Тревожни разстройства - паническо разстройство, генерализирана тревожност, фобии

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с психология, психиатрия и сексология, да споделяте мнения и да получите съвет.

Re: Получавам паник атаки от известно време и не знам какво да правя

Мнениеот Roman » 12 Ное 2018, 22:38

Проблемът с паническите атаки е изцяло в областта на психиатрията и клиничната психология. Медикаментозното лечение е с препарати от групата на антидепресантите (напр. Оропрам 20 мг), но все пак е необходимо да се консултирате с психиатър.
Roman

Мнениеот Бени » 13 Ное 2018, 06:21

Здравейте
Аз имах паник атаки и доста се измъчих,тъй като живея в чужбина и тук е малко по различно.Но се прибрах в Бг и там ми помогнаха
Трябва ви ПСИХАТЪР спешно-и то добър.Той ще ви изпише антидепресанти от които ще качите някое килце,но ще се успикоите и ще се върнете към нормалният си начин на живот.Когато хората ходят на психиатър не означава, че са луди.Живеем в 21 век и сме големи хора.След като ги овладеете можете да си намерите психолог,който ще ви покаже посоката която да следвате,за да се преборите.
Това не е шега-психичното разтройство е сериозна диагноза.
Ако искате ще ви дам номера на моята психиатърка-в софия и работи със здравната каса.
Успех ви желая и ако мога да помогна не се притеснявайте да ми пишете.
Бени

Сърдечен проблем или паническо разтройство

Мнениеот lip.gallagher » 07 Дек 2018, 00:16

Здравейте на 19 години съм преди около 6 месеца мми се отключиха едни проблеми със замайване , сърцебиене , стягане в гърдите и задух , до колкото чета е много вероятно да е някакво психично разтройство , и донякъде вярвам ,че е нещо такова , но няма как да съм сигурен ходих до личният лекар и ми е правена 3 пъти ЕКГ според ,които сърцето ми е добре , кръвното последният път беше 120/60 като ми го мериха , което ме успокои до някаква степен , на кардиолог не съм ходил още и незнам какво ще стане , понякога го имам това супер лесно уморяване , болка в гърдите и замаяност , друг ден абсолютно никакви симптоми , правих си пълна кръвна картина и всичко ми е в норма освен , процента на лимфоцити в кръвта който е 45% при макс. 40%

ето ги резултатите :
http://store.picbg.net/pubpic/29/DF/dea ... 6329df.png

не съм ги носил на личният лекар още .
Според вас на какво се дължи моето състояние , дали е болест на сърцето или белите дробове или или на щитовидната жлеза
или пък паническо разтройство

Добре е да се спомене и ,че преди да отключа това злоупотребявах много с алкохол , цигари пуша и до момента .
lip.gallagher

Мнениеот Fury » 11 Яну 2019, 16:23

Дано си посетила психолог, наистина не е за пренебрегване. Да, от съвременните болести е, но не е нещо маловажно.
Fury

Тревожни разстройства - паническо разстройство, генерализирана тревожност, фобии

Мнениеот FramarLekari » 17 Яну 2019, 10:07

В тази тема на здравния форум може да откриете мнения и зададете вашите въпроси, свързани с тревожните разстройства. Тук може да получите консултация и съвет за симптоми, диагностика и лечение на този проблем. На вашите въпроси отговаря медицинския екип на "Фрамар".
Тревожността може да се наблюдава по много различни начини. Тревожните разстройства са група от психични разстройства, които се характеризират със силно усещане за безпокойство и страх. Тези усещания могат да предизвикат и физически симптоми като учестен пулс и треперене. Някои често диагностицирани тревожни разстройства са генерализирана тревожност, социално тревожно разстройство, паническо разстройство, фобии, посттравматично стресово разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство.

Паническото разстройство
е тревожно разстройство, което се характеризира с повтарящи се неочаквани пристъпи на паника. Паник атаките се определят като внезапни пориви на интензивен страх или дискомфорт. Съпровождащите симптоми могат да бъдат: затруднено дишане, стягане в гръдната област, учестено дишане, виене на свят, объркване, бледост, повишено изпотяване, сърцебиене, прилошаване, сухота в устата, усещане за подуване и стягане в областта на гърлото, зачервяване на лицето, усещане за изтръпване или мравучкане, усещане, че нещо лошо ще се случи.

Причината за поява на паническо разстройство е неизвестна. Все по-често срещано, то засяга повече женския пол, отколкото мъжете.

Генерализираното тревожно разстройство се характеризира с прекомерно, неконтролируемо и често ирационално безпокойство за събития или дейности. Симптомите, които може да предизвика, са: умора, нервност, раздразнителност, главоболие, затруднено преглъщане, стомашно неразположение, повръщане или диария, затруднено дишане, затруднение в концентрацията, горещи вълни и повишено изпотяване, нерешителност и страх от неправилно решение, преосмисляне на планове и решения за всички възможни най-лоши резултати, проблеми със съня, усещане за изтръпване или мравучкане.

