Ще доживея ли до пенсия - проблемите на българските пенсионери

Вашите права, социална политика и законодателство. Никой от нас не е безгласна буква.

Ще доживея ли до пенсия - проблемите на българските пенсионери

Мнениеот николаев » 02 Окт 2014, 10:34

В България пенсионната възраст за 2025 година е:
За мъжете: 64 години и 8 месеца
За жените: 62 години и 4 месеца
Възрастта за пенсиониране в България се увеличава постепенно всяка година, с цел да се достигне до изравняване на пенсионната възраст за мъжете и жените в бъдеще. Много българи смятат, че няма да доживеят до пенсия.
За 2037 година се планира да се изравнят мъже и жени с възраст за пенсиониране 65 години и трудов стаж от 37 години за жените и 40 години за мъжете.
Всъщност, как живеят българските пенсионери? Какви са проблемите им, за да не излизат с приятелите си от младини или да намерят свой приятелски кръг, който би им паснал по-добре :? Защо социалните контакти на българските пенсионери се свеждат до това да се обадят на децата и внуците си :? Стигат ли им пенсиите? Не се ли пенсионираме грохнали и болни?
:arrow: Как да получа персонален код ПИК от НАП
:arrow: Ще разчитате ли на пенсията като остареете?
:arrow: Всичко за пенсиите в раздел Социални дейности във framar.bg
николаев

Re: Изключваме размера на пенсиите, какви са проблемите на българските пенсионери, според вас?

Мнениеот ramimni » 02 Окт 2014, 10:40

Имам примерите пред себе си, баща ми взима висока пенсия, понеже беше военен, но предпочита да не прави нищо по цял ден, пред това да излезе в парка или със стари приятели. :evil: Докато майка ми е по-различна, може и да свари някой казан с лютеница в апартамента, :mrgreen: :mrgreen: но пък след това ще излезе на кафенце, я с приятелка, я с мен.
Наистина много зависи от съзнанието и от това, до колко са податливи хората на промени, така че да възприемат дори и малка част от това, което виждат като начин на поведение от децата си. Е, българските пенсионери са податливи на всичко друго, но не и на това, което споменах, така излиза! :evil:
ramimni

Re: Изключваме размера на пенсиите, какви са проблемите на българските пенсионери, според вас?

Мнениеот LaCoquine » 03 Окт 2014, 10:36

До някъде е така, но не може никой да отрече, че всеобщия проблем са пенсиите, докато не се реши той, трудно би се променило и съзнанието, все пак човек на първо място трябва да се почувства сигурен дали ще може да вечеря, преди да излезе на кафе с приятелки, нали :?
LaCoquine

Мнениеот Pipilota » 14 Ное 2014, 14:58

Нашите пенсионери са свикнали да живеят за хорското мнение, а това определено е напрягащо,но как да обясниш на някой,че така само и единствено напряга себе си. Разбира се финансовата част е много важна, все пак битието определя съзнанието, хората не могат да бъдат щастливи, докато се чудят от кое да се лишат, храната, лекарството или тока, и като сложим децата пръснати по света, те остават сами без радостта от това да бъдат със семействата си.
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Смятате ли за редно възрастта за пенсиониране да продължи да расте?

Мнениеот Nightmare » 20 Ное 2014, 14:01

С всеки път, в който направят поредната пенсионна реформа, направо настръхвам :!: Вече съм сигурна, че няма да мога да доживея пенсия!

Не зная от колко години, вече не ги броя, възрастта за пенсиониране продължава да расте, но някак си нещата не ми изглеждат така, както ги представят всъщност :!:
Не съм убедена, че на 70 или 75 ще бъда жизнена и здрава старица, както се опитват да ме убедят, по-скоро си мисля, че ако в момента нашите родители изглеждат по този начин,
pensioner.jpg
pensioner.jpg (22.38 KiB) Прегледано 5241 пъти
то за нас ме е страх да си помисля!
До кога смятате, че възрастта за пенсиониране ще продължи да расте и какво би се случило, ако скоро това не спре? :?

Всъщност едва ли има съгласни с това, но нека и аз попитам - съгласни ли сте възрастта на пенсиониране да продължи да расте? :roll:
Nightmare

Re: Смятате ли за редно възрастта за пенсиониране да продължи да расте?

Мнениеот Fancy » 20 Ное 2014, 14:08

Това е пълен абсурд, предполагам, че някой трябва да стабилизира икономиката, но защо точно нашите родители, а малко по-късно и ние самите трябва да страдаме и да се борим за нещо, което ни е изоставило, ами няма как да я стабилизираме тази икономика и как да доживеем пенсия с това темпо :!:
Fancy

Мнениеот mangusta » 26 Ное 2014, 15:34

Не мога да си представя, ако това се случи до къде ще я докараме, всъщност имам няколко идеи, просто няма да има пенсионери, тъй като ще са ги уморили от бачкане или ще има огромна безработица, тъй като хора около 40 им пъхат директно CV-тата в кошчето за боклук, да не говорим за тези на 60 :!: :!:
mangusta

Мнениеот gomez123 » 27 Ное 2014, 12:00

Наистина не мога да си представя как ви виждат нещата, тези които пишат законите, те виждали ли са нашите пенсионери на по 70 години как изглеждат, никаква представа за реалността нямат тези хора :x
gomez123

Мнениеот Krum » 27 Ное 2014, 12:18

Не го смятам за редно изобщо - то по тази логика да вземат вече и пенсионерите да накарат да си изработят годините, та да са сигурни, че няма да има за кого да се грижи държавата!
Аватар
Krum

Мнениеот Anka » 08 Дек 2014, 16:58

Проблем е, че им липсва и щастие. Всичко е пари бе хора, какво друго да ги тревожи? Не могат да си починат след като са работили цял живот, а продължават да теглят тревоги над главите си!
Аватар
Anka

Следваща

Назад към Социални дейности