Ако си ги харесваш много, може да си ги позлатиш наново. Не се ядосвай. Ако топна някои от новите пръстени сигурно са ментета. Аз ползвам кислородна вода. Чашката се пълни с пяна от мръсотията.
Как въобще ти щукна подобно нещо? Аз имам един златен, който нося на кутрето, с малко камъче. Наскоро забелязах, че на някои места около камъка е избледняло златното и се вижда същото, което ти описваш. Не съм го третирала с абсолютни нищо. Не го свалям почти.Купен е от голям златарски магазин. Всичкото злато ми е купувано от там.С другите неща нямам проблем.Не знам какво да те посъветвам.
Златото не би трябвало да се окислява, т.е. не трябва да може да си сменя цвета. Обаче това важи май само за 24-каратовото. 14-каратовото е бъкано с примеси
По този начин аз си почиствам само сребърни бижута, но не ги сварявам, а само стоят в около 2 минути във вряла вода със сода. Златните ги чистя с препарат, който се продава в бижутерийните магазини. Не е скъпа, а върши много добра работа.
По същия начин аз кипнах среброто си и то взе, че се патинира. Да не би да съдържат сребро?
Моите бижута ги занесох ги на бижутер, той ги излъска и поиска по 5 лв. на изделие, за да им сложи на електролиза покритие, което ги запазва лъскави и светли.