Фобията представлява прекомерна и ирационална реакция на страха. Страхът може да бъде от определено място, ситуация или обект. За разлика от генерализираното тревожно разстройство, фобията обикновено е свързана с нещо специфично. Хората с фобии често осъзнават, че страхът им е ирационален, но не могат да се справят с него. Това е най-честата форма на тревожно разстройство, като жените са два пъти по-засегнати, отколкото мъжете.

Най-често срещаните фобии са клаустрофобия (страх от ограничени пространства), аерофобия (страх от летене), арахнофобия (страх от паяци), хипохондрия (страх от заболяване), зоофобия (страх от животни), аквафобия (страх от вода), акрофобия (страх от височини). Симптомите при фобийно разстройство са сходни с тези при паник атаки.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari

Re: Сърдечен проблем или паническо разтройство

Мнениеот Theresa » 21 Май 2019, 20:50

Минахте ли през лекар-кардиолог? Много вероятно да е точно и единствено паническо разстройство.
Theresa

Re: Фобиите - един необясним страх

Мнениеот delchev » 20 Авг 2019, 09:50

Едва ли има човек без фобия. Всеки се страхува от нещо толкова селно, че му е невъзможно да го превъзмогне. Но с правилната терапия, помощ от близките и воля, фобията може да бъде преодоляна.
delchev

Re: Сърдечен проблем или паническо разтройство

Мнениеот Пепи72 » 27 Авг 2019, 09:29

Добре би било да направите консултация с психолог.Това, че сте се решили да предприемете вече някаква стъпка в посока откриване на проблема е много добре. Но посещението при квалифициран психолог би Ви помогнало да отсеете проблемите и да откриете какво точно води до това Ви състояние. Възможно е физическото неразположение да се дължи на скрит проблем, който Вие да не осъзнавате или да не признавате.
Пепи72

Мнениеот Пепи72 » 27 Авг 2019, 09:32

Първа стъпка - признайте за съществуването на проблем, водещ до това Ви състояние. Втора стъпка - консултация със специалист. Вслушайте се в това, което има да Ви каже. Ако се притеснявате, че могат да Ви лепнат етикет (имайки пред вид, че живеете в малък град) идете при психолог в по-големият и близък до Вас.
Пепи72

Re: Тревожни разстройства - паническо разстройство, генерализирана тревожност, фобии

Мнениеот Glory » 05 Окт 2019, 19:39

Здравейте!

На 23 години съм, студентка.
Мисля, че моят въпрос се касае за хипохондрия. В последни години имам страх от смъртта, за всяко нещо помислям, че това ще се случи - когато пътувам, когато излизам и има различни ситуации, дори когато се храня или спя. Случи ми се да се страхувам да се храня, да не се задавя, но това мина. Сякаш някак се справих с тази ситуация. Мисля, че е някак в някакви рамки все пак, защото дори да мисля за лоши неща, в крайна сметка не се ограничавам до там - т.е. да кажа, че няма да излизам или че няма да пътувам. От години обаче е неприятна случката със спането. Става въпрос, че когато си лягам, веднага започвам да дишам контролирано, така сякаш се подсигурявам, че няма да спра да дишам. С времето обаче това по-скоро се превърна в друг страх. Изведнъж реших, че това ми вреди и че така даже мога да заспя и да просто да спра контролирането и още по-лошо. Дори се будех стреснато и поемайки въздух вероятно 1 минута след заспиването с контролирано дишане. Имах и сърцебиене в онези моменти и започнах да си мисля, че и там ще направя нещо. И така откакто единия страх се превърна в друг страх, поради някаква причина не мога да го изтегля от ума си. Опитах с книга преди заспиване, с телефон, с филм, с някаква игра, която да ме съсредоточи и да ме накара да мисля за друго. Не се получи. Всъщност и това преди се случваше всяка вечер. Сега 10 вечери не се случва, 5 вечери се случва и няма измъкване. Също така - когато си кажа "край, стига вече глупости" и спра... имам чувството, че пък в този случай съвсем съсредоточено спирам да дишам, което също ме плаши. И така - не знам вече какво мога да направя, за да спра да мисля за това дишане. Ходила съм на много лекари поради много други причини, навсякъде всичко е наред. На психолог или психиатър не съм ходила.

Можете ли да ми дадете някакъв съвет, различен от медикаменти? Как да си помогна, по какъв начин да спра с тази глупост?
Glory

ПредишнаСледваща

Назад към Психология, психиатрия и сексология