Локумът написа:Пич, на теб ще ти емного трудно ако тръгнеш да спазваш някакъв такъв режим. Няма как да не се повишат въглехидратите, все пак ще трябва да ядеш повече картофи,ориз, там разни зърнени храни, ама ако не се нахвърляш на филиите няма да надуеш корема. И все пак имай предвди, че бирата е постна.

Хе-хе, добро мъжко окуражаване
Съгласна съм с Локума, трудно ще ти е да спазваш режима, ако досега никога не си го правил.
Аз ти предлагам следното - ако това е първият ти пост, спазвай го в по-облекчен вариант.
Този пост допуска ядене на риба с изключение на дните сряда и петък и цялата първа и последна седмица на поста. Ясно ти е, че в голяма част от времето ще можеш да си позволяваш риба. Това е супер за теб, защото очевидно обичаш риба.
Месото, разбира се, е аут напълно и без компромиси.
Като за първи пост, не изключвай напълно млечните продукти. Остави си най-простите и здравословните - извара (рикота, котидж), бяло саламурено (нашенско) сирене, кисело мляко. Това ще ти даде добри възможности за закуска, както и за добавка към салатите.
Остави си като напълно веган (чисти пости) дните сряда, петък и още 1 по твой избор. През останалите хапвай рибка и споменатите здравословни млечни продукти.
Какво да ядеш? Комбинирай зърнени и бобови храни, за да си съставиш храна с пълен аминокиселинен профил и да си набавяш достатъчно протеини.
Боб може да се яде на яхния, на чорба, печен на фурна, на салата... Включи в менюто си нахут, грах, леща. Има много рецепти с тях. За мазане на филийки - хумус от нахут или боб (има варианти с добавени печени чушки, моркови и др.), лютеница, гуакамоле.
Оризът е важен източник на протеин също (особено комбиниран с грах) - всякакви "манджички" на тази база са много приятни и вкусни.
Ако ти допада идеята, купи си растителни протеини (аз смесвам грахов с оризов, купувам си и конопен) - с тях стават разкошни смутита, шейкове, могат да се добавят към супи. Има и овкусени (например ванилия, мока) - само ги разбиваш с вода или ядково мляко и пиеш.
Яките пак си ги хапвай, само гледай да не са печени. Хлябът да е много черен.
Гювечи, постни мусаки, запеканки, пълнени зеленчуци с ориз, булгур, кус-кус и т.н. - идеи много. Освен от нашата традиционна кухня, можеш да почерпиш вдъхновение и от сайтове като Vegetarian Times. Прекрасни рецепти съм взимала от там.