S_Milenska написа:Странното е, че винаги определят спагетите катоо нездравословни, но проблемът при нас са сосовете- ние прекаляваме с кашкавала, прекаляваме с майонезите и подобни, изобщо не ядем спагети със зеленчуци, винаги с кайма и домати, дори не ис правим труда да направим класическата рецепта за Болонезе. За 4-ма човека готвим 2 пакета спагети и препълваме чинииите.... ние и с домати можем да надебелеем.
Спагетите погрешно се определят като нездравословни. Такива са, когато се прекалява с количеството и с времето за варене (преварените спагети са бърз въглехидрат, сварените "ал денте" - бавен).
И да, голяма част от българите нямат никаква идея как се ядат спагети. Майонеза?? Брр...
Количеството, което споменавате, също ме хвърли в ужас. Ако обърнете внимание на писаното по опаковките или на оригинални рецепти за паста, един пакет от 500 г е за 6 порции. Към това правило се придържам и аз. Два пакета готвя за четирима души, но на три пъти :)
Понякога правя класическо болонезе, понякога - с пиле, с риба, или постни с много зеленчуци и малко сирене. Хапваме паста често и никой у дома няма наднормени килца.
С две думи, правилно сготвените спагети са вкусни и здравословни.