Месечен цикъл - закъснения, редовна менструация, изобилно кръвотечение, отклонения от нормата

Можем ли да предизвикаме цикъл?

Мнениеот nushi.kisyova » 12 Дек 2013, 16:25

Здравейте!

Преди половин година се оперирах и отстраниха два миомни възела, като запазиха яйчниците ми и матката. На 43 години съм, но се чувствам и изглеждам, поне с 10 по-млада, винаги съм се хранила здравословно и спортът е бил част от ежедневието ми.

Операцията беше успешна и мина като по вода, като изключим проблемите ми с менструацията. Лекуващият ми лекар ми каза, че това се дължи на постоперативен стрес и ще имам менструация поне още 5 години, как ги изчисли – не зная!

Разбира се, не се доверих и потърсих второ мнение. След рутинен преглед, той ми каза, че е настанало време за менопауза и при мен. Изписа ми хапчета за продължаване на менструацията, но след като прочетох повече за тях се оказа, че предразполагат към ракови заболявания, съответно не ги и купих!

Възможно ли е операцията да е повлияла менопауза или още не е дошло времето и е просто постоперативен стрес? Дайте ми съвет, как да се справя в тази ситуация – аз имам проблем, а той ми казва ще имаш менструация поне още 5 години?!
nushi.kisyova

Re: Без менструация – постоперативен стрес или менопауза?

Мнениеот zheleva212 » 12 Дек 2013, 16:29

Най-добре е по мое мнение е да отидеш при трети специалист, но той да бъде наистина такъв! Не зная дали си от София, но и така да беше, не съм доволна и аз, от моя гинеколог, така че не мога да ти дам съвет, при кого да отидеш!
zheleva212

Re: Възможно ли е отлагане на цикъла с витамин С?

Мнениеот FramarLekari » 19 Фев 2014, 15:56

nushi.kisyova написа:Съществува едно твърдение, че при приемане на големи количества витамин С, можеш да отложиш цикъла си!

Нямаше от къде да го зная, дъщеря ми снощи ме „светна”, но по-скоро мисля, че би й навредило, от колкото да да отложи цикъла си! Така важно й е, защото за Коледа или Нова година трябва да й дойде, а насред купон е неудобно да сменяш това-онова!

Мога ли да позволя подобно нещо? Би ли навредил витамин С или тялото просто няма да може да го усвои и тялото й ще го изхвърли?

За колко дълго може да бъде отложен по този начин цикъла – седмица, две, въобще това мит или реалност е?

Здравейте!

Дори и витамин Ц не е безобиден в големи дози! Освен това едва ли ще отложи настъпване на кървене, по-скоро би могло да намали количеството на кървенето!

Поздрави,
Фрамар
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari

Мнениеот FramarLekari » 24 Фев 2014, 18:08

nushi.kisyova написа:Здравейте!

Преди половин година се оперирах и отстраниха два миомни възела, като запазиха яйчниците ми и матката. На 43 години съм, но се чувствам и изглеждам, поне с 10 по-млада, винаги съм се хранила здравословно и спортът е бил част от ежедневието ми.

Операцията беше успешна и мина като по вода, като изключим проблемите ми с менструацията. Лекуващият ми лекар ми каза, че това се дължи на постоперативен стрес и ще имам менструация поне още 5 години, как ги изчисли – не зная!

Разбира се, не се доверих и потърсих второ мнение. След рутинен преглед, той ми каза, че е настанало време за менопауза и при мен. Изписа ми хапчета за продължаване на менструацията, но след като прочетох повече за тях се оказа, че предразполагат към ракови заболявания, съответно не ги и купих!

Възможно ли е операцията да е повлияла менопауза или още не е дошло времето и е просто постоперативен стрес? Дайте ми съвет, как да се справя в тази ситуация – аз имам проблем, а той ми казва ще имаш менструация поне още 5 години?!

Здравейте!

