Кога проговаря детето?

Ваксини и имунизационен календар, лекарства и добавки, козметика, симптоми и здравни проблеми, посещение при лекар

Re: Синът ми е на 2 и половинаи не говори

Мнениеот rabotnata pchela » 10 Авг 2016, 12:08

Мда, точно по тоя път сме минали. Синът ми мучеше само, от време на време. Ни мама, ни тате, нито "да", "не", "ам" не съм му чула да му излезе от устата. И така дълго време, около 2 години и половина почна да ми казва "дада". Това бях аз. Не е имал необходимост да ми говори, наистина отговарях на всички негови нужди без да се налага да прави нещо специално.
irka написа:Това няма как да стане. Колкото и да си предугаждала желанията, няма как да не си казвате нищо, все някакви въпроси сте си задавали. За да не проговори детето в такъв случай, трябва да не е чувало и една дума от никого. Няма как да стане. Дори глухонемите общуват със звуци и знаци.

Та, това Irka Има как да стане. :) И то стана, вече преди 5 години, в моя случай. Не ми казваше НИЩИЧКО. Бях решила до 3 години, ако не проговори бягаме вече на логопед и т.н. точно защото, както е казала Снежи, нямаше никакви други симптоми на аутизъм, които са доста характерни. И така, възможно е, чак се ядосах, че нямало как да стане, доообре, щом казваш. :)
Silver933, Помислете добре какво му се случва, дали не е стресиран, дали няма проблеми със слуха, може да има проблеми и с юздичката под езика и да изпитва болка, когато се опитва да говори. Може да отидете и на специалист,а ко си много неспокоен, но според мен, ако останалото ви е наред, може да почакаш до 3 години и тогава да търсите помощ. :) Но в никакъв случай не го оставяйте на това, че ще порасне.
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот puhcheto » 10 Авг 2016, 13:56

Те затова хората казват, че всяко дете е различно, но това не означава, че родителите трябва да лежат на това уше. Нещата са много индивидуални и трябва да се реагира според обстоятелствата.
Аватар
puhcheto

Мнениеот Дора.Златева » 10 Авг 2016, 17:48

Здравей,моя син също проговори късно,но сега немлъква.Аз също бях много притеснена и се посъветвах с логопед.Тя ме посъветва да спрат игрите на телефони, таблети дори анимацията и да започне занимание с ръце(конструктори,пъзели, настолни игри....т.н)
Дора.Златева

Мнениеот Fancy » 11 Авг 2016, 09:11

И после кажете, че новите технологии не вредели :wink: . По принцип момченцата наистина по-бавно проговарят, колкото и клиширано да звучи. Към 2-годишна възраст започват повече да се отпускат да говорят.
Fancy

Мнениеот Mon_ton » 11 Авг 2016, 09:19

Смятам, че всеки родител забелязва какво се случва с детето му, ако изостава в различни сфери, то не пречи една консултация. Може би жена ти твърде много се страхува да признае, че детето ви може би има проблем. Защо не поговориш с нея и не подемеш инициативата ти да го заведеш на специалист и да помагаш с обгрижването за развитието на говора му? Като види, че има безрезервната ти подкрепа и желаеш да помогнеш мисля, че ще се съгласи да идете на специалист и ще спре да се успокоява със съседските деца :wink:
Аватар
Mon_ton

Мнениеот Jully » 11 Авг 2016, 10:39

Адекватно ти е казала Снежи, че за сериозните проблеми не може да има само едно проявление. Трябва да има и друго. Ако не е имал никакви затруднения, може би не иска да говори. Помня, че посещаваше ясла, но може би ходи твърде рядко, или сте се отказали? Пускайте го по-често, спрете електронните забавления, с телевизора децата приемат всичко толкова лесно смляно, че не ги вълнува почти тяхното развитие. Опитайте се повече да говорите, да играете.
Аватар
Jully

Мнениеот iwoni » 11 Авг 2016, 11:07

Моят син на две години казваше само отделни думички като мама, баба, тати, дори не съм се замислила дали има нещо нередно. После по-трудно му беше да образува изречения, пропускаше думи, но с времето нещата се изчистиха. Четете му много, това също помага и провокира ученето на думички.
iwoni

Мнениеот silver933 » 29 Авг 2016, 15:26

Не съм се заглеждал толкова много, дали има някакви подобни проблеми, забавяния и друго. :roll: Може би би било излишно да се филмирам, но ще съм по-внимателен. Нещото, което ме притеснява е, че като малък не гукаше и не издаваше никакви звуци.
Аватар
silver933

Мнениеот rabotnata pchela » 29 Авг 2016, 16:51

Виж, сега. :) ен се шашквай толкова, изчакваш още малко, ако мислиш, че е проблем отидете на един преглед, няма да навреди, но работата е там, че трудно се намира логопед за толкова малки деца, не всички работят с бебета.
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот S_Milenska » 04 Апр 2017, 13:49

От дете до дете разликата е огромна, но ако по принцип не е имало отклонения, малко вероятно да му се случва нещо крайно. А и момчетата обикновено проговарят по-късно, все пак момчетата винаги са си по-мълчаливи, жените сме тези, които дрънкаме нон стоп и от малки това си личи. :mrgreen:
Аватар
S_Milenska

ПредишнаСледваща

Назад към Здравето на децата