Д-р Мирослава Досева-белодробни и сърдечни заболявания

Стари, неактуални, заключени теми.

Re: Д-р Мирослава Досева-белодробни и сърдечни заболявания

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 24 Яну 2014, 15:23

Pavlinka написа:Здравейте Доктор Досева
Дъщеря ми се разболя леко преди три месеца като леко кашляше и носът течеше .Пи лекарства и носът мина но кашлицата остана така до днес (суха е кашлицата).Ходихме два пати на белодробен специалист.Докторът каза че дробовете и са чисти и не знае от какво може да е.Ходихме на алерголог и сега пием едни лекарства след което пак трябва да отидем.
Много се притеснявам и не знам какво да праея вече.
Моля Ви даите ми някакъв съвет....
Благодаря Ви предварително

Здравейте "Pavlinka",

На колко години е дъщеря ви? Често ли боледува? Какви лекарства приема в момента?
Сухата кашлица може да бъде остатъчна в резултат от инфекцията, която е изкарала дъщеря ви или да бъде от алергичен произход, а може и да се дължи на друга причина ( фарингит, стичане на носен секрет по задна фарингеална стена, връщане на стомашно съдържимо, киселини към хранопровода и др.).
Пишете ми!

Д-р Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 24 Яну 2014, 15:53

IVR написа:Здравейте,

Не знам дали точно тук е мястото за въпрос от тази област (ако не е - моля да ме извините и насочите към кого да се обърна), но искам да Ви попитам трябва ли да ме притеснява нещо при тези изследвания, тъй като има няколко показателя (с букви L и H), които са завишени или занижени или отклоненията не са толкова големи. Направих си профилактично изследване, нямам оплаквания (въпреки че от тези изследвания излиза, че кръвта ми се съсирва по-трудно, което не съм го забелязал). Благодаря Ви предварително.
Показателите, които са извън референтните стойности са:
Ср. Hgb. конц. в ер. 25 pg 26.5-32.0
Ср. обем на тромбоцитите L 6.5 fL 7.5-11.5
Общ белтък 85 g/l 63-84
Протромбиново време 80.4 % 82-126 /терапевтична област 15-40%/
Всички останали са в нормата. Знам, че може би Ви трябва цялостна картина с всички показатели, но ще стане доста дълго. Та въпроса ми е доколко отклоненията са нормални?

Здравейте "IVR",

НЕ виждам причина да се тревожите. Отклоненията в изследванията са минимални, а що се отнася до протромбиновото време - при вас е в рамките на нормалното. То е от значение при хора, които провеждат антикоагулантна терапия.

Д-р Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 24 Яну 2014, 16:40

angelche21 написа:Zdr d-r Doseva az sam momiche na 21g predi nqkolko meseca vi bqh pisala che sam bolna ot tuberkoloza na grabnachni preshleni splondilit bqh operirana 2012g slojiha mi stabilizaciq na grabnachniq stalb zashtoto 3.4 preshlen bqha razrusheni ot bolesta i sled operaciqta pochanh lechenie v bolnicata v burgas ot april 2012 do qnuari 2013 i kazaha che samse izlekuvala napalno.No kraq na 2013 usetih bolki v krasta i posetih lekarq i praviha mi snimki i kazaha che bolta mi e schupen i kazaha che trqbva pak da se operiram za da q smenqt i pravih tozi kvantiferonov test predi tova 120lv dadohme no izleze polojitelen -6 sled lechenie kolko vreme striktno spazvah ukazahiqta na doktorite i me prati doktora da se lerkuvam pak v bolnicata belodorbnoto i kazaha che sam izlekuvana testa taka si pokazval nemoje da me lekuvat pak otnovo i me otpratiha i doktora deto me prati tam mi izpisa izonit 3 meseca da go piq izpih gi tri meseca sega otnovo shte napravq tozi test i shte vidq kak da se izlekuvam zashto nemoga dase izlekuva tazi bolest i hapcheta pih i dori edno kilo ne sam kachila sled kato gi pih 46kg sam.tezi doktori deto trqbvashe da me lekuvat otnovo i otkazaha i me prashtaha v sofiq da hodq tam shteli da me opravqt no nqma kak ot tam se vrashtam tam mi beshe operaciqta sumati pari dadoh za operaciii i nishto nqma opraviq.S malko dete sam isakm da se izlekuvam no edin doktor ne moje da mi pomogne seki prehvarlq na drug .daite mi nqkakav savet sega mi predstoi nova operaciq nalaga se za da se sloji druga plastina i sht evidqt tuberkulozata kak e i nai stranoto e che samo na grabnaka q imam na drobovete ne