Имате ли оплаквания от топли вълни, изпотявания, раздразненост? Хормонални тестове направиха ли Ви за да се потвърди навлизане в менопауза?

Поздрави,
Фрамар
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari

Мнениеот nushi.kisyova » 26 Фев 2014, 14:35

Framar написа:
nushi.kisyova написа:Здравейте!

Здравейте!

Имате ли оплаквания от топли вълни, изпотявания, раздразненост? Хормонални тестове направиха ли Ви за да се потвърди навлизане в менопауза?

Поздрави,
Фрамар

Изпотявам се вечер, докато спя, събуждам се обляна в студена пот, но това ми се случва и преди менструация, както и раздразнителността. Чувствам се така сякаш ще ми дойде до ден или два и това продължава 2 седмици, а след това отшумява!
Не са ми правени хормонални тестове, вторият лекар, при когото отидох каза, че щом нямам менструация, а съм здрава, не може да бъде друго, освен менопауза :? поради тази причина не сметна за нужно да ми прави хормонален тест :!:
nushi.kisyova

Мнениеот nadiii » 15 Мар 2014, 14:51

Според ме нтрябва да си направите хормоналните излседвания и да отидете при наистина кадърен лекар...
Аватар
nadiii

Притеснително ли е скъсяването на месечния цикъл?

Мнениеот Мади Ранчева » 04 Юни 2014, 15:56

Преди месеци започнах да пия масло от вечерна иглика, защото имах отвратително ПМС. Всичко утихна успешно, като не пиех маслото по цял месец, а две седмици преди месечния цикъл, докато не се появи нещо ново.

Месечният ми цикъл започна да се скъсява и съответно започнах да се притеснявам. Преди си беше на около 30-тия ден, понякога на 32, но не по-рано, последните няколко месеца започна точно на 28 дни, а последните два месеца на 25 – 26 дни. :shock:

Притеснявам се, тъй като съм чела, че скъсяването на месечният цикъл е пръв предвестник на климакса, но мисля, че все още ми е рано за това на 38 години съм.
Според вас, възможно ли е това да е причината или е по-скоро под влиянието на стрес, промяната на времето или нещо друго? :?
Мади Ранчева

Re: Притеснително ли е скъсяването на месечния цикъл?

Мнениеот Ginger » 04 Юни 2014, 16:01

До колкото знам е нормално скъсяването на МЦ около тази възраст, но си е нормален физиологичен процес и не означава, че ще влизаш в менопауза! А и тези фактори, които си изброила ти, също не са за подценяване, особено ако ти самата усещаш, че живееш под стрес и напрежение... отпусни малко ;)
Ginger

Нередовен цикъл след спиране на противозачатъчни?

Мнениеот magda » 03 Юли 2014, 12:59

Искам едновременно да се оплача от случващото ми се и да поискам съвет, тъй като не ми се струва нормално състоянието, в което се намирам, а ми казват само да изчаквам.

Преди три месеца спрях противозачатъчни, които биех от около 5 години. От тогава нищо не е наред с цикъла ми, страшно нередовен и никога не зная кога ще ме изненада.
Още след първия месец, в който спрях противозачатъчните и ми закъсня с 15 дни. Обадих на гинеколожката ми, а тя ми каза, че след спиране на противозачатъчни, нередовният цикъл било нещо нормално, но това продължава вече 3 месеца :roll:

Можете ли да ми дадете някакъв съвет, какво мога да направя за себе си, не мисля отново да започвам противозачатъчни, понеже след спирането им, отново цикълът ми ще е нередовен и кога би трябвало всичко да влезе в норми :?
magda

Re: Нередовен цикъл след спиране на противозачатъчни?

Мнениеот donni » 03 Юли 2014, 13:04

И аз пих няколко години, може би 3, противозачатъчни по предписание, но всичко след това си беше ОК, изчакай колкото време ти е казала, а след това отиди да те види
donni

ПредишнаСледваща

Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани с акушерство и гинекология