2015, 23:34

Ники здравей,Преди 7години бях също с илеостома. Купи си от аптеката крем A-derma epitheliale A.H!След като махнеш старата торбичка почистваш около стомата само с пивоварите, намазваш от крема и го наливаш докато попие, не е мазен и попива бързо! Остави да диша кожата поне 5-10 минути! Забрави за ценовите пасти и мазила къде ги препоръчват от фирмите с торбички! Аз бях 4месеца с торбичка, разлепяха ми се чак на 5-6 ден,този крем ме спаси!!! Само риванол и като изсъхне кожата слагаш крем, този крем е за заздравяване външния слой на кожата, понеже има разновидности за това ти писах че трябва да е EPITHELIALE A.H!!!Надявам се да съм ти била от полза.
natalimadrid
 
Мнения: 2
Регистриран на: 10 Юни 2015, 23:14

Re: Раздразнена кожа около илеостома

Мнениеот natalimadrid » 10 Юни 2015, 23:42

Съжалявам, но пиша от телефона и видях че се е получило объркване... Значи, почистваш с РИВАНОЛ, след като е сухо мястото нанасяш крема и оставяш да диша колкото е възможно. Забрави за цинковите пасти и кремовете от фирмите за торбички.Казвам ти го от личен опит! Крема е малко скъпичък, но пък се слага малко и не се харчи бързо...преди 6години го бях купила да 20лева
natalimadrid
 
Мнения: 2
Регистриран на: 10 Юни 2015, 23:14

Re: Раздразнена кожа около илеостома

Мнениеот krasimirgankov » 14 Юни 2015, 08:25

Здравей!От 10 год. съм с торбичка- колостома.В началото имах такъв проблем,но спрях да използвам сапун при измиване, само с мокри кърпички.Сега много рядко се получава проблема. Използвам цинкова паста и почти не я държа отворена,тъй като кожата е чувствителна и много изнежена. Успех.
krasimirgankov
 
Мнения: 1
Регистриран на: 14 Юни 2015, 08:14

Re: Раздразнена кожа около илеостома

Мнениеот Стефан Стефанов » 26 Юни 2015, 07:58

Здравейте! От много години съм с постоянна илеостома и имах подобен проблем.
Нещата много се подобриха, след като започнах да използвам двукомпонентни системи (плочка и торбичка).
По принцип при илеостоми еднокомпонентните не са подходящи.
Много добър ефект имат и кремове, които създават защитен филм върху кожата (например "Barrier" крем на Coloplast).
След намазване се оставя примерно половин минута, след което се избърсва добре. После се маже с друга паста за запълване на неравности и се залепя плочката. Налага се смяна на 5-7 дни.
Стефан Стефанов
 
Мнения: 1
Регистриран на: 26 Юни 2015, 07:45

Re: Раздразнена кожа около илеостома

Мнениеот Златарев » 17 Юли 2015, 20:05

Николай Венев,
до май 2015 бях също с илеостома, а преди това, от януари 2013 до юни 2014 бях с колостома в ляво.
И други хора са описали начини за справяне с тази ситуация.
При мен илеостомата не даваше никакви подобни проблеми, но колостомата - да и то много често.
Причина беше хлътнала стома, образуваща улей от страни и надолу, пречеща на базовата плочка да залепва адекватно. Случвало ми се е няколко пъти плочката да се разлепва до 5 пъти на ден, кожата ставаше кървава рана, болеше ужасно. Изпитвах ужас да изляза навън, защото нямах никаква сигурност, че няма да ме "изненада" някъде по път. Това беше премахнато заедно със самата колостома.
Освен посочените съвети за справяне посредством протективни хидрофобни кремове, при мен помогна т.нар. паста за базова плочка, която паста си е лепило за плочка и кожа, и е специфична за всеки производител на колостомни продукти - ако торбичката и плочката са на Колопласт, пастата трябва да е също на Колопласт.

При мен помогна, както и други са го посочили, употребата на двукомпонентна торбичка, при която базовата плочка стои 3-5 дена, ако може и повече, залепена за кожата с пастата (всъщност лепилото), а се сменя само прикачваната торбичка, която може да се изпразва неколкократно. Има самозалепващ се изход за навиване, подобно на маншета на апарат за кръвно налягане и е много по-удобна и хигиенична от примитивното и течащо затваряне "с клечки". От октомври 2014 трябва да има внос и унас на такива торбички.

