red_eyes написа:Трябва някой път да седна и да сметна кое излиза по-скъпо - храненето с киноа, чиа и други полезни храни или с често хапване на месо за месец. Ако и двата вида присъстват на трапезата, доста интересно ще стане

.
О, аз съм правила подобни изчисления - виж на първата страница от тази тема. В темата за киноата пък пресмятахме колко излиза порция ястие с киноа - отново излизаше по-евтино от месото. Разбира се, сравнявам с качествено месо, не с готова кайма или замразени пилешки бутчета, дошли незнайно кога от незнайно къде.
Едновременното присъствие на месо и киноа или друга суперхрана на масата според мен е неоправдано - няма смисъл от комбинация на високоенергийни и високопротеинови храни. Ако човек не е вегетарианец, може веднъж да си набави протеините от киноа и други зърнени (или бобови), а друг пък - от месо, трети път - от яйца, четвърти път - от риба. Идеята е в разнообразието, в редуването, а не в смесването на основните източници на протеини.
Постоянни трябва да бъдат на трапезата ни пресните зеленчуци, а те не са скъпи. Както и задушените, запечените във фурна и т.н.