Здравейте "angelche21",

Заболяването, което имате е наистина трудно лечимо. Сигурна съм, че колегите правят всичко, което е необходимо, за да ви помогнат. Ако в момента заболяването е в рецидив, трябва да се лекувате и тогава да се подложите на операция. Потърсете още едно лекарско мнение относно кога е най-подходящото време затова.
Що се отнася до цигарите...те имат вредно влияние върху здравето и винаги е по-добре, ако се откажете от тях.
Успех и бързо възстановяване!

Д-р Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 24 Яну 2014, 16:44

ve4nataambur написа:Здравейте д-р Досева,от 3 месеца приемам медрол,имам фиброза на белият дроб,поне такава е диагнозата,но от медикамента вдигам кръвно,изписаха ми тарка 240(2 но сякаш от тогава започна адна умора,краката не ме държат,отпаднала съм и не смея да излизам никъде,лицето ми се поду,а трябва поне още 3 месеца да взимам тези медикаменти,моля някакъв съвет,благодаря

Здравейте "ve4nataambur",

Желателно е да споделите вашите оплаквания с лекуващия ви лекар и ако е възможно да ви промени терапията. Ако смятате, че оплакванията ви се дължат на новото лекарсвто, което приемате - Тарка (като странични ефекти), то нека да ви го заменят с друго.

Д-р Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 24 Яну 2014, 16:59

teodora8002 написа:Здравейте д-р Досева,
от 4 дена имам поставена диагноза(от двама лекари)остър бронхит,предписаха ми се антибиотик Левокса 500мг,отхрачващ сироп,парацетамол.Досега температурата,която постоянно се покачва до 39 градуса се повлиява единствено от течен аналгин,който реших да пия на своя глава.Рентген не ми е правен.Нормално ли е 4 дена да съм с толкова висока температура,да продължа ли да пия Левокса или да го сменя с друг антибиотик

Здравейте "teodora8002",

Не знам на колко сте години и често ли боледувате? Имате ли алергии към антибиотици?
Тъй като вече сте започнали с този антибиотик, не е желателно да се сменя, тъй като се създава резистентност, а и сте все още в началото на лечението. Добре би било да го приемате 2х1 табл. поне 7-10 дни. Да приемате пробиотик (напр. Ентерол или Линекс, Рекомфорт или др.); Витамин Ц в големи дози; Парацетамол 3х1-2 табл, а при T>38.8С + Ибупрофен (Бруфен, Нурофен); сиропа за кашлица и имуностимулант - Есберитокс Н или Биозин, или др.
Ако на 5 тия ден нямате подобрение, консултирайте се лекуващия ви лекар. Той познава първоначалното ви състояние и най-добре би преценил какво да промени или добави!!!

Д-р Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот Morena » 25 Яну 2014, 19:57

Здравейте д-р Досева,
преди 7 м. на майка ми й поставиха диагноза карцином на белия дроб. Краят на ноември беше последната химиотерапия, преди 4 дни бяхме във Варна на изследване на пет скенер, вчера получихме резултатите, ще ви помоля ако може да ни ги разтълкувате - ''В горния лоб на десен бял дроб се визуализира лезия с размери 25,3/19.6 мм със спикиловидни очертания с SUV 12.1.
Визуализира се конкломерат долни паратрахеални лимфни възли в дясно с SUV 6.7-7.9
Заключение: pet/ct данни за метастатични лезии в описаните медиастинални лимфни възли.
Преди месец беше на скенер на друг апарат в София и той показа, че туморът на белия дроб е около 2 см. ( преди 7 м. беше 7 см на 5 см.) затова лекарят й я прати на пет скенер и едва след като излезнат резултатите ще решават как ще продължи лечението. Метатстастатичните лезии ни претесняват, понеже не ни ясно какво представляват, озн, че ли , че има метастази в лимфните възли? :cry:
Morena