Важното при мен беше:
1. Изрязване на плочката точно по стомата (оставянето на непокрита кожа засилва кожното дразнене и възпаление, и боли много).
2. Залепване на базовата плочка с пастата (лепилото) и оставяне най-малко 3 дена, ако може дори 4-5. Самата торбичка се сменя на 2 (3) дена и не влияе изобщо на възпаленото място.
Основното тук е, че екзематизираната кожа заздравяваше при мен "под лепило", без болки и без никакви последствия. Чувствах се "като новороден". След сваляне на плочката след 3-5 дена раните изчезваха.
Освен това си спестявах лежането за 10-15 минути без торбичка, което иначе увеличаваше риска от замърсяване от "бълващата" колостома.
"Зарастване под лепило" - това ме спаси!
Но е редно да се направи преглед от лекаря-оператор или поне от стома-сестра за изключване на такова хлътване или други късни усложнения на стомата! Тогава трябва да се коригира стомата...
(При мен първата, неудачна стома беше направена извън България...)
Успех!
Златарев
 
Мнения: 2
Регистриран на: 17 Юли 2015, 19:34

Re: Раздразнена кожа около илеостома

Мнениеот Златарев » 18 Юли 2015, 19:26

Допълнение:

Ако наистина стомата е хлътнала, може да се опита с базова плочка с форма на пресечен конус - с връх насочен към тялото. Размерът на изрязания отвор трябва да е точно по обиколката на червото, така че плочката да не оставя открита кожа за контакт със секретите.
Има и още една опция - върху плоска базова плочка може да се залепи само напасващ (адаптационен) конус, който се третира по същия начин, описан по-долу.

По залепващата повърхност се изстисква един кръг от пастата (лепилото), нищо че тази повърхност си има лепило.
Следва леко до умерено притискане са около 3 минути (може и повече). Лепилото само се разпределя равномерно.
По-добре притискането да става при сглобена за базовата плочка торбичка, за да не изтичат навън секрети.

Успех!
Златарев
 
Мнения: 2
Регистриран на: 17 Юли 2015, 19:34

Re: Раздразнена кожа около илеостома

Мнениеот Надежда V » 16 Сеп 2015, 16:36

Имаме същия проблем вкъщи. Четох, питах препатили, гледах видеа.
И реших да обобщя всичко важно по въпроса в своя блог, който създадох за целта:
https://radanovo.wordpress.com/2015/09/14/%D0%B2-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-2015-%D0%B3/
Информация на български почти няма, затова съм търсила в огромните руски ресурси. Има полезни форуми със снимки и съвети на мед. лице.
Във всеки случай погледнах препоръчаният тук"чудодеен" крем и изненада видях, че той съдържа 2 вида алкохол, сода, че и глицерин отгоре на всичко! Как с лека ръка ще поставиш върху кървяща рана това, не смея да си помисля.
Надежда V
 
Мнения: 2
Регистриран на: 16 Сеп 2015, 16:28

Re: Раздразнена кожа около илеостома

Мнениеот Надежда V » 16 Сеп 2015, 17:16

Възожни причини за отлепятнето:
-не се изпразва често торбичката. Дори издуването с газове е повод за отваряне, тъй като се създава налягане вътре в торбичката. Особено нощем, при завъртане, това може да отлепи торбичката. Има торби с филтър, при тях газовете излизат сами.
-разранената кожа сълзи и пречи за стабилното залепване. Трябва да се лекува разраняването.
-напук на обясненото, първо се поставя торбата, чак след залепянето й се затваря долният й край. Ако се наруши тази последователност, торбичката се издува с въздух и понякога не може да се затопли добре с ръце. (Затоплнето е половин час)
-стомата е вдлъбната в кожна гънка - изпратете снимка в правостоящо и седнало положение на стомата, ако имате такива съмнения на мед. представител на фирмите. Ако стомата е вдлъбната, то ви трябва специална торба.
-Ако ползвате ластичен колан против херния, то може отворът на колана, да е по-малък от отвора на залепената за кожата ви площ. При усукване и завъртане това създава триене точно с ръба на залепената торба и може да се отвори точно там. Препоръчаха ми уширочаване на кръга.
Надежда V
 
Мнения: 2
Регистриран на: 16 Сеп 2015, 16:28

Следваща

Назад към Общи здравни теми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron