Да отглеждаме деца в България - обща тема за всичко и всички

Вие коментирате новините и събитията от страната и чужбина!Имате въпроси за това или онова? Светът е по-различен, когато има поне още една гледна точка.

Re: При пет неизвинени отсъствия спират детските надбавки за година?

Мнениеот Таня Иво » 25 Мар 2019, 13:19

"Изклинчване" от училище прилича на "изклинчване" от работа.
баща ми много често повтаряше, докато бяхме ученици с брат ми - Вашето задължение е да ходите на училище, как ще го правите и дали ще ви е приятно си е ваш проблем, но вие трябва да сте там и да се учите. И толкова! Ама нямаше "Ама, мамо, аз сега, такова..... г-жата лоша, дрън-дрън.... "
Искам да попитам всички родители, тъй като моето е бебе: Такива ли деца искате да имате - безотговорни, мързеливи, които се успиват сутрин или гледат да се оправдаят за всяка своя грешка? И такива ли българи искаме да сме след години? Защото всичко почва от семейството и после от училището, поне споре мен.
Таня Иво

Мнениеот Влади » 25 Мар 2019, 13:21

Струва ми се, че никой нe смята, че не трябва да има санкции. Въпросът е тези санкции доколко са ефективни. Ако смисълът е да се спрат детските на големи групи наши сънародници - да. Ако смисълът е обаче да се върнат децата в училище - надали... :sad:
Влади

Мнениеот IvanovA_Stef » 25 Мар 2019, 13:29

Подкрепям инициативата, обаче има някои по -"тънки" момента:
- Детски получават семействата с по-нисък доход. Излиза, че тези с по-висок доход не понасят санкции за отсъствията на децата си. Справедливо ли е?
- Родителят може да заведе детето до училище и то да се измъкне през задната врата и да направи отсъствията. Училището няма грижа да уведоми родителя, че детето днес не е било в часовете. Родителят е наказан за немарливост и незаинтересованост. Справедливо ли е?
- Училището предоставя на децата прекрасен пример за отношение към служебните задължения с изобилието от свободни часове. Децата следват този пример и също не влизат в час, за което се наказват семействата им. Справедливо ли е?
- На моята класна не й пука и извинява отсъствия с фалшиви бележки, а твоята си гледа работата и ти ги оставя неизвинени. Справедливо ли е?
И не на последно място - каква е целта на тази мярка? Да спести пари на бюджета? Или да върне децата в училище, за да имаме утре по-малко безработни и престъпници на гърба на същия този бюджет? Какво постига?
Така че, на първо четене изглежда страхотно, ама на второ и трето - не съвсем.
IvanovA_Stef

Мнениеот Fire storm » 27 Мар 2019, 12:42

То е ясно към кого е насочена мярката. Въпросът е че няма да се постигне нищо. Кучетата лаят, керванът си върви. С тези делегирани бюджети, никое училище няма да рискува да загуби ученик.
Fire storm

Мнениеот Malina » 27 Мар 2019, 17:24

няма да има ефект, утре ще писнат, че е дискриминация към горките бедни, които не могат да си пращат децата на училище...
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina

Мнениеот Dalia » 27 Мар 2019, 19:13

Ами, че ние с "по-високите" доходи какво сме виновни, че няма равноправие в държавата. Те всички социални закони са създадени за малцинствата. След като сами си гледаме децата без помощ от държавата, значи няма и да се подчиняваме и на измилсените ѝ парвила. Аз съм живяла в друго време когато макар и малко , но пари - детски получаваха всички до 18 години. Сега да не би да не може пак така, заете ли колко пари ще си спестят управниците, от служителите в социални грижи. Където всеки път като отда се чувствам, че все 1 върша някакво престъпление и отношениетоо им към мен е като все 1 съм в 1 клас, а те са въздесъщите. Няма да има оправия докато всяка коза е за свой крак, а управниците крадат от парите на децта ни, на родителите ни, които цял живот са си дали здраето да работят, а сега нямат пари да си купят 1 кисело мляко и 1 хляб, и на нас данъкоплатците и с тях да си купуват евтенички апартаментчета... ААА забравих, те са им купени с парите дето са си ги спестили от закуските.
Dalia

Мнениеот blaze » 28 Мар 2019, 11:32

Dalia написа:Ами, че ние с "по-високите" доходи какво сме виновни, че няма равноправие в държавата. Те всички социални закони са създадени за малцинствата. След като сами си гледаме децата без помощ от държавата, значи няма и да се подчиняваме и на измилсените ѝ парвила. Аз съм живяла в друго време когато макар и малко , но пари - детски получаваха всички до 18 години. Сега да не би да не може пак така, заете ли колко пари ще си спестят управниците, от служителите в социални грижи. Където всеки път като отда се чувствам, че все 1 върша някакво престъпление и отношениетоо им към мен е като все 1 съм в 1 клас, а те са въздесъщите. Няма да има оправия докато всяка коза е за свой крак, а управниците крадат от парите на децта ни, на родителите ни, които цял живот са си дали здраето да работят, а сега нямат пари да си купят 1 кисело мляко и 1 хляб, и на нас данъкоплатците и с тях да си купуват евтенички апартаментчета... ААА забравих, те са им купени с парите дето са си ги спестили от закуските.

Напълно те подкрепям.

Все си мисля, че законите, наредбите, помощите и санкциите трябва да са общовалидни, ама тук не е така!
blaze

Re: Да заключиш детето си в колата - хитър изход от ситуацията или...?

Мнениеот София » 29 Мар 2019, 14:50

Това е чисто и просто разсеяност, небрежност и безотговорност. Никакъв ход не е. :cry:
София

Мнениеот Matilda » 02 Апр 2019, 12:25

Аз нямам нищо против подобна наредба. Децата трябва да ходят на училище. Ако са болни или отсъстват по семейни причини, си има начини това да бъде удостоверено и отсъствията - извинени.
А и то е ясно към кого е насочена тази стъпка. Друг е въпросът какъв ефект ще има...
Matilda

Мнениеот Алиса_В » 03 Апр 2019, 14:43

Подобни рестрикции кога ли са спирали ромите или са ги карали да правят нещо. За тях никога не е имало правила и закони. И тази мярка няма да свърши работа.
Алиса_В

ПредишнаСледваща

Назад към Актуални теми, новини, идеи и въпроси