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 27 Яну 2014, 14:37

Morena написа:Здравейте д-р Досева,
преди 7 м. на майка ми й поставиха диагноза карцином на белия дроб. Краят на ноември беше последната химиотерапия, преди 4 дни бяхме във Варна на изследване на пет скенер, вчера получихме резултатите, ще ви помоля ако може да ни ги разтълкувате - ''В горния лоб на десен бял дроб се визуализира лезия с размери 25,3/19.6 мм със спикиловидни очертания с SUV 12.1.
Визуализира се конкломерат долни паратрахеални лимфни възли в дясно с SUV 6.7-7.9
Заключение: pet/ct данни за метастатични лезии в описаните медиастинални лимфни възли.
Преди месец беше на скенер на друг апарат в София и той показа, че туморът на белия дроб е около 2 см. ( преди 7 м. беше 7 см на 5 см.) затова лекарят й я прати на пет скенер и едва след като излезнат резултатите ще решават как ще продължи лечението. Метатстастатичните лезии ни претесняват, понеже не ни ясно какво представляват, озн, че ли , че има метастази в лимфните възли? :cry:

Здравейте "Morena",

Желателно е да се обадите на лекуващия лекар на майка ви и да му съобщите резултатите от образните изследвания!!! Що се отнася до термина "метастатични лезии"..., за жалост насочва към мисленето, че има разпространение на болестта в съответните лимфни възли.
И все пак, нищо не е 100% ясно, докато не представите изследванията на лекаря, който лекува майка ви!!! Може да се наложат и други изследвания.

Д-р Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот jasy2004 » 31 Яну 2014, 16:13

Здрьвейте Д-р Досева!Иискам да ви помоля за помощ! Вчера ходих да си направя екг.искам да попитам има ли 3начене ако преди това съм сам пила конкор четвъртинка за успокоение на пулса вярно ли ще е изследването?кардиограмата ми е перфектна и съвсем малко помръднах.аз съм много емоционална и много страхлива.страдам от паническо разстройство и си внушавам че мога да получа инфаркт защото всичко приемам много навътре с сърцето си и ми прескача или имам tahihardiq!Ходила съм на ехокардиография и сам си прави много кардиограми : и ми казват че всичко е на нерва има надкамерни ектрасистоли.Все си следя пулса и се страхувам да не ми спре сърцето!много страхове и баща ми получи инфаркт и аз се уплаших и се страхувам да не стана като него! Нямам високо кръвно няма холестерол. Моля за съвет!благодаря ви предварително!
jasy2004

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 03 Фев 2014, 14:04

jasy2004 написа:Здрьвейте Д-р Досева!Иискам да ви помоля за помощ! Вчера ходих да си направя екг.искам да попитам има ли 3начене ако преди това съм сам пила конкор четвъртинка за успокоение на пулса вярно ли ще е изследването?кардиограмата ми е перфектна и съвсем малко помръднах.аз съм много емоционална и много страхлива.страдам от паническо разстройство и си внушавам че мога да получа инфаркт защото всичко приемам много навътре с сърцето си и ми прескача или имам tahihardiq!Ходила съм на ехокардиография и сам си прави много кардиограми : и ми казват че всичко е на нерва има надкамерни ектрасистоли.Все си следя пулса и се страхувам да не ми спре сърцето!много страхове и баща ми получи инфаркт и аз се уплаших и се страхувам да не стана като него! Нямам високо кръвно няма холестерол. Моля за съвет!благодаря ви предварително!

Здравейте "jasy2004",

Конкор е медикамент, който оказва влияние върху сърдечната честота. Доза 1/4т. от колко милиграма???
Щом електрокардиограмата ви е добре, значи всичко е в контрол и трябва да приемате лекарството си по същия начин. Не бива да се тревожите излишно!!! Доверете се на лекуващия ви лекар и живейте спокойно. Страхът е много лош приятел. Не му позволявайте да ви превземе! Опитайте се да бъдете спокойна и вярвайте, че щом изследванията са добри и сърцето е здраво, всичко е наред.

Д-р Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот jasy2004 » 05 Фев 2014, 00:33

Д-Р ДОСЕВА, БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА БЪРЗИЯ ОТГОВОР! КОНКОРА Е ОТ 0,10 МГ. ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ,ЧЕ СЪМ МРЪДНАЛА В НАЧАЛОТО НА КАРДИОГРАМАТА?
jasy2004

ПредишнаСледваща

Назад към Архив