Имате ли си правила за възпитание?

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Как възпитаваме децата си

Мнениеот Marianne » 12 Авг 2011, 23:10

На какво трябва да се обърне внимание във възпитанието на детето :?:

Да учим децата да имат самочувствие и да не се интересуват от мнението на другите за тях :!: :?:
Да ги научим на добрина, състрадание и че '' по- умният винаги отстъпва'' или '' щом те удрят, ще удряш и ти'' :D
Може би, че всичко се споделя на мама и тате :?: :!:
На какво вие учите или бихте научили някой ден Вашето детенце?
Аватар
Marianne

Re: За възпитанието на децата

Мнениеот Violetta » 13 Авг 2011, 11:25

Всичко е много различно, има деца и деца...Никога не трябва да губим мярката, това е...
Споделя се до едно време, а след това трябва те да ти споделят, така е.
Violetta

Мнениеот southern_sun » 16 Авг 2011, 12:41

Marianne написа:На какво трябва да се обърне внимание във възпитанието на детето :?:

Да учим децата да имат самочувствие и да не се интересуват от мнението на другите за тях :!: :?:
Да ги научим на добрина, състрадание и че '' по- умният винаги отстъпва'' или '' щом те удрят, ще удряш и ти'' :D
Може би, че всичко се споделя на мама и тате :?: :!:
На какво вие учите или бихте научили някой ден Вашето детенце?

Ще ти отговоря на всички зададени от теб въпроси:
1. Самочувствието на децата се гради от малки и се базира на уменията, който сме им предали. Докато детето е малко, ти като родител, трябва да го научиш да бъде самостоятелно, смятам, че това е една добра основа във възпитанието. Да умее да се храни само(примерно) и да се научи да си пази дрешките чисти.
2.С добре изградено мнение за себе си, детето ти няма да се влияе от мнението на останалите, но само ще се допита до приятелите и съучениците си и ще надгражда.
3. Никога не съм подкрепяла мнението, че по-умният отстъпва, бяга страхливеца, но наистина има моменти, в които е по-добре да изчакаш момент за по-добра стратегия.
4. Култовата фраза: Насилието поражда насилие! тук важи в пълна сила, но това съвсем не означава, че трябва да стоиш докато те бият. Ако няма друг вариант или да пребориш противника с думи, може да му зашлевиш един шамар.
Що се отнася до споделянето: не винаги ще ви стане приятно от това, което ще ви сподели вашето дете, но повярвайте ми по-добре е да знаете. Когато дойде момента за вземането на наистина важно решение от вашето дете, вие ще можете да му дадете адекватен съвет защото сте в течение на събитията. На това ме научи една моя ученичка, така, че понякога ние учим децата, но и те нас ;)
А най-трудния изпит е това да си родител, колкото и да си мислиш, че вървиш в правилната посока във възпитанието на детето и даваш най-добрите съвети все ще има пропуски :)
southern_sun

Мнениеот valiart » 18 Окт 2011, 21:27

Има един нов метод във възпитанието, при който няма наказания, а само естествени и логични последствия от дадена постъпка на детето. Естествените последствия идват сами, те са един вид наказание и са много по-ценни, отколкото да викате и крещите на детето в определени случаи.
Аватар
valiart

Мнениеот radowen » 15 Ное 2011, 11:44

ОК. Съгласна със southernsun, но дали в това забързано и напрегнато ежедневие успяваме да постъпваме точно така? Как да се преборим с умората и нервите след края на работния ден, че да обърнем достатъчно и спокойно внимание и на детето? На мен лично ми е трудно :oops:
radowen

Мнениеот Margo » 16 Ное 2011, 12:29

radowen написа:ОК. Съгласна със southernsun, но дали в това забързано и напрегнато ежедневие успяваме да постъпваме точно така? Как да се преборим с умората и нервите след края на работния ден, че да обърнем достатъчно и спокойно внимание и на детето? На мен лично ми е трудно :oops:

И на мен ми е много трудно, всеки иска своето и съответно ти също като жена имаш нужда от малко време за себе си. До колкото разбирам от коментарите ти във форума за сега детето ти е много малко, но сега е момента да откриете малко време само за вас двете. Създайте си ритуали и се опитайте да ги спазвате въпреки всичко!
Margo

Мнениеот radowen » 17 Ное 2011, 15:29

Margo написа:
radowen написа:ОК. Съгласна със southernsun, но дали в това забързано и напрегнато ежедневие успяваме да постъпваме точно така? Как да се преборим с умората и нервите след края на работния ден, че да обърнем достатъчно и спокойно внимание и на детето? На мен лично ми е трудно :oops:

И на мен ми е много трудно, всеки иска своето и съответно ти също като жена имаш нужда от малко време за себе си. До колкото разбирам от коментарите ти във форума за сега детето ти е много малко, но сега е момента да откриете малко време само за вас двете. Създайте си ритуали и се опитайте да ги спазвате въпреки всичко!

Благодаря за разбирането:)
Опитвам се наистина! Е, понякога нервите взимат връх, но...
radowen

При възпитанието на детето си, използвали ли сте принципи на педагози и психолози?

Мнениеот LaCoquine » 01 Авг 2014, 13:14

Вчера влязох в една книжарница и се зачетох в различни книжки за възпитаването на децата. Направи ми впечатление авторката, понеже зная за нея, че създадени от нея програми се прилагат във възпитанието на много деца в европейски училища.

Щастлива съм, че по описанието бях изпълнила повечето от препоръките й, от друга страна как някой ще ти каже как да възпитаваш детето си, при положение, че всяко дете е различно със свой характер.

Интересно ми е дали има майки, които да са използвали принципи създадени от педагози и психолози, по които са възпитавали децата си и как са им повлияли?
Предполагам не всички препоръки и прилагането им би въздействало еднакво на различните деца? А вие от тях ли сте?
LaCoquine

Re: При възпитанието на детето си, използвали ли сте принципи на педагози и психолози?

Мнениеот maminka » 01 Авг 2014, 13:21

Да, всъщност преди да родя изчетох доста книги и съм препрочитала в трудни моменти, а те не бяха никак малко! Смятам, че наистина ми помогнаха принципите, които са синтезирали психолозите работили по книгите, които изчетох и смятам съм ги възпитала по правилен начин.
maminka

Re: При възпитанието на детето си, използвали ли сте принципи на педагози и психолози?

Мнениеот Sophia.G » 01 Авг 2014, 13:47

Смята се, че Мария Монтесори е препоръчителна за деца с проблеми в общуването. Примерно аутисти. Същевременно е и добър бизнес модел за франчайз, популярен по целия свят.
Sophia.G

Следваща

Назад към Възпитание, грижа и